Untul de shea: beneficii, utilizari si contraindicatii

18. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Untul de shea

 

Untul de shea este o grasime extrasa din nucile arborelui de shea, intalnit pe continentul african. Untul de shea este apreciat pentru calitatile sale deosebite de hidratare, fiind utilizat in industria cosmetica. Produsul este excelent pentru tratarea afectiunilor provocate de eczeme, artrita si poate fi folosit si ca decongestionant al cailor nazale, insa, are si contraindicatii. 

Untul de shea provine din semintele fructului arborelui de shea, mai precis din nuci. Extractul este alb murdar, cu consistenta cremoasa, fiind un ingredient extrem de hranitor pentru piele si par, cu beneficii extinse la nivelul intregului corp. Concentratia mare de acizi grasi din untul de shea si vitamine fac din acest produs un ingredient de baza in cosmetica, in special pentru tonifierea, catifelarea si calmarea pielii. 

In literatura de specialitate nu sunt cunoscute multe situatii de reactii violente la utilizarea acestui produs, insa, studiile sunt abia la inceput si nu exista dovezi stiintifice care sa arate daca utilizarea untului de shea este sigura pe termen lung. 

Ce contine untul de shea?

Untul de shea are in compozitia sa: acizi grasi - linoleic, palmitic, stearic, oleic, vitamina A sau retinol, vitamina E, vitamina F - printre cele mai bune vitamine pentru ten, antioxidanti, trigliceride, esteri cetilici, toate fiind extraordinare pentru avantajele oferite pielii (1). 

Beneficii si utilizari ale untului de shea

Ajutor de nadejde pentru piele

Untul de shea are vaste utilizari, fiind sigur pentru toate tipurile de piele. In compozitia untului de shea exista proteine, insa concentratia acestora este scazuta. Untul de shea provine din nuci, produse cunoscute pentru factorii alergeni continuti. Cu toate acestea, fructul arborilor de shea nu are potential alergic (1). Nu usuca pielea si nici nu are in compozitie produse care sa determine reactii violente. 

Untul de shea nu infunda porii si este un excelent emolient, fiind absorbit rapid in piele. Mai mult, efectul sau este acela de a restabili umiditatea din piele, fara a o ingrasa (1). 

Efectul untului de shea merge chiar mai departe. Un anumit compus din acesta pare ca este responsabil pentru stoparea distrugerii fibrelor de colagen (2), ceea ce inseamna ca reduce ridurile fine ale tenului, stimuland, totodata, productia de colagen. 

Sprijin pentru afectiunile pielii

Diferitele tipuri de eczeme, dermatita atopica sau psoriazisul ar putea beneficia de calitatile si proprietatile deosebite ale untului de shea (1), (2). Practic, calmarea pielii, reducerea mancarimii si imbunatatirea aspectului pielii sunt un real ajutor in aceste afectiuni dermatologice, atat pentru a veni in sprijinul copiilor, cat si al adultilor.

Protectie in cazul unor arsuri

 

Protectie in cazul unor arsuri cu untul de shea

 

Componentele antiinflamatoare din untul de shea ar putea reduce inflamatia si roseata provocate de arsurile solare sau alte tipuri de arsuri (2), catalogate de grad I. Acizii grasi din untul de shea pot retine umezeala pielii, grabind, totodata, vindecarea. Chiar daca se cunosc aceste principii, dovezi stiintifice concludente nu exista, motiv pentru care este nevoie de cercetari amanuntite in acest sens. 

Actiuni antiinflamatoare si antibacteriene

Esterii din untul de shea au actiuni antiinflamatorii, ceea ce duce la reducerea iritatiei pielii atunci cand apare o eczema sau a inflamatiei intalnita in artrita reumatoida. Pornind de la acest principiu, cercetarile se indreapta acum spre zona in care untul de shea ar putea fi folosit cu beneficii deosebite pentru tratarea bacteriilor existente la suprafata pielii. Caracterul antibacterian are sanse sa ii ajute si pe cei cu acnee,  pentru ca afectiunea sa poate fi tinuta sub control (1). Totusi, studiile in aceasta privinta sunt abia la inceput. 

Pe piata sunt produse utile pentru combaterea infectiilor pielii provocate de ciuperci (1) care au in continut unt de shea, tocmai pentru ca se stie ca unii fungi pot fi combatuti cu acest extract. 

Beneficii pentru par

Datorita proprietatilor deosebite de hidratare, untul de shea poate oferi beneficii persoanelor care se confrunta cu scalp uscat sau iritat. Cercetarile efectuate pana in prezent au aratat ca uleiul de shea are sanse mai mari sa ajute firul de par atat in ceea ce priveste prevenirea ruperii, cat si pentru intarire (2), deoarece untul patrunde si actioneaza asupra parului mai greu decat uleiul. Astfel de produse poti gasi in farmacii fizice sau online. 

Calmarea durerilor musculare

Untul de shea ar putea sa fie foarte bun si in aceasta directie. Ipoteza pleaca de la ideea potrivit careia muschii suprasolicitati au nevoie de un produs pentru relaxarea si reducerea inflamației (1). Cum untul de shea are sanse mari sa reduca inflamatia articulara, ar putea sa exercite efecte pozitive si asupra muschilor, prin detensionare si reducerea simptomelor asociate iritatiei musculara. 

Posibil decongestionant nazal

Atenuarea congestiei nazale ar putea fi obtinuta si cu ajutorul produselor pe baza de unt de shea. Studii mai vechi au aratat ca picaturile nazale cu extract de shea pot reduce inflamatia de la nivelul cailor nazale si gestioneaza concomitent leziunile de pe mucoasa nazala, ce ar putea duce la congestia nazala (1).  

Contraindicatii pentru untul de shea

Untul de shea a fost declarat destul de sigur pentru a fi folosit de toate categoriile de varsta. Desi pare ca nu declanseaza alergii, cazurile cunoscute fiind extrem de rare, este posibil ca persoanele alergice la latex sa se confrunte cu ceva probleme, deoarece untul de shea nerafinat contine latex (2). 

Unele produse alimentare contin unt de shea. Nu sunt cunoscute efectele ingerarii sale asupra femeilor insarcinate sau a celor care alapteaza, asadar trebuie precautie in administrare (3). 

Copiii pot ingera alimente care contin unt de shea, in cantitatile specificate pe ambalaj, fara a exagera, pentru ca nu sunt cunoscute efectele utilizarii acestuia pe termen lung (3). Acelasi lucru este valabil si daca sunt folosite creme cu unt de shea. 

La primele simptome de alergie sau reactii adverse mergi la medic de urgenta, pentru diagnostic si tratament de specialitate! 

Untul de shea este un produs cu numeroase beneficii pentru piele, par si corp. Produsele pe baza de unt de shea sunt considerate in general sigure, dar sunt si contraindicatii ale consumului sau utilizarii acestuia. Moderatia este importanta, iar vizita la medic nu trebuie amanata in cazul aparitiei reactiilor neplacute. 

Surse de informare:

1. What Is Shea Butter? 22 Reasons to Add It to Your Routine - https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/what-is-shea-butter

2. What are the benefits of shea butter? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/shea-butter-benefits

3. Shea Butter - Uses, Side Effects, and More - https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1512/shea-butter

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice