Medicamente cu reteta

Aulin 100mg, 10 comprimate, CSC Pharmaceuticals

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Aulin 100mg, 10 comprimate, CSC Pharmaceuticals

1062281

Indicatii

  • Tratamentul durerii acute (vezi pct. 4.2). Tratamentul dismenoreei primare.
  • Nimesulida trebuie prescrisa doar ca tratament de linia a doua.
  • Decizia de a prescrie nimesulida trebuie sa se bazeze pe evaluarea riscului global al fiecarui pacient (vezi pct. 4.3 si 4.4).

Dozaj
Aulin trebuie sa fie utilizat pe un interval de timp cat mai scurt, in functie de situatia clinica a pacientului.

Mai mult decat atat, reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pe cel mai scurt interval de timp necesar controlului simptomatologiei. (vezi pct. 4.4).

Durata maxima a unei cure de tratament cu nimesulida este de 15 zile.

Adulti

Doza recomandata este de 100 mg nimesulida (un comprimat Aulin 100 mg sau un plic cu granule pentru suspensie orala Aulin) de doua ori pe zi.

Varstnici

Nu este necesara reducerea dozelor la pacientii varstnici (vezi pct. 5.2).

Copii sub 12 ani

Aulin este contraindicat la acesti pacienti (vezi pct. 4.3).

Adolescenti (12-18 ani)

Tinand cont de profilul farmacocinetic la adulti si a proprietatilor farmacodinamice ale nimesulidei, nu este necesara ajustarea dozelor la acesti pacienti.

Insuficienta renala

Tinand cont de proprietatile farmacocinetice, nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii cu insuficienta renala usoara pana la moderata (clearance-ul creatininei 30-80 ml/min). La pacientii cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei < 30 ml/min) Aulin este contraindicat (vezi pct. 4.3 si 5.2).

Insuficienta hepatica

La pacienti cu insuficienta hepatica este contraindicata administrarea de Aulin (vezi pct. 4.3 si 5.2).

Mod de administrare Administrare orala

Aulin 100 mg granule pentru suspensie orala: Granulele trebuie dizolvate intr-un pahar cu apa. Se recomanda ca Aulin 100 mg granule pentru suspensie orala sa fie luat dupa masa.

Contraindicatii

  • Hipersensibilitate cunoscuta la nimesulida sau la oricare dintre excipienti.
  • Antecedente de reactii de hipersensibilitate (de exemplu, bronhospasm, rinita, urticarie, polipi nazali) la administrarea de acid acetilsalicilic sau alte medicamente AINS.
  • Antecedente de reactii hepatotoxice la nimesulida.
  • Expunere concomitenta la substante cu potential hepatotoxic.
  • Alcoolism, dependenta medicamentoasa.
  • Antecedente de ulceratii sau hemoragii gastro-intestinale, asociate cu administrarea anterioara de tratament cu AINS.
  • Ulcer peptic activ sau antecedente de ulcer peptic recurent/hemoragic (doua sau mai multe episoade distincte de ulceratii sau sangerari dovedite).
  • Hemoragii cerebrovasculare sau alte tipuri de hemoragii sau sangerari active.
  • Tulburari severe de coagulare.
  • Insuficienta cardiaca severa.
  • Insuficienta renala severa.
  • Insuficienta hepatica.
  • Pacienti cu febra si/sau simptome asemanatoare gripei.
  • Copii sub 12 ani.
  • Trimestrul al treilea de sarcina si perioada de alaptare (vezi pct. 4.6 si 5.3).

Atentionari
Administrarea concomitenta de Aulin 100 mg comprimate sau granule cu AINS, inclusiv inhibitori selectivi de ciclooxigenaza-2 nu este recomandata. In timpul tratamentului cu Aulin, pacientii trebuie sfatuiti sa nu utilizeze alte analgezice.

Riscul aparitiei reactiilor adverse poate fi redus prin utilizarea nimesulidei 100 mg comprimate sau granule pentru o perioada cat mai scurta (vezi pct. 4.2).

Tratamentul trebuie intrerupt daca nu se observa nici o ameliorare.

Efecte hepatice
Rareori, s-a raportat ca administrarea Aulin a fost asociata cu reactii hepatice grave, inclusiv cazuri foarte rare, letale (vezi, de asemenea, pct. 4.8). La pacientii la care, in timpul tratamentului cu Aulin 100 mg comprimate sau granule pentru suspensie orala, apar simptome sugestive pentru afectarea hepatica (de exemplu: anorexie, greata, varsaturi, dureri abdominale, oboseala, urina inchisa la culoare) sau pacientii la care apare modificarea testelor functionale hepatice, tratamentul trebuie intrerupt. La acesti pacienti nu se recomanda reluarea administrarii nimesulidei. Dupa administrarea pe perioada scurta de timp s-a raportat afectare hepatica, in cele mai multe cazuri reversibila.

Daca in timpul tratamentului cu nimesulida pacientii prezinta febra si/sau simptome asemanatoare gripei, tratamentul trebuie intrerupt.

Efecte gastrointestinale
Hemoragii gastrointestinale, ulceratii si perforatii: hemoragii gastrointestinale, ulceratii/perforatii, care pot fi letale, s-au raportat la administrarea tuturor AINS, oricand pe perioada tratamentului, cu sau fara simptome de avertizare sau antecedente de tulburari gastrointestinale.

La pacientii varstnici si la pacientii cu antecedente de ulcer, in special daca au fost complicatii cu hemoragie sau perforatii (vezi cap 4.3), riscul de aparitie al hemoragiilor gastrointestinale, ulceratiilor sau perforatiei este mai mare la doze crescute de AINS. La acesti pacienti tratamentul trebuie inceput cu doza cea mai mica disponibila. La acesti pacienti, precum si la pacientii carora li se administreaza concomitent doze scazute de acid acetilsalicilic sau alte medicamente care cresc riscul de aparitie al efectelor gastrointestinale (vezi pct. 4.5) trebuie luata in considerare administrarea concomitenta de medicamente protectoare (exemplu misprostol sau inhibitori ai pompei de protoni).

Pacientii cu antecedente de toxicitate gastrointestinala, in special varstnicii, trebuie sa anunte medicului orice simptom neobisnuit de afectare abdominala (in special hemoragii gastrointestinale), care poate aparea mai ales la inceputul tratamentului.

Hemoragii gastrointestinale sau ulceratii / perforatii pot sa apara in orice moment in timpul tratamentului, cu sau fara simptome de avertizare sau antecedente de evenimente gastrointestinale. Daca apare hemoragia gastrointestinala sau ulceratia, administrarea nimesulidei trebuie sa fie intrerupta. Nimesulida trebuie sa fie administrata cu precautie la pacientii cu tulburari gastro-intestinale, inclusiv antecedente de ulcer peptic, antecedente de hemoragie gastro-intestinala, colita ulceroasa sau boala Crohn.

Pacientii carora li se administreaza concomitent, pe cale orala, medicamente care pot creste riscul de aparitie al ulcerului sau hemoragiei gastrointestinale, cum sunt corticosteroizii, anticoagulantele (warfarina), inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei sau medicamente antiplachetare cum este acidul acetilsalicilic trebuie atent monitorizati (vezi pct. 4.5).

Tratamentul trebuie intrerupt in cazul in care apar hemoragii gastrointestinale sau ulceratii la pacientii aflati in tratament cu Aulin 100 mg, comprimate sau granule.

AINS trebuie administrate cu prudenta la pacientii cu afectiuni gastrointestinale in antecedente (colita ulcerativa sau boala Crohn), deoarece li se pot exacerba aceste afectiuni (vezi pct 4.8 reactii adverse).

Pacientii varstnici: la varstnici reactiile adverse la AINS apar cu o frecventa crescuta, in special hemoragii si perforatii gastrointestinale care pot fi letale (vezi pct. 4.2). Prin urmare, este recomandata o monitorizare clinica adecvata.

Efecte cardiovasculare si cerebrovasculare
La pacientii cu antecedente de hipertensiune arteriala si/sau insuficienta cardiaca congestiva usoara pana la moderata, sunt necesare monitorizare si recomandari adecvate, deoarece raportarile au aratat ca tratamentul cu AINS se poate asocia cu retentie lichidiana si edeme.

Datele din studiile clinice si epidemiologice sugereaza ca utilizarea anumitor AINS (in special in doze mari si in tratament de lunga durata) se poate asocia cu un risc usor crescut de aparitie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic sau accident vascular cerebral). Datele existente sunt insuficiente pentru excluderea unui asemenea risc pentru Aulin.

Pacientii cu hipertensiune arteriala necontrolata, insuficienta cardiaca congestiva, boala cardiaca ischemica diagnosticata, arteriopatie periferica si/sau afectiuni cerebrovasculare trebuie tratati cu Aulin numai dupa o evaluare atenta. O evaluare similara trebuie efectuata inainte de initierea tratamentului de lunga durata la pacientii cu factori de risc in ceea ce priveste aparitia de afectiuni cardiovasculare (de exemplu: hipertensiune arteriala, hiperlipidemie, diabet zaharat, fumat).

Deoarece nimesulida poate interfera cu functia plachetara, trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu diateze hemoragice (vezi, de asemenea, pct. 4.3). Totusi, Aulin 100 mg comprimate sau granule pentru suspensie orala nu este un inlocuitor al acidului acetilsalicilic in profilaxia unor afectiuni cardiovasculare.

Efecte renale
La pacientii cu insuficienta renala sau cardiaca, se recomanda precautie, deoarece folosirea Aulin 100 mg comprimate sau granule pentru suspensie orala poate determina o deteriorare a functiei renale. In cazul in care se constata acest lucru, tratamentul trebuie intrerupt (vezi pct. 4.5).

Reactii cutanate
Au fost raportate foarte rar reactii cutanate grave, unele letale, inclusiv dermatita exfoliativa, sindrom Stevens-Johnson si necroliza epidermica toxica, in asociere cu utilizarea AINS (vezi pct. 4.8). Riscul cel mai mare de aparitie al acestor reactii este la inceputul tratamentului, debutul reactiei fiind, in majoritatea cazurilor, in prima luna de tratament. Administrarea de Aulin 100 mg comprimate sau granule, trebuie intrerupta la prima aparitie a eruptiilor cutanate, leziunilor mucoaselor, sau orice alt semn de hipersensibilitate.

Efecte asupra fertilitatii
Utilizarea Aulin100 mg comprimate sau granule pentru suspensie orala poate reduce fertilitatea la femei si nu se recomanda administrarea la femeile care incearca sa ramana gravide. Intreruperea tratamentului cu Aulin trebuie luata in considerare la femeile care au tulburari de fertilitate sau care sunt in cursul unei investigatii pentru infertilitate (vezi pct. 4.6).

Aulin 100 mg comprimate contine lactoza, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Aulin 100 mg granule pentru suspensie orala contine zahar, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza sau insuficienta a zaharazei-izomaltazei nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni
Interactiuni farmacodinamice

Alte medicamente antiinflamatoare non steroidiene AINS

Administrarea concomitenta a Aulin 100 mg comprimate si granule pentru suspensie orala (vezi pct. 4.4) cu alte AINS, inclusiv acid acetilsalicilic la doze antiinflamatorii (≥ 1g ca doza unica sau ≥3 g ca doza totala zilnica) nu este recomandata.

Corticosteroizi

Risc crescut de hemoragii si ulceratii gastrointestinale (vezi pct. 4.4).

Anticoagulante

Administrarea concomitenta de AINS creste actiunea medicamentelor anticoagulante, cum este warfarina (vezi pct. 4.4)

Pacientii care utilizeaza warfarina sau alte medicamente anticoagulante au un risc crescut de complicatii hemoragice, in timpul tratamentului cu Aulin 100 mg comprimate sau granule pentru suspensie orala. De aceea, aceasta asociere nu se recomanda (vezi, de asemenea, pct. 4.4) si este contraindicata pacientilor cu tulburari severe ale coagularii (vezi, de asemenea, pct. 4.3). Daca aceasta asociere nu poate fi evitata, parametrii coagularii trebuie monitorizati atent.

Medicamente anti-plachetare si inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS): risc crescut de hemoragie gastro-intestinala (vezi pct. 4.4).

Diuretice, inhibitori ai enzimei de conversie (inhibitori ai ECA) si antagonisti ai receptorilor angiotensinei II (AIIA):

AINS pot reduce eficacitatea diureticelor si a altor medicamente antihipertensive. La unii pacienti cu functie renala redusa (de exemplu pacienti deshidratati sau la subiectii varstnici cu insuficienta renala), administrarea concomitenta a unui inhibitor al ECA si inhibitori de ciclo-oxigenaza poate duce la deteriorarea progresiva a functiei renale, inclusiv la insuficienta renala acuta, care este in mod normal, reversibila.

Aparitia acestor interactiuni trebuie sa fie luata in considerare la pacientii care trebuie sa utilizeze Aulin 100 mg comprimate sau granule pentru suspensie orala concomitent cu inhibitori ECA sau AIIA. In consecinta, aceasta administrare medicamentoasa concomitenta trebuie administrata cu precautie, in special la pacientii varstnici. Este necesara hidratarea corecta a pacientilor, precum si monitorizarea periodica a functiei renale dupa inceperea tratamentului concomitent.

Interactiuni farmacocinetice: actiunea nimesulidei asupra farmacocineticii altor medicamente

Furosemid

La subiectii sanatosi, nimesulida scade tranzitor efectul furosemidului asupra excretiei sodiului si, in mai mica masura, a excretiei potasiului si scade raspunsul la diuretic.

Administrarea concomitenta a nimesulidei si a furosemidului determina o scadere de aproximativ 20% a ASC si a excretiei cumulative a furosemidului, fara sa-i afecteze clearance-ul renal.

Administrarea concomitenta de Aulin 100 mg comprimate sau granule pentru suspensie orala si furosemid necesita precautie la pacientii cu afectiuni renale sau cardiace dupa cum sunt descrise la pct 4.4.

Litiu

S-a raportat ca antiinflamatoarele nesteroidiene scad clearance-ul litiului, determinand valori plasmatice crescute si toxicitate. In cazul in care Aulin 100 mg comprimate sau granule pentru suspensie orala este prescris unui pacient care utilizeaza tratament cu litiu, valorile plasmatice ale litiului trebuie monitorizate indeaproape.

Potentialele interactiuni farmacocinetice cu glibenclamida, teofilina, warfarina, digoxina, cimetidina si antiacidele (de exemplu combinatii de aluminiu si hidroxid de magneziu) au fost studiate, de asemenea, in vivo. Nu au fost observate interactiuni clinice relevante.

Nimesulida inhiba CYP2C9. Concentratiile plasmatice ale medicamentelor care sunt substrat pentru aceasta enzima, pot fi crescute daca se administreaza concomitent Aulin 100 mg comprimate sau granule pentru suspensie orala.

Trebuie luate masuri de precautie in cazul in care Aulin 100 mg comprimate sau granule pentru suspensie orala este administrat cu mai putin de 24 ore inainte sau dupa tratamentul cu metotrexat, deoarece concentratia plasmatica si, implicit, toxicitatea metotrexatului pot creste.

Datorita efectului lor asupra prostaglandinelor renale, inhibitorii de prostaglandin sintetaza, de exemplu nimesulida, pot creste nefrotoxicitatea ciclosporinei.

Interactiuni farmacocinetice: Efectele altor medicamente asupra farmacocineticii nimesulidei

Studii in vitro au pus in evidenta deplasarea nimesulidei de pe situsurile de legare, de catre tolbutamida, acid salicilic si acid valproic. Totusi, desi exista un posibil efect asupra concentratiilor plasmatice, nu s-a demonstrat vreo semnificatie clinica a acestor interactiuni.

Sarcina
Administrarea Aulin 100 mg comprimate sau granule pentru suspensie orala este contraindicata in trimestrul al treilea de sarcina (vezi pct. 4.3).

Similar altor antiinflamatoare nesteroidiene, Aulin 100 mg comprimate sau granule pentru suspensie orala nu este recomandat femeilor care doresc sa ramana gravide (vezi pct. 4.4).

Inhibarea sintezei de prostaglandine poate avea un impact negativ asupra sarcinii si / sau dezvoltarii embrionare / fetale. Rezultatele studiilor epidemiologice sugereaza un risc crescut de avort spontan si de malformatii cardiace si gastroschisis dupa utilizarea unui inhibitor al sintezei de prostaglandine, in prima etapa a sarcinii. Riscul absolut de malformatii cardiace a fost crescut de la mai putin de 1% la aproximativ 1,5%. Riscul de aparitie creste cu marirea dozei si durata tratamentului.

La animale, s-a demonstrat ca administrarea de inhibitori ai sintezei de prostaglandine provoaca o crestere a pierderii embrionare pre si postimplantare si a mortalitatii embrionare-fetale. In plus, o incidenta crescuta a malformatiilor diverse, inclusiv cardiovasculare, a fost raportata la animalele la care s-au administrat inhibitori ai sintezei de prostaglandine in timpul perioadei de organogeneza.

Studiile la iepuri au aratat o toxicitate atipica de reproducere (vezi pct. 5.3) si nu exista date disponibile adecvate privind utilizarea Aulin 100 mg comprimate sau granule pentru suspensie orala la femeile gravide. Prin urmare, riscul potential pentru om este necunoscut si de aceea administrarea medicamentului in timpul primelor doua trimestre de sarcina nu este recomandata, cu exceptia cazurilor in care acest lucru este strict necesar.

In cazul in care se administreaza Aulin 100 mg comprimate sau granule pentru suspensie orala femeilor care incearca sa ramana gravide sau in timpul primelor doua trimestre de sarcina, doza si durata tratamentului trebuie sa fie cat mai mici posibil.

In timpul trimestrului al treilea de sarcina, toti inhibitorii sintezei de prostaglandine pot expune

fatul la:

  • toxicitate cardiopulmonara (cu inchiderea prematura a ductului arterial si hipertensiune pulmonara);
  • disfunctie renala, care poate progresa spre insuficienta renala cu oligohidramnios;
  • mama si copilul nou-nascut, la sfarsitul sarcinii, la:
  • eventuala prelungire a timpului de sangerare, si un efect antiagregant plachetar care pot aparea chiar si la doze foarte mici;
  • inhibarea contractiilor uterine care pot determina intarzierea sau prelungirea nasterii.

In consecinta, administrarea Aulin 100 mg comprimate sau granule pentru suspensie orala este contraindicata in al treilea trimestru de sarcina.

Nu se cunoaste daca nimesulida se excreta in laptele uman. Administrarea Aulin 100 mg comprimate sau granule pentru suspensie orala este contraindicata pe perioada alaptarii (vezi pct. 4.3 si 5.3).

Condus auto
Nu s-au realizat studii despre efectele Aulin asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totusi, pacientii care au prezentat ameteli, vertij sau somnolenta dupa ce au utilizat Aulin nu trebuie sa conduca vehicule sau sa foloseasca utilaje.

Reactii adverse
Descriere generala

Studiile clinice si datele epidemiologice sugereaza ca utilizarea anumitor AINS (in special la doze mari si in tratament de lunga durata), se poate asocia cu un risc usor crescut de aparitie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic sau accident vascular cerebral). (vezi pct. 4.4).

Reactiile adverse raportate in asociere cu tratamentul cu AINS au fost: edemul, hipertensiunea arteriala si insuficienta cardiaca.

Foarte rar au fost raportate reactii buloase, inclusiv sindrom Stevens-Johnson si necroliza epidermica toxica.

Reactiile adverse cele mai frecvente sunt de natura gastrointestinala. Pot sa apara ulcer peptic, perforatii sau hemoragii gastrointestinale, uneori letale, in special la varstnici (vezi pct. 4.4). In urma administrarii au fost raportate greata, varsaturi, diaree, flatulenta, constipatie, dispepsie, durere abdominala, melena, hematemeza, stomatita ulceroasa, agravarea colitei si bolii Crohn (vezi pct. 4.4 - Atentionari si precautii speciale pentru utilizare). Mai putin frecvent a fost observata, gastrita.

Tabel al reactiilor adverse
Urmatoarea lista de reactii adverse se bazeaza pe studii clinice controlate* (aproximativ 7800 pacienti) si pe supravegherea de dupa punerea pe piata, cu rata raportarilor clasificata astfel: foarte frecvente (mai mult de 1/10), frecvente (mai mult de1/100 si mai putin de 1/10), mai putin frecvente (mai mult de 1/1000 si mai putin de 1/100), rare (mai mult de1/10000 si mai putin de1/1000), foarte rare (mai putin de1/10000) inclusiv cazurile izolate.

Tulburari hematologice Rare Anemie*
Eozinofilie*
Foarte rare Trombocitopenie
Pancitopenie
Purpura
Tulburari ale sistemuluiimunitar Rare Hipersensibilitate*
Foarte rare Anafilaxie
Tulburari metabolice si denutritie Rare Hiperkaliemie*
Tulburari psihice Rare Anxietate*
Nervozitate*
Cosmar*
Tulburari ale sistemuluinervos Mai putin frecvente Ameteli*
Foarte rare Cefalee
Somnolenta
Encefalopatie (Sindrom Reye)
Tulburari oculare Rare Vedere incetosată*
Foarte rare Tulburari vizuale
Tulburari acustice şivestibulare Foarte rare Vertij
Tulburari cardiace Rare Tahicardie*
Tulburari vasculare Mai putin frecvente Hipertensiune arteriala*
Rare Hemoragii*
Oscilatii ale tensiunii arteriale *
Bufeuri*
Tulburari respiratorii Mai putin frecvente Foarte rare Dispnee*
Astm
Bronhospasm
Tulburari gastro-intestinale Frecvente Diaree*
Greata*
Varsaturi*
Mai putin frecvente Constipatie*
Flatulenta*
Sangerari gastrointestinale
Ulcer duodenal şi perforatie
Ulcer gastric şi perforatie
Foarte rare Gastrita*
Durere abdominala
Dispepsie
Stomatita
Melena
Tulburari hepato-biliare (vezi 4.4 Atentionari si precautii speciale) Frecvente Cresterea valorilor enzimelor hepatice
Foarte rare Hepatita
Hepatita fulminanta (inclusiv cazuri letale)
Icter
Colestaza
Afectiuni cutanate ai aletesutului subcutanat Mai putin frecvente Prurit*
Eruptie cutanata tranzitorie*
Transpiratie abundentă*
Rare Eritem*
Dermatita
Foarte rare Urticarie
Angioedem
Edem al fetei
Eritem polimorf
Sindrom Stevens Johnson
Necroliza epidermica toxica
Tulburari renale şi ale cailor urinare Rare Disurie*
Hematurie*
Foarte rare Retenţie urinară*
Insuficienţă renală
Oligurie
Nefrită interstiţială
Tulburări generale Mai putin frecvente Edeme*
Rare Stare generala de rau *
Astenie*
Foarte rare Hipotermie*
Investigatii diagnostice Frecvent

* frecventa determinata pe baza studiilor clinice

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de

raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
Simptomele care apar dupa supradozajul acut cu antiinflamatoare nesteroidiene sunt de obicei limitate la letargie, somnolenta, greata, varsaturi si dureri epigastrice, in general reversibile cu tratament suportiv. Pot aparea sangerari gastrointestinale. Poate aparea, rar, hipertensiune arteriala, insuficienta renala acuta, deprimare respiratorie si coma. Dupa administrarea terapeutica de AINS au fost raportate reactii anafilactoide si ele pot aparea dupa un supradozaj.

Pacientii trebuie tratati simptomatic si suportiv dupa supradozarea cu AINS. Nu exista antidot specific. Nu exista informatii despre indepartarea nimesulidei prin hemodializa, dar, datorita gradului crescut de legare de proteinele plasmatice (pana la 97,5%), dializa nu pare sa fie utila in cazurile de supradozaj. Varsaturile sau administrarea de carbune activat (60-100 g la adult) si/sau purgatie prin laxative osmotice, pot fi indicate in primele 4 ore de la ingestie. Diureza fortata, alcalinizarea urinii, hemodializa sau transfuzia pot sa nu fie utile datorita gradului mare de legare de proteinele plasmatice. Trebuie monitorizate functiile renala si hepatica.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: alte antiinflamatoare/antireumatice nesteroidiene; codul ATC: M01AX17.

Nimesulida este un medicament antiinflamator nesteroidian cu proprietati analgezice si antipiretice, care actioneaza ca un inhibitor de ciclooxigenaza, enzima implicata in sinteza prostaglandinelor.

Proprietati farmacocinetice
Nimesulida este bine absorbita dupa administrarea orala. O singura doza de 100 mg nimesulida determina, in general, la adult o concentratie plasmatica maxima de 3-4 mg/l dupa 2-3 ore. ASC = 20-35 mg h/l. Nu s-a observat nici o diferenta semnificativa statistic intre aceste rezultate si cele aparute dupa administrarea a 100 mg nimesulida de doua ori pe zi timp de 7 zile.

Pana la 97,5% se leaga de proteinele plasmatice.

Nimesulida este metabolizata in ficat pe multiple cai, inclusiv calea izoenzimei 2C9 produse de citocromul P450(CYP). De aceea, trebuie avut in vedere potentialul de interactiune medicamentoasa in cazul administrarii concomitente de medicamente metabolizate pe calea P450 (CYP) 2C9 (vezi 4.5). Principalul sau metabolit este derivatul para-hidroxi, care este, de asemenea, activ farmacologic. Timpul pana la aparitia acestui metabolit in circulatie este scurt (aproximativ 0,8 ore) dar constanta sa de formare nu este mare, fiind considerabil mai mica decat constanta de absorbtie a nimesulidei. Hidroxi-nimesulida este singurul metabolit gasit in plasma si este aproape complet conjugat. T1/2 este intre 3,2 si 6 ore.

Nimesulida este excretata in principal prin urina (aproximativ 50% din doza administrata). Doar 1-3% este excretata nemodificata. Hidroxi-nimesulida, principalul metabolit, se gaseste numai ca derivat glucuronat. Aproximativ 29% din doza, dupa metabolizare, este excretata prin fecale.

Profilul farmacocinetic al nimesulidei nu a fost modificat la varstnici dupa administrarea de doze unice si repetate.

Intr-un studiu experimental desfasurat la pacienti cu insuficienta renala usoara si moderata (clearance-ul creatininei 30-80 ml/min) comparativ cu voluntarii sanatosi, concentratia plasmatica maxima a nimesulidei si a principalului sau metabolit nu a fost mai mare decat la voluntarii sanatosi. ASC si T1/2 beta au fost cu 50% mai mari, dar intotdeauna in limitele valorilor observate la voluntarii sanatosi. Administrarea repetata nu duce la acumulare.

Nimesulida este contraindicata la pacientii cu insuficienta hepatica (vezi pct 4.3).

Date preclinice de siguranta
Datele preclinice nu au evidentiat riscuri speciale la om, tinand cont de studiile conventionale de siguranta farmacologica, studiile de toxicitate dupa doze repetate si studiile privind potentialul genotoxic si carcinogen.

Studiile de toxicitate dupa doze repetate au aratat ca nimesulida are toxicitate gastro-intestinala, renala si hepatica.

In studiile de toxicitate asupra functiei de reproducere s-au observat efecte embriotoxice si teratogene (malformatii ale scheletului, dilatatie a ventriculilor cerebrali) la iepure dar nu si la sobolan, la doze netoxice pentru mama. La sobolan s-a observat cresterea mortalitatii puilor in perioada postnatala precoce, fiind puse in evidenta reactii adverse ale nimesulidei asupra procesului de reproducere.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 19.12.2022

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice