Ulei de piper negru: beneficii, proprietati, utilizari
Uleiul de piper negru este un produs ce are actiuni terapeutice digestive, antispasmodice, antireumatice, antiartrita, antibacteriene si antioxidante puternice. Uleiul de piper negru contine vitamine si minerale, dar nu are acizi grasi. Pastrat intr-un recipient de sticla, inchis la culoare, calitatile uleiului esential nu se vor pierde, vor fi mentinute o lunga perioada. Acest ulei este utilizat in aromaterapie, la masaj, pentru diminuarea durerilor articulare, dar numai in amestec cu alte uleiuri sau unt vegetal.
Uleiul de piper negru este un produs extras din boabele de piper negru, Piper nigrum. Aroma sa este puternica, picanta, fiind extrem de apreciat pentru proprietatile sale terapeutice. Prezentam in continuare care sunt beneficiile, proprietatile si utilizarile uleiului de piper negru.
Notiuni introductive despre uleiul de piper negru
Piperul negru este recoltat cand boabele sunt inca proaspete si verzi. Dupa spalare si uscare urmeaza distilarea la abur moment in care se obtine uleiul esential de piper negru. Aceasta modalitate de lucru este considerata cea mai eficienta forma de extractie deoarece functioneaza simplu, prin vaporizarea compusilor volatili identificati in boabele de piper negru, ceea ce duce in final la obtinerea unui ulei esential 100% pur.
Gasesti ulei de piper negru in categoria produselor de frumusete si ingrijire din farmacia online, pentru a te bucura de toate beneficiile oferite de acest ulei.
Uleiul de piper are minerale, vitamine si numerosi compusi activi, cel mai important este piperina, responsabila pentru majoritatea beneficiilor oferite de acest produs pentru sanatate. (1)
Beneficii si proprietati ale uleiului de piper negru
Amelioreaza durerile
Uleiul de piper are proprietati antiinflamatoare si antispastice, motiv pentru care poate actiona in privinta reducerii leziunilor si a durerilor musculare din tendinita, artrita si reumatism. Un studiu care a evaluat impactul uleiurilor esentiale asupra durerilor de gat a relevat faptul ca persoanele implicate au inregistrat o imbunatatire a simptomelor dureroase dupa aplicarea unor comprese imbibate intr-o combinatie de uleiuri esentiale de piper negru, lavanda, menta si maghiran. (2)
Favorizeaza digestia
Uleiul de piper negru poate sa diminueze disconfortul abdominal din constipatie, diaree si din acumularea de gaze in intestine. Cercetarile efectuate pe animale au aratat ca piperina din piperul negru are proprietati antidiareice si antispastice, iar prin efectul spasmotic este benefica pentru ameliorarea constipatiei. Tulburarile de motilitate gastrointestinala precum sindromul colonului iritabil se amelioreaza si prin utilizarea uleiului de piper negru. (3)
Un alt studiu a scos la iveala ca piperina are efecte pozitive in ceea ce priveste imbunatatirea comportamentului, dar si asupra reglarii serotoninei din creier si colon, ceea ce inseamna controlul tulburarilor de la nivel gastrointestinal. (4)
Reduce colesterolul
Un studiu efectuat pe soareci a aratat ca o dieta bogata in grasimi asociata cu consum de piper negru a determinat o scadere a nivelului colesterolului, acizilor grasi liberi, fosfolipidelor si trigliceridelor. Mai mult, piperina a determinat cresterea colesterolului "bun" HDL si diminuarea colesterolului "rau" LDL, ceea ce poate insemna ca uleiul de piper negru poate oferi avantaje asemanatoare, dar mai sunt necesare studii in acest sens, pe oameni. (5)
Scade tensiunea arteriala
Studiile de laborator au demonstrat ca piperina din uleiul de piper negru are un efect pozitiv asupra scaderii tensiunii arteriale. Se stie ca traditional uleiul de piper negru a fost utilizat pentru proprietatile sale excelente de incalzire, ceea ce a determinat o buna circulatie si mentinerea sanatatii inimii, prin aplicare locala, externa. Astazi se crede ca amestecarea uleiului de piper negru cu scortisoara sau ulei esential de turmeric creste capacitatea de incalzire la nivel local. (6)
Proprietati antivirulenta
Tratamentul cu antibiotice o lunga perioada a determinat aparitia rezistentei la antibiotice. Extractul de piper negru are proprietati anti-virulenta ceea ce se poate traduce intr-o mai mica probabilitate de aparitie a rezistentei la medicamente. Uleiul de piper negru in asociere cu smirna a inhibat intr-un studiu biofilmul de Staphylococcus aureus. (7)
Activitate anticancerigena
Extractul de piper negru si constituientii activi ai acestuia prezinta activitati antiinflamatorii, antioxidante si anticancerigene, cel putin potrivit unui studiu realizat pentru a observa daca aceste produse pot inhiba proliferarea celulelor canceroase umane. Mai sunt necesare cercetari pentru a obtine dovezi stiintifice. (8)
Ajuta la eliminarea toxinelor din organism
Uleiul de piper negru si piperina au efecte de detoxifiere si absorbtie, dar si capacitate de imbunatatire a efectului medicamentelor pe baza de plante sau a unora clasice. Piperina este fi un ingredient important al suplimentelor alimentare. Dintr-un studiu a rezultat ca aceasta ajuta la echilibrarea tensiunii arteriale, la imbunatatirea tolerantei la glucoza si la scaderea inflamatiei, ceea ce inseamna ca are rol important in metabolismul organismului si poate oferi ajutor suplimentar in eliminarea toxinelor. (9)
Utilizari si atentionari pentru uleiul de piper negru
Uleiul de piper negru se poate folosi astfel:
- aromaterapie - inhalatii pentru energizare;
- comprese - ameliorarea durerilor muschilor sau articulatiilor;
- masaj - indepartarea stresului, energizare, incalzirea extremitatilor;
- suplimente alimentare.
Desi uleiul de piper negru ajuta la ameliorarea anxietatii si a nervozitatii cand este inhalat, nu trebuie exagerat pentru ca poate fi destul de iritant. Uleiul de piper negru nu se poate utiliza direct pe piele, ci numai in amestec cu un ulei vegetal sau un unt. Chiar si asa ar trebui sa efectuezi un test de sensibilitate pentru ca poti avea o reactie alergica la acest produs. La primele semne de iritatii, mancarimi, disconfort trebuie sa stopezi intrebuintarea si sa mergi la medic.
Contraindicatii in utilizarea uleiului de piper negru au femeile insarcinate, cele care alapteaza si copiii. Daca ai prescriptie medicala pentru a trata o boala cronica este recomandat sa discuti cu medicul inainte de a urma o cura cu suplimente cu ulei de piper negru. (10)
Acest articol despre uleiul de piper negru este strict informativ. Daca intentionezi sa utilizezi acest produs, consulta medicul si respecta indicatiile specialistului! In situatia in care folosesti uleiul de piper negru si observi reactii adverse, mergi de urgenta la medic!
Surse de informare:
1. Black Pepper Essential Oil - https://www.aromaweb.com/essential-oils/black-pepper-essential-oil.php
2. The effectiveness of essential oils for patients with neck pain: a randomized controlled study - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25192562/
3. Pharmacological basis for the medicinal use of black pepper and piperine in gastrointestinal disorders - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20828313/
4. [Effect of piperine on 5-HT and synaptophysin expression of rats with irritable bowel syndrome] - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24689235/
5. Indian Spices for Healthy Heart - An Overview - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3083808/#R48
6. Blood pressure lowering and vasomodulator effects of piperine - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19033825/
7. Anti-biofilm, anti-hemolysis, and anti-virulence activities of black pepper, cananga, myrrh oils, and nerolidol against Staphylococcus aureus - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25027570/
8. Inhibitory effects of black pepper (Piper nigrum) extracts and compounds on human tumor cell proliferation, cyclooxygenase enzymes, lipid peroxidation and nuclear transcription factor-kappa-B - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20839630/
9. Piperine attenuates cardiovascular, liver and metabolic changes in high carbohydrate, high fat-fed rats - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22038304/
10. 10 Black Pepper Essential Oil Benefits You Won’t Believe - https://draxe.com/essential-oils/black-pepper-essential-oil/