Tulburarea de stres post-traumatic: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Sindromul post-traumatic se manifesta in cazul anumitor persoane care au trait pe viu sau au fost martorii unor experiente de viata terifiante, care lasa amintiri greu de uitat. Astfel de evenimente pot include, printre altele, omor, violenta, viol, dar o copilarie traumatica, membri ai familiei care s-au confruntat cu probleme psihice sau chiar propria boala de o astfel de natura.
Tulburarea de stres post-traumatic sau PTSD (Post-traumatic Stress Disorder) dupa cum este cunoscuta dupa denumirea din limba engleza se manifesta in general la o luna sau doua dupa experimentarea unei astfel de traume, dar poate aparea si mult mai tarziu, de exemplu un an sau doi. Exista mai multe simptome care trebuie sa fie indeplinite simultan pentru ca un medic specialist sa puna un astfel de simptom, dar terapia si tratamentul medicamentos adecvat sunt cel care pot tine sub control aceasta afectiune.
Cauze ale tulburarii de stres post-traumatic
Exista diverse tipuri de traume care pot sta la baza sindromul post-traumatic la adulti sau chiar la copii si care implica de regula moarte sau abuz sexual. In cazul in care evenimente similare s-au desfasurat in repetate randuri, de-a lungul unei anumite perioade, se poate vorbi despre traume cronice[1].
Iata si alte cauze ce pot conduce la PTSD:
- abuz, violenta fizica ori sexuala, inclusiv in copilarie;
- tortura sau cazurile de violenta domestica;
- accidente;
- dezastre naturale;
- experimentarea sau calitatea de martor a unor evenimente precum suicid sau omor;
- pierderea brusca a unei persoane dragi,
- terorism, violenta in masa;
- razboiul sau a fi parte a unui teatru de razboi.
Este de mentionat faptul ca nu toate persoanele care au fost martore sau au trecut printr-un astfel de eveniment traumatizant sufera de PTSD. Cu toate acestea, studiile arata ca tulburarile se manifesta la aproximativ o treime dintre cei care au experimentat o astfel de trauma severa[2], un procent extrem de ridicat regasindu-se, de exemplu, la soldatii de pe campurile de lupta din Vietnam (16-35%)[3] sau Afghanistan.
Conform statisticilor, femeile (8%, comparativ cu 4% barbati [4]) sau persoanele care sunt mai predispuse la depresie prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta o forma de PTSD.
Manifestari ale sindromului de stres post-traumatic
In cazul multor persoane care au fost martorii unor evenimente traumatizante precum cele mentionate mai sus, simptomele - ce includ frica intensa, durere sau irascibilitate - pot sa se diminueze dupa o luna sau doua, fiind vorba mai degraba de un sindrom de stres acut, afectand in tot mai mica masura pe cel in cauza.
In cazul celor care se confrunta cu tulburare post traumatica pentru mai mult timp, simptomele se pot resimti sau chiar agrava la o luna - doua sau chiar mai tarziu.
Iata care sunt cele mai frecvente simptome ale tulburarii de stres post-traumatic:
- amintiri recurente ale evenimentului traumatic sau retrairea acestuia prin flash-back-uri[5];
- persoanei ii este dificil sa faca fata sarcinilor de zi cu zi;
- anxietate si epuizare;
- dificultate de a dormi, treziri frecvente, vise urate sau cosmaruri;
- evitarea a ceea ce poate aminti de acel eveniment sau reactii fizice fata de orice ii poate reaminti despre acesta;
- pierdere de memorie asupra unor parti semnificative a evenimentului traumatic (amnezie disociativa)[6];
- stare de supravigilenta sau usurinta de a fi speriat;
- stare emotionala negativa persistenta (manifestata ca furie, vina sau pudoare);
- irascibilitate sau izbucniri bruste de furie;
- probleme de concentrare;
- convingeri negative exagerate privind cauzele sau consecintele evenimentului traumatic, ce duc la plasarea vinei asupra sa ori asupra altora.
In aparitia sindromului de stres post-traumatic exista si anumiti factori de risc, precum varsta, sexul sau gradul de sanatate mintala. De asemenea, simptomele pot sa varieze in intensitate de-a lungul timpului, de exemplu cand persoana in cauza este de regula stresata sau cand se confrunta cu ceva care ii reaminteste prin ce a trecut, de exemplu explozia unei masini sau vizualizeaza anumite scene de razboi. Cu toate acestea, ele pot sa apara si la mai mult de sase luni de la un astfel de eveniment traumatic.
Optiuni de tratament
Multe persoane care supravietuiesc unui eveniment post-traumatic manifesta simptome precum teama, furie, anxietate, depresie, vina. In cazul in care simptomele tulburarii de stres post-traumatic perturba viata normala a unui pacient pentru mai mult de o luna este recomandat ajutorul medical de specialitate.
Psihoterapia poate ajuta in cazul in care simptomele sunt de gravitate medie sau daca persoana in cauza refuza sa ia medicamentele prescrise, ori apeleaza la altele, ce pot interfera cu acestea. O schema de tratament medicamentos potrivita, stabilita de un medic psihiatru in functie de severitate si de gradul de manifestare a simptomelor va ajuta la tinerea sub control a bolii in cazul in care formele ei de manifestare sunt mai grave, dureaza de mai mult timp, exista ganduri suicidare sau daca psihoterapia nu a fost suficienta.
Alte optiuni de ameliorare a simptomelor includ:
- reluarea unei rutine obisnuite in viata, precum mersul la serviciu, activitatile gospodaresti obisnuite, mentinerea unui program de somn;
- sprijin de la cei apropiati si convingerea ca cei de langa tine iti vor binele;
- pastrarea legaturii cu prietenii sau alte persoane importante, ori contactul cu un grup de sprijin.
Aceleasi studii au indicat ca, desi formele de manifestare pot sa varieze la barbati comparativ cu femeile (furie, probleme de control al acesteia fata de depresie ori anxietate), uneori sprijinul unui terapeut sau al unui grup de suport poate oferi rezultate mai bune in cazul femeilor, deoarece acestea isi pot exprima sentimentele si pot discuta despre probleme personale cu mai mare usurinta.
Resurse:
- https://istss.org/public-resources/trauma-basics/trauma-during-adulthood?gclid=CjwKCAjw8JKbBhBYEiwAs3sxNyuGolJWMWxTaxwvmEcTq6jgfOrGpEdfc9iZrsNH0MZf39dmD72X4RoCAlgQAvD_BwE, accesat 4.11.2022;
- https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/post-traumatic-stress-disorder-ptsd/causes/, accesat 4.11.2022;
- https://www.researchgate.net/profile/Terence-Keane/publication/232496487_A_behavioral_formulation_of_Postraumatic_Stress_Disorder_in_Vietnam_veterans/links/5571a40408ae6d917bc4e5b6/A-behavioral-formulation-of-Postraumatic-Stress-Disorder-in-Vietnam-veterans.pdf, accesat 4.11.2022;
- https://www.ptsd.va.gov/understand/common/common_adults.asp, accesat 4.11.2022;
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/post-traumatic-stress-disorder/symptoms-causes/syc-20355967#:~:text=Post%2Dtraumatic%20stress%20disorder%20(PTSD)%20is%20a%20mental%20health,uncontrollable%20thoughts%20about%20the%20event, accesat 4.11.2022;
- https://www.merckmanuals.com/professional/psychiatric-disorders/anxiety-and-stressor-related-disorders/posttraumatic-stress-disorder-ptsd, accesat 4.11.2022.