Medicamente cu reteta

Astonin H 0,1mg, comprimate, Merck

Brand: MERCK

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Astonin H 0,1mg, comprimate, Merck

1061925

Indicatii

  • Terapie de substitutie Boala Addison
  • Sindrom adrenogenital cu depletie salina
  • Terapie farmacologica
  • Tulburare ortostatica din cadrul neuropatiei autonome (hipotensiune arteriala ortostatica neurogena) Hipotensiune arteriala constitutionala (esentiala)/sindrom ortostatic
     

Dozaj
Doze

Dozele trebuie individualizate. Urmatoarele recomandari pot fi utilizate ca ghid de dozaj:

Terapie de substitutie

Terapia de substitutie necesita in general un tratament de lunga durata.

In boala Addison, tratamentul cu Astonin H este efectuat ca tratament de substitutie cu, in medie, 0,1- 0,2 mg fludrocortizon (1-2 comprimate Astonin H) pe zi. Pacientul efectueaza concomitent tratament de substitutie a cortizolului ajustat ritmului circadian.

In sindromul adrenogenital cu depletie sodica, pacientului i se administreaza o doza zilnica de 15-30 mg hidrocortizon /m2 in asociere cu Astonin H. In timpul primelor saptamani sau luni de viata necesarul zilnic de Astonin H este de 0,15-0,3 mg fludrocortizon/m2 (1 ½ - 3 comprimate/ m2), in al doilea an de viata acest necesar scazand la aproximativ jumatate iar in al treilea la aproximativ un sfert sau o treime din doza initiala.

Terapie farmacologica

In tulburarea ortostatica (hipotensiunea arteriala ortostatica neurogena) si in hipotensiunea arteriala constitutionala (sindrom ortostatic) tratamentul este initiat la adulti, de regula, cu 0,2-0,3 mg

fludrocortizon (2-3 comprimate Astonin H) pe zi. Odata ce simptomele s-au ameliorat doza este redusa la 0,1-0,2 mg fludrocortizon (1-2 comprimate Astonin H) pe zi. Raspunsul terapeutic al femeilor care utilizeaza contraceptive hormonale sau al varstnicilor este mai bun in cazul utilizarii dozelor mai mici; in astfel de cazuri, este suficienta doza initiala de 0,1-0,2 mg fludrocortizon (1-2 comprimate Astonin H). In cazuri foarte severe poate fi necesara o doza de 0,4-0,5 mg fludrocortizon (4-5 comprimate Astonin H) pe zi.

Doza zilnica de Astonin H nu trebuie sa fie mai mare de 0,4-0,5 mg fludrocortizon (4-5 comprimate Astonin H) pe zi. In unele cazuri, utilizarea unei doze mai mari poate sa determine potentarea efectului cardiovascular, de aceea, nu poate fi exclusa posibilitatea de aparitie a efectelor de tip glucocorticoid. Tratamentul copiilor este efectuat, de regula, cu doza de 0,1 mg fludrocortizon (1 comprimat Astonin H) pe zi. Odata ce simptomele s-au ameliorat doza este redusa la 0,05 mg fludrocortizon (1/2

comprimat Astonin H) pe zi, la interval de doua zile.

Efectul apare, de obicei, dupa 2-3 zile de administrare si dureaza cateva zile dupa intreruperea tratamentului.

In cazul formelor de hipotensiune arteriala mentionate mai sus se recomanda o perioada de pauza terapeutica sau o tentativa de intrerupere treptata a administrarii medicamentului dupa 2 luni de tratament.

Mod de administrare

Comprimatele trebuie inghitite intregi, dupa mese, cu o cantitate suficienta de lichid.
 
Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Fludrocortizon nu trebuie utilizat in:

  • Toate bolile care se manifesta cu edeme sau predispun la formarea edemelor (de exemplu: insuficienta cardiaca, ciroza hepatica, nefroza)
  • Hipertensiune arteriala
  • Scleroza cerebrala avansata
  • Soc hipovolemic
  • Hipotensiune arteriala datorata unei boli cardiace organice
  • Hipokaliemie
     

Atentionari
Tratamentul de lunga durata cu Astonin H necesita monitorizare medicala periodica, in special monitorizarea tensiunii arteriale si a electrolitilor. Pot fi necesare o dieta fara sare si suplimentarea potasiului.

Tulburari de vedere

Tulburarile de vedere pot aparea in cazul utilizarii sistemice si topice de corticosteroizi. Daca pacientul se prezinta cu simptome cum sunt vedere incetosata sau alte tulburari de vedere, trebuie luata in considerare trimiterea sa la un oftalmolog pentru evaluarea cauzelor posibile care pot include

cataracta, glaucom sau boli rare, precum corioretinopatia centrala seroasa (CRSC), care au fost raportate dupa utilizarea sistemica si topica de corticosteroizi.
 
Interactiuni
Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per comprimat, adica practic „nu contine sodiu”.

Diuretice saluretice, glicozide digitalice, laxative: agravarea posibilei hipokaliemii existente.

Medicamente antiulceroase care contin acid glicirizinic: potentarea efectelor mineralocorticoide, de exemplu: retentie hidro-salina, edeme, hipokaliemie, hipertensiune arteriala.

Inhibitori ai sintezei prostaglandinelor: posibila potentare a efectului hipertensiv (posibil datorita efectului terapeutic dorit).

Este de asteptat ca tratamentul concomitent cu inhibitori ai CYP3A, inclusiv cu medicamente care

contin cobicistat, sa mareasca riscul de reactii adverse sistemice. Administrarea concomitenta trebuie evitata, cu exceptia cazurilor in care beneficiul obtinut depaseste riscul crescut de reactii adverse sistemice induse de corticosteroizi, in acest caz fiind obligatorie monitorizarea pacientilor pentru depistarea reactiilor adverse sistemice induse de corticosteroizi.
 
Sarcina
Sarcina

In timpul sarcinii, valorile concentratiei plasmatice de progesteron cresc in mod continuu. Datorita efectului antimineralocorticoid al progesteronului doza de Astonin H trebuie sa fie crescuta in mod continuu la femeile gravide cu boala Addison in conditiile monitorizarii valorilor tensiunii arteriale si ale kaliemiei. Aceleasi recomandari sunt valabile si in cazul pacientelor gravide cu sindrom adrenogenital.

Tinand cont de predispozitia la formarea edemelor, Astonin H trebuie prescris femeilor gravide cu hipotensiune arteriala constitutionala (esentiala)/sindrom ortostatic doar daca este absolut necesar. La aceste paciente, mai ales in primele 3 luni ale sarcinii, trebuie evaluat raportul dintre beneficiile terapeutice si riscurile posibile inainte de a incepe tratamentul cu Astonin H.

Alaptarea

Excretia fludrocortizonului in laptele matern nu a fost studiata la animale. Nu se stie daca fludrocortizonul este secretat in laptele matern. Decizia de a continua/intrerupe alaptarea sau de a continua/intrerupe terapia cu Astonin H trebuie facuta comparand beneficiul alaptarii copilului cu beneficiul continuarii terapiei cu Astonin H la femei.
 
Condus auto
Astonin H nu influenteaza capacitatea de a conduce si de a folosi utilaje.
 
Reactii adverse
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Cefalee

Tulburari metabolice si de nutritie

Crestere in greutate si edeme tranzitorii datorita retentiei hidro-saline (care se remit in majoritatea cazurilor daca tratamentul este continuat cu o doza mai mica), depletie de potasiu

Tulburari vasculare

Hipertensiune arteriala

Tulburari oculare

Rar: vedere incetosata (vezi, de asemenea, pct. 4.4).

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.
 
Supradozaj
Simptome

Nu se cunosc semne ale inoxicatiei acute cu fludrocortizon. In cazul tratamentului indelungat cu doze care depasesc doza maxima recomandata de 0,4-0,5 mg fludrocortizon pe zi, este de asteptat aparitia reactiilor adverse mentionate la pct. 4.8 precum si a celor specifice glucocorticoizilor.

Tratament

Nu se cunoaste un antidot pentru fludrocortizon.
Proprietati farmacologice
 
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: corticosteroizi sistemici, mineralocorticoizi, codul ATC: H02AA02

Astonin H contine fludrocortizon, un mineralocorticoid sintetic care se deosebeste din punct de vedere chimic de hidrocortizon doar printr-un atom de fluor din pozitia C9. Datorita acestei 9α-fluorinari exista o schimbare importanta in relatia dintre efectul glucocorticoid si efectul mineralocorticoid, in favoarea efectului mineralocorticoid. In timp ce efectul asupra metabolismului electrolitic este de aproximativ 125 ori mai puternic decat cel al hormonului endogen, cortizol, activitatea gluconeogenetica si antiinflamatoare au fost descoperite ca fiind doar de 8 ori mai puternice. In cazul utilizarii dozelor cuprinse in intervalul 0,1-0,4 mg fludrocortizon (1-4 comprimate Astonin H) pe zi, doar efectul mineralocorticoid devine manifest, in timp ce efectul glucocorticoid este echivalent cu cel al unei doze de 0,2-0,8 mg prednisolon pe zi si poate fi neglijat. Tratamentul hipotensiunii arteriale este bazat pe efectul mineralocorticoid al fludrocortizonului asupra balantei sodiului. Asemanator actiunii mineralocorticoidului endogen, aldosteron, in cadrul sistemului renina-angiotensina- aldosteron, fludrocortizonul determina sensibilizarea vaselor la actiunea catecolaminelor, cresterea turgescentei celulare si cresterea volumului sanguin. Efectele asupra echilibrului electrolitic pot fi prezentate dupa cum urmeaza: la inceputul tratamentului exista retentie hidro-salina prin mecanism renal concomitent cu cresterea excretiei de potasiu. Odata cu ionii de sodiu, apa trece din urina primara inapoi in circulatie, crescand astfel volumul sanguin si volumul lichidului interstitial care se afla in echilibru cu volumul plasmatic. Volumul crescut al lichidului interstitial si al cantitatii de apa din organism determina o crestere a turgescentei tisulare si modificarea potentialelor electrice de la nivelul membranelor celulare externe, care se manifesta de sine statator la nivelul peretelui vascular ca o crestere a reactivitatii vasculare. Dupa 7-11 zile de tratament cu doza constanta, excretia hidro-salina renala creste datorita fenomenului de scapare, astfel incat valorile natremiei si ale greutatii se normalizeaza din nou in mare masura, in timp ce excretia potasiului continua sa fie crescuta ceea ce poate duce la deficit de potasiu. Cu toate acestea, studiile clinice detaliate care au investigat influenta tratamentului indelungat cu fludrocortizon asupra metabolismului electrolitilor au evidentiat ca administrarea suplimentelor de potasiu este, in general, necesara doar daca hipokaliemia exista inainte de inceperea tratamentului (de exemplu: abuzul de laxative).

Investigatiile pe termen lung nu au evidentiat modificari ale valorilor glicemiei pentru intervalul de doze 0,3-0,5 mg fludrocortizon (3-5 comprimate Astonin H) pe zi. In cazul utilizarii dozelor de 0,1-0,2 mg fludrocortizon (1-2 comprimate Astonin H) pe zi, sinteza cortizolului ramane neafectata. De asemenea, nu au fost observate nici tulburari ale functiei ovariene.
 
Proprietati farmacocinetice
Absorbtia fludrocortizonului se realizeaza foarte repede dupa administrarea orala. Concentratiile plasmatice maxime sunt obtinute, in medie, dupa 1,7ore. Absorbtia a fost calculata a fi de aproximativ 100%.

Ca in cazul tuturor corticoizilor, fludrocortizonul poate traversa, de asemenea, placenta.

Valoare medie a timpului de injumatatire prin eliminare a compusului nemodificat este, la adulti, de aproximativ 1 ora dupa administrare intravenoasa. Valoarea medie a timpului de injumatatire a amestecului de metaboliti, este de 4,8 ore. Aceste valori pot varia in limite foarte largi de la un individ la altul. 80% din doza administrata este eliminata in urina in decurs de 24 ore. In urina au putut fi decelati cativa metaboliti.

Date preclinice de siguranta

Toxicitatea dozei unice

Datorita efectului sau predominant mineralocorticoid, toxicitatea dozei unice de fludrocortizon este comparabila cu cea a glucocorticoizilor. In timpul primelor 7 zile, DL50 a fludrocortizonului dupa administrare unica orala este de peste 12 g/kg la soarece si sobolan. De asemenea, in timpul primelor 7 zile, DL50 a fludrocortizonului dupa administrare unica intraperitoneala la soarece este de peste 800 mg/kg si dupa administrare unica subcutanata la sobolan, de asemenea, de peste 800 mg/kg. Dupa o perioada de 28 zile, valorile observate au fost mai mici ceea ce trebuie interpretat ca o consecinta, printre altele, a bolilor infectioase severe determinate de imunosupresia de cauza hormonala.

Toxicitatea dozelor repetate

Nu sunt disponibile datele referitoare la toxicitatea dozelor repetate la om si la animale.

In concluzie, se poate spune ca in cazul tratamentului cu doze foarte mari de fludrocortizon, sunt utilizate la om doze foarte mici comparativ cu cele utilizate in studiile de toxicitate mentionate mai sus.

Toxicitatea asupra functiei de reproducere

La iepuri, dupa administrarea orala repetata a unui numar de 13 doze de fludrocortizon, fiecare de 50 ori si de 100 ori mai mari decat doza terapeutica zilnica utilizata la om, fludrocortizonul a avut efecte slabe teratogene si fetoletale.

La sobolani, fludrocortizonul nu a determinat efect teratogen. Conform datelor obtinute pana in prezent, palatoschizisul, cunoscut ca fiind determinat de glucocorticoizi la soareci, hamsteri si iepuri, este asociat componentei glucocorticoide a actiunii medicamentului. Pana in prezent nu a fost publicat nici un caz care sa evidentieze un risc crescut de aparitie a malformatiilor la om, atat in cazul utilizarii glucocorticoizilor cat si in cazul utilizarii mineralocorticoizilor. Experienta clinica acumulata pana in prezent referitoare la utilizarea fludrocortizonului in timpul sarcinii nu evidentiaza un risc teratogen crescut.

Mutagenitate

Pana in prezent nu au fost raportate efecte mutagene ale corticoizilor cu efect predominant mineralotrop. Datorita mecanismului de actiune cunoscut, ca in cazul glucocorticoizilor, efectele mutagene sunt putin probabile sa apara in cazul utilizarii medicamentelor din oricare dintre aceste doua grupe.

Carcinogenitate

Nu exista date referitoare la efectul carcinogen posibil al fludrocortizonului.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 21.03.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice