Zmeura - beneficii si modalitati de a o utiliza
Zmeura este un fruct parfumat, hranitor si foarte bun la gust, cu foarte putine calorii, bogat intr-o multitudine de vitamine si minerale (vitaminele C, K, E, B, magneziu, cupru, fier, potasiu, acid elagic, quercetina, cianida). Zmeura nu are un continut crescut de zaharuri, iar acest lucru o face sa fie recomandata in cazul diabeticilor. Planta este un arbust peren, cu ghimpi, care creste in locuri stancoase, padure, in zonele de deal si de munte.
In acest articol explicam de ce zmeura este buna pentru a fi consumata si cum poate fi utilizata.
Motive pentru care zmeura este buna pentru tine
Sunt numeroase motive pentru care zmeura este foarte buna pentru oricine. Iata-le pe cele mai importante:
- face ca vederea sa fie sanatoasa: pentru ca zmeura contine luteina, iar aceasta este un antioxidant important.
- sustine sistemul imunitar: contine vitamina C si ajuta la protectia organismului impotriva agentilor patogeni si a unor boli.
- sustine organismul in lupta impotriva infectiilor: zmeura are proprietati antioxidante si antimicrobiene, ceea ce ajuta la eliminarea unor bacterii si ciuperci potential daunatoare din organism.
- reduce durerile (de artrita de exemplu): are proprietati antiinflamatoare, pentru ca zmeura contine polifenoli.
- protejeaza inima, in sensul ca regleaza pulsul si mentine in limitele normale tensiunea arteriala. Acizii omega-3 din zmeura tine departe accidentul vascular cerebral, dar si bolile cardiovasculare.
- sanatatea oaselor este si ea sustinuta de manganul din aceste fructe.
- acest fruct este recomandat persoanelor diagnosticate cu diabet: contine fibre si are un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca nu se produc dezechilibre la nivelul zaharului din sange.
- ajuta la intensificarea metabolismului: acest lucru inseamna ca ajuta la slabit, pentru ca aduce mai repede senzatia de satietate. In plus, fiind un fruct bogat in fibre si mangan ajuta la arderea grasimilor.
- vitaminele C, A, B, E ajuta la mentinerea unei cantitati adecvate de fier in organism.
- ajuta la mentinerea unui creier sanatos si a unei bune memorii. Stresul oxidativ este una dintre cauzele importante pentru instalarea bolii Alzheimer, a bolii Parkinson, a altor afectiuni neurologice. In plus, flavonoidele care sunt continute de zmeura imbunatatesc coordonarea, memoria, dispozitia.
- zmeura este buna si pentru sanatatea pielii: reduce semnele imbatranirii pielii, ajuta la producerea colagenului si protejeaza pielea de radiatiile solare.
Modalitati de utilizare a zmeurei
Sunt mai multe modalitati prin care zmeura poate fi utilizata:
- cea mai recomandata utilizare consta in fructele proaspete de zmeura.
- ceai din frunze de zmeura: contine taninuri, fier si acid elagic.
Cum poti incorpora zmeura in dieta ta
Zmeura se gaseste:
- in stare proaspata;
- in stare congelata.
Varianta recomandata insa este zmeura in stare proaspata, care se poate consuma:
- in ceaiuri, pentru ca frunzele si ramurile tinere se usuca si se poate face un ceai din ele, recomandat in primul rand pentru ca are un gust bun;
- in smoothie-uri;
- ca suc proaspat;
- sub forma de fructe proaspete, ca atare sau in combinatie cu diverse prajituri;
in combinatie cu iaurtul (fructele pot sa fie in stare proaspata, sau in stare congelata); - ca umplutura de clatite;
- sub forma de gemuri/dulceturi.
Cand zmeura nu este buna pentru consum
Este un lucru stiut, zmeura poate cauze reactii alergice, la persoanele sensibile. Medicul alergolog este cel in masura sa stabileasca daca o persoana este alergica la un aliment (zmeura de pilda). Persoanele care banuiesc ca sufera de alergie este indicat sa evite aceste fructe, dar este necesar sa aiba un diagnostic stabilit de medicul alergolog.
Pentru redactarea acestui articol s-au folosit urmatoarele surse:
- Healthline, „Red Raspberries: nutrition facts, benefits and more”: https://www.healthline.com/nutrition/raspberry-nutrition
- Health, „7 reasons raspberries are so good for you”: https://www.health.com/food/raspberries-nutrition
- MedicalNewsToday, „Health benefits of raspberries”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/283018
- Stylecraze, „16 amazing benefits of raspberries for skin, hair and health”: https://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-raspberries/
- Organicfacts, „Raspberries: nutrition, health benefits & uses”: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-raspberry.html
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.