Traheita: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Traheita este o boala care consta in inflamatia mucoasei traheale. Secretiile abundente pot duce la obstructia cailor respiratorii si la insuficienta respiratorie. Traheita este o afectiune rara la copii, dar simptomele acesteia pot pune viata in pericol, de aceea este nevoie de consult de specialitate si interventie urgenta. Uneori tratamentul vizeaza administrarea de antibiotice, dar si de oxigen.
Traheita este o afectiune a traheei, inflamatie ce poate avea o cauza bacteriana sau virala. Poate fi considerata o afectiune sezoniera, ce apare la variatii de temperatura, cand aerul rece patrunde in sistemul respirator superior. Traheita afecteaza in mai mare masura copiii, dar nici adolescentii si adultii nu sunt ocoliti de aceasta problema, mai rar diagnosticata.
Inflamatia poate fi acuta, severitatea simptomelor netratate la timp poate duce la traheita cronica, cu complicatii serioase asupra respiratiei. Caile respiratorii superioare se pot infecta si pot fi obturate, iar inspiratia si expiratia se vor realiza deficitar.
Traheita pot duce la probleme grave pentru sanatate, se poate ajunge la stop cardiorespirator, pneumonie, edem pulmonar, soc septic, stenoza traheala si la deces. De aceea, ajutorul medical de specialitate, de urgenta, este vital.
Ce este traheita?
Traheita este o infectie la nivelul traheei. Trebuie sa facem precizarea ca tubul elastic, fibros, cartilaginos, care leaga laringele de bronhii, prin care circula aerul necesar respiratiei dinspre cavitatea nazala in bronhii, se numeste trahee. Acest organ este o prelungire a laringelui si ajunge pana in dreptul vertebrei toracice T4, locul in care se ramifica in cele doua bronhii.
Tubul are o lungime de 10 - 12 cm si este alcatuit din cateva zeci de inele incomplete de cartilaj hialin (1). Aceste cartilaje traheale sunt constituite din tesut fibros, elastic, foarte rezistent.
Infectiile acute ale traheei apar brusc si au un impact major asupra organismului copiilor, in special al celor sub 6 ani, dar si al adolescentilor (2). Desi cauzele celor mai multe traheite sunt infectiile bacteriene sau virale, exista si anumite substante cu care copiii si adultii pot intra in contact si care cresc riscul de infectie la acest nivel.
Febra, oboseala, umflarea mucoasei sunt manifestari ale infectiilor traheei care pot trece in 1 sau 2 saptamani. Cand reapar frecvent, infectiile devin cronice. Simptomele traheitei cronice sunt grave, ceea ce inseamna o actiune degenerativa puternica asupra tesuturilor (2).
O trahee inflamata, pe fondul unei infectii cronice, presupune aparitia unui exces de globule albe si a unui numar mare de vase de sange. Astfel, peretii acestora se ingroasa, pentru ca fibrele elastice si musculare cresc, iar glandele mucoase devin inflamate. Tesutul afectat este inlocuit, la un moment dat, cu un tesut cicatricial fibros (1).
Anumite boli pot afecta traheea, insa actiunea lor este diferita, desi simptomatologia poate interfera si induce in eroare tocmai prin manifestarile similare cu cele ale inflamatiei traheei.
Traheita este contagioasa in anumite conditii, totul depinde de agentul infectios. Daca agentul patogen care a provocat inflamatia este infectios, traheita poate deveni contagioasa.
Cauzele traheitei
Infectii anterioare ale cailor aeriene superioare
Traheita bacteriana apare ca urmare a unor infectii repetate ale cailor aeriene superioare. Gripa, dar si rujeola pot duce la leziuni ale membranei traheale si la aparitia traheitei. Copiii care primesc un diagnostic corect, in cel mai scurt timp, si un tratament adecvat isi pot reveni destul de repede.
Bacteriile responsabile pentru traheita sunt Staphylococcus aureus, diversi Streptococi, Moraxella catarrhalis, Pneumoniae, Heamophilul influenzae, Escherichia coli, Klebsiella, dar si anumite organismele anaerobe (1).
Interventii si suport ventilator
Cei mai predispusi la a dezvolta traheita sunt cei care au avut dificultati respiratorii anterioare, au trecut printr-o traheotomie sau alte leziuni la nivelul plamanilor si traheei. Acesta este si motivul pentru care acestia, cu atat mai mult, au nevoie de ajutor si tratament medical de urgenta, pentru evitarea complicatiilor.
Persoanele aflate pe suport ventilator pot dezvolta ulceratii traheale. In aceeasi situatie sunt si persoanele intubate, tubul folosit pentru respiratie producand anumite leziuni si favorizand dezvoltarea bacteriilor. Acestea pot duce la traheita (2).
Diverse substante
Inhalarea unor substante cu potential periculos - cele pe baza de clor sau a unora iritative afecteaza traheea si determina aparitia traheitei.
Cum se manifesta traheita? Simptome
Desi simptomele traheitei sunt diferite la copii fata de adulti, intensitatea manifestarilor caracteristice este de asemenea, diferentiata, de la o persoana la alta (3), (4).
- tuse seaca puternica si durere in spate;
- tuse cu expectorare de secretii sau tuse productiva;
- respiratie suieratoare;
- dificultati respiratorii;
- febra foarte mare;
- invinetirea buzelor, atunci cand nivelul de oxigen este redus, iar problemele respiratorii sunt accentuate.
In traheita sunetul tusei este caracteristic - stridor sau sunet anormal in respiratie, dar tocmai acest lucru si asemanarea simptomelor cu cele din crupul viral sau din laringotraheobronsita pot determina confuzia si stabilirea unui diagnostic incorect la prima vedere (3).
Traheita nu trebuie confundata cu simptomele din laringotraheita, o boala care afecteaza laringele si traheea, producand inflamarea acestora sau cu laringita.
Cum se diagnosticheaza traheita?
Medicul specialist va putea pune un diagnostic corect si complet si va spune daca este vorba de traheita sau despre alta afectiune, dupa ce are toate informatiile necesare. Vizita la medic apare ca urmare a simptomelor sesizate si a starii de rau general. Este important ca medicul sa fie bine informat despre momentul aparitie si simptomele prezente. De asemenea, specialistul trebuie sa cunoasca datele importante din istoricul medical al fiecarui pacient in parte.
Investigatiile necesare identificarii problemei de sanatate pot viza:
- masurarea nivelului de oxigen din sange sau pulsoximetrie,
- analizarea unei culturi de sputa din trahee pentru identificarea agentului infectios,
- radiografie pulmonara si a cailor aeriene superioare (3),
- cultura nazo-faringiana,
- teste de sange,
- endoscopie (5).
Toate investigatiile suplimentare sunt menite sa ajute la identificarea corecta a bolii si excluderea altor potentiale tulburari de sanatate, asa cum poate fi epiglotita, o afectiune rara (3), dar extrem de periculoasa pentru sanatate, daca nu este ingrijita in regim de urgenta.
Cum se trateaza traheita?
In cele mai multe cazuri, traheita este o afectiune pentru care copiii au nevoie de ajutor medical permanent. De regula cei mici trebuie internati, daca au traheita cronica sau o forma severa care pune mari probleme respiratorii. Uneori este nevoie de aspirarea constanta a secretiilor, deci vor avea nevoie de un tub introdus in trahee - tub endotraheal si de antibiotice puternice administrate intravenos (3), (4).
Sunt situatii in care va fi nevoie si de oxigen, care sa ii ajute pe copii sau pe adulti sa respire mai bine. Daca antibioticele injectate nu dau rezultatele urmarite sau daca organismul capata rezistenta la acestea din cauza infectiei, antibioticele vor fi schimbate.
Dupa o perioada, 1 - 2 saptamani, daca raspunsul organismului este cel asteptat, este posibil ca pacientul sa poata fi externat si sa primeasca un tratament medicamentos pentru traheita cu antibiotice, la domiciliu (6).
Ingrijirile acordate pentru traheita sunt de lunga durata, pentru ca majoritatea celor care ajung la medic se confrunta deja cu forma cronica, mult mai agresiva si mai greu de gestionat.
Uneori poate fi vorba si de administrarea unui tratament antiviral, alaturi de cel cu antibiotice (1). Tratamentul traheitei difera de la un pacient la altul, in functie de patologie si de manifestarile bolii.
Interventia chirurgicala pentru decongestionarea cailor respiratorii superioare este extrem de rara, dar este o optiune de tratament de luat in calcul de catre personalul medical cand celelalte variante nu sunt de ajutor.
Sunt situatii in care pacientii au nevoie de ventilatie mcanica prelungita, altii au indicatie de traheostomie pe termen scurt. La polul opus se afla cazurile grave, in care traheostomia este pe termen lung (1).
Controalele medicale periodice sunt necesare dupa un astfel de episod, iar prevenirea imbolnavirii este un obiectiv pentru pacient si medicul specialist.
Remediile naturiste pentru afectiuni respiratorii includ printre altele inhalatii cu uleiuri de eucalipt, cimbru sau lavanda, precum si administrarea unor ceaiuri din plante al caror rol antiseptic, antiinflamator contribuie la combaterea racelilor si virozelor. Atentie: medicul este singurul capabil sa ofere ajutor de specialitate pentru tratarea traheitei, care poate duce la decesul persoanei afectate. Orice remedii naturiste si suplimente alimentare utilizate fara indicatii medicale, pot ajuta, in unele cazuri, dar nu exista dovezi solide care sa sustina acest lucru.
Traheita: posibile complicatii
Netratata la timp, traheita conduce la complicatii extrem de grave pentru intregul organism (1), (7): insuficienta respiratorie acuta, obstructia completa a cailor respiratorii, encefalopatie anoxica, pneumonie de aspiratie, stop cardiorespirator, hipoxie, edem pulmonar, soc septic, traheostomie, stenoza traheala, sindrom de soc toxic, deces.
Interventia rapida, de specialitate, poate face uneori diferenta intre viata si moarte, cand infectia este cronica si obturatia cailor respiratorii este majora. La copii se poate ajunge la colaps rapid, caile lor aeriene superioare se pot inflama si bloca mult mai repede decat la adulti.
Cum se poate preveni traheita?
Igiena corecta a mainilor, evitarea infectiilor si a racelilor repetate, tratarea corespunzatoare a infectiilor virale sau bacteriene, purtarea mastii de unica folosinta in plin sezon rece pentru a nu contracta raceli specifice - toate acestea pot fi metode eficiente de a mentine organismul la distanta de posibile virusuri si bacterii (1).
Vaccinarea impotriva agentilor patogeni virali sau infectiosi poate fi de ajutor in lupta cu acestia. Un sistem imunitar puternic poate raspunde mai bine in cazul in care apar infectiile virale sau bacteriene la nivelul organismului.
Acest articol are un rol informativ. Daca te confrunti cu simptome care pot anunta perezenta acestei afectiuni, ia legatura cu un cadru medical specializat!
Surse de informare:
1. Bacterial Tracheitis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470240/
2. Update on childhood and adult infectious tracheitis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7125831/
3. Tracheitis Symptoms, Diagnosis, and Treatment - https://www.verywellhealth.com/what-is-tracheitis-1192023
4. Tracheitis - https://www.humanitas.net/wiki/anatomy/tracheitis/
5. Bacterial Tracheitis: Causes, Symptoms, and Diagnosis - https://www.healthline.com/health/tracheitis
6. What Is Bacterial Tracheitis? - https://www.webmd.com/children/what-is-bacterial-tracheitis
7. Tracheitis - https://ufhealth.org/tracheitis