Ranile superficiale: Cum le tratam pentru o vindecare rapida?
Fie ca vorbim despre taieturi la deget ori despre taieturi la mana, tratarea ranilor superficiale trebuie sa urmeze cateva etape esentiale, astfel incat sa nu existe riscul de infectie ori de complicatii nedorite. Ranile usoare sunt leziuni superficiale ale pielii care pot fi tratate foarte simplu acasa si care se vindeca in cateva zile.
Continutul articolului
Cele mai intalnite sunt zgarieturile, taieturile mici, juliturile arsurile, vanataile (care se mai numesc echimoze) si basicutele umplute cu lichid (numite si vezicule). Copiii mici si persoanele care fac sport sunt categoriile supuse riscului de a dezvolta rani superficiale.
In cazul in care te confrunti cu o zgarietura sau taietura mica, este important sa aplici, de la caz la caz, un dezinfectant pentru rani. Daca nu stii ce fel de dezinfectant pentru rani sa aplici, intreaba profesionistii din farmaciile noastre. Ei sunt gata sa iti dea un sfat potrivit nevoilor tale, in cazul de fata, un sfat util pentru tratarea ranilor superficiale.
Ce sunt ranile superficiale?
Inainte de a ajunge la tratarea ranilor superficiale, trebuie mai intai sa intelegem ce sunt acestea. Ranile sau leziunile pielii pot fi clasificate dupa mai multe criterii, in functie de cauza, de localizare, de tipul de rana (exista rani deschise, rani infectate, taieturi la deget, taieturi la mana, vezicule cu lichid ce apar pe laba piciorului si multe alte tipuri).
Totodata, ranile pot fi clasificate in functie de cat de adanci sunt, de aria de tesut afectata sau de aspectul lor pot fi rani usoare, taieturi, julituri etc. In general, ranile superficiale inseamna ca a avut loc doar pierderea stratului superior al pielii, si anume epiderma. Deci, dupa criteriul de grosime a ranilor, cand avem in vedere o rana superficiala, acest lucru inseamna ca sunt implicate epiderma si stratul superior al dermei.
O rana poate fi definita ca o leziune fizica, acolo unde pielea este rupta, taiata, lezata sau afectata din diferite cauze. Procesul de vindecare a ranilor superficiale este complex, spun medicii dermatologi, si implica mai multe tipuri de celule. Toate acele celule lucreaza impreuna, pe o anumita perioada de timp, pentru ca rana sa se inchida.
Este bine sa retinem, insa, ca exista si alte aspecte asociate cu leziunile sau ranile usoare, cum ar fi:
- Intepaturile de insecte (mai ales in sezonul cald, insectele pot cauza rani usoare pe piele);
- Fotoprotectia (pentru ca soarele poate cauza arsuri si reactii pe piele, in urma expunerii indelungate), iar farmacistul iti poate recomanda un produs care sa iti protejeze si sa iti calmeze pielea;
- Trusa de prim-ajutor si trusa de calatorie Este bine sa ai la indemana un dezinfectant pentru rani, care nu trebuie sa lipseasca din mica trusa de prim-ajutor de acasa si nici din trusa cu care pleci in concediu.
Daca vrei sa eviti neplacerile in sezonul estival in ceea ce priveste tratarea ranilor superficiale, gandeste-te ca aceste probleme pot fi rezolvate mai usor daca intrebi medicul dermatolog sau farmacistul.
Care sunt simptomele ranilor superficiale?
Ranile superficiale sau ranile usoare, indiferent de tipul lor, fie ca sunt julituri, taieturi sau pur si simplu basicute cu lichid, pot avea manifestari diferite, in functie de cauza care a dus la aparitia lor.
Simptomele ranilor superficiale pot fi:
- Deteriorarea suprafetei pielii;
- Sangerare usoara;
- Durere, intepaturi;
- Basicute;
- Sensibilitate la atingere.
Ranile usoare reprezinta leziuni ale pielii de dimensiuni reduse, incepand de la cativa milimetri sau pana la cativa centimetri. In functie de zona afectata si de gradul de severitate, acestea pot sangera, insa, de obicei, se vindeca repede. Vindecarea ranilor superficiale este favorizata de apariția crustei, care protejeaza rana sau leziunea impotriva infectiei. Sub crusta se formeaza un strat nou de piele, iar cand acesta este suficient de rezistent, crusta se desprinde singura.
Pentru evitarea cicatricelor, este recomandata aplicarea frecventa a unor unguente la nivelul crustei. Tratamentul necorespunzator al ranilor superficiale poate determina aparitia unor complicatii, precum infectarea ranii sau sangerarile recurente, care pot duce la cresterea dimensiunilor ranii si la intarzierea procesului de vindecare.
Cum se trateaza ranile usoare: Ghid pas cu pas
Tratarea ranilor usoare trebuie sa tina cont de cateva etape, asa ca mai jos sunt detaliati pasii care trebuie urmati pentru vindecarea rapida a ranilor:
Pasul 1: Oprirea sangerarii
În primul rand, se reduce sau se opreste sangerarea, prin apasarea leziunii sau ranii cu un bandaj, o batista sau un prosop curat. Se aplica o presiune, dar nu se apasa prea tare.
Pasul 2: Curatarea ranii
Urmatorul pas este cel in care se curata rana sub jetul de apa, se indeparteaza impuritatile (de exemplu, daca un corp strain, cum ar fi o piatra, o bucata de sticla etc. a patruns in acea zona) si se usuca rana, julitura sau taietura prin tamponarea usoara cu un prosop curat sau o compresa sterila.
Pasul 3: Dezinfectare
In urmatorul pas se dezinfecteaza rana si tesuturile cu dezinfectantii potriviti pentru acel tip de rana. Discuta cu farmacistul, intrucat el te poate ajuta in alegerea unui produs dezinfectant pentru rani, care sa ajute in aceasta etapa.
Pasul 4: Aplicarea unui gel sau unui unguent cicatrizant
Pentru a favoriza procesul de vindecare si reducerea riscului ca bandajul sa se lipeasca de rana, in aceasta etapa se foloseste un gel sau o crema emolienta ori cicatrizanta inainte de bandajarea propriu-zisa a ranii usoare.
Pasul 5: Aplicarea unui material de protectie
Pentru protectie zonei, rana superficiala se acopera cu un material adecvat marimii si tipului de rana (comprese sterile, leucoplast, plasturi etc.). De retinut: este extrem de important sa se inlocuiasca bandajul la intervale regulate de timp, pentru ca rana sa se mentina curata si uscata si pentru a se reduce astfel riscul de infectare. In acest fel, va fi favorizata vindecarea rapida a ranilor superficiale, indiferent de tipul lor.
Produse din farmacie care pot fi folosite in tratarea ranilor superficiale
Pentru vindecarea rapida a ranilor usoare, a juliturilor, taieturilor si a altor leziuni ale pielii, farmacistul poate recomanda produse cu roluri diferite:
- Produse dezinfectante pentru piele - Acestea actioneaza impotriva bacteriilor, virusurilor si mucegaiurilor. Leziunea sau rana trebuie dezinfectata cat mai repede posibil si trebuie acoperita in totalitate. Sunt recomandate spray-urile dezinfectante.
- Geluri si unguente cicatrizante Aceste produse farmaceutice mentin umiditatea in rana si accelereaza procesul de vindecare a ranilor - este vorba de asa-numita vindecare umedă. Contin agenti cicatrizanti si de hidratare (vitamina E, panthenol, oxid de zinc).
- Materiale pentru protectia ranilor - Pentru bandajarea ranii si prevenirea infectarii se pot folosi diverse materiale, cum ar fi plasturi simpli sau impregnati cu hidrogel sau coloizi, solutii sau spray-uri, care contribuie la procesul de vindecare, sau comprese/bandaje sterile in combinatie cu leucoplast.
In cat timp se vindeca o rana?
Aceasta intrebare este binevenita, mai ales daca vorbim de tratarea ranilor deschise (nu ne referim la tratarea ranilor infectate). Atunci cand bandajezi rana, retine ca intotdeauna trebuie sa folosesti un bandaj steril. Ranile foarte usoare se pot vindeca fara un bandaj aplicat pe zona respectiva. Va trebui, totusi, sa mentii rana curata si uscata pe o perioada de cinci zile. In plus, odihneste-te suficient. Daca petreci de regula multe ore in aer liber, foloseste pe zona aceea, dupa vindecare, un produs cu fotoprotectie (SPF 30).
Cand trebuie sa apelezi la doctor?
Exista cateva semnale de alarma care ar putea sa insemne ca este cazul ca ranile - superficiale sau nu - sa fie vazute de un medic specialist dermatolog.
Iata cateva situatii cand ar trebui sa mergi la doctor, pentru un consult de specialitate:
- Sângerarea ranii nu poate fi oprita. Nu ignora semnele, mai ales daca ai taieturi la deget sau taieturi la mana care sangereaza continuu.
- Leziunea sau rana este extinsa sau la nivelul fetei sau la nivelul organelor genitale. Daca suprafata ranii este una extinsa, atunci nu mai poate fi vorba despre o rana usoara.
- Rana, taietura ori julitura este profunda si trebuie cusuta de un medic specialist.
- Sangele tasneste din rana (semn ca o artera a fost afectata). Aici riscurile sunt chiar mai mari daca este vorba despre tratarea ranilor deschise, pentru ca hemoragia poate duce la pierderea unei cantitati mari de sange si la alte complicatii.
- Inflamarea leziunii de la nivelul pielii (deja nu mai este una dintre ranile usoare pe care le stii deja: observi cu usurinta umflarea, roseata, durerea care nu scade in intensitate in zona afectata de rana).
- Leziunile sau ranile sunt insotite de secretii sau de un miros neplăcut. Nu ignora semnele de alarma, mai ales daca rana este insotita de puroi.
- Febra - cand temperatura corpului a crescut peste valoarea normala, este un semn clar ca trebuie sa te vada un doctor.
- Un corp strain este prezent la nivelul leziunii, poate fi o bucata de sticla, o piatra, etc, iar acel obiect trebuie indepartat.
Este bine de stiut ca, desi poti trata acasa anumite rani usoare, ar trebui totusi ca un doctor sa vada zona afectata daca:
- o rana deschisa pe care o ai este mai adanca de un centimetru;
- sangerarea nu se opreste dupa ce ai aplicat presiune pe acea zona, dupa ce ai apasat;
- sangerarea dureaza mai mult de 20 de minute;
- sangerarea este rezultatul unui accident grav.
Alte sfaturi utile pentru vindecarea rapida a ranilor superficiale
Sunt cateva sfaturi de care trebuie sa se tina cont pentru ca ranile superficiale sa se vindece mai repede si pentru a nu favoriza formarea unor cicatrice inestetice in acea zona:
- Nu rupeti crustele ele protejeaza rana, iar indepartarea lor poate prelungi procesul de vindecare si poate dezvolta cicatrice.
- Protejati pielea formata, care este sensibila, cu ajutorul unor produse de protectie solara.
- Adoptati o alimentatie bogata in proteine, vitamine si oligoelemente (vitamina C, zinc). Informeaza farmacistul daca urmezi un tratament cu medicamente sau suplimente alimentare pe termen lung, pentru o boală cronică. Anumite combinatii de medicamente pot fi benefice, pe cand altele pot dauna sanatatii. Este posibil sa apara interactiuni intre anumite substante active din medicamentele pe care le iei pentru afectiunile de care suferi, de aceea este important sa ii furnizezi farmacistului aceste informatii cand vrei sa te ajute in tratarea ranilor superficiale.
Tratarea ranilor superficiale nu este un proces complicat. Ea are la baza o serie de pasi extrem de importanti. Prin folosirea unui dezinfectant pentru rani se va reduce riscul de aparitie a unei infectii. Totodata, farmacistul poate sa iti recomande atat acest gen de produs dezinfectant pentru tratarea ranilor deschise, daca este cazul, cat si un gel sau un unguent cu rol cicatrizant. Motivul este simplu: un produs care favorizeaza aparitia crustei ajuta la vindecare rapida a ranilor.
Surse de informatii:
DermNet NZ, Wounds - https://dermnetnz.org/topics/wounds/
Healthline, Open Wound - https://www.healthline.com/health/open-wound#treatment