Increderea in sine: ce trebuie sa stii despre ea
Fiecare dintre noi ne-am confruntat candva cu obstacole in calea obiectivelor pe care ni le-am propus. Depasirea acestora te ajuta sa fii mai puternic, sa te reinventezi, in timp ce teama continua de esec te tine ancorat in trecut si te impiedica sa evoluezi.
Ce e de facut in astfel de situatii? Vei profita de oportunitate ca sa progresezi sau te lasi coplesit de tristete, fara sa mai lupti? Descopera, in randurile ce urmeaza, ce este increderea in sine, care este importanta acesteia si cum te poate ajuta sa transformi esecul in succes.
Ce este increderea in sine?
Despre increderea in sine auzim inca din copilarie, cand aceasta se cultiva si se pun bazele adultului din viitor. Intr-o familie cu principii sanatoase, copilul este invatat sa aiba incredere in fortele sale proprii si sa celebreze fiecare reusita, oricat ar fi de mica.
Increderea in sine este un atribut pe care fiecare dintre noi il avem, insa unii oameni o percep atat de scazuta, incat isi modifica toate comportamentele in functie de ea. Increderea de sine este o autoevaluare constanta a capabilitatilor si calitatilor noastre, care, coroborata cu anumite experiente de viata, ne confirma sau infirma asteptarile.
Daca acestea sunt realiste, increderea de sine va creste, insa de multe ori nu se intampla chiar asa. Multi oameni intra intr-un cerc vicios in care considera ca nu sunt suficient de buni, ceea ce ii face sa se comporte ca atare, si, in final, le confirma falsa asteptare ca nu sunt valorosi.
De ce increderea in sine este atat de importanta?
Increderea in sine te ajuta sa fii motivat si sa ai curajul de a merge in directia care te face fericit, sa te ridici atunci cand cazi si sa lupti si mai puternic atunci cand observi obstacole in calea ta.
Oamenii increzatori sunt la randul lor mai dornici sa-i ajute pe altii, mai optimisti, vad viata dintr-o perspectiva mai frumoasa, sunt impliniti si apreciaza lucrurile care li se intampla. Ei se bucura atat de succesele lor, cat si de ale altora, indraznesc sa iasa din zona de confort, isi asuma greselile si invata cate ceva din fiecare esec.
Care sunt cauzele lipsei de incredere si cum te poate afecta?
Pierderea increderii in sine poate aparea oricand, din cauza unor esecuri repetate, din cauza vorbelor dureroase ale unor oameni la care tinem mult sau chiar din cauza propriei noastre perceptii asupra noastra, prin comparatie cu perceptia pe care o avem fata de succesul altor persoane.
Lipsa increderii in sine poate aparea si din primii ani de viata, daca cel mic nu este sustinut in realizarea visurilor sale, daca este criticat si judecat pentru tot ceea ce face. Presiunea constanta din partea familiei de a fi cel mai bun, de a avea notele cele mai mari si de a reusi intotdeauna, pe toate planurile, este o abordare gresita, care naste frustrari, teama de respingere si multe alte probleme psiho-emotionale.
Iata cateva moduri prin care poti transforma problemele in succes.
- Invatare din esec. Sa treci printr-o experienta negativa in plan profesional sau personal e inevitabil si te poate afecta intr-o asemenea masura incat sa te simti efectiv descurajat si neputincios.Modul de actionare in astfel de situatii iti contureaza, ulterior, viitorul. Analizeaza ce ai gresit si ce poti face diferit. Invata, totodata, din greselile altora, deoarece nu este nevoie sa le repeti si tu. Este vorba de determinare, ambitie, perseverenta si motivatie.
- Identificare puncte forte. Daca iti propui sa fii obiectiv, vei constata ca esti o persoana complexa, nu doar cu defecte, ci si cu multe calitati. Cunoasterea de sine este o practica pe care trebuie sa o exersezi, deoarece te ajuta sa imbunatatesti ceea ce consideri a fi slabiciuni si sa valorifici ceea ce te multumeste. Identifica punctele forte si concentreaza-te pe fructificarea acestora!
- Axare pe oportunitati. De multe ori asociem esecul cu sentimentele de neputinta si neimplinire, ceea ce ne compromite sansa de a avea succes. Atunci cand te axezi doar pe partile negative ale unei situatii, poti rata oportunitatile. Incearca sa observi mereu si partea plina a paharului si creeaza din ea experiente de invatare. Ce anume poti imbunatati din ceea ce ai facut gresit? Care sunt oportunitatile pe care le ai in urma respectivului esec si cum ai putea construi ceva util din ceea ce pare doar o pierdere? Schimba mereu perspectivele si priveste detasat situatia. Concentreaza-te pe aspectele pozitive, iar pe cele negative transforma-le in favoarea ta.
- Inovare si reinventare. Oamenii sunt mai fericiti atunci cand creeaza, indiferent daca fac acest lucru pentru a rezolva probleme sau pentru a progresa. Inovarea inseamna sa faci lucruri noi sau sa abordezi modalitati ingenioase de a le face, iar provocarea principala nu consta in inventii marete, ci in curajul de a renunta la vechile idei. Fara creativitate si curaj nu ar exista progres si am repeta tot timpul aceleasi metode. Atunci cand continui sa mergi in directia gresita, fara a schimba nimic din parcursul tau, cu siguranta nu te asteapta succesul la destinatie. Indrazneste sa faci schimbarea de care stii ca ai nevoie pentru a ajunge acolo unde iti doresti!
- Detasare de trecut.Una dintre piedicile frecvente in calea succesului este sa ramai ancorat in umbrele trecutului. Viata reprezinta un cumul de lectii, iar experientele sunt diferite. Este important sa stii sa transformi greselile intr-un punct de plecare pentru un viitor mai bun.
Editura Amaltea recomanda cartea: Uneori castigi, uneori inveti" scrisa de John C. Maxwell.