Ulei floarea soarelui: proprietati, beneficii, utilizari

23. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
floarea soarelui

Uleiul de floarea soarelui este unul dintre cele mai importante uleiuri vegetale folosite pentru prajit. Produsul este utilizat atat in gospodariile individuale, cat si in restaurante si industrie. Uleiul de floarea soarelui contine acizi linoleic si oleic, fiind bogat in acizi grasi Omega-6. Astazi, uleiul de floarea soarelui este aliment, component important in cosmetica si in tratamentul unor afectiuni. 

Utilizarea uleiului de floarea soarelui in bucatarie este o obisnuinta, insa, acest produs are si alte proprietati si ofera numeroase beneficii, de aceea iti prezentam in continuare cele mai importante lucruri pe care ar trebui sa le stii despre acest produs vegetal. 

Ce este si care sunt proprietatile uleiului de floarea soarelui? 

Uleiul de floarea soarelui se obtine prin presarea la rece a semintelor plantei cu acelasi nume, Helianthus annuus. Este considerat un ulei sanatos deoarece contine grasimi nesaturate ce pot oferi beneficii pentru sanatatea organismului. Totul depinde, insa, de tipul, compozitia, nutrientii si cantitatea de ulei utilizata. In procesul obtinerii uleiului de floarea soarelui extrasul rezultat este natural si isi pastreaza nealterate proprietatile deosebite. 

Uleiul de floarea soarelui are gust si aspect inconfundabile este un lichid limpede, de culoare galben-aurie, diferentiat de alte tipuri de ulei, precum cel de masline. 

Exista mai multe tipuri de ulei de floarea soarelui, unele cu un continut ridicat sau mai scazut de acid oleic si altele cu unul de acid linoleic. Acidul linoleic sau Omega-6 este un acid gras polisaturat cu doua legaturi duble in lantul sau de carbon. Acidul oleic sau Omega-9 este un acid monosaturat cu o dubla legatura. Cele doua, desi sunt surse de energie pentru organism, reactioneaza diferit la temperatura in timpul gatirii, de aceea au efecte diferite asupra sanatatii. Uleiul de floarea soarelui cu continut ridicat de acid stearic are aplicatii culinare diferite, fiind potrivit pentru alimentele ambalate, la fabricarea inghetatelor, a  ciocolatei si in prajire de nivel industrial. (1)

Compozitia uleiului de floarea soarelui

Intr-o lingura de ulei de floarea soarelui sunt:

  • 120 de calorii;
  • 78 de grame grasimi;
  • vitamina E;
  • vitamina K. (2)

Uleiurile de floarea soarelui nu contin proteine, carbohidrati, colesterol sau sodiu. O lingura sau aproximativ 15 ml de ulei de floarea soarelui cu mult acid linoleic are:

  • 120 de calorii;
  • 14 grame de grasimi in total.

Aceeasi cantitate de ulei cu continut bogat de acid oleic prezinta aceleasi componente, cu mentiunea ca uleiul de floarea soarelui cu mai mult acid oleic este mai bogat in grasimi monosaturate si mai scazut in grasimi polisaturate. 

Posibile beneficii ale uleiului de floarea soarelui

Mentinerea starii de sanatate si diminuarea riscului bolilor cardiovasculare

Unele studii efectuate au aratat ca o dieta bogata in acizi grasi monosaturati, asa cum este acidul oleic, poate reduce nivelul ridicat de colesterol, asadar se diminueaza si riscul de aparitie a bolilor de inima. 

Un studiu realizat pe un esantion restrans de oameni a relevat faptul ca se poate vorbi despre reducerea semnificativa a nivelului de colesterol rau LDL si de trigliceride marite, in anumite conditii specifice. Aceasta dupa ce persoanele implicate in studiu respectiv au urmat o dieta bogata in ulei de floarea soarelui cu mult acid oleic timp de 10 saptamani. In acelasi timp, alte studii au aratat ca acelasi consum de ulei de floarea soarelui bogat in acid oleic, evidentiat timp de 8 saptamani a condus la cresteri insemnate ale colesterolului bun HDL. Pentru moment insa, dovezile legate de beneficiile pentru sanatatea inimii ale uleiului de floarea soarelui nu sunt evidente, fiind necesare studii aprofundate. (1), (3)

Sanatatea creierului si a nervilor

Stim ca uleiul de floarea soarelui este o sursa excelenta de vitamina E pentru organism. La nivel teoretic introducerea unor surse suplimentare de vitamina E in dieta zilnica ofera sanse sporite pentru sanatatea intregului organism. Mai mult, se crede ca vitamina E poate avea un rol esential in incetinirea progresiei bolii Alzheimer, in conditiile in care un deficit din aceasta vitamina conduce la dureri nervoase. Cert este ca, in acest moment, vitamina E provenita din alimente este mai eficienta pentru nevoile organismului decat cea provenita din suplimente alimentare. (1)

bucatar pune ulei intr-o tigaie

Utilizari ale uleiului de floarea soarelui

Uleiul de floarea soarelui poate fi folosit in domeniu culinar, la gatit, copt, prajirea alimentelor, deoarece variantele disponibile permit efectuarea unor proceduri la temperaturi diferite, ceea ce confera alimentelor gust deosebit, dar si posibilitatea prepararii hranei in moduri inedite. Uleiul de floarea soarelui poate fi utilizat, de asemenea, la prepararea marinatelor si a salatelor. 

Poate nu stiai, dar uleiul de floarea soarelui este utilizat si in industria cosmetica, datorita rolului sau umectant si emolient pentru piele. Aplicat direct pe piele pentru a oferi elasticitate si protectie unei epiderme uscate, uleiul nu trebuie folosit o perioada indelungata. (2), (3)

Cand uleiul de floarea soarelui poate sa aiba efecte nedorite?

Uleiul de floarea soarelui este considerat sigur pentru consum si pentru a fi utilizat pe piele, totul cu moderatie. Continutul de Omega-6, acid gras esential gasit in uleiul de floarea soarelui, ajuns in exces in organism, poate duce la aparitia unor inflamatii si a unor probleme de sanatate asociate. Aceasta pentru ca uleiul linoleic este transformat in acid arahidonic ce produce compusi inflamatori si compusi semnal care promoveaza cresterea in greutate si obezitatea. 

Prajirea alimentelor in ulei, la temperaturi ridicate, in mod repetat, poate favoriza descompunerea uleiului de floarea soarelui in compusi toxici care pot contribui la agravarea unor probleme de sanatate. Cu alte cuvinte, cu cat uleiul de floarea soarelui este expus mai mult timp la caldura, cu atat creste riscul de eliberare de aldehide, cu potential negativ asupra sanatatii. (1), (2)

Fara a contesta beneficiile pentru sanatate oferite de uleiul de floarea soarelui, trebuie avute in vedere si problemele ce pot sa apara, uneori. Moderatia este necesara, iar echilibrul in dieta este esential pentru o stare cat mai buna. Cand nu stii cat ulei de floarea soarelui poti consuma saptamanal, vorbeste cu medicul care iti cunoaste problemele de sanatate si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare: 

  1. Is Sunflower Oil Healthy? - https://www.healthline.com/nutrition/is-sunflower-oil-healthy
  2. Sunflower Oil: Is It Good for You? - https://www.webmd.com/diet/sunflower-oil-good-for-you
  3. Sunflower Oil - Uses, Side Effects and More - https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-40/sunflower-oil#:~:text=It's%20used%20as%20a%20source,evidence%20to%20support%20these%20uses.

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice