Tigarile electronice comparativ cu tigarile traditionale

8. 12. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit

Ce sunt tigarile electronice?

Tigarile electronice comparativ cu tigarile traditionale

Popularitatea tigarilor electronice a crescut in ultimii ani, acestea fiind utilizate ca o noua alternativa la tigarile traditionale. Despre componentele acestora, eficienta sau riscurile pe care le implica pentru sanatate se vorbeste frecvent.

Afla aici tot ce trebuie sa stii despre tigarile electronice!

Tigarile electronice sunt dispozitive care nu ard si nu folosesc frunze de tutun, ci folosesc un lichid care este vaporizat si apoi inhalat de catre utilizator.

Tigarile electronice sunt cea mai raspandita forma de sisteme electronice de eliberare a nicotinei (ENDS) si de sisteme electronice de eliberare fara nicotina (ENNDS), dar exista si alte dispozitive similare. Acestea contin cantitati variabile de nicotina si o serie de substante nocive [1].

Nicotina creeaza o dependenta puternica, iar unele dovezi sugereaza ca minorii care nu au fumat niciodata si care utilizeaza tigari electronice isi pot dubla sansele de a incepe sa fumeze tigari de tutun mai tarziu in viata [1].

Dovezile arata ca aceste produse sunt daunatoare pentru sanatate si nu sunt sigure. Cu toate acestea, este prea devreme pentru a oferi un raspuns clar cu privire la impactul pe termen lung al utilizarii acestora sau al expunerii la ele [1].

Cum functioneaza tigarile electronice?

O tigara electronica este un dispozitiv care functioneaza cu baterii si care emite o solutie vaporizata care se inhaleaza. De obicei, solutia contine nicotina. Scopul este de a oferi senzatia de inhalare a fumului de tutun, fara fum [4].

Mecanismul este foarte simplu: o rezistenta este folosita pentru a incalzi solutia lichida pana cand aceasta se transforma intr-un vapor care este inhalat de catre utilizator.

Exista diferite marci de tigari electronice, iar compozitia acestora variaza foarte mult de la o marca la alta. Marea diferenta intre diferitele tipuri de tigari electronice este continutul de nicotina, deoarece unele tigari electronice contin nicotina, iar altele nu [4].

In plus, acestea contin si alti agenti, cum ar fi conservanti sau arome, insa, la analiza componentelor acestor lichide au fost identificate si alte substante toxice si potential cancerigene, cum ar fi staniu, plumb sau nichel.

Majoritatea tigarilor electronice sunt alcatuite din urmatoarele componente [2]:

  • Componenta de inhalare: Acesta este un cartus fixat la capatul unui tub. In interior se afla un mic recipient de plastic care contine un material absorbant imbibat intr-o solutie lichida.
  • Atomizorul: Acesta incalzeste lichidul, facandu-l sa se vaporizeze astfel incat consumatorul sa il poata inhala.
  • Bateria: Aceasta alimenteaza elementul de incalzire.
  • Senzorul: Acesta activeaza sistemul de incalzire atunci cand utilizatorul foloseste dispozitivul.
  • Solutia: Lichidul electronic, contine o combinatie de nicotina, o baza, care este de obicei alcatuita din  propilenglicol si arome.

Atunci cand utilizatorul inhaleaza, elementul de incalzire vaporizeaza solutia pe care persoana o "vaporizeaza" sau o inhaleaza. Continutul de nicotina al lichidului poate varia de la "foarte ridicat" la zero.

Aromele variaza foarte mult, de la cele mai cunoscute, precum mentol si pepene verde. Unele tigari electronice au gustul tigarilor traditionale si chiar imita gusturile anumitor marci.

Tigarile electronice pot inlocui complet fumatul?

Pana in prezent, putinele studii efectuate pe aceasta tema prezinta rezultate mixte. Au fost raportate doua studii conform carora tigarile electronice cu nicotina pot ajuta adultii fumatori sa renunte la fumat pe termen lung, in comparatie cu tigarile electronice de tip placebo (fara nicotina). Cu toate acestea, exista unele limitari ale cercetarilor existente, inclusiv numarul mic de studii, dimensiunile mici ale esantioanelor si marjele mari de eroare in jurul estimarilor [3].

Un alt studiu relativ recent a constatat ca multi adulti folosesc tigari electronice in incercarea de a renunta complet la fumatul conventional. Cu toate acestea, majoritatea adultilor care folosesc tigari electronice nu renunta la fumat, ci continua sa foloseasca ambele produse. Aceasta abordare nu este o modalitate eficienta de a va proteja sanatatea, indiferent daca folositi tigari electronice, tutun fara fum sau alte produse din tutun pe langa tigarile obisnuite. Deoarece fumatul, chiar si a catorva tigari pe zi, poate fi periculos. Astfel, renuntarea completa la fumat este foarte importanta pentru a va proteja sanatatea [3].

Tigarile electronice comparativ cu tigarile traditionale

Sunt tigarile electronice sigure?

Comparativ cu fumatul conventional, tigarile electronice sunt mai putin nocive, dar nu lipsite de riscuri. Aerosolul de tigara electronica contine, in general, mai putine substante chimice toxice decat amestecul de 7.000 de substante prezente in fumul tigarilor obisnuite. Cu toate acestea, aerosolul de tigara electronica nu este inofensiv. Acesta poate contine substante nocive si potential nocive, inclusiv nicotina, metale grele precum plumbul, compusi organici volatili si agenti cancerigeni [3].

Aerosolul de tigara electronica pe care utilizatorii il respira din dispozitiv si il expira poate contine urmatorii compusi [3]:

  • Nicotina;
  • Particule ultrafine care pot fi inhalate adanc in plamani;
  • Aromele, cum ar fi diacetilul, o substanta chimica legata de o boala pulmonara grava;
  • Compusi organici volatili;
  • Substante chimice care cauzeaza cancer;
  • Metale grele, cum ar fi: nichelul, staniul si plumbul;

Eficacitatea tigarilor electronice

Dupa informatiile puse la dispozitie de catre OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) si comunitatea de experti din domeniul fumatului, dovezile privind eficacitatea tigarilor electronice ca metoda de renuntare la fumat sunt limitate si nu permit formularea multor concluzii [1].

In plus, se subliniaza faptul ca, pentru fumatori, utilizarea tigarilor electronice va insemna o reducere a consumului de tutun, dar nu si renuntarea la fumat, deoarece multi au tendinta de a crede ca au gasit o modalitate inofensiva de a fuma si continua sa consume nicotina, ceea ce ar putea conduce, in unele cazuri, la o dubla utilizare a tigarilor electronice si a tutunului, uneori la un nivel mult mai ridicat decat cel pe care il foloseau inainte [1].

Din aceste motive, autoritatile din domeniul sanatatii nu au aprobat tigarile electronice ca tratament pentru a-i ajuta pe oameni sa renunte la fumat. In acest moment, FDA a aprobat doar produsele bazate pe terapia de inlocuire a nicotinei (NRT), cum ar fi plasturii, guma de mestecat sau tabletele, precum si unele medicamente eliberate pe baza de reteta [3,4].

Afla AICI mai multe despre motivele pentru care sa renunti la fumat, alaturi de Prof. Univ. Dr. Florin Mihaltan, presedinte in Reteaua Europeana pentru Prevenirea Fumatului si Consumului de Tutun.

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice