Tipuri de personalitate: teorii si trasaturi specifice
Ansamblul de ganduri, sentimente si comportamente regasite la fiecare individ desemneaza personalitatea acestuia. Studiul personalitatii este un domeniu major in psihologie. Specialistii au emis, de-a lungul timpului, mai multe teorii despre tipurile de personalitate care fac referire la trasaturi individualizate.
Exista numeroase teorii ale personalitatii, fiecare descriind modele individuale, cum se formeaza acestea si reactiile caracteristice. Explicam in continuare teoriile cele mai cunoscute si vorbim si despre tipurile de personalitate descrise.
Care sunt caracteristicile personalitatii?
O personalitate este constituita din:
- trasaturi si modele de gandire;
- emotii;
- comportamente si actiuni;
- consecventa;
- nevoi biologice si elemente psihologice;
- expresii multiple. (1)
Teoriile despre tipurile de personalitate au rezultat dupa ani de cercetari clinice si observatii conduse de specialisti din domeniul psihologiei si comportamentului uman. Personalitatea nu sufera transformari radicale de-a lungul vietii individului, exceptie tulburarile de comportament care afecteaza sanatatea mintala. Teoriile personalitatii cauta raspunsuri pentru trasaturile specifice dezvoltate mai mult, mai putin sau deloc la un individ, astfel incat sa se poata observa asemanarile, dar mai ales deosebirile dintre oameni. (2)
Tipuri de personalitate
Pentru ca exista atat de multe teorii despre personalitate, le vom aborda in continuare pe cele mai cunoscute. Teoria tipurilor de personalitate emisa de Meyer Friedman si Raymond Rosenman vorbeste despre 4 tipuri.
Personalitatea de tip A
Vorbim de o persoana considerata perfectionista, competitiva, obsedata de control si de munca, nerabdatoare, axata pe realizari. Tocmai de aceea o astfel de personalitate se confrunta si cu mult stres, uneori poate tocmai din cauza presiunii auto impuse poate deveni agresiva.
Personalitate de tip B
Personalitatea de tip B are unele trasaturi asemanatoare celei anterioare. Aceasta inseamna ca personalitate de tip B este flexibila, creativa, usor adaptabila in situatii diverse, rabdatoare, dar cum este mult mai relaxata are tendinta de a amana rezolvarea sarcinilor de pe o zi pe alta. Marele atu este ca resimte mult mai usor stresul si il gestioneaza mai bine.
Personalitate de tip C
Daca esti o persoana constiincioasa, ambitioasa, perfectionista, care se lupta sa dezvaluie emotiile, negative sau pozitive, este foarte posibil sa poti fi integrat in personalitatea de tip C.
Personalitate de tip D
Personalitatea de tip D este considerata pesimista, iritabila, trista, care are mereu motive de ingrijorare, ii place sa evite situatiile sociale pe fondul lipsei de incredere in sine si a faptului ca resimte teama de respingere. Vorbirea si gandurile sunt sumbre, de multe ori nu intrezareste speranta pentru actiunile si evenimentele in care este implicata. (1)
Tipuri de personalitate dupa Hipocrate
Poate cea mai cunoscuta teorie legate de personalitatea umana este cea emisa de Hipocrate. Potrivit acestuia, exista 4 tipuri de elemente fundamentale: apa, aer, foc, pamant. A vorbit apoi despre conceptul de 4 umori prezente in corpul uman: sange, flegma, bila neagra si bila galbena. A definit, astfel, 4 tipuri de personalitate:
- sangvinic - vesel, optimist, puternic, cu incredere in fortele proprii;
- flegmatic - lent, calm, amabil, diplomat, flexibil, nepasator;
- melancolic - partial deprimat, sensibil, creativ, emotiv, ganditor;
- coleric - puternic, agresiv, dur, independent, impulsiv. (3)
Tipuri de personalitate dupa Carl Jung
Teoria tipurilor de personalitate dupa Carl Jung imparte oamenii in 2 categorii:
- introvertitii - persoane linistite, care se orienteaza mult pe gandirea interioara, catre concepte si idei proprii, prefera compania celor de la care au ceva de invatat, calitatea si nu cantitatea;
- extrovertitii - persoane sociale pentru care accentul se pune pe lumea exterioara, prefera interactiunea frecventa si au nevoie de aceasta pentru a duce la bun sfarsit actiuni concrete. (3)
Tipuri de personalitate dupa Myers-Briggs
Pornind de la teoria lui Carl Jung, Isabel Briggs Meyer a dezvoltat o noua teorie despre tipul de personalitate bazata pe 4 planuri:
- introversie-extraversie;
- simtire-intuitie;
- gandire-sentiment;
- judecata-perceptie.
Pe baza acestora, teoria a stabilit ca exista urmatoarele tipuri de personalitate:
- ISTJ - introvertit, simtitor, ganditor, cu tendinta de a judeca;
- INFP - introvertit, intuitiv, simtitor, capabil sa perceapa sentimentele proprii;
- ESTJ - extrovertit, simtitor, ganditor, tinde sa judece mereu;
- ENFJ - extrovertit, intuitiv, simtitor, judeca oricand. (1), (4)
Alte teorii ale tipurilor de personalitate
Teoriile psihodinamice ale personalitatii
In cadrul acestor teorii sunt luate in calcul premisele personalitatii evidentiate de Sigmund Freud, precum si influenta inconstientului asupra personalitatii. Aceste teorii includ conceptele stadiului psihosexual de la Freud, dar si etape dezvoltarii psihosociale de la Erik Erikson.
Teoriile comportamentale
Potrivit acestora, formarea personalitatii este un amestec rezultat ai interactiunii individului cu mediul inconjurator. Adeptii acestei teorii, tin cont de comportamentele observabile si masurabile, fara a lua in calcul sentimentele, gandurile si trairile interne.
Teoriile umaniste
Conceptul vizeaza liberul arbitru si acumularea experientei individuale in dezvoltarea personalitatii. (1)
Ce sunt tulburarile de personalitate?
Tulburarile de personalitate se refera la ganduri si comportamente anormale, perturbatoare si suparatoare. Atunci cand fac parte din viata de zi cu zi a unei persoane, nimic din simptomele specifice nu sunt percepute ca probleme de comportament. Pentru cei cu tulburari de personalitate, orice actiune, gand, sentiment, comportament este obisnuit, caci fac parte din felul sau de a fi.
Aici sunt incluse tulburarea de personalitate paranoida, schizoida, antisociala, de tip borderline, tulburarea de personalitate narcisista. Este important ca la primele semne ale unei tulburari de personalitate sa beneficiezi de diagnostic avizat si tratament adecvat. (1)
Personalitatea este o trasatura unica a individului, asadar, greu de catalogat si dificil de studiat din perspectiva unei singure teorii. Aceste teorii se intersecteaza, se suprapun, se completeaza sau se exclud reciproc, deoarece omul este o fiinta complexa, cu o personalitate complicata. Un singur individ poate avea caracteristici de la mai multe tipuri de personalitate, iar unele dintre acestea pot fi dominante, astfel incat acea persoana poate fi incadrata intr-un anumit tipar.
Acest articol prezinta informatii generale despre tipurile de personalitate si principalele teorii care au condus la conturarea acestora. Daca vrei sa stii mai multe despre tipurile de personalitate sau crezi ca te confrunti cu o tulburarea de personalitate, mergi la medicul specialist si urmeaza indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. What Is Personality? - https://www.verywellmind.com/what-is-personality-2795416
2. Theories of Personality: These Are the 6 Main Frameworks - https://psychcentral.com/health/personality-theories-in-psychology
3. What Are The Type Theories of Personality?
4. C G Jungs Theory - https://www.myersbriggs.org/my-mbti-personality-type/mbti-basics/c-g-jungs-theory.htm