Ulei de nuca: beneficii, proprietati, utilizari
Nucile sunt cunoscute ca fiind o sursa foarte buna de antioxidanti, acizi grasi Omega-3, vitamine, minerale, proteine si fibre si sunt adesea date ca exemplu al unui aliment sanatos, ce ar trebui sa se regaseasca intr-o dieta echilibrata.[4] Acelasi lucru este valabil si in cazul uleiul de nuca, ce reprezinta subiectul acestui articol. Continua sa citesti pentru a afla mai multe despre proprietatile acestuia, beneficiile pe care le ofera si cum il poti utiliza.
Despre uleiul de nuca
Uleiul de nuca este obtinut prin presarea la rece sau la cald, fiecare metoda avand avantajele si dezavantajele sale. De exemplu, uleiul obtinut prin presare la rece are o calitate nutritionala mai buna, insa procesul este mai costisitor, iar cantitatea de ulei obtinuta mai mica. Pe de alta parte, presarea la cald este mai eficienta si permite obtinerea unei cantitati mai mari de ulei, insa aceasta metoda poate duce la pierderea unor nutrienti si la producerea unui ulei mai putin sanatos.
Este usor de gasit in multe magazine si farmacii si poate fi adaugat in diverse preparate culinare, cu mentiunea ca nu este potrivit pentru gatit la temperaturi ridicate. Dincolo de utilizarile sale in gastronomie, uleiul de nuca este apreciat si pentru proprietatile sale terapeutice, fiind folosit in medicina traditionala pentru ameliorarea simptomelor a diverse afectiuni sau pentru prevenirea acestora.[4]
Proprietatile si compozitia uleiului de nuca
Uleiul de nuca are culoarea topazului, o textura usoara si un gust si miros specific, ce amintesc de nucile proaspete. Este sarac in acizi grasi saturati, dar are un continut ridicat de acizi grasi polinesaturati, in special Omega-3 si Omega-6, care sunt esentiali pentru sanatatea inimii, creierului si sistemului imunitar, dar care nu pot fi sintetizati in organism. In plus, acest ulei contine vitamina A, vitamina B1, vitamina B2 si vitamina B3, vitamina E si K, minerale precum magneziu, potasiu, fier, zinc, seleniu, fitosteroli, polifenoli si alti compusi cu proprietati importante.[1]
Datorita compozitiei sale, uleiului de nuca ii sunt atribuie proprietati hepatoprotectoare, antidepresive, antidiabetice si antiinflamatorii.[4]
Beneficiile uleiului de nuca pentru sanatate
Uleiul de nuca are numeroase beneficii pentru sanatate, iar in continuare ti le vom prezenta pe cateva dintre cele mai importante.
Sustine sanatatea inimii
Uleiul de nuca este bogat in acizi grasi omega-3 si compusi antioxidanti care ajuta la reducerea nivelului colesterolului total si LDL (colesterolul „rau”) si a trigliceridelor. De asemenea, tot datorita acizilor grasi polinesaturati pe care ii contine, precum si a polifenolilor din compozitia sa, uleiul de nuca poate avea un efect pozitiv si asupra tensiunii arteriale, contribuind astfel la reducerea hipertensiunii arteriale, unul dintre factorii de risc majori pentru bolile cardiovasculare.[2]
Are efecte benefice asupra sanatatii pielii
Consumul de ulei de nuca creste aportul de acizi grasi esentiali pentru sanatatea pielii. Acestia sustin vindecarea mai rapida a ranilor, contribuie la tratarea eczemelor, a acneei si a altor afectiuni cutanate. De asemenea, aplicat topic, se pare ca, datorita efectelor sale antiinflamatorii si antioxidante, uleiul de nuca ar putea ajuta la reducerea semnelor imbatranirii si chiar si la ameliorarea simptomelor unor afectiuni precum psoriazisul.[3] Atentie! Inainte de a incerca sa testezi efectele uleiului de nuca asupra pielii, cere sfatul unui dermatolog sau al unui alt specialist.
Contribuie la mentinerea glicemiei in limitele normale
Uleiul de nuca a mai fost asociat si cu efecte pozitive asupra nivelului glicemiei, lucru datorat, se crede, continutului ridicat de antioxidanti. Consumul sau ar contribui la reducerea acesteia, lucru important in special in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet, pentru care un nivel mai ridicat al zaharului din sange sau gestionarea incorecta a glicemiei poate inseamna cresterea riscului dezvoltarii anumitor complicatii.[2]
Are efect antiinflamator
Includerea uleiului de nuca in dieta poate contribui la combaterea inflamatiei cronice din organism, asociata cu diverse boli cardiovasculare, unele tipuri de cancer si alte probleme de sanatate. Acest lucru este explicat prin continutul de acizi grasi si polifenoli al uleiului de nuca, compusi cu proprietati antiinflamatorii ce pot actiona ca antioxidanti si lupta impotriva daunelor produse de radicalii liberi.[2]
Utilizari ale uleiului de nuca
In bucatarie, uleiul de nuca este un ingredient versatil, care poate fi utilizat in diverse moduri pentru a adauga savoare si aroma diferitelor preparate culinare. Cel mai adesea, este folosit pentru a crea dressinguri delicioase si sanatoase pentru salate sau legume la gratar ori sosuri pentru paste. Se poate combina cu otet balsamic, mustar, ierburi aromatice si condimente pentru a obtine o varietate de arome.
Dupa cum am mentionat deja, uleiul de nuca nu este potrivit pentru gatit la temperaturi ridicate - nu doar pentru ca gustul sau va deveni mai amar, ci si pentru ca acest lucru ii poate distruge o parte dintre nutrienti.[2] Ai grija deci cum il folosesti in bucatarie, iar daca ai nevoie sa prajesti ceva la temperaturi ridicate, utilizeaza un alt tip de ulei.
Uleiul de nuca este folosit adesea atat in gastronomie, cat si in medicina traditionala, fiind apreciat pentru gustul si aroma sa, dar si pentru proprietatile sale si potentialele beneficii pentru sanatate. Tine totusi cont de faptul ca studiile efectuate pana in prezent s-au concentrat in principal pe proprietatile nucilor intregi si nu neaparat pe cele ale uleiului obtinut din ele si ca sunt necesare date suplimentare pentru a confirma toate beneficiile acestuia din urma. Mai trebuie mentionat faptul ca poate provoca reactii severe la persoanele alergice la nuci si ca exista riscul sa interactioneze cu unele medicamente.
Atentie! Acest articol are rol strict informativ si nu poate inlocui opinia unui specialist. Persoanele interesate de efectele terapeutice ale uleiului de nuca ar trebui sa se adreseze in primul rand medicului lor si sa se asigure ca urmeaza intocmai indicatiile acestuia.
Bibliografie:
- Lubna Masoodi, et al. „An Overview on Traditional vs. Green Technology of Extraction Methods for Producing High Quality Walnut Oil”, Agronomy, Vol. 12, no. 10, 21 Sept. 2022, pp. 2258–2258, www.mdpi.com/2073-4395/12/10/2258, https://doi.org/10.3390/agronomy12102258. Accessed 18 May 2023.
- Streit, Lizzie. „7 Promising Benefits of Walnut Oil”, Healthline, 25 Oct. 2019, www.healthline.com/nutrition/walnut-oil. Accessed 18 May 2023.
- „Walnut Oil: Are There Health Benefits?”, WebMD, 22 Oct. 2020, www.webmd.com/diet/walnut-oil-health-benefits. Accessed 18 May 2023.
- Yasir Naseer Uddin, et al. „Estimation of Various Physicochemical Properties of Walnut Oil from Different Areas of Northern Kpk, Pakistan”, J. Mex. Chem. Soc., Vol. 65, no. 4, 23 Sept. 2021, www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-249X2021000400572, https://doi.org/10.29356/jmcs.v65i4.1512. Accessed 18 May 2023.