Ulei de salvie: beneficii, proprietati, utilizari
Salvia este o planta cu vechime, apreciata si utilizata in medicina traditionala pentru o gama larga de afectiuni. Uleiul de salvie provine din plante ale genului Salvia, frecvent utilizat in industria cosmetica, dar si in scop terapeutic pentru obtinerea relaxarii muschilor incordati, in diminuarea simptomelor menopauzei sau pentru tratarea unor probleme digestive. Ca orice produs natural este sigur, dar poate provoca unele reactii adverse la persoanele predispuse la alergii.
Uleiul de salvie deriva din salvia comuna sau Salvia officinalis, originara din sudul Europei si din regiunea mediteraneana. Astazi, uleiul de salvie este folosit in scopuri cosmetice, farmaceutice si de relaxare. Explicam in acest material care sunt beneficiile, proprietatile si utilizarile uleiului de salvie.
Ce este uleiul de salvie?
Uleiul de salvie este un produs natural, un extract esential obtinut din planta de salvie comuna cunoscuta sub denumirea stiintifica de Salvia officinalis. Uleiul de salvie rezulta prin distilarea cu vapori de apa a partilor aeriene ale plantei si este un produs cu aroma puternica, cu note condimentate, usoare accente de camfor, motiv pentru care are efecte benefice si asupra fizicului, dar si a psihicului.
O lingurita de salvie macinata contine:
- 2 calorii;
- 0,1 g proteine;
- 0,1 g grasimi;
- 0,4 g carbohidrati;
- 0,3 g fibre;
- vitamine si minerale - calciu, fier.
Atat salvia, cat si uleiul de salvie nu se utilizeaza in cantitati mari, iar pentru ca nivelul micronutrientilor din salvie este redus, nu se vor regasi in cantitati mari nici in organism. (1)
Pentru ca exista mai multe tipuri de ulei esential de salvie ce provine din zone geografice diferite, cu clima variata, iar modalitatea de extractie poate varia si beneficiile oferite pot fi diferentiate. Uleiul de salvie contine tuyona cu potential negativ asupra sistemului nervos, camfor, cineol, camfen. (2)
Beneficii si proprietati ale uleiului de salvie
Reduce stresul si lupta cu depresia
Uleiul de salvie esential a fost utilizat in studii de laborator pentru a se observa efectele sale antidepresive asupra soarecilor. Rezultatele au aratat ca uleiul de salvie poate avea un efect antistres asupra acestora, ceea ce i-a determinat pe cercetatori sa creada ca un astfel de produs ar putea oferi unele beneficii si in tratamentul depresiei la oameni. (1)
Uleiul de salvie este utilizat pentru reducerea tensiunii si a stresului zilnic, pentru o stare de bine, inhalarea acestuia fiind recomandata pentru efecte calmante si relaxante. Uleiul esential de salvie se gaseste in categoria produselor de frumusete si ingrijire din farmacia online si poate fi utilizat pentru uz extern si in aromaterapie.
Sustine memoria si concentrarea
Traditional, uleiul de salvie a fost intrebuintat pentru mentinerea sanatatii mintale. Studiile realizate au oferit date care atesta ca acest ulei esential poate fi benefic pentru imbunatatirea memoriei si stoparea declinului mental pe fondul inaintarii in varsta. Practic, prin proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante ale uleiului de salvie, acesta poate proteja impotriva progresiei dementei.
Prin inhalarea uleiului de salvie se poate favoriza stabilitatea mentala si pot fi impiedicate cauzele aparitiei unor probleme de sanatate mintale, datorita efectelor sale puternice excitante asupra sistemului nervos. (1), (2)
Uleiul de salvie administrat in doze mici la adultii sanatosi a imbunatatit memoria. In doze ceva mai mari, uleiul de salvie a determinat sporirea vigilentei, dar si a calmului, a indus multumire si o stare de spirit buna. (3)
Amelioreaza simptomele menopauzei
Uleiul de salvie ar putea oferi suport in diminuarea simptomelor de disconfort resimtite de femeile aflate la menopauza. Bufeurile, transpiratia excesiva, uscaciunea vaginala, iritabilitatea, problemele de concentrare din aceasta perioada ar putea sa fie ameliorate si prin administrarea unor produse de tipul suplimentelor alimentare pe baza de ulei de salvie. Unele studii realizate au aratat ca utilizarea zilnica a unui astfel de produs, in doze fixe pentru o perioada determinata, a redus semnificativ o buna parte a simptomelor neplacute de la menopauza. (4)
Proprietati antimicrobiene
Uleiul de salvie a fost folosit pentru a combate bacteriile de pe ranile infectate cu Staphylococcus, iar studiile au aratat ca uleiul are proprietati antimicrobiene, fiind eficient impotriva unor agenti patogeni care provoaca boli, asa cum este cazul Escherichia coli, Salmonella typhi sau Bacillus subtilis. (1)
Continut mare de antioxidanti
Salvia si uleiul de salvie contin multi polifenoli care sunt de fapt compusi chimici ai plantei ce actioneaza ca antioxidanti in organism, rolul lor fiind acela de a intari apararea sistemului imunitar prin neutralizarea radicalilor liberi potential daunatori ce sunt asociati de regula cu aparitia bolilor cronice.
Uleiul de salvie poate reduce riscul de cancer, ar putea sa creasca si apararea antioxidanta a organismului si sa scada colesterolul per total. (5)
Utilizari, atentionari si contraindicatii in cazul uleiului de salvie
Uleiul de salvie poate fi benefic pentru ameliorarea simptomelor neplacute in afectiunile descrise anterior, dar fara a inlocui tratamentele medicale prescrise pentru bolile diagnosticate. In plus, aroma imbietoare a salviei poate fi folosita zilnic, in aromaterapie pentru o stare de bine, relaxare si calmare.
Uleiul de salvie este un produs natural care este considerat sigur pentru intrebuintare, conform indicatiilor producatorului, in dozele recomandate. Totusi, pentru unele persoane acesta poate deveni toxic, daca este utilizat in exces. Ingerarea uleiului de salvie chiar si in cantitate mica poate determina aparitia convulsiilor.
Persoanele alergice se pot confrunta cu mancarimi, furnicaturi, urticarie, ameteala, dificultati respiratorii dupa ce folosesc un produs pe baza de ulei de salvie. De altfel, uleiul esential de salvie nu este indicat pentru piele fara a fi diluat in ulei sau unt vegetal. In situatii complexe se poate ajunge la soc anafilactic, o reactie severa ce pune viata in pericol. (1)
Contraindicatii pentru uleiul de salvie au persoanele hipertensive, femeile insarcinate sau cele care alapteaza, dar si copiii. Inainte de a recurge la uleiul de salvie este bine sa vorbesti cu medicul curant care iti stie istoricul medical, iar in cazul aparitiei unei reactii adverse trebuie sa te prezinti de indata la urgenta.
Acest articol despre uleiul de salvie este strict informativ. Daca te confrunti cu afectiuni medicale, consulta medicul inainte de a utiliza acest produs natural si respecta recomandarile specialistului!
Surse de informare:
1. Are There Health Benefits to Using Sage Oil? - https://www.webmd.com/diet/health-benefits-sage-oil
2. Sage Oil Health Benefits, Uses And Its Side Effects - https://www.lybrate.com/topic/benefits-of-sage-oil-and-its-side-effects
3. Positive modulation of mood and cognitive performance following administration of acute doses of Salvia lavandulaefolia essential oil to healthy young volunteers - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15639154/
4. Salvia officinalis for hot flushes: towards determination of mechanism of activity and active principles - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23670626/
5. 12 Health Benefits and Uses of Sage - https://www.healthline.com/nutrition/sage