Spasme musculare: cauze, simptome, tratament

11. 10. 2023 · 7 minute de citit

Spasmele musculare (crampele musculare) sunt contractii dureroase ale muschilor. Ele sunt comune, involuntare si imprevizibile. Exista masuri care pot fi luate pentru a preveni sau trata un spasm muscular, dar aceste metode nu sunt intotdeauna de incredere. Relaxantele musculare, intinderile si masajul sunt cele care ajuta in cele mai multe situatii. In acest articol vorbim despre spasmele musculare si ce trebuie sa stii despre cauzele, simptomele, modalitatile de tratament si prevenire.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Spasme musculare: cauze, simptome, tratament

Ce sunt spasmele musculare (crampele musculare)?

Cunoscute si sub numele de crampe musculare, spasmele apar atunci cand muschiul se contracta involuntar si fortat in mod necontrolat si nu se poate relaxa. Acestea sunt foarte frecvente si pot afecta oricare grupa de muschi. Aceste spasme pot implica o parte sau intregul muschi, sau chiar mai multi muschi. Cel mai frecvent au loc la nivelul coapselor, gambelor, picioarelor, mainilor, bratelor si abdomenului. O crampa la picior care apare noaptea se numeste „crampa nocturna la picior”. Spasmele musculare variaza in intensitate de la spasme usoare la disconfort semnificativ si chiar pana la durere intensa. Muschiul spastic se poate simti mai tare decat in mod normal la atingere si/sau poate parea vizibil deformat. De asemenea, poate avea contractii. Spasmele dureaza de obicei de la cateva secunde la 15 minute sau mai mult si pot sa reapara de mai multe ori inainte de a disparea.

Nu exista nicio pastila care sa amelioreze instantaneu spasmele musculare, tot ce poti face este sa intinzi muschiul afectat si sa il masezi. Daca spasmul apare la picior, incearca sa mergi.

Cine sufera de spasme musculare?

Spasmele musculare pot aparea oricand, la oricine, indiferent de varsta si de stilul de viata. Se poate intampla atunci cand mergi, stai jos, faci sport sau dormi. Unele persoane sunt predispuse la spasme musculare si le au in mod regulat, la orice efort fizic.

Cauzele spasmelor musculare 

Nu se cunoaste cauza exacta a spasmelor musculare. Se crede ca poate fi vorba despre:

  • intindere insuficienta;
  • oboseala musculara;
  • exercitii fizice in caldura;
  • deshidratare;
  • epuizarea electrolitilor (saruri si minerale precum potasiul, magneziul si calciul din organism);
  • descarcari nervoase involuntare;
  • restrictii in alimentarea cu sange;
  • stres;
  • prea multe exercitii fizice de mare intensitate.

Posibilele cauze pentru crampele nocturne la picioare includ:

Simptomele spasmelor musculare

Spasmele musculare se pot simti ca o intepatura in lateral sau pot fi dureroase in mod agonizant. Este posibil sa existe o contractie sub piele si sa se simta dur la atingere. Spasmele sunt involuntare. Muschii se contracta si este nevoie de tratament si de timp pentru ca acestia sa se relaxeze. Contractiile sunt foarte frecvente, in special la adultii in varsta si la sportivi. 

Simptomele tipice ale spasmele musculare includ:

  • durere intensa in zona afectata;
  • senzatia de blocare a muschiului intr-o pozitie sau miscare;
  • umflaturi locale;
  • slabiciune musculara;
  • crampe;
  • dificultati in miscare.

Durata spasmei musculare poate varia, de la cateva secunde pana la minute sau chiar ore. Uneori, spasmul muscular poate fi insotit de tremur sau contractii involuntare ale muschilor. Este important sa consulti un medic pentru a diagnostica corect spasmele musculare si a exclude alte potentiale afectiuni. Un medic poate evalua simptomele tale, poate efectua un examen fizic si poate solicita teste suplimentare, daca este necesar. Un diagnostic corect ajuta la stabilirea unui tratamentul adecvat si poate preveni complicatii ulterioare.

Cum diferentiezi spasmele musculare de alte afectiuni

In unele cazuri, medicul poate solicita teste precum electromiografia (EMG) sau examenul neurologic pentru a stabili daca spasmele musculare sunt cauzate de o afectiune neurologica sau de o alta boala. Aceste teste pot ajuta la confirmarea sau infirmarea prezentei spasmelelor musculare si la identificarea posibilelor cauze subiacente.

In mod obisnuit, spasmul muscular nu ar trebui sa dureze foarte mult si, chiar daca poate fi foarte dureros, de obicei nu este considerat o urgenta medicala. Cu toate acestea, daca durerea devine insuportabila sau daca spasmele incep dupa ce ai atins o substanta care ar putea fi otravitoare sau infectioasa, este recomandat sa mergi la serviciul de urgenta.

Optiuni de tratament pentru spasmele musculare

Exista mai multe modalitati de tratament recomandate in cazul spasmelor musculare:

Metode non-medicamentoase

Pentru gestionarea si eliminarea spasmelor musculare, metodele non-medicamentoase pot fi foarte eficiente. In primul rand, este recomandat sa faci exercitii de incalzire inainte de a face sport, astfel reduci riscul de aparitie a spasmele musculare. De asemenea, este important sa fii bine hidratat, deoarece deshidratarea poate contribui la aparitia spasmele musculare. Intinderile si relaxarea musculara pot fi de asemenea utile pentru a ameliora sau preveni spasmele musculare. Masajul terapeutic sau aplicarea de caldura sau gheata pe zona afectata pot ajuta la reducerea durerii si relaxarea musculara.

Medicamente

Exista diferite tipuri de medicamente care pot fi utilizate pentru tratarea spasmele musculare:

  • analgezice (acetaminofenul): pot ajuta la ameliorarea durerii asociate cu spasmele musculare;
  • antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) (ibuprofen): pot reduce inflamatia si pot ajuta la relaxarea muschilor;
  • medicamentele pentru relaxarea musculara: pot fi prescrise pentru a calma spasmele musculare, in cazurile mai severe.

Terapie Fizica

Terapia fizica poate fi o optiune excelenta pentru tratarea spasmele musculare. Aceasta implica exercitii de intindere, imbunatatirea fortei si flexibilitatii musculare, precum si tehnici de management al durerii. Terapeutul fizic te poate ajuta sa dezvoltati un program personalizat pentru a trata si preveni spasmele musculare. De asemenea, terapia fizica poate ajuta la identificarea si corectarea cauzelor subiacente ale spasmele musculare.

Interventii Chirurgicale

In cazurile severe sau persistente, interventiile chirurgicale pot fi o solutie de tratare a spasmelor musculare. Aceasta poate fi o optiune in cazurile in care alte tratamente nu au avut succes sau cand spasmele musculare afecteaza in mod semnificativ calitatea vietii pacientului. Este important de mentionat ca interventiile chirurgicale sunt de obicei ultima optiune de tratament si trebuie evaluate cu atentie riscurile si beneficiile pentru fiecare pacient in parte.

Cum previi spasmele musculare?

Spasmele musculare sunt dificil de prevenit. Ele pot fi imprevizibile si pot aparea in orice moment. Exista factori de risc pe care nu ii poti evita, cum ar fi varsta. Cu toate acestea, exista cateva metode care ar putea fi utile atunci cand vine vorba de depasirea acestor factori de risc si de prevenirea spasmelor musculare:

  • efectuarea de exercitii de flexibilitate in mod regulat.
  • obtinerea unei mai bune conditii fizice.
  • intinderi musculare regulate. Se recomanda sa faci asta mai ales in cazul muschilor care sunt mai predispusi la spasme musculare.
  • hidratare frecventa: opteaza pentru apa, evita alcoolul si cofeina.
  • evitarea exercitiilor fizice pe vreme calda.
  • purtarea de pantofi comozi.
  • pastrarea unei greutati optime.
  • evitarea medicamentelor care provoaca spasme musculare ca efect secundar.

Ce trebuie retinut!

Spasmele musculare se pot inrautati si pot aparea mai frecvent odata cu inaintarea in varsta. Asigura-te ca folosesti tehnici de prevenire si tratament pentru a creste sansele de a gestiona spasmele musculare.

Cand este indicat sa consulti medicul?

Consulta medicul daca spasmele sunt insuportabil de dureroase, apar frecvent sau dureaza mult timp. De asemenea, mergi la medic daca apar urmatoarele simptome:

  • durere semnificativa;
  • umflaturi sau amorteala la nivelul piciorului;
  • modificari la nivelul pielii piciorului dumneavoastra;
  • trezirea de mai multe ori in cursul noptii cu crampe la picior;
  • daca somnul este afectat de aparitia spasmelor;
  • daca ai dezechilibre electrolitice.

In concluzie, spasmele musculare pot fi cauzate de numerosi factori, de la lipsa de hidratare la afectiuni neurologice serioase. Simptomele variaza, dar se pot identifica prin durere, rigiditate sau miscari involuntare ale muschiului. Exista o gama larga de optiuni de tratament, inclusiv medicatie, terapie fizica si schimbari ale stilului de viata. Este esential sa mergi la medic daca simptomele persista. 

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Cleveland Clinic, „Muscle spasms”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15466-muscle-spasms
  2. Osmosis: „Muscle spasms: What are they, causes, diagnosis and more”: https://www.osmosis.org/answers/muscle-spasms
  3. Medical News Today, „Why do muscle spasms happen”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/muscle-spasms
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice