Medicamente cu reteta

Avamys spray 27.5 mcg, 120 doze, GSK

Brand: GSK

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Avamys spray 27.5 mcg, 120 doze, GSK

5363365

Indicatii
Avamys este indicat la adulti, adolescenti si copii (cu varsta de 6 ani sau peste). Avamys este indicat pentru tratamentul simptomelor rinitei alergice.

Dozaj
Doze

Adulti si adolescenti (cu varste de 12 ani sau mai mult)

Doza de initiere recomandata este de doua pufuri (27,5 micrograme furoat de fluticazona per puf) in fiecare nara, o data pe zi (doza totala zilnica, 110 micrograme).

Dupa obtinerea unui control adecvat al simptomelor, reducerea dozei la un singur puf in fiecare nara (doza totala zilnica, 55 micrograme) poate fi eficace ca tratament de intretinere.

Cresterea dozei trebuie sa se faca treptat, pana la doza minima la care se mentine un control eficace al simptomelor.

Copii (cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 ani)

Doza de initiere recomandata este de un puf (27,5 micrograme furoat de fluticazona per puf) in fiecare nara, o data pe zi (doza totala zilnica, 55 micrograme).

Pacientii care nu au un raspuns adecvat la un puf in fiecare nara, o data pe zi (doza totala zilnica,

55 micrograme) pot utiliza doua pufuri in fiecare nara, o data pe zi (doza totala zilnica, 110 micrograme). Dupa obtinerea unui control adecvat al simptomelor, se recomanda reducerea dozei la un singur puf in fiecare nara (doza totala zilnica, 55 micrograme).

Pentru obtinerea permanenta a beneficiului terapeutic maxim se recomanda utilizarea dupa un orar fix. Debutul actiunii a fost observat cel mai devreme la 8 ore dupa administrarea dozei initiale. Totusi, pot fi necesare cateva zile de tratament pentru obtinerea beneficiului maxim, iar pacientul trebuie informat cu

privire la faptul ca simptomele se vor ameliora prin utilizarea continua, regulata (vezi pct. 5.1). Durata tratamentului trebuie restrictionata la perioada care corespunde expunerii la alergen.

Copii cu varsta sub 6 ani

Siguranta si eficacitatea Avamys la copii cu varsta sub 6 ani nu au fost inca stabilite. Datele disponibile in prezent sunt descrise la punctele 5.1 si 5.2, dar nu se poate face nicio recomandare privind dozele.

Pacienti varstnici

Nu este necesara ajustarea dozei la acest grup de pacienti (vezi pct. 5.2).

Insuficienta renala

Nu este necesara ajustarea dozei la acest grup de pacienti (vezi pct. 5.2).

Insuficienta hepatica

La pacientii cu insuficienta hepatica nu este necesara ajustarea dozei (vezi pct. 5.2). Mod de administrare

Avamys spray nazal este indicat numai pentru administrare nazala.

Dispozitivul intranazal trebuie agitat inainte de utilizare. Dispozitivul se amorseaza prin apasarea butonului care elibereaza dozele pana la eliberarea a cel putin 6 pufuri (pana la observarea unui nor fin), tinandu-se vertical dispozitivul. Reamorsarea dispozitivului (eliberarea a aproximativ 6 pufuri pana la observarea unui nor fin) este necesara numai daca capacul nu este pus timp de 5 zile sau daca sprayul nazal nu a fost utilizat timp de 30 de zile sau mai mult.

Dupa fiecare utilizare, dispozitivul trebuie curatat si acoperit cu capacul.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct.6.1.

Atentionari
Efecte sistemice ale corticosteroizilor

Este posibila aparitia unor efecte sistemice ale corticosteroizilor administrati nazal, in special in cazul utilizarii prelungite a unor doze mari. Aceste efecte apar mai putin frecvent decat in cazul utilizarii glucocorticoizilor administrati oral si pot varia intre pacienti si intre diferite medicamente care contin corticosteroizi. Reactiile adverse sistemice potentiale pot sa includa sindromul Cushing, caracteristici cushingoide, supresie a glandei suprarenale, retard de crestere la copii si adolescenti, cataracta, glaucom si mai rar, un tablou clinic de efecte psihologice si de comportament, incluzand hiperactivitate psihomotorie, tulburari de somn, anxietate, depresie sau agresivitate (mai ales la copii).

Tratamentul cu corticosteroizi nazali in doze mai mari decat cele recomandate poate determina supresie corticosuprarenaliana semnificativa clinic. In cazul in care exista indicii de utilizare a unor doze mai mari decat cele recomandate, trebuie avuta in vedere administrarea suplimentara sistemica de corticosteroizi in timpul perioadelor de stres sau a interventiilor chirurgicale elective. La subiectii adulti, adolescenti sau copii, tratamentul cu furoat de fluticazona in doza de 110 micrograme o data pe zi, nu a fost asociat cu supresia axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian (HHCSR). Totusi, doza de furoat de fluticazona administrata nazal trebuie redusa la valoarea minima cu care se mentine un control eficace al simptomelor rinitei. Similar tuturor corticosteroizilor administrati nazal, de fiecare data cand se prescrie in acelasi timp un tratament cu alte forme de corticosteroizi, trebuie luata in considerare incarcarea sistemica totala.

Daca exista orice suspiciune de afectare a functiei corticosuprarenaliene, sunt necesare precautii la trecerea pacientilor de la tratamentul cu corticosteroizi administrati sistemic la utilizarea de furoat de fluticazona.

Tulburari de vedere

Tulburarile de vedere pot aparea in cazul utilizarii sistemice si topice la corticosteroizi. Daca pacientul se prezinta cu simptome cum sunt vedere incetosata sau alte tulburari de vedere, trebuie luata in considerare trimiterea sa la un oftalmolog pentru evaluarea cauzelor posibile care pot include cataracta, glaucom sau boli rare, precum corioretinopatia centrala seroasa (CRSC), care au fost raportate dupa utilizarea sistemica si topica de corticosteroizi.

Intarziere a cresterii

La copiii tratati cu preparate de corticosteroizi nazali, la dozele recomandate, a fost raportata intarzierea cresterii. La copiii tratati cu furoat de fluticazona in doza unica zilnica de 110 micrograme, timp de un an, s-a observat o reducere a ritmului de crestere (vezi punctul 4.8 si punctul 5.1). Prin urmare, la copii trebuie administrata cea mai mica doza eficace posibila care poate asigura un control adecvat al simptomelor (vezi punctul 4.2). Se recomanda monitorizarea regulata a cresterii copiilor carora li se administreaza tratament prelungit cu corticosteroizi nazali. In cazul in care cresterea este incetinita, tratamentul trebuie reevaluat in scopul reducerii, daca este posibil, a dozei de corticosteroizi nazali la doza minima care mentine controlul eficace al simptomelor. In plus, trebuie avuta in vedere indrumarea pacientului la un medic specialist pediatru (vezi pct. 5.1).

Pacienti la care se administreaza ritonavir

Nu se recomanda administrarea concomitenta cu ritonavir din cauza riscului crescut de expunere sistemica la furoat de fluticazona (vezi pct. 4.5).

Excipienti

Acest medicament contine clorura de benzalconiu. Utilizarea pe termen lung poate provoca edem al mucoasei nazale.

Interactiuni
Interactiuni cu inhibitori ai CYP3A

Furoatul de fluticazona are un clearance rapid printr-o metabolizare in proportie mare la primul pasaj hepatic, mediata de citocromul P450 3A4.

Pe baza datelor referitoare la un alt glucocorticoid (propionat de fluticazona) care este metabolizat de CYP3A4, nu se recomanda administrarea concomitenta cu ritonavir, datorita riscului de expunere sistemica crescuta la furoat de fluticazona.

Se recomanda prudenta in cazul administrarii concomitente de furoat de fluticazona cu inhibitori potenti ai CYP3A, incluzand produse care contin cobicistat, deoarece este posibila cresterea riscului de aparitie a reactiilor adverse sistemice. Administrarea concomitenta trebuie evitata cu exceptia cazurilor in care beneficiul depaseste riscul crescut de reactii adverse sistemice corticosteroidiene, caz in care pacientii trebuie monitorizati pentru urmarirea reactiilor adverse sistemice corticosteroidiene. Intr-un studiu de interactiune medicamentoasa a furoatului de fluticazona administrat nazal, concomitent cu ketoconazol, un inhibitor potent al CYP3A4, numarul de subiecti cu concentratii masurabile de furoat de fluticazona a fost mai mare in grupul cu ketoconazol (6 din 20 de subiecti), comparativ cu grupul placebo (1 din 20 de subiecti). Aceasta mica crestere a expunerii nu a fost asociata cu o diferenta semnificativa statistic intre cele doua grupuri in ceea ce priveste valorile serice de cortizol din 24 de ore.

Datele referitoare la inductia si inhibitia enzimatica sugereaza faptul ca nu exista nici o baza teoretica pentru anticiparea unor interactiuni metabolice intre furoat de fluticazona la dozele nazale relevante clinic si metabolizarea mediata de citocromul P450 a altor compusi. Din acest motiv, nu au fost efectuate studii pentru investigarea interactiunilor furoatului de fluticazona cu alte medicamente.

Sarcina
Sarcina

Nu exista date adecvate privind utilizarea furoatului de fluticazona la femeile gravide. Rezultatele studiilor efectuate la animale au aratat ca glucocorticoizii induc malformatii, inclusiv palatoschizis si intarzierea cresterii intrauterine. La om, aceaste observatii sunt putin probabil sa fie relevante pentru dozele nazale recomandate care determina o expunere sistemica minima (vezi pct. 5.2). Furoatul de fluticazona trebuie utilizat in timpul sarcinii doar daca beneficiile aduse mamei depasesc potentialele riscuri asupra fatului sau nou-nascutului.

Alaptarea

Nu se cunoaste daca furoatul de fluticazona administrat nazal se excreta in laptele matern. Administrarea de furoat de fluticazona la femei care alapteaza trebuie luata in considerare doar daca beneficiul matern asteptat este mai mare decat orice risc posibil asupra copilului.

Fertilitatea

Nu sunt disponibile date asupra fertilitatii la om.

Condus auto
Avamys nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta

Reactiile adverse cel mai frecvent raportate in timpul tratamentului cu furoat de fluticazona sunt epistaxis, ulceratie nazala si cefalee. Cele mai grave reactii adverse sunt reprezentate de raportari rare de reactii de hipersensibilitate, inclusiv anafilaxie (mai putin de 1 caz la 1000 de pacienti).

Lista reactiilor adverse in format tabelar

Aproximativ 2700 de pacienti au fost tratati cu furoat de fluticazona in studiile de siguranta si eficacitate efectuate pentru indicatiile de rinita alergica sezoniera si rinita alergica perena. Expunerea populatiei pediatrice la furoat de fluticazona in studii de siguranta si eficacitate efectuate pentru indicatiile de rinita alergica sezoniera si rinita alergica perena a fost evaluata la 243 pacienti cu varsta cuprinsa intre 12 si sub 18 ani, 790 pacienti cu varsta cuprinsa intre 6 si sub 12 ani si 241 pacienti cu varsta cuprinsa intre 2 si sub 6 ani.

Pentru stabilirea frecventei reactiilor adverse au fost utilizate datele obtinute din studii clinice mari. Pentru clasificarea frecventei de aparitie a reactiilor adverse a fost utilizata urmatoarea conventie: foarte frecvente ≥1/10; frecvente ≥1/100 si sub 1/10; mai putin frecvente ≥1/1000 si sub 1/100; rare ≥1/10000 si

sub 1/1000; foarte rare sub 1/10000; cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata pe baza datelor disponibile).

Tulburari ale sistemului imunitar
RareReactii de hipersensibilitate, incluzand anafilaxie, angioedem, eruptie cutanata tranzitorie si urticarie
Tulburari ale sistemului nervos
FrecventeCefalee
Tulburari oculare
Cu frecventa necunoscutaModificari oculare tranzitorii (vezi Experienta clinica), vedere încetosata (vezi, de asemenea, pct 4.4)
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
Foarte frecvente*Epistaxis
FrecventeUlceratii nazale, dispnee**
Mai putin frecventeRinalgie, disconfort nazal (incluzand arsuri nazale, iritatie nazala, rinodinie), uscaciune a mucoasei nazale
Foarte rarePerforatie de sept nazal
Cu frecventa necunoscutaBronhospasm
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv (Copii)
Cu frecventa necunoscuta***Intarziere a ritmului de crestere (vezi Experienta clinica)

Descrierea reactiilor adverse selectate

Epistaxis

*Epistaxisul a fost, in general, de intensitate usoara pana la moderata. La adulti si adolescenti, incidenta epistaxisului a fost mai mare in utilizarea pe termen lung (peste 6 saptamani) decat in cazul utilizarii pe termen scurt (pana la 6 saptamani).

Efecte sistemice

Pot sa apara efecte sistemice in cazul utilizarii de corticosteroizi cu administrare nazala, mai ales in cazul prescrierii de doze mari, administrate timp indelungat (vezi pct. 4.4). La copiii la care s-au administrat intranazal corticosteroizi, a fost raportata intarzierea cresterii.

**Au fost raportate cazuri de dispnee la mai mult de 1% dintre pacientii tratati carora li s-a administrat furoat de fluticazona in cadrul studiilor clinice; frecventa a fost similara si in cazul pacientilor carora li s-a administrat placebo.

Copii si adolescenti

Siguranta la copii cu varsta mai mica de 6 ani nu a fost bine stabilita. Frecventa, tipul si severitatea reactiilor adverse observate la copii si adolescenti sunt similare celor observate la populatia adulta.

Epistaxis

*In studiile clinice efectuate la copii si adolescenti, cu durata de pana la 12 saptamani, incidenta epistaxisului a fost similara la pacientii tratati cu furoat de fluticazona si la cei carora li s-a administrat placebo.

Intarzierea cresterii

***Intr-un studiu clinic cu durata de un an, de evaluare a cresterii la copii in perioada de pre-pubertate, s-a administrat zilnic furoat de fluticazona in doza unica de 110 micrograme , fiind observata o diferenta medie de -0,27 cm per an a ritmului de crestere in grupul de tratament, comparativ cu grupul la care s-a administrat placebo (vezi Eficacitate si siguranta clinica).

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, asa cum este mentionat in Anexa V.

Supradozaj
Intr-un studiu de biodisponibilitate au fost administrate doze nazale de pana la 2640 micrograme pe zi, timp de trei zile, fara a fi observate reactii adverse sistemice (vezi pct. 5.2).

Este improbabil ca supradozajul acut sa necesite un alt tratament decat supravegherea.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: preparate pentru administrare nazala, corticosteroizi. Codul ATC: R01AD12 Mecanism de actiune

Furoatul de fluticazona este un corticosteroid trifluorinat de sinteza care are o afinitate foarte mare pentru receptorul glucocorticoid si are o actiune antiinflamatorie puternica.

Eficacitate si siguranta clinica

Rinita alergica sezoniera la adulti si adolescenti

In toate cele 4 studii, furoat de fluticazona spray nazal, in doza de 110 micrograme o data pe zi, a ameliorat semnificativ, comparativ cu placebo, simptomele nazale (care au inclus rinoree, congestie nazala, stranut si prurit nazal) si simptomele oculare (care au inclus prurit/arsura, lacrimare si roseata oculara). In administrare unica zilnica, eficacitatea s-a mentinut pentru toata perioada de dozare de 24 de ore.

Instalarea beneficiului terapeutic a fost observata la numai 8 ore dupa administrarea initiala, cu o ameliorare suplimentara observata timp de cateva zile dupa aceea.

In toate cele 4 studii, furoat de fluticazona spray nazal a crescut semnificativ perceptia pacientilor asupra raspunsului general la tratament si calitatea vietii pacientilor legata de boala (Rhinoconjunctivitis Quality of Life Questionnaire – RQLQ).

Rinita alergica perena la adulti si adolescenti:

In trei studii, furoat de fluticazona spray nazal, in doza de 110 micrograme o data pe zi, a ameliorat semnificativ, comparativ cu placebo, simptomele nazale ca si perceptia pacientilor asupra raspunsului general la tratament.

Intr-unul din studii, furoat de fluticazona spray nazal, in doza de 110 micrograme o data pe zi, a ameliorat semnificativ, comparativ cu placebo, simptomele oculare, precum si calitatea vietii pacientilor legata de boala (RQLQ).

In administrare unica zilnica, eficacitatea s-a mentinut pentru toata perioada de dozare de 24 de ore.

Intr-un studiu cu durata de doi ani, efectuat pentru evaluarea sigurantei oculare a furoatului de fluticazona (spray nazal, in doza de 110 micrograme administrata o data pe zi), la copiii si adolescentii cu rinita alergica perena s-a administrat fie furoat de fluticazona (n=367), fie placebo (n=181). In ceea ce priveste criteriile principale de evaluare [timpul de crestere a opacifierii posterioare subcapsulare (≥ 0,3 fata de valoarea initiala la intrarea in studiu, clasificare in acord cu Sistemul de clasificare a opacitatilor cristalinului - Lens Opacities Classification System LOCS, versiunea III (LOCS grad III)) si timpul de crestere a presiunii intraoculare (PIO; ≥ 7 mmHg fata de valoarea initiala la intrarea in studiu)] nu au existat diferente semnificative statistic intre cele doua grupuri. Cresterile opacifierii posterioare subcapsulare (≥ 0,3 fata de valoarea initiala la intrarea in studiu) au fost mai frecvente la subiectii tratati cu furoat de fluticazona in doza de 110 micrograme [14 (4%) comparativ cu placebo [4 (2%)], iar la zece subiecti din grupul tratat cu furoat de fluticazona si la doi subiecti din grupul la care s-a administrat placebo acestea au fost tranzitorii.

Cresterile PIO (≥ 7 mmHg fata de valoarea initiala la intrarea in studiu) au fost mai frecvente la subiectii tratati cu furoat de fluticazona in doza de 110 micrograme: 7 (2%) in cazul administrarii de furoat de fluticazona in doza de 110 micrograme o data pe zi si 1 (sub 1%) in cazul administrarii de placebo. La sase subiecti din grupul tratat cu furoat de fluticazona si la un subiect din grupul la care s-a administrat placebo aceste evenimente au fost tranzitorii. La evaluarea din saptamanile 52 si 104, 95% dintre subiectii din ambele grupuri de studiu au avut valori ale opacifierii posterioare subcapsulare in limita a ± 0,1 din valorile initiale la intrare in studiu pentru fiecare ochi, iar la evaluarea din saptamana 104, ≤ 1% dintre subiectii din ambele grupuri de studiu au avut crestere a opacifierii posterioare subcapsulare de ≥ 0,3 fata de valorile initiale la intrare in studiu. La evaluarea din saptamanile 52 si 104, majoritatea subiectilor (peste 95%) a avut valori ale PIO in limita a ± 5 mmHg din din valorile initiale. Cresterile opacifierii posterioare subcapsulare sau ale PIO nu au fost insotite de niciun eveniment advers de cataracta sau glaucom.

Copii si adolescenti

Rinita alergica sezoniera si perena la copii:

Doza la copii se bazeaza pe evaluarea datelor de eficacitate in populatia de copii cu rinita alergica.

In rinita alergica sezoniera, furoat de fluticazona spray nazal, in doza de 110 micrograme o data pe zi, a fost eficient dar nu au fost observate diferente semnificative intre furoat de fluticazona spray nazal in doza de 55 micrograme o data pe zi si placebo asupra nici unui criteriu final de evaluare.

In rinita alergica perena, furoat de fluticazona spray nazal in doza de 55 micrograme o data pe zi a demonstrat un profil mai consecvent de eficacitate comparativ cu doza de 110 micrograme o data pe zi, in tratamentul cu durata de 4 saptamani. In acelasi studiu, analiza post-hoc pentru 6 si 12 saptamani, precum si studiul de siguranta asupra axului HHCSR cu durata de 6 saptamani au sustinut eficacitatea furoatului de fluticazona spray nazal in doza de 110 micrograme o data pe zi.

Un studiu cu durata de 6 saptamani care a evaluat efectul furoatului de fluticazona spray nazal in doza de 110 micrograme o data pe zi asupra functiei corticosuprarenaliene la copii cu varste cuprinse intre 2 si 11 ani a indicat absenta unui efect semnificativ asupra profilurilor cortizolului seric pe 24 ore, comparativ cu placebo.

Un studiu clinic randomizat, dublu-orb, cu grupuri paralele, multicentric, cu durata de un an, placebo controlat, a evaluat efectul administrarii furoatului de fluticazona sub forma de spray nazal in doza de 110 micrograme o data pe zi asupra ritmului de crestere la 474 copii aflati in perioada de pre-pubertate (varsta cuprinsa intre 5 si 7,5 ani pentru fete si intre 5 si 8,5 ani pentru baieti) prin intermediul stadiometrului. Viteza medie de crestere in cele 52 de saptamani a fost mai mica la pacientii la care s-a administrat furoat de fluticazona (5,19 cm/an), comparativ cu cei la care s-a administrat placebo (5,46 cm/an). Diferenta medie intre grupurile de studiu a fost de -0,27 cm per an [II 95% -0,48 pana la -0,06].

Rinita alergica sezoniera si perena la copii (cu varste mai mici de 6 ani):

Au fost efectuate studii de siguranta si eficacitate la un total de 271 de pacienti cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani care sufereau de rinite alergice sezoniere si perene, din care 176 au fost expusi la furoat de fluticazona. Nu au fost net stabilite siguranta si eficacitatea la aceasta grupa de varsta.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Furoatul de fluticazona este incomplet absorbit si este metabolizat in proportie mare la primul pasaj hepatic si in intestin, astfel incat expunerea sistemica este neglijabila. Administrarea nazala a unei doze de

110 micrograme o data pe zi nu determina in mod obisnuit concentratii plasmatice masurabile (sub 10 pg/ml). Biodisponibilitatea absoluta a furoatului de fluticazona este de 0,50 %, astfel incat mai putin de 1 microgram de furoat de fluticazona ar fi disponibil sistemic dupa administrarea de 110 micrograme (vezi pct. 4.9).

Distributie

Legarea furoatului de fluticazona de proteinele plasmatice este mai mare de 99 %. Furoatul de fluticazona are o distributie larga, cu un volum de distributie la starea de echilibru de 608 l in medie.

Metabolizare

Furoatul de fluticazona este rapid eliminat (clearance plasmatic total de 58,7 l/ora) din circulatia sistemica, in principal prin metabolizare hepatica, la un metabolit inactiv 17β-carboxilic (GW694301X), de catre izoenzima CYP3A4 a citocromului P450. Principala cale de metabolizare a fost hidroliza S-fluorometil carbotioatului la metabolitul acid 17β-carboxilic. Studiile in vivo nu au decelat nici un indiciu al clivarii fragmentului furoat pentru a forma fluticazona.

Eliminare

Dupa administrarea orala si intravenoasa, eliminarea a fost in principal pe cale fecala, ceea ce indica excretia furoatului de fluticazona si a metabolitilor sai prin bila. Dupa administrarea intravenoasa, timpul de

injumatatire plasmatica in etapa de eliminare a fost in medie de 15,1 ore. Excretia urinara a fost responsabila de eliminarea a aproximativ 1 % si 2 % din doza administrata oral, respectiv intravenos.

Copii si adolescenti

La majoritatea pacientilor, furoatul de fluticazona nu este cuantificabil (sub 10 pg/ml) dupa administrarea nazala a 110 micrograme o data pe zi. Concentratii cuantificabile au fost observate la 15,1 % dintre pacientii copii dupa administrarea nazala a 110 micrograme o data pe zi si la numai 6,8 % dintre pacientii copii dupa administrarea nazala a 55 micrograme o data pe zi. Nu s-au inregistrat dovezi ale unor concentratii cuantificabile mai mari de furoat de fluticazona la copii cu varsta mai mica (sub 6 ani). Valorile mediane ale concentratiilor furoatului de fluticazona la subiectii cu concentratii cuantificabile dupa administrarea unei doze de 55 micrograme au fost de 18,4 pg/ml si 18,9 pg/ml pentru varstele de 2-5 ani, respectiv de 6-11 ani. Dupa administrarea unei doze de 110 micrograme, valorile mediane ale concentratiilor la subiectii cu concentratii cuantificabile au fost de 14,3 pg/ml si 14,4 pg/ml pentru varstele de 2-5 ani, respectiv de 6-11 ani. Aceste valori sunt similare celor obtinute in cazul adultilor si adolescentilor (persoane cu varste de 12 ani sau mai mult), unde valorile mediane ale concentratiilor la subiectii cu concentratii cuantificabile au fost de 15,4 pg/ml si 21,8 pg/ml pentru dozele de 55 micrograme, respectiv de 110 micrograme.

Varstnici

Date de farmacocinetica au fost obtinute numai de la un numar mic de pacienti varstnici (≥ 65 ani, n=23/872; 2,6 %). Nu s-au inregistrat dovezi ale unei incidente mai mari a pacientilor cu concentratii cuantificabile de furoat de fluticazona la varstnici, comparativ cu pacientii mai tineri.

Insuficienta renala

La voluntari sanatosi s-a observat ca, dupa administrarea nazala, furoatul de fluticazona nu este detectabil in urina. Mai putin de 1 % din doza administrata este excretata in urina, motiv pentru care nu este de asteptat ca insuficienta renala sa afecteze parametrii farmacocinetici ai furoatului de fluticazona.

Insuficienta hepatica

Nu exista date referitoare la administrarea de furoat de fluticazona pe cale nazala la pacienti cu insuficienta hepatica. Sunt disponibile date cu privire la administrarea pe cale inhalatorie de furoat de fluticazona (sub forma de furoat de fluticazona sau furoat de fluticazona/vilanterol) la subiecti cu insuficienta hepatica, date care sunt aplicabile si pentru administrarea nazala. Un studiu in care a fost administrata inhalator o singura doza de furoat de fluticazona de 400 micrograme la pacienti cu insuficienta hepatica moderata (Child-Pugh B) a evidentiat cresterea Cmax (42 %) si ASC(0-∞) (172 %), precum si o reducere modesta (in medie cu 23%) a concentratiilor de cortizol la pacienti, comparativ cu subiectii sanatosi. Ca urmare a administrarii inhalatorii repetate de furoat de fluticazona/vilanterol timp de 7 zile, s-a observat o crestere a expunerii sistemice la furoat de fluticazona (in medie, de doua ori, masurata prin ASC(0-24)) la subiecti cu insuficienta hepatica moderata sau severa (Child-Pugh B sau C), comparativ cu subiectii sanatosi. Cresterea expunerii sistemice la furoat de fluticazona la subiecti cu insuficienta hepatica moderata (furoat de fluticazona/vilanterol 200/25 micrograme) a fost asociata cu o reducere medie de 34% a cortizolului seric, comparativ cu subiectii sanatosi. Nu a existat niciun efect asupra cortizolului seric la pacienti cu insuficienta hepatica severa (furoat de fluticazona/vilanterol 100/12,5 micrograme). Pe baza acestor informatii, expunerea medie anticipata la 110 micrograme de furoat de fluticazona administrat nazal la acest grup de pacienti nu ar fi de asteptat sa determine supresia sintezei de cortizol.

Date preclinice de siguranta
Rezultatele studiilor de toxicologie generala au fost similare celor observate la alti glucocorticoizi si sunt asociate cu activitate farmacologica exagerata. Este improbabil ca aceste date sa fie relevante la om, avand in vedere dozele nazale recomandate, care determina o expunere sistemica minima. In testele obisnuite de genotoxicitate nu au fost observate efecte genotoxice ale furoatului de fluticazona. In plus, in studii de

inhalare desfasurate pe o perioada de doi ani la sobolani si soareci nu au existat cresteri legate de tratament ale incidentei tumorilor.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 09.01.2023

Categorii de produse