Varicele: Cauze, manifestari si optiuni de tratament
Varicele reprezinta o afectiune cronica a sistemului venos profund. Fiind una dintre cele mai frecvente boli ale venelor, se caracterizeaza prin dilatarea patologica ireversibila a venelor superficiale subtegumentare.
La nivel national, boala afecteaza intre 35 si 50% dintre adultii cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani. Cele mai des intalnite cazuri se numara in randul femeilor, raportul dintre sexe fiind de aproximativ 1/3 pentru barbati.
Cauzele aparitiei bolii varicoase pot fi multiple, insa ereditatea constituie principalul motiv in circa 80% dintre situatii. De regula, varicele apar la nivelul membrelor inferioare, pe coapse si pe gambe.
Ce sunt varicele?
Boala varicoasa este cunoscuta in termeni medicali drept venopatie cronica. Aceasta se caracterizata prin dilatatia permanenta a venelor de la nivelul picioarelor isi reprezinta staza sangvina si alterarea peretilor venosi. Varicele sunt efectul unui proces degenerativ al peretelui venos si se manifesta prin aparitia venelor in forma de „panza de paianjen”.
Pentru a intelege pe deplin cum apar acestea, este important sa stiti cum are lor procesul circulator de intoarcere venoasa la nivelul membrelor pelvine:
- Prima etapa este cea a sistemului venos profund. Acesta este situat intre masele musculare si actioneaza ca un satelit al arterelor care transporta peste 80% din cantitatea de sange;
- In faza secundara, sistemul venos superficial contine multiple colaterale. Acestea sunt responsabile de transportul a 10-20% din fluxul sangvin. De aici, are loc drenarea in doua colaterale principale:
- vena safena magna - se revarsa in vena femurala;
- vena safena parva - se revarsa in vena poplitee.
Aceste doua sisteme sunt interconectate prin intermediul venelor perforante (comunicante).
Aparitia varicelor are loc atunci cand circulatia sangelui se produce in sens contrar gravitatiei. Este cauzata, de regula, de diferenta de presiune dintre cele doua extremitati ale arborului venos, de contractia maselor musculare si de aspiratia diastolica a atriilor, alaturi de cea toracica din timpul inspiratiei.
Tipuri de varice
Varicele pot aparea sub mai multe forme, printre care se regasesc telangiectaziile si venele reticulate. Principalele tipuri care afecteaza o mare parte dintre persoane sunt:
- Varice primitive - pot avea localizari multiple atat la nivelul membrelor pelvine(picioare), cat si sub forma de varicocel sau hemoroizi, fara sa prezinta o cauza evidenta;
- Varice secundare - in aceasta situatie, cauza este cunoscuta si simptomatologia este una patologica, complexa. Varicele secundare pot fi congenitale (fiind localizate cel mai des in regiunea cervicala si la membrele toracice) sau dobandite (pot fi regasite in zona membrelor pelvine, cardice sau sub forma de hemoroizi).
Din punct de vedere al aspectului, varicele sunt vene largi, usor vizibile la suprafata pielii si palpabile. Majoritatea cazurilor nu necesita tratament cosmetic, venele reticulate fiind mai mici decat cele varicoase, dar mai mari decat telangiectaziile.
Cauzele aparitiei varicelor
Principala cauza favorizanta de aparitie a varicelor este insuficienta valvulara venoasa. Mai exact, la nivelul peretelui venos are loc un reflux care este insotit de cresterea presiunii vasculare si de dilatarea venelor. Acest lucru este posibil deoarece peretele este prevazut cu valve care favorizeaza circulatia antigravitationala sangvina.
Cel mai adesea, cauzele care determina aparitia bolii varicoase sunt fiziologici sau ereditari:
- Sarcina;
- Menopauza;
- Varsta inaintata;
- Obezitate;
- Traumatisme musculare repetate (mai ales in randul sportivilor sau al persoanelor care fac activitati fizice solicitante);
- Avalvulie congenitala;
- Activitati desfasurate in conditii de ortostatism prelungit.
Indiferent de factorii favorizanti, varicele sunt vene nefunctionale care fac ca sangele sa stagneze la nivelul picioarelor. In timp, afectinea poate duce la aparitia complicatiilor bolii varicoase.
Factori de risc
Aparitia varicelor primare sau secundare este in stransa legatura cu factorii care le sustin dezvoltarea: ereditatea, sarcinile repetate, ortostatismul prelungit etc. Antecedentele in randul membrilor familiei sunt intalnite in medie la 68% dintre cazuri, peste jumatate fiind mostenite pe linie materna. Acestea se manifesta de regula discret, prin varicozitati intradermice, "laba de gasca", teleangiectazii, edeme pasagere ale membrelor inferioare.
Sarcina
Femeile insarcinate au un risc de aparitie si evolutie al varicelor cu 45% mai ridicat decat celelalte. In medie, boala varicoasa poate aparea dupa prima sarcina, riscul crescand cu fiecare noua perioada de gestatie.
Traumatismele repetate
Varicele sunt frecvente intalnite si in randul sportivilor de performanta care sufera de aparitia repetata a traumatismelor, de rupturi spontane ale venelor in cursul efortului sau de deteriorarea venelor perforante. Acestea pot afecta in special persoanele care joaca fotbal sau volei, halterofilii, oamenii care practica rugby, judo sau karate etc.
In ceea ce priveste femeile, aparatia varicelor poate fi influentata de secretia hormonala. Barbatii sunt cel mai adesea afectati de boala varicoasa daca au practicat sporturi de performanta dupa varsta de 45 de ani.
Obezitatea si sedentarismul
Excesul ponderal si lipsa activitatilor fizice regulate agraveaza evolutia varicelor, putand chiar sa accentueze simptomatologia si frecventa complicatiilor. Desi sunt mai rar intalnite in randul copiilor (deoarece se joaca mai multe ore pe zi si fac diverse miscari), acestea pot aparea in randul adolescentilor care petrec mult timp asezati.
Simptome boala varicoasa
In stadiu incipient, varicele pot sa nu produca simptome, singurul disconfort fiind din punct de vedere estetic. Acestea poate fi diminuat prin tratamente cosmetice. Manifestarile bolii varicoase pot fi intalnite cu preponderenta la femei, barbatii suferind mai rar de complicatii ale acestei afectiuni.
Printre primele semne ale varicelor se poate observa pierderea texturii moi a pielii si a induratiei (zona cu tesut subtire din jurul gleznei). Acestea pot deveni dureroase atunci cand apare tromboflebita varicoasa (formarea cheagurilor de sange in interiorul venelor).
Netratate la momentul corespunzator, simptomele pot degenera si pot include:
- Umflarea picioarelor sau a gambei;
- Senzatia de greutate si oboseala;
- Pigmentarea pielii si mancarimi;
- Sangerari si edeme dupa traumatisme minore;
- Dureri si crampe musculare;
- Eczeme;
- Ulceratii varicoase;
- Tromboze;
- Piele uscata, descuamata.
Diagnostic
Diagnosticarea bolii venoase cronice se poate face doar in urma unui consult medical de specialitate. Acesta presupune initial examinarea fizica a persoanei afectate si poate fi urmata de o serie de investigatii:
- Examen fizic - analiza membrului sau membrelor afectate, din pozitie erecta - ii permite doctorului sa observe eventualele umflaturi. Este continuata de investigarea simptomatologiei si de un scurt istoric medical (pentru a depista posibile cauze ereditare);
- Ecografia Doppler - reprezinta o metoda neinvaziva care determina daca exista insuficiente valvulare (este utila pentru diagnostic, nu pentru precizarea gravitatii afectiunii);
- Flebografia – este o metoda complexa care presupune folosirea unei substante de contrast. S-a dovedit esentiala atunci este necesara o interventie chirurgicala la nivelul sistemului venos profund;
- Varicografia - este o metoda minim invaziva, care se realizeaza prin injectarea unei de contrast la nivelul varicelor. Pacientul va sta intins, cu picioarele usor ridicate, pentru a ii permite medicului vizualizarea traiectului venelor modificate varicos.
Optiuni de tratament pentru varice
Tratamentul varicelor se poate face numai in urma unei diagnosticari realizate de un specialist. Aceasta poate varia in functie de stadiul bolii varicoase, dar si de varsta pacientului.
Tratamentul medicamentos
Presupune administrarea de comprimate flebotonice menite sa reduca umflaturile si inflamatia vaselor de sangvine. In acest caz, medicamentele sunt un adjuvant al interventiei chirurgicale.
Operatia chirurgicala
Aceasta metoda de tratament presupune trei timpi principali:
- Crosectomia - oprirea comunicarii dintre sistemul venos superficial si cel profund. Se inlatura efectele afectarii sistemului venos superficial asupra sistemului venos profund.
- Safenectomia - se realizeaza prin insailarea venei pe un dispozitiv special si extractia ei (procedeu numit stripping) sau prin incizii mici, de circa unu - doi centimetri (recomandata persoanelor care sufera de obezitate sau de vene varicoase de calibru ridicat).
- Excizia de pachete varicoase prin microincizii (de doi - trei milimetri).
Scleroterapia
Aceasta tehnica de tratament se realizeaza prin intermediul microsclerozei sau scleroterapiei si este recomandata varicelor mici. Presupunea injectarea unei solutii sclerozante in interiorul venelor, procedeu care poate dura cel mult o ora. De regula, pacientii nu au nevoie de o perioada post-operatorie de recuperare, iar rezultatele sunt vizibile dupa trei - patru sedinte.
Operatia cu laser
Este indicata cazul varicelor foarte fine, intradermice. Desi este o metoda minim invaziva, are ca principal dezavantaj posibilitatea de pigmentare a pielii sau de producere de microcicatrici.
Boala varicoasa este o afectiune des intalnita in randul persoanelor de toate varstele. Este recomandat sa efectuati un consult de specialitate in cabinetul medicului pentru a putea urma un tratament adecvat.
Desi nu prezinta de cele mai multe ori o simptomatologie grava, daca nu sunt gestionate corespunzator, varicele pot degenera si pot crea complicatii pe termen lung. Aveti grija de sanatatea dumneavoastra!