Ulei din arbore de ceai: Proprietati, beneficii si utilizare

17. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Ulei din arbore de ceai

 

Uleiul din arbore de ceai este un ingredient care se regaseste in diferite produse cosmetice, lotiuni, creme sau produse din gospodarie. Recent, acesta a devenit foarte popular drept remediu naturist, beneficiile sale fiind intens promovate. Care sunt acestea si cum poti utiliza si tu acest ulei?

In cele ce urmeaza, vom detalia cateva dintre proprietatile si beneficiile uleiului din arbore de ceai, evidentiate cu ajutorul unor studii mai mult sau mai putin concludente. Desi ingredientul ar putea avea efectele prezentate, acesta nu ar trebui sa inlocuiasca un tratament specializat recomandat de catre un specialist.

Ce este uleiul din arbore de ceai?

Uleiul din arbore de ceai este obtinut prin distilarea la abur a frunzelor arborelui Melaleuca alternifolia, planta nativa coastelor mlastinoase din sud-estul Australiei. Populatiile aborigene din aceasta regiune obisnuiau sa utilizeze acest ulei drept medicament naturist, ca un antiseptic, datorita efectului sau impotriva germenilor. In ziua de azi, acesta este utilizat in cazul mai multor probleme si afectiuni.

Proprietatile uleiului din arbore de ceai

Antibacteriene

Acest ulei este probabil cel mai cunoscut pentru proprietatile sale antibacteriene. A fost utilizat timp de aproximativ 100 de ani pentru a ajuta la vindecare, in special in cazul problemelor cutanate. Exista un studiu care sugereaza faptul ca activitatea sa antimicrobiana vine de la capacitatea sa de a distruge peretii celulelor bacteriene. Insa, sunt necesare mai multe cercetari pentru a stabili o corelatie exacta.

Antiinflamatoare

Uleiul din arbore de ceai contribuie la calmarea inflamatiei, cel mai probabil din cauza unei concentratii ridicate a unui compus cu efect antiinflamator prezent in componenta sa.

Antifungice

Un studiu asupra eficacitatii uleiului de arbore de ceai evidentiaza capacitatea acestuia de a ucide diferite tipuri de ciuperci. 

Antivirale

Exista date stiintifice legate si de contributia uleiului in tratarea anumitor virusuri5 insa, momentan, aceste date sunt limitate. Sunt necesare mai multe studii pentru a stabili o corelatie clara in acest sens.

Beneficiile uleiului din arbore de ceai

Tratamentul acneei

Acest tip de ulei ar putea fi utilizat in cazul mai multor afectiuni cutanate, acneea fiind una dintre ele. In urma unei comparatii dintre un gel cu ulei din arbore de ceai si o substanta placebo, s-a descoperit faptul ca participantii care au urmat tratamentul cu gel au suferit o imbunatatire atat in cazul numarului leziunilor acneice, cat si a severitatii lor.

Tratamentul piciorului de atlet

Piciorul de atlet, afectiune numita si tinea pedis, este o infectie fungica a picioarelor cauzata de ciuperci numite dermatofiti. Acestea cauzeaza aparitia mancarimilor, rosetii si a pielii crapate pe labele picioarelor, in special in zona degetelor. Conform unui studiu, aplicarea de ulei de arbore de ceai poate contribui la reducerea acestor simptome.

Tratamentul dermatitei de contact

Dermatita de contact reprezinta o forma de eczema care apare in urma contactului cu diferiti alergeni sau factori iritanti. In urma unui studiu care a analizat diverse optiuni de tratament in cazul acestei afectiuni, uleiul din arbore de ceai a prezentat cele mai bune rezultate in cazul dermatitei alergice.

Tratamentul matretii

Matreata usoara sau moderata, cauzata de ciuperca Pityrosporum ovale, s-ar putea ameliora cu ajutorul unui sampon cu 5% ulei din arbore de ceai. Dupa patru saptamani de utilizare, participantii la studiu au avut de-a face cu o scadere a severitatii matretii, precum si un grad mai mic de mancarimi si de exces de sebum.

Tratamentul paduchilor

Paduchii de cap devin din ce in ce mai rezistenti la tratamente, asa ca medicii si cercetatorii au luat in considerare si utilizarea uleiurilor esentiale pentru a-i indeparta. Conform unui studiu concentrat asupra efectului acestui ulei si a unui compus prezent in numeroase alte uleiuri esentiale, uleiul din arbore de ceai a reusit sa ucida paduchii in proportie de 100% dupa 30 de minute. Insa, cealalta substanta s-a dovedit mai eficace in indepartarea oualor.

Imbunatatirea sanatatii orale

Un gel care contine ulei din arbore de ceai ar putea fi benefic in cazul persoanelor care sufera de gingivita, o afectiune inflamatorie a gingiilor. Acest gel a fost asociat cu o scadere substantiala a sangerarii si a inflamatiei asociate cu aceasta problema.

Utilizari

Exista mai multe moduri in care poti utiliza uleiul din arbore de ceai pentru a profita din plin de beneficiile sale:

  • Poti aplica putine picaturi pe rani, pentru a ucide bacteriile si a reduce inflamatia. 
  • Poti prepara o solutie adaugand doua picaturi de ulei intr-o cana cu apa, cu care sa faci gargara. Atentie, ai grija sa nu inghiti aceasta solutie, deoarece uleiul din arbore de ceai devine toxic daca este ingerat.
  • Adaugand cateva picaturi in sampon, uleiul poate fi folosit impotriva matretii.
  • Adauga 4 picaturi de ulei intr-o jumatate de cana de apa si aplica solutia pe fata, daca ai de-a face cu acneea.

Contraindicatii

La fel ca multe alte substante, uleiul din arbore de ceai ar putea provoca aparitia unor reactii alergice. Daca observi manifestari neplacute dupa ce l-ai utilizat, renunta la aplicarea acestuia si ia legatura cu un medic. De asemenea, nu uita ca produsul este doar pentru uz extern. Acesta nu va trebui inghitit.

Uleiul din arbore de ceai ar putea aduce numeroase beneficii si poate fi utilizat drept remediu naturist. Chiar daca observi o imbunatatire a unor simptome dupa ce il folosesti, nu uita ca acesta nu poate inlocui un tratament avizat. Acest articol are doar scop informativ, in cazul in care te confrunti cu anumite afectiuni mergi imediat la medic si respecta doar recomandarile acestuia.

Surse:

1. “Tea Tree Oil.” National Center for Complementary and Integrative Health, U.S. Department of Health and Human Services, www.nccih.nih.gov/health/tea-tree-oil. Published October 2020. Accessed November 3, 2022.

2. Leonard, Jayne. “Tea Tree Oil: Benefits and Uses.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/262944. Published January 11, 2018. Accessed November 3, 2022.

3. Cox SD;Mann CM;Markham JL;Bell HC;Gustafson JE;Warmington JR;Wyllie SG; “The Mode of Antimicrobial Action of the Essential Oil of Melaleuca Alternifolia (Tea Tree Oil).” Journal of Applied Microbiology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10735256/. Published January 2000. Accessed November 3, 2022.

4. A;, Pazyar N;Yaghoobi R;Bagherani N;Kazerouni. “A Review of Applications of Tea Tree Oil in Dermatology.” International Journal of Dermatology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22998411/. Published September 24, 2012. Accessed November 3, 2022.

5. Carson, C F, et al. “Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Oil: A Review of Antimicrobial and Other Medicinal Properties.” Clinical Microbiology Reviews, American Society for Microbiology, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/. Published January 2006. Accessed November 3, 2022.

6. F;, Enshaieh S;Jooya A;Siadat AH;Iraji. “The Efficacy of 5% Topical Tea Tree Oil Gel in Mild to Moderate Acne Vulgaris: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Study.” Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17314442/. Published January-February 2007. Accessed November 3, 2022.

7. RS;, Tong MM;Altman PM;Barnetson. “Tea Tree Oil in the Treatment of Tinea Pedis.” The Australasian Journal of Dermatology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1303075/. Published 1992. Accessed November 3, 2022.

8. J;, Wallengren. “Tea Tree Oil Attenuates Experimental Contact Dermatitis.” Archives of Dermatological Research, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20865268/. Published September 24, 2010. Accessed November 3, 2022.

9. Satchell, Andrew C., et al. “Treatment of Dandruff with 5% Tea Tree Oil Shampoo.” Journal of the American Academy of Dermatology, Mosby, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962202003134. Published May 19, 2003. Accessed November 3, 2022.

10. Di Campli E;Di Bartolomeo S;Delli Pizzi P;Di Giulio M;Grande R;Nostro A;Cellini L; “Activity of Tea Tree Oil and Nerolidol Alone or in Combination against Pediculus Capitis (Head Lice) and Its Eggs.” Parasitology Research, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22847279/. Published July 31, 2012. Accessed November 3, 2022.

11. Pereira, Sérgio Luis da Silva, et al. “Clinical Effect of a Gel Containing Lippia Sidoides on Plaque and Gingivitis Control.” European Journal of Dentistry, Dental Investigations Society, Jan. 2013, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3571506/. Published January 2013. Accessed November 3, 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor