Zaharul de mesteacan - beneficii, proprietati, contraindicatii

15. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Zaharul de mesteacan

 

Efectele nocive ale consumului excesiv de zahar asupra organismului nostru sunt binecunoscute si includ de la cresterea in greutate, care, la randul sau, sporeste riscul aparitiei altor probleme de sanatate (ex: boli cardiovasculare, diabetul de tip 2, chiar si unele tipuri de cancer), pana la carii.[1] Nu este usor sa eliminam complet zaharul din dieta noastra, insa il putem inlocui cu alternative mai sanatoase.

Fie ca vrei sa scapi de kilogramele in plus, fie ca, pur si simplu, ai decis ca este timpul sa renunti la obiceiul nesanatos de a consuma prea mult zahar, un inlocuitor natural a carui denumire o vei auzi mentionata adesea este zaharul de mesteacan. Ce este acesta, ce proprietati si beneficii are, dar si care sunt contraindicatiile sale vei afla din articolul de mai jos.

Ce este zaharul de mesteacan? 

Zaharul de mesteacan este un poliol sau un alcool de zahar. O alta denumire pe care o vei intalni pe etichetele produselor este cea de xilitol. Se gaseste in cantitati mici in multe fructe si legume (ex: zmeura, capsuni, salata verde, conopida, porumb), chiar si in corpul nostru si poate fi extras din scoarta mestecenilor si a altor specii de lemn de esenta tare care contin xilan.[4]

Este una dintre cele mai populare alternative cand vine vorba de inlocuitori naturali pentru zahar. Unul dintre motive este acela ca are o dulceata similara cu cea a zaharului obisnuit, dar mai putine calorii. De asemenea, se gaseste destul de usor in magazine sau farmacii, sub forma unei pulberi albe, cristaline, dar si ca ingredient in diverse produse.[3]

Ce proprietati are zaharul de mesteacan?

Daca 1 gram de zahar de masa are 4 calorii, 1 gram de zahar de mesteacan sau xilitol contine doar 2,4 calorii. Mai are insa si alte proprietati ce merita mentionate, printre care si faptul ca:

  • are un indice glicemic scazut (indicele sau glicemic este 7, in timp ce acela al zaharul obisnuit este de 60-70); 
  • are efect antibacterian; 
  • are rol antioxidant; 
  • poate stimula productia de colagen.[2][3] 

Care sunt beneficiile zaharului de mesteacan?

 

Cubulete de zahar de mesteacan

 

Date fiind proprietatile sale, inlocuirea zaharului obisnuit cu zahar de mesteacan ar putea avea mai multe beneficii importante pentru sanatatea noastra: 

  • Poate ajuta la scaderea in greutate - datorita continutului mai mic de calorii; 
  • Nu creste glicemia sau nivelul de insulina - datorita indicelui glicemic scazut al acestuia, consumul de xilitol nu va duce la cresterea nivelului de glucoza din sange sau al insulinei; acest lucru inseamna ca poate fi considerat un inlocuitor de zahar bun pentru diabetici; 
  • Contribuie la prevenirea cariilor si la mentinerea unei bune sanatati orale - unele studii au aratat ca inlocuirea zaharului cu xilitol poate duce la reducerea cu pana la 85% a cariilor; motivul este acela ca, spre deosebire de zahar, xilitolul nu poate fi metabolizat de bacteriile daunatoare din cavitatea orala si nu poate fi transformat in acizi care ataca smaltul dintilor; dimpotriva, contribuie la cresterea rezistentei acestuia prin imbunatatirea absorbtiei mineralelor in smaltul dintilor si stimuleaza productia de saliva;
  • Poate reduce infectiile la nivelul urechii - bacteriile care traiesc in cavitatea orala pot ajunge sa provoace si otita medie acuta, o infectie a urechii, in special in randul copiilor; cum nu poate fi folosit drept sursa de hrana de catre bacterii, zaharul de mesteacan previne inmultirea acestora si poate reduce riscul dezvoltarii unei astfel de infectii;
  • Poate ajuta la prevenirea imbatranirii pielii - datorita faptului ca stimuleaza productia de colagen, zaharul de mesteacan poate contribui la mentinerea unui aspect mai tanar al pielii.[2][3][5]

Atentie! Nu toate aceste beneficii au fost confirmate de studiile efectuate pana in prezent. Daca vrei sa afli mai multe despre proprietatile si beneficiile zaharului de mesteacan si daca acesta ar trebui sau nu inclus in dieta ta, consulta un specialist! 

Ce contraindicatii are zaharul de mesteacan?

In general, nu exista contraindicatii pentru consumul de zahar de mesteacan, cu exceptia, bineinteles, a alergiei la xilitol. In ceea ce priveste posibilele reactii adverse, acestea includ:

  • greata; 
  • balonare; 
  • colici
  • diaree; 
  • zgomote intestinale; 
  • cresterea frecventei tranzitului intestinal. 

Nu exista nicio contraindicatie privind consumul de zahar de mesteacan in timpul sarcinii sau alaptarii.[4]

Trebuie insa mentionat faptul ca, desi este sigur pentru oameni, zaharul de mesteacan este foarte toxic pentru caini; poate provoca hipoglicemie, insuficienta hepatica, chiar si deces. Daca ai un astfel de animal de companie, asigura-te ca nu are acces la xilitol![3]

Cum se poate utiliza zaharul de mesteacan?

Zaharul de mesteacan poate fi folosit ca atare, ca inlocuitor pentru zaharul obisnuit, pentru a indulci diverse bauturi sau ca ingredient in: 

  • gume de mestecat, bomboane, jeleuri si alte dulciuri fara zahar; 
  • dulceturi si gemuri; 
  • miere; 
  • iaurt. 

Mai este adaugat si in anumite produse pentru igiena orala, inclusiv in paste de dinti sau ape de gura.[2]

Daca vrei sa inlocuiesti zaharul din alimentatia ta cu o alternativa mai sanatoasa, zaharul de mesteacan ar putea fi ceea ce cauti. Proprietatile si beneficiile ce ii sunt atribuite il fac o alegere buna in special pentru persoanele care au diabet si pentru cele care vor sa scape de kilogramele in plus si incearca sa gaseasca un inlocuitor cu mai putine calorii pentru zahar. Desi nu toate beneficiile sale au fost confirmate de cercetarile efectuate pana in prezent, nu exista indicatii ca acesta ar putea avea vreun efect negativ asupra sanatatii tale, spre deosebire de zaharul obisnuit, ale carui efecte nocive asupra organismului sunt binecunoscute. 

Bibliografie: 

  1. „Don’t Get Sabotaged by Added Sugar.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/added-sugar/art-20045328. Accessed 9 Oct. 2022.
  2. Eske, Jamie. „What Are the Health Benefits of Xylitol?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 11 Jan. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/324155#_noHeaderPrefixedContent. Accessed 9 Oct. 2022.
  3. Gunnars, Kris. „Xylitol: Everything You Need to Know.” Healthline, Healthline Media, 4 Oct. 2018, www.healthline.com/nutrition/xylitol-101. Accessed 9 Oct. 2022.
  4. „Xylitol.” Drugs.com, Drugs.com, 2022, www.drugs.com/npp/xylitol.html. Accessed 9 Oct. 2022.
    „Xylitol Dental Health Benefits | Consumer Guide to Dentistry.” Your Dentistry Guide, 14 Nov. 2017, www.yourdentistryguide.com/xylitol/. Accessed 9 Oct. 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice