Uleiul de canepa: beneficii si utilizari
Canepa a fost folosita timp de mii de ani pentru fabricarea de haine, tesaturi, impletituri, dar si ca aliment si leac. Chiar daca unele dintre calitatile canepii nu au fost dovedite de stiinta moderna, datele stranse sugereaza ca aceasta poate ajuta in cazul anumitor afectiuni. Chiar daca este din aceeasi familie ca planta de canabis, canepa are o cantitate de substanta psihoactiva (THC) foarte redusa, astfel ca nu are efectele psihotrope ale canabisului. Uleiul de canepa este una dintre formele cele mai comune in care se proceseaza canepa ca supliment alimentar. Acesta se obtine din semintele plantei, prin presare la rece, la fel ca uleiul de masline virgin sau alte tipuri de uleiuri. Descopera in continuare care sunt beneficiile uleiului de canepa si cum se utilizeaza.
Beneficiile uleiului de canepa
Sprijina sanatatea pielii
Consumul pe cale orala a uleiului de canepa imbunatateste simptomele dermatitei atopice, cunoscute si ca eczema. Se pare ca responsabili pentru efectul benefic sunt acizii grasi din componenta sa. Uleiul de canepa ar putea fi util si in cazurile de psoriazis, lichen plat si acnee [1,3]. De asemenea, cand este aplicat pe piele, are efect antimicrobian.
Scade tensiunea arteriala
Canepa are o compozitie bogata in acizi grasi polinesaturati: acid linoleic, acid alfa linoleic si acid linoleic gama. De asemenea, raportul dintre acizii grasi Omega 6 si Omega 3 este de 3 la 1. Expertii considera ca acest raport este ideal pentru sanatatea omului [3]. Nivelul ridicat de Omega 3 este benefic in scaderea tensiunii arteriale.
Ajuta la mentinerea sanatatii inimii
Cantitatea ridicata de acid linoleic din uleiul de canepa ajuta la mentinerea colesterolului total si a celui “rau” (LDL) la valori optime. Scaderea nivelului de colesterol din corp este corelata cu un risc mai redus de a dezvolta boli cardiovasculare, infarct si atac cerebral.
Calmeaza durerile si inflamatiile
Acidul gama-linoleic din componenta canepii are proprietati antiinflamatorii. Astfel, uleiul de canepa poate ajuta la calmarea durerilor si a simptomelor diferitelor afectiuni, ca sindromul de colon iritabil, scleroza multipla si artrita reumatoida [3].
Ajuta in sarcina
Cantitatea ridicata de Omega 3 din uleiul de canepa ar putea fi benefica femeilor insarcinate. Studiile au aratat ca acesti acizi grasi sunt esentiali pentru o sarcina sanatoasa [3]. Ei ajuta la dezvoltarea optima a ochilor si a creierului bebelusului si la prevenirea depresiei maternale.
Poate preveni complicatiile menopauzei
Un studiu din 2010 [2] realizat pe soareci de laborator a demonstrat ca uleiul de canepa ajuta la prevenirea problemelor asociate cu menopauza, datorita continutului mare de acid linoleic gama. Totusi, este nevoie si de studii pe oameni pentru a confirma aceasta descoperire.
Utilizarea uleiului de canepa
Chiar daca autoritatile din domeniul sanatatii nu specifica o doza zilnica recomandata de ulei de canepa, il poti folosi dupa ce ai discutat cu medicul sau farmacistul. Cantitatea pe care ti-o administrezi depinde de efectele pe care le urmaresti. Specialistii considera ca 3 linguri de ulei de canepa pe zi asigura aportul de acizi grasi Omega 3 si Omega 6 de care ai nevoie pentru a-ti mentine sanatatea organismului [3]. Poti consuma uleiul de canepa ca atare sau il poti pune in dressingul salatelor ori in alte preparate. Il poti folosi si in locul uleiului de masline, cu conditia sa nu-l prajesti sau prepari la temperatura ridicata. Exista ulei de canepa si sub forma de capsule.
Daca folosesti uleiul de canepa pentru uz extern, testeaza o picatura pe piele inainte de a-l aplica pe o suprafata mai mare. Astfel, poti descoperi daca esti alergic la el si evita o iritatie serioasa. Uleiul de canepa se poate folosi ca ulei de baza pentru uleiuri esentiale pe care le aplici pe piele.
Precautii in folosirea uleiului de canepa
Uleiul de canepa are multe beneficii pentru sanatate, dar si riscuri. Specialistii avertizeaza ca folosirea sa creste riscul de complicatii si deces in timpul operatiilor chirurgicale [3]. Medicul iti poate recomanda incetarea administratii de ulei de canepa inainte si dupa interventia chirurgicala. Trebuie sa fii precaut in legatura cu uleiul de canepa si daca ai hipotensiune arteriala. Uleiul de canepa scade presiunea arteriala, astfel ca poate cauza probleme persoanelor care o au deja prea scazuta [3]. Hipotensiunea arteriala poate avea diferite cauze:
- repaus la pat prelungit;
- sarcina;
- pierdere masiva de sange;
- anumite medicamente;
- probleme cardiace;
- afectiuni endocrine;
- infectii severe;
- reactii alergice;
- hipotensiune mediata neuronal;
- deficiente nutritionale.
Daca te confrunti cu una sau mai multe probleme din aceasta lista, discuta cu medicul inainte de a consuma ulei de canepa.
Proprietatile uleiului de canepa
O lingura de ulei de canepa (aproximativ 15 ml) contine 125 calorii. Cantitatea totala de grasimi, este, evident, mare. La fel ca semintele de floarea-soarelui, de exemplu, si cele de canepa aduna o cantitate mare de uleiuri, care se obtin prin presare. In total, sunt 14 g de grasimi, din care 1 g este saturat, 2 g sunt mononesaturate si 11 g sunt polinesaturate.
Uleiul de canepa te poate ajuta sa-ti pastrezi organismul sanatos, daca il utilizezi adecvat.
Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca suplimentele alimentare pot imbunatati sanatatea. Discuta cu medicul sau farmacistul inainte de a folosi orice suplimente alimentare.
Surse: