Visine: proprietati, beneficii, utilizari
Fie ca doresti o gustare delicioasa sau un ingredient pentru deserturi, visinele vor fi intotdeauna o alegere inspirata. Ele se numara printre cele mai iubite fructe datorita aromei unice, fiind extrem de populare printre persoane de toate varstele. Desi sunt consumate in principal pentru gust, acestea pot aduce si o serie de beneficii, fiind o aditie extrem de sanatoasa in orice dieta. Descopera mai multe despre aceste beneficii si de ce ar trebui sa consumi visine cat mai des.
Proprietati
Visinele sunt o varianta grozava pentru un desert sanatos sau o mica gustare intre mese. Acestea contin o serie de nutrienti, putand fi incluse fara probleme in mod regulat in alimentatia ta. O cana de visine fara samburi, adica 155 g, are urmatoarele valori nutritionale [1]:
- 78 de calorii;
- 0.5 g de grasimi, dintre care 0.1 g de grasimi nesaturate, 0.1 g de grasimi polinesaturate si 0.1 g de grasimi mononesaturate;
- 19 g de carbohidrati, dintre care 2.5 g de fibre si 13 g de zahar;
- 1.6 g de proteine;
- 4.7 mg de sodiu;
- 25 mg de calciu;
- 0.5 mg de fier;
- 268.2 mg de potasiu.
Beneficii
Visinele nu ofera doar un gust grozav, ci si cateva potentiale beneficii pentru sanatate. Tine cont de acestea data viitoare cand iti planifici mesele zilnice si ia in considerare consumul acestor fructe, pentru a te bucura de o serie de avantaje.
Imbunatatesc calitatea somnului
Somnul este extrem de important pentru a duce o viata sanatoasa. In cazul in care acesta este afectat, nu doar ca va avea de suferit calitatea vietii, dar poate creste riscul de aparitie a unei serii de afectiuni. Din fericire, visinele ar putea fi de mare ajutor in aceasta privinta. Se pare ca acestea au un continut ridicat de melatonina, substanta esentiala in reglarea ciclului de somn. [2]
Cercetatorii au realizat un studiu pentru a verifica efectului concentratului de suc de visine asupra calitatii somnului. Cu ajutorul a 20 de voluntari, s-a studiat efectul consumului unui astfel de concentrat timp de 7 zile versus efectul unui placebo. Astfel, s-a descoperit o crestere a productiei de melatonina in cazul grupului ce a consumat sucul de visine, precum si o imbunatatire a timpului de somn si a calitatii somnului. [2]
Sustin sanatatea sistemului digestiv
Consumul de fructe este in general benefic pentru digestie, deoarece acestea contin fibre care favorizeaza tranzitul intestinal. Visinele in particular sunt foarte bune pentru a sustine un sistem digestiv sanatos, deoarece acestea contin niste compusi numiti polifenoli. Acesti compusi pot sustine dezvoltarea bacteriilor sanatoase din tractul intestinal, lucru care sustine buna sa functionare. [3]
Favorizeaza vindecarea muschilor dupa efortul fizic
Sucul de visine ar putea fi utilizat cu succes dupa antrenamente si dupa efortul fizici prelungit, deoarece acesta poate favoriza refacerea tesuturilor musculare si poate ameliora durerile specifice. Aceste fructe reprezinta o buna sursa de antioxidanti, ceea ce inseamna ca au si proprietati antiinflamatoare. [4] Asadar, pot oferi rezultate in cazul disconfortului resimtit dupa sport.
Inflamatia, deteriorarea muschilor si stresul oxidativ sunt principalii responsabili cu aparitia durerilor dupa antrenamente si a febrei musculare. Studiile arata un efect direct al sucului de visine asupra nivelului de inflamatie si stres oxidativ, observandu-se o scadere a acestora. [4] Asadar, consumul acestei bauturi atat inainte, cat si dupa exercitiile fizice poate aduce beneficii clare.
Aduce beneficii cardiovasculare
Aceste proprietati antiinflamatoare sugereaza faptul ca visinele pot aduce o serie de beneficii pentru sanatatea inimii si a sistemului circulator. In plus, sucul acestor fructe poate contribui la reducerea tensiunii sistolice, precum si la scaderea nivelului de colesterol LDL. [4]
Ajuta in cazul artritei
Inflamatia este responsabila cu aparitia a numeroase afectiuni, printre care se numara si artrita. Asadar, aceste capacitati antiinflamatoare ale sucului de visine pot aduce rezultate si imbunatatiri in cazul sanatatii articulatiilor. [4]
Utilizari
Visinele pot fi incluse in alimentatie in numeroase forme. Ele pot fi consumate proaspete, ca atare, dar le poti incorpora si in numeroase retete: in prajituri si placinte, in iaurturi sau in preparatele pentru mic dejun, precum terciul de ovaz. Poti opta si pentru sucul de visine, avand in vedere ca acesta este asociat cu multe beneficii mentionate mai sus. Fructele pot fi preparate si sub forma de piure sau smoothie.
Unele dintre beneficii sunt mai evidente in momentul in care se consuma o cantitate mai mare de substante din visine, adica acestea sunt obtinute in mare parte din forme concentrate. Inainte de a te decide sa utilizezi concentratul de suc de visine, este recomandat sa discuti cu un nutritionist. Acesta iti poate oferi sfaturi avizate despre ce fel de dieta sa abordezi in functie de nevoile tale specifice.
Visinele sunt fructe delicioase care ne incanta nu doar cu gustul lor, ci si cu beneficiile pe care le pot aduce pentru sanatate. Pentru a te bucura de un stil de viata echilibrat, include-le frecvent in dieta ta. Atentie! Articolul are doar scop informativ si nu poate inlocui sfaturile medicale avizate. Alimentatia ta ar trebui sa cuprinda produse din toate grupele nutritionale, iar visinele si produsele derivate nu ar trebui sa fie utilizate in scop de tratament sau sa inlocuiasca alte feluri de mancare.
Surse:
1. Tart Cherries - Nutrition facts. Nutritionix, www.nutritionix.com/food/tart-cherries. Accessed April 4, 2023.
2. Howatson G;Bell PG;Tallent J;Middleton B;McHugh MP;Ellis J; Effect of Tart Cherry Juice (Prunus Cerasus) on Melatonin Levels and Enhanced Sleep Quality. European Journal of Nutrition, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22038497/. Published October 30, 2012. Accessed April 4, 2023.
3. Mayta-Apaza AC;Pottgen E;De Bodt J;Papp N;Marasini D;Howard L;Abranko L;Van de Wiele T;Lee SO;Carbonero F; Impact of Tart Cherries Polyphenols on the Human Gut Microbiota and Phenolic Metabolites in Vitro and in Vivo. The Journal of Nutritional Biochemistry, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30055451/. Published April 7, 2018. Accessed April 4, 2023.
4. Chai, Sheau C, et al. Effects of Tart Cherry Juice on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress in Older Adults. Nutrients, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6413159/. Published January 22, 2019. Accessed April 4, 2023.