Top 7 alimente care ingrasa
Greutatea optima a corpului uman se determina in functie de varsta, inaltime, tipul de activitate fizica si gen, dar si de starea de sanatate. Este binecunoscut faptul ca responsabil pentru surplusul de greutate este excesul caloric. Alimentele, luate individual, te ingrasa doar daca le consumi in cantitati mai mari decat ar trebui.
Astfel, topul produselor care contribuie la acumularea de grasime nenecesara corpului este realizat din alimente hipercalorice sau care contin calorii ascunse. In articolul urmator, vei afla care sunt acestea, dar si care sunt combinatiile pe care ar trebui sa le eviti daca vrei sa slabesti. In plus, daca te afli la polul opus si vrei sa te ingrasi in mod sanatos, exista alegeri alimentare pe care este recomandat sa le faci.
Top alimente care ingrasa si dauneaza sanatatii
1. Chipsurile
Desi reprezinta una dintre cele mai indragite gustari atat in randul copiilor, cat si al adultilor, chipsurile sunt un adevarat inamic al unei siluete suple. Motivul este ca acestea contin fie foarte mult ulei, fie cantitati mari de zahar adaugat (chipsurile din fructe). Deoarece sunt gustoase, vei avea tendinta sa termini toata punga, fara sa respecti portia recomandata de producator, care este, de regula, de 25-30 de grame.
Ca sa eviti sa consumi mai mult decat trebuie, dar si sa iti protejezi sanatatea, incearca sa iti faci acasa propriile chipsuri. Taie legumele sau fructele preferate in felii foarte subtiri, condimenteaza-le dupa gust si introdu-le in cuptor pentru doua - trei ore la 90 de grade Celsius.
2. Ciocolata
Cu lapte, alune, crema sau fructe, ciocolata este nelipsita din alimentatia majoritatii oamenilor, fie ca este consumata ca atare, fie ca este adaugata in diverse preparate. Din nefericire pentru impatimiti, o tableta de 100 de grame contine aproximativ 600 de calorii, adica aproape o treime din necesarul zilnic recomandat pentru un adult activ.
In plus, ciocolata vine cu mari cantitati de zahar adaugat care pot contribui la dereglari hormonale prin ridicarea brusca a glicemiei din sange si a secretiei de insulina.
3. Alcoolul
Obisnuiesti sa bei frecvent un pahar de vin dupa masa sau o bere in zilele calduroase de vara? Trebuie sa stii ca alcoolul are 7 calorii pe mililitru, fiind al doilea cel mai caloric aliment dupa grasimi. Astfel, consumul constant de alcool va contribui la acumularea de exces ponderal, chiar daca mancarea pe care o ingeri este in aceeasi cantitate.
4. Grasimile
Fiind un aliment cu 9 calorii pe gram, grasimile sunt intalnite in majoritatea produselor procesate din comert. Acestea se regasesc chiar si in mancarurile gatite in casa, prin adaugarea de ulei sau unt. Desi ele se impart in saturate si nesaturate, grasimile pe care le vei gasi in marea parte a acestor produse sunt cele nesanatoase.
5. Sucurile cu zahar
Sucurile sunt in topul alimentelor care ingrasa din cauza zaharului adaugat pe care il contin. Majoritatea sucurilor din comert, fie ele etichetate ca naturale sau doar din fructe, au zaharuri adaugate. Asadar, acestea pot ajunge chiar si la 65 de calorii pe 100 de mililitri.
Consumul constant de sucuri, carbogazoase sau nu, contribuie la acumularea de grasime in exces.
6. Cafeaua din oras
Cafeaua este considerata un aliment sanatos atunci cand este consumata simpla sau cu putin lapte adaugat. Din pacate, majoritatea cafenelelor comercializeaza bauturi pe baza de cofeina care sunt personalizate cu diverse siropuri, toppinguri sau lapte indulcit.
Astfel, o cafea poate ajunge de la 10 calorii pentru 150 de mililitri la 350 de calorii pentru aceeasi cantitate. Mai exact, chiar daca nu faci schimbari in alimentatia obisnuita, adaugarea constanta a acestor bauturi in rutina ta poate duce, in timp, la ingrasare.
7. Branzeturile
Branza topita, smantana grasa sau branzeturile precum cheddar, mozzarella, parmezan etc. sunt alimente cu un numar urias de calorii. Acesta variaza intre 300 si chiar 450 de calorii pe 100 de grame. Acestea sunt adaugate, de obicei, in preparate precum pastele, pizza, cartofii gratinati sau chiar ca garnituri de sine statatoare in numeroase preparate.
Asadar, fara sa vrei, vei consuma extra calorii prin adaugarea acestui tip de branzeturi la mesele tale. Explicatia este simpla - acestea ingrasa pentru ca vin cu un aport ridicat de calorii pentru un volum foarte mic de mancare, motiv pentru care vei fi tentat sa consumi o cantitate generoasa ca sa te simti satisfacut.
Ce combinatii de alimente trebuie sa eviti daca vrei sa slabesti?
Daca vrei sa slabesti, evident, trebuie sa mananci in deficit caloric, adica sa consumi mai putine calorii decat arde corpul tau zilnic. Exista anumite combinatii de alimente care fie nu sunt suficient de satioase (motiv pentru care ti se va face foame din nou in scurt timp dupa ce le consumi), fie au un volum foarte mic. Acestea sunt:
- fainoasele cu zaharfaina, in combinatie cu zaharul si, inevitabil, grasimile, contribuie la excesul ponderal. Acestea sunt alimente hipercalorice, alimente care atunci cand sunt combinate creeaza renumitele bombe calorice. Printre acestea prajiturile sau deserturi precum orezul cu lapte, tartele sau clatitele cu ciocolata;
- Painea cu grasimi si glucidetartinele de paine prajita cu unt si gem sunt alegeri frecvente atunci cand vine vorba despre mic dejun ori gustari. Din nefericire, aceasta combinatie vine cu un aport mare din punct de vedere al caloriilor, o felie putand sa ajunga chiar si la 300 de calorii;
- Carnea si carbohidratii - de multe ori ai auzit, probabil, ca nu este bine sa mananci friptura si cartofi prajiti la aceeasi masa. Acest tip de alegere alimentara incetineste absorbtia substantelor nutritive in organism, intrucat carnea are un proces de digestie mai rapid decat carbohidratii. Combinatia se refera si la preparate precum paste plus carne, de exemplu.
Cum sa te ingrasi sanatos? Top alimente pentru ingrasare
Daca te afli in situatia in care vrei sau este nevoie sa acumulezi cateva kilograme in plus, nu inseamna ca trebuie sa consumi in exces alimentele de mai sus. Exista produse care te pot ajuta sa te ingrasi sanatos, fara sa iti supui organismul unui cumul de mancaruri greu de procesat care iti pot dauna pe termen lung. Mai bine mananci:
- unt de arahide cu rondele de orez/porumb/grau expandat, miere si felii de banana;
- branzeturi slabe dar bogate din punct de vedere nutritiv (feta, iaurturi proteice);
- oleaginoase (nuci, migdale, caju, fistic etc.);
- fainoase integrale si leguminoasepaste, paine si cereale integrale, linte, naut, orez brun, chia, quinoa;
- ciocolata neagra cu minimum 70% cacao;
- oua si carne cu grasimi sanatoase (vita, somon).
Un regim alimentar echilibrat in care nu faci abuz de mancaruri procesate de tip fast food sau produse pline de grasimi saturate ori zahar adaugat iti va permite sa consumi tot ce poftesti. Tine mine, cheia unei siluete de invidiat nu este eliminarea completa a niciunui aliment, ci doar consumul cu moderatie.