Uleiul de sofranel - beneficii, proprietati, contraindicatii

26. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
borcan cu ulei de sofran

Utilizarea uleiului de sofran este o practica obisnuita in medicina traditionala din intreaga lume. Se considera ca aduce beneficii asupra organismului atat la nivel local, cat si la nivel intern.

Se considera ca originea sofranului se gaseste in Persia. De-a lungul timpului, acesta a calatorit inspre Eurasia, apoi America de Nord, Africa de Nord, Oceania, raspandindu-se rapid la nivel global.

Prin urmare, sofranul a devenit un condiment puternic si extrem de valoros. Avand in vedere calatoriile sale in jurul lumii, acesta poarta mai multe denumiri, printre care: Kesar in hindi, Zaeafran in araba, Jafranin bengali etc.

In general, sofranul este o substanta care merita mult mai multa atentie decat pare sa primeasca la momentul actual. In cele ce urmeaza, vom dezbate toate informatiile stiintifice legate de uleiul de sofranel si includerea acestuia intr-o rutina de sanatate.

Ce este uleiul de sofranel?

Sofranul este o planta cunoscuta sub denumirea de Crocus Sativus (1). Din partile uscate ale plantei se concep diferite produse, precum: condimente, coloranti alimentari, uleiuri esentiale si medicamente.

Sofranul contine substante chimice care s-au dovedit a fi benefice pentru imbunatatirea starii de spirit, eliminarea celulelor canceroase si reducerea inflamatiei. De asemenea, uleiul de sofran actioneaza ca antioxidant (1).

Uleiul de sofran este uleiul esential extras din condimentul de sofran si are efecte astringente, ceea ce il face un instrument medical foarte popular (2).

Informatii nutritionale pentru uleiul de sofranel

pahar cu sofran langa o sticluta cu ulei de sofran

Pentru 100 de grame de sofran in forma sa originala de condiment sau de ulei (3):

  • calorii: 310;
  • carbohidrati: 65,37 de grame;
  • grasime: 5,85 grame;
  • proteine: 11,43 grame.

Exista multe substante nutritive diferite in uleiul de sofranel, inclusiv (2):

  • vitamina A;
  • calciu;
  • magneziu;
  • potasiu;
  • vitamina C;
  • acizi volatili: cineolul, linaloolul, limonenul, geraniolul si diverse caretoneide.

Beneficiile uleiului de sofranel

Poate ameliora simptomele de anxietate si depresie

Potrivit unor studii stiintifice (4), uleiul de sofranel elibereaza serotonina in organism si ajuta la combaterea depresiei si anxietatii.

Alaturi de suplimentele alimentare pentru anxietate, uleiul de sofranel poate fi un energizant tonic foarte bun.

De asemenea, promoveaza un somn bun si poate trata insomniile provocate de afectiunile mintale.

Poate preveni aparitia diabetului

Compusii prezenti in sofran, cum ar fi crocinul sunt de mare ajutor impotriva diabetului zaharat.

Condimentul este cunoscut pentru a avea un rol pozitiv in gestionarea nivelului de zahar din sange, asemenea suplimentelor alimentare pentru diabetici.

Un studiu publicat in Scientific Reports (5) recomanda combinarea antrenamentului fizic cu administrarea uleiului de sofranel pentru persoanele care se confrunta cu diabet zaharat.

Poate ajuta la mentinerea sanatatii cailor respiratorii

Inhalarea unor cantitati mici din uleiul de sofranel sau chiar ingerarea acestuia cu moderatie poate ajuta la ameliorarea inflamatiilor din tractul respirator (3).

Ca medicament, extractul de sofran este cel mai adesea folosit de adulti in doze de 20-100 miligrame pe cale orala, in fiecare zi, pentru cel putin 3 luni (3).

Adreseaza-te medicului pentru a afla ce doza ar fi cea mai potrivita pentru gradul tau de sanatate!

Poate fi inclus in rutina de ingrijire a pielii

Folosind doar cateva picaturi din uleiul de sofranel amestecat cu un produs de ingrijire a pielii poate ajuta la: hidratare, reducerea acneei, eliminarea cicatricilor si petelor si la diminuarea aspectului ridurilor (6).

Poate preveni caderea parului

Cand amesteci o doza corespunzatoare de ulei de sofranel cu samponul sau balsamul utilizat, acesta poate ajuta la imbunatatirea texturii si tonusului parului.

De asemenea, poate reduce prezenta firelor despicate si poate preveni caderea parului in timp (3).

Poate imbunatati sanatatea sexuala

borcan rasturnat cu sofran

Conform studiilor de specialitate, uleiul de sofran este un afrodiziac.

In acest scenariu, utilizarea uleiului poate ajuta la ameliorarea crampelor menstruale si premenstruale in randul femeilor. In cazul barbatilor, creste fertilitatea si poate fi utilizat pentru gestionarea ejacularii precoce (7).

Atentie: Exista un interes puternic in medicina traditionala pentru utilizarea uleiului de sofran in ameliorarea, tratarea si prevenirea diferitelor afectiuni. Cu toate acestea, nu exista suficiente informatii fiabile pentru a putea cunoaste cu certitudinile efectele sale asupra sanatatii.

Contraindicatiile uleiului de sofranel

Contraindicatiile uleiului de sofranel depind de modul de administrare si de situatia de viata a utilizatorului (1):

  • Pe cale orala. Uleiul de sofranel este, eventual, sigur atunci cand este administrat ca remediu naturist in doze de pana la 100 miligrame zilnic pentru 26 de saptamani. In cazul dozelor mari de 5 grame, administrarea uleiului de sofranel poate duce la otravire. De asemenea, dozele de 12 - 20 de grame pot provoca moartea.
  • In cazul femeilor gravide. Dozele excesive de ulei de sofranel pot face uterul sa se contracte, provocand un avort spontan.
  • In cazul alaptarii. Nu exista suficiente dovezi stiintifice pentru a sti daca sofranul este sigur de administrat in momentul alaptarii. Adreseaza-te medicului pentru cunoasterea dozelor potrivite!
  • Pentru persoanele care se confrunta cu o tulburare de personalitate sau bipolaritate. Sofranul este capabil sa influenteze starea de spirit. S-ar putea declansa un sentiment de excitabilitate si comportament impulsiv la persoanele cu tulburare bipolara. Adreseaza-te medicului cu privire la conditiile de administrare!
  • Este contraindicata utilizarea uleiului de sofranel in cazul persoanelor alergice la diferite specii si familii de plante, cum ar fi Lolium, Olea si Salsola.
  • In cazul interventiilor chirurgicale. Sofranul poate incetini sistemul nervos central. Anestezia si alte medicamente utilizate in timpul operatiilor afecteaza, de asemenea, sistemul nervos. S-ar putea sa fii nevoit sa eviti uleiul de sofran cu cel putin doua saptamani inainte de o interventie chirurgicala programata.

Exista unele reactii adverse potentiale in utilizarea uleiului de sofranel. Acestea pot aparea in urma consumului de ulei in mod necorespunzator.

Efectele secundare pot include (3):

  • greata;
  • somnolenta;
  • probleme digestive;
  • complicatii in cazul sarcinii;
  • reactii alergice;
  • tensiune arteriala scazuta;
  • inflamatie;
  • agravarea anumitor afectiuni psihologice.

Adreseaza-te medicului inainte de a adauga uleiul de sofranel in rutina ta alimentara, chiar si in cantitati mici!

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme beneficiile uleiului de sofranel, suplimentelor alimentare si altor produse farmaceutice asupra sanatatii umane. Adreseaza-te medicului cu privire la eventualele probleme de sanatate, precum si care este planul de tratament si preventie potrivit! Acesta este un articol strict informativ!

Bibliografie

  1. WebMD. Saffron - Uses, Side Effects and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-844/saffron
  2. Healthy Focus. 8 Amazing Benefits of Saffron Oil.https://healthyfocus.org/amazing-benefits-of-saffron-oil/
  3. Staughton, J. (2020) 8 Best Benefits of Saffron Oil.  https://www.organicfacts.net/saffron-oil.html
  4. Hausenblas, H.A. et al. (2015) Saffron (Crocus sativus L.) and major depressive disorder: a meta-analysis of randomized clinical trials. Journal of Integrated Medicine, pp. 377 - 383. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4643654/
  5. Dehghan, F. et al. (2016). Saffron with resistance exercise improves diabetic parameters through the GLUT4/AMPK pathway in-vitro and in-vivo. Science Reports. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848502/
  6. Devasagayam, T.P.A. et al. (2004). Free Radicals and Antioxidants in Human Health: Current Status and Future Prospects. The Journal of the Association of Physicians in India, pp. 794 - 804. https://www.researchgate.net/publication/7831516_Free_Radicals_and_Antioxidants_in_Human_Health_Current_Status_and_Future_Prospects
  7. Kotta, S., Ansari, S.H. & Ali, J. (2013). Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs. Pharmacognosy Reviews, pp. 1 - 10.
  • Magnesium B6 Premium este un supliment alimentar ce contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si muscular, la mentinerea sanatatii psihice si la reducerea oboselii si extenuarii (vitamina B6).
  • Dr.Hart Calciu, magneziu si vitamin a D3, comprimate efervescente are un rol esential pentru sanatatea oaselor.Calciul contribuie la:- mentin
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor