Tarhon: proprietati, beneficii, utilizari

31. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Tarhon

 

Tarhonul este o planta folosita in mod frecvent in bucatarie. Proprietati sale deosebite au determinat oamenii sa o utilizeze si ca remediu naturist pentru ameliorarea durerilor si a inflamatiei. Tarhonul este o planta sigura pentru consum, insa, uleiul esential de tarhon poate provoca reactii cutanate puternice, asadar este recomandat ca produsele pe baza de tarhon sa fie administrate cu precautie.

Tarhonul proaspat, uscat sau sub forma de ulei esential a fost utilizat din vremuri stravechi, atat in alimentatie, cat si ca remediu naturist in tratarea diverselor afectiuni. Astazi, planta se regaseste in suplimente alimentare, dar si in produse vegetale carora le confera un gust unic. Iti spunem in continuare care sunt proprietatile acestei plante verzi, care sunt potentialele beneficii oferite sanatatii si cum poate fi utilizat cat mai eficient. 

Ce este tarhonul si ce contine?

Tarhonul sau Artemisia dracunculus, este o planta verde perena, ce face parte din aceeasi familie cu floarea soarelui. Planta cu o tulpina dreapta cu ramificatii, creste in mod normal in America de Nord si Eurasia. Frunzele verzi sau uscate sunt folosite drept condiment, dar si in scopuri medicinale. Exista mai multe specii de tarhon, unele sunt cultivate pentru a fi utilizate in bucatarie, altora le lipseste aroma. Exista si variante salbatice in diferite regiuni ale lumii. 

Valorile nutritive calculate pentru o lingurita de tarhon de aproximativ 6 grame demonstreaza ca aceasta planta are carbohidrati, proteine, vitamine si minerale si nu contime grasimi. Cantitatea de carbohidrati este redusa, la fel si cea de proteine, in schimb tarhonul este o sursa bogata de vitamine si minerale - vitamina A, C, B6, acid folic, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu. Alaturi de acestea, tarhonul are si mici cantitati de sodiu, zinc, mangan, seleniu. (1)

Tarhon: proprietati si beneficii 

Ameliorarea durerii si reducerea inflamatiei

De-a lungul timpului, tarhonul a fost folosit pentru diminuarea inflamatiei si ameliorarea durerilor articulare, precum cele din osteoartrita. Studiile de laborator au aratat ca aceasta planta are potential in aceasta directie, substantele din tarhon calmeaza durerea, influentand si inflamatia care se reduce treptat. Sunt inca necesare cercetari pe subiecti umani pentru a se observa concentratiile necesare obtinerii rezultatelor preconizate. (2), (3)

Acest lucru poate inseamna ca tarhonul poate fi regasit in suplimentele alimentare pentru afectiunile articulare, dar si in cele pentru alinarea crampelor stomacale si pentru o mai buna digestie. Extractul esential de tarhon poate fi de ajutor si in crampele abdominale pe timpul menstruatiei. 

Imbunatatirea reactiei organismului la insulina

Cercetarile de pana acum au relevat faptul ca persoanele cu prediabet care au primit tarhon in mediu controlat, o perioada determinata, au manifestat reduceri semnificative ale tensiunii arteriale sistolice, iar colesterolul bun" - HDL s-a imbunatatit considerabil. Cu alte cuvinte, s-a descoperit ca tarhonul este foarte bun pentru a creste sensibilitatea organismului la insulina si ajuta si in ceea ce priveste modul in care corpul foloseste glucoza. Prin reducerea secretiei totale de insulina, nivelul de zahar din sange este mentinut constant pe tot parcursul zilei, astfel incat vei obtine mai multa energie din glucoza. (4)

Combaterea infectiilor

Un studiu mai vechi a aratat ca tarhonul are efect antifungic, insa, pentru moment sunt necesare mai multe cercetari in acest sens, mai ales ca nu se cunosc pe deplin aceste proprietati ale tarhonului de lupta impotriva infectiilor fungice. Tarhonul are actiune benefica impotriva mai multor tipuri de ciuperci, dar mecanismele nu sunt inca bine intelese. (2)

Pe de alta parte, prin actiunile antibacteriene extractul de tarhon ar putea sa fie util pentru a reduce riscul de expunere la bacterii ce produc infectii bacteriene precum E. coli, Staphylococcus aureus sau Spreptococcus pyogenes. (1)

 

Artemisia dracunculus

 

Suport pentru sanatatea mintala

In laborator s-a constatat ca tarhonul ajuta atat la reducerea stresului, cat si la cresterea rezistentei in fata depresiei. Soarecii participanti la studiu au inregistrat nivel redus de citokine inflamatorii asociate cu stresul pusi in fata unor conditii specifice, dupa administrarea tarhonului. Rationamentul enuntat este ca si la oameni tarhonul ar putea avea efecte asemanatoare ceea ce ar contribui semnificativ la mentinerea sanatatii mintale. (1), (2)

Cum sa utilizezi tarhonul?

Tarhonul este un condiment deosebit ce poate fi integrat in multe feluri de mancare, atat in stare proaspata, cat si uscat. In realitate, asa cum precizam anterior, exista mai multe specii de tarhon, cel frantuzesc are o aroma asemanatoare anasonului sau busuiocului, deci poate fi considerat savuros, in timp ce tarhonul rusesc are un gust mai amar, motiv pentru care nu oricine il poate consuma. Pe langa salate, sosuri, in mancaruri gatite sub forma de condiment proaspat sau uscat, tarhonul poate fi regasit in anumite medicamente sau suplimente alimentare. (2)

Tarhonul este sigur pentru consum, fiind cunoscute cazuri rare in care acest produs a determinat aparitia unei reactii alergice. Semnele unei alergii la tarhon vizeaza eruptie cutanata, alaturi de mancarime in gura si tuse. (1)

La primele semne ale unor efecte adverse trebuie sa stopezi ingestia de produse pe baza de tarhon si sa iei legatura cu medicul pentru ingrijiri de specialitate. 

Produsele cu ulei esential de tarhon trebuie administrate cu atentie, conform indicatiilor medicale sau respectand prospectul producatorului, nefiind indicat copiilor, femeilor insarcinate si celor care alapteaza, precum si celor cu anumite boli si alergii. Medicamentele sau suplimentele pe baza de tarhon pot fi indicate pentru o perioada mai lunga, motiv pentru care daca ai alte afectiuni medicale pentru care ai tratament trebuie sa vorbesti cu medicul inainte. Consumul de produse pe baza de tarhon pentru o perioada indelungata poate fi toxic, ficatul este cel afectat in astfel de cazuri. (2)

Acest articol este informativ si nu tine loc de diagnostic medical adecvat. Inainte de a incerca produse noi este indicat sa vorbesti cu specialistul care iti cunoaste istoricul medical si stie care iti sunt nevoile. Daca te confrunti cu unele simptome alergice dupa un tratament pe baza de tarhon, mergi la medic si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare: 

1. Tarragon Nutrition Facts and Health Benefits - https://www.verywellfit.com/tarragon-benefits-side-effects-and-preparations-4179022

2. What are the health benefits of tarragon? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/tarragon-benefits

3. 8 Surprising Benefits and Uses of Tarragon - https://www.healthline.com/nutrition/tarragon-benefits-uses

4. Effect of Artemisia dracunculus Administration on Glycemic Control, Insulin Sensitivity, and Insulin Secretion in Pacients with Impaired Glucose Tolerance - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27097076/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice