Medicamente cu reteta

Baqsimi pulbere nazala unidoza 3mg, 1 flacon, Eli Lilly

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Baqsimi pulbere nazala unidoza 3mg, 1 flacon, Eli Lilly

17533268

Indicatii
Baqsimi este indicat pentru tratamentul hipoglicemiei severe la adulti, adolescenti si copii incepand cu varsta de 4 ani si peste, cu diabet zaharat.
Dozaj
Doze

Adulti, adolescenti si copii incepand cu varsta de 4 ani si peste

Doza recomandata este de 3 mg glucagon, administrata intr-o nara.

Pacienti varstnici (≥ 65 de ani)

Nu este necesara ajustarea dozelor in functie de varsta.

Exista date limitate cu privire la siguranta si eficacitatea la pacienti cu varsta de 65 de ani si nu sunt disponibile astfel de date la pacienti cu varsta de 75 de ani si peste.

Insuficienta renala si hepatica

Nu este necesara ajustarea dozelor pe baza functiei renale si hepatice.

Copii cu varsta cuprinsa intre 0 si 4 ani

Siguranta si eficacitatea Baqsimi la sugari si copii cu varsta cuprinsa intre 0 si 4 ani nu au fost inca stabilite. Nu sunt disponibile date.

Mod de administrare

Doar pentru administrare intranazala. Baqsimi se administreaza intr-o singura nara. Glucagonul este absorbit in mod pasiv prin mucoasa nazala. Nu este necesara inhalarea sau inspirarea profunda dupa administrare.

Instructiuni privind administrarea Baqsimi

Se indeparteaza folia protectoare tragand de banda rosie.
Se scoate flaconul cu doza unica din tub. Nu se apasa pistonul decat in momentul in care sunteti pregatit sa administrati doza.
Se tine flaconul cu doza unica intre degetul mare si aratator. Nu se testeaza dispozitivul inainte

de folosire deoarece contine o singura doza de glucagon si nu poate fi reutilizat.
Se introduce usor varful dispozitivului intr-una dintre nari pana cand degetul/degetele ating exteriorul nasului.
Se apasa pistonul pana la capat. S-a administrat doza completa atunci cand linia verde nu mai este vizibila.
Daca persoana este inconstienta, se intoarce pe o parte pentru a evita riscul inecarii.
Dupa administrarea dozei, apartinatorul trebuie sa solicite imediat asistenta medicala.
Odata ce pacientul a raspuns la tratament, se administreaza carbohidrati pe cale orala pentru a restabili nivelul glicogenului hepatic si a preveni reaparitia hipoglicemiei.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Pacienti cu feocromocitom (vezi pct. 4.4).
Atentionari
Feocromocitom

in prezenta feocromocitomului, glucagonul poate stimula eliberarea de catecolamine de la nivelul tumorii. in cazul unei cresteri bruste a tensiunii arteriale, utilizarea blocantelor α-adrenergice neselective s-a dovedit eficienta in scaderea tensiunii arteriale. Utilizarea Baqsimi este contraindicata la pacientii cu feocromocitom (vezi pct. 4.3).

Insulinom

La pacientii cu insulinom, administrarea de glucagon poate determina o crestere initiala a glicemiei. Pe de alta parte, administrarea glucagonului poate stimula, in mod direct sau indirect (ca urmare a cresterii initiale a glicemiei) eliberarea unei cantitati excesive de insulina de la nivelul insulinomului si cauza astfel hipoglicemie. Pacientului care manifesta simptome de hipoglicemie dupa o doza de glucagon trebuie sa i se administreze glucoza pe cale orala sau intravenoasa.

Reactii alergice si de hipersensibilitate

Pot aparea reactii alergice, care au fost raportate in asociere cu glucagonul injectabil, acestea incluzand eruptie cutanata generalizata si, in unele cazuri, soc anafilactic cu dificultati de respiratie si hipotensiune arteriala. Daca pacientul prezinta dificultati de respiratie, solicitati imediat asistenta medicala.

Depozitele de glicogen si hipoglicemia

Glucagonul este eficient in tratarea hipoglicemiei numai in contextul prezentei unor depozite suficiente de glicogen la nivel hepatic. Deoarece glucagonul este ineficient sau are o eficienta redusa in cazurile de inanitie, insuficienta suprarenala, consum cronic de alcool etilic sau hipoglicemie cronica, aceste afectiuni trebuie gestionate prin administrarea de glucoza.

Dupa ce pacientul raspunde la tratament, pentru a impiedica reaparitia hipoglicemiei, trebuie sa administrati carbohidrati orali care sa restabileasca nivelul glicogenului hepatic.
Interactiuni
Nu s-au efectuat studii specifice privind interactiunile Baqsimi cu alte medicamente. Insulina

Reactioneaza antagonic fata de glucagon.

Indometacin

Atunci cand este utilizat concomitent cu indometacinul, glucagonul isi poate pierde proprietatea de crestere a nivelului glucozei sanguine si poate chiar determina aparitia hipoglicemiei.

Beta-blocante

La pacientii tratati cu beta-blocante se poate anticipa o crestere mai mare atat a frecventei cardiace, cat si a tensiunii arteriale, dar cresterea va fi tranzitorie datorita timpului de injumatatire plasmatic scurt al glucagonului.

Tratamentul cu glucagon are ca rezultat eliberarea catecolaminei de la nivelul glandelor suprarenale si utilizarea concomitenta a beta-blocantelor poate conduce la stimularea alfa-andrenergica necontracarata si, in consecinta, la o crestere si mai mare a tensiunii arteriale (vezi pct. 4.4).

Warfarina

Glucagonul poate amplifica efectul anticoagulant al warfarinei.
Sarcina
Sarcina

Nu s-au efectuat studii privind efectele glucagonului pulbere nazala asupra functiei de reproducere si fertilitatii la animale.

Baqsimi poate fi utilizat in perioada sarcinii. Glucagonul nu traverseaza bariera placentara la om. Utilizarea glucagonului la femeile gravide cu diabet zaharat nu a raportat niciun efect daunator cunoscut in ceea ce priveste cursul sarcinii, sau asupra fatului si nou-nascutului.

Alaptarea

Baqsimi poate fi utilizat in perioada alaptarii. Glucagonul este eliminat foarte rapid din circuitul sanguin si astfel este anticipata excretarea unei cantitati foarte mici in laptele matern la femeile aflate in perioada de alaptare, dupa tratamentul reactiilor severe de hipoglicemie. intrucat glucagonul este degradat la nivelul tractului digestiv si nu poate fi absorbit in forma intacta, acesta nu va exercita niciun efect metabolic asupra copilului.

Fertilitatea

Nu s-au efectuat studii privind efectele glucagonului pulbere nazala asupra fertilitatii.

Studiile la sobolani au evidentiat faptul ca glucagonul nu are efecte negative asupra fertilitatii.
Condus auto
Baqsimi are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Capacitatea de concentrare si reactie a pacientului poate fi afectata in urma unui episod de hipoglicemie, care poate persista un scurt interval de timp dupa administrarea tratamentului. Acest lucru poate constitui un risc in situatiile in care aceste capacitati sunt deosebit de importante, cum sunt conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor.
Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta

Reactiile adverse cel mai frecvent raportate sunt cresterea secretiei lacrimale (36 %), iritatia tractului respirator superior (34 %), greata (27 %), cefalee (21 %) si varsaturi (16 %).

Lista reactiilor adverse prezentata sub forma de tabel

Reactiile adverse sunt enumerate in Tabelul 1 conform terminologiei preferate de MedDRA, pe clase de aparate, sisteme si organe si in functie de frecventa. Categoria de frecventa corespunzatoare fiecarei reactii adverse se bazeaza pe conventia urmatoare: foarte frecvente (≥ 1/10); frecvente (≥ 1/100 pana la mai putin de 1/10); mai putin frecvente (≥ 1/1000 pana la mai putin de 1/100); rare (≥ 1/10000 pana la mai putin de 1/1 000); foarte rare (mai putin de 1/10000).

Tabelul 1. Frecventa reactiilor adverse asociate cu glucagon pulbere nazala

Aparate, sisteme si organeFoarte frecventeFrecventeMai putin frecvente
Tulburari ale sistemului nervosCefaleeDisgeuzie 
Tulburari oculareCresterea secretiei lacrimaleHiperemie oculara Prurit ocular 
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinaleIritatie a tractului respiratorsuperior a  
Tulburari gastro- intestinaleVarsaturiGreata  
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat Prurit 
Investigatii diagnostice Cresterea tensiunii arteriale sistolice bCresterea tensiunii arteriale diastolice bCresterea frecventei cardiace b

Iritatie la nivelul tractului respirator superior: rinoree, disconfort nazal, congestie nazala, prurit nazal, stranut, iritatie in gat, tuse, epistaxis si parosmie
Cresteri ale frecventei cardiace si ale tensiunii arteriale: conform evaluarilor prin masuratori ale semnelor vitale. Frecventele sunt bazate pe modificarile valorilor dupa tratament fata de valorile inregistrate inainte de tratament.Imunogenitate

in total, 5,6 % din pacienti au dezvoltat anticorpi anti-medicament pe durata tratamentului. Acesti anticorpi nu au fost neutralizati si nu au determinat o scadere a eficacitatii glucagon si nici nu s-a observat o corelatie intre prezenta acestora si aparitia reactiilor adverse pe durata tratamentului.

Copii si adolescenti

Pe baza datelor din studiile clinice, se asteapta ca frecventa, tipul si severitatea reactiilor adverse observate la copii sa fie similare cu cele inregistrate la adulti.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, astfel cum este mentionat in Anexa V.
 
Supradozaj
in caz de supradozaj, pacientul poate manifesta greata, varsaturi, inhibare a motilitatii gastro- intestinale, cresterea tensiunii arteriale si a frecventei cardiace. in cazul unui supradozaj suspicionat, concentratia potasiului seric poate scadea si trebuie monitorizata si corectata, daca este necesar. in cazul unei cresteri bruste a tensiunii arteriale, utilizarea blocantelor α-adrenergice neselective s-a dovedit eficienta in scaderea tensiunii arteriale pe intervalul scurt de timp in care este necesara instituirea controlului (vezi pct. 4.4).
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: Hormoni pancreatici, hormoni glicogenolitici, cod ATC: H04AA01 Mecanism de actiune

Glucagonul creste concentratia glucozei sanguine prin activarea receptorilor hepatici de glucagon, ceea ce stimuleaza descompunerea glicogenului si eliberarea glucozei de la nivelul ficatului. Depozitele hepatice de glicogen sunt necesare pentru ca glucagonul sa isi produca efectul anti- hipoglicemic.

Efecte farmacodinamice

Sexul si greutatea corporala a pacientilor nu au avut niciun efect clinic semnificativ asupra farmacodinamicii glucagonului pulbere nazala.

Dupa administrarea a 3 mg de glucagon pulbere nazala la pacienti adulti cu diabet zaharat tip 1, nivelurile glucozei au inceput sa creasca dupa numai 5 minute (Figura 1). Dupa 10 minute, valoarea mediana a glicemiei depasea 3,9 mmol/l (70 mg/dl). Glicemia a crescut pana la o valoare maxima medie de 7,8 mmol/l (140 mg/dl).

Dupa administrarea unei doze de 3 mg de glucagon pulbere nazala la copii si adolescenti (varsta de 4 pana la 17 ani) cu diabet zaharat tip 1, nivelurile glucozei au inceput sa creasca dupa numai 5 minute (Figura 2), pana la o valoare maxima medie a glicemiei de 5,7 mmol/l (102 mg/dl) pana la 7,7 mmol/l (138 mg/dl).

Congestia nazala asociata racelii, cu sau fara utilizare concomitenta a unui decongestionant, nu a avut niciun impact asupra farmacodinamicii glucagonului pulbere nazala.

Figura 1 Valoarea medie a glicemiei in timp la pacientii adulti cu diabet zaharat tip 1. Valoarea medie a glicemiei (mmol/l) Valoarea medie a glicemiei (mg/dl) 3 mg glucagon nazal Timp (minute) Figura 2 Valoarea medie a glicemiei in timp la pacientii copii si adolescenti cu diabet zaharat tip 1.L)

(mmol/ ose Gluc

Mean

4 to mai putin de 8 years

8 to mai putin de 12 years

12 to mai putin de 17 years

Valoarea medie a glicemiei (mmol/l)

14

4 pana la 8 ani

8 pana la 12 ani

12 12 pana la 17 ani

10

8

6

4

2

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90

Time (minutes)

Timp (minute)

dL)

(mg/ ose

Gluc Mean

252

234

Valoarea medie a glicemiei (mg/dl)

216

198

180

162

144

126

108

90

72

54

36

Eficacitate clinica

Studiul clinic pivot la adulti a fost un studiu randomizat, multicentric, deschis, cu 2 perioade, cu design incrucisat efectuat la pacienti adulti cu diabet zaharat tip 1sau tip 2. Obiectivul principal a fost compararea eficacitatii unei singure doze de 3 mg de glucagon pulbere nazala cu administrarea unei doze de 1 mg de glucagon pe cale intramusculara (i.m.) la pacienti adulti cu diabet zaharat tip 1. S-a utilizat insulina pentru a scadea concentratia de glucoza sanguina pana la valorile din intervalul specific hipoglicemiei, valoarea tinta a nadirului glucozei sanguine fiind de mai putin de 2,8 mmol/l (mai putin de 50 mg/dl).

Studiul pivot a inrolat in total 83 de pacienti cu varsta cuprinsa intre 18 si mai putin de 65 de ani. saptezeci si sapte de pacienti prezentau diabet zaharat tip 1, varsta medie de 32,9 ani si o durata medie a bolii de 18,1 ani si 45 (58%) dintre pacienti erau de sex feminin. Varsta medie a pacientilor care prezentau diabet zaharat tip 2 (n = 6) era de 47,8 ani, cu o durata medie a bolii de 18,8 ani si 4 (67%) dintre pacienti erau de sex feminin.

Criteriul principal de evaluare a eficacitatii a fost proportia pacientilor cu succes terapeutic, care a fost definit fie printr-o crestere a glicemiei la ≥ 3,9 mmol/l (≥ 70 mg/dl) sau o crestere de ≥ 1,1 mmol/l

(≥ 20 mg/dl) fata de nadirul glucozei sanguine in interval de cel mult 30 de minute de la administrarea glucagonului, in absenta oricaror alte masuri pentru cresterea glicemiei. Nadirul glucozei sanguine a fost definit ca valoare minima a glicemiei masurata la momentul sau la cel mult 10 minute dupa administrarea glucagonului.

La pacientii cu diabet zaharat tip 1, valoarea medie a nadirului glucozei sanguine a fost de 2,5 mmol/l (44,2 mg/dl) pentru glucagon pulbere nazala si de 2,7 mmol/l (48,9 mg/dl) pentru glucagonul i.m.

Glucagon pulbere nazala a demonstrat ca este non-inferior glucagonului i.m. in neutralizarea efectului hipoglicemic indus de insulina, 98,7% dintre pacientii tratati cu glucagon pulbere nazala si 100% dintre cei tratati cu glucagon i.m. obtinand raspuns la tratament in interval de 30 de minute (Tabelul 2). Toti pacientii au intrunit criteriile glicemice de succes terapeutic in interval de cel mult 40 de

minute. Toti pacientii cu diabet zaharat tip 2 (100%) au prezentat raspuns la tratament in interval de 30 de minute.

Intervalul mediu de timp pana la obtinerea succesului terapeutic a fost de 16,2 minute si de 12,2 minute in grupul tratat cu glucagon pulbere nazala si, respectiv, cu glucagon i.m. in doza de 1 mg. Timpul pana la succesul terapeutic este reprezentat de intervalul dintre administrarea glucagonului si obtinerea raspunsului la tratament; acesta nu include timpul alocat pentru reconstituire si pregatirea injectiei intramusculare din grupul de control.

La 30 de minute de la administrarea glucagonului, pacientii din grupul cu glucagon pulbere nazala si din cel cu glucagon i.m. prezentau ameliorari similare ale simptomelor de hipoglicemie, conform evaluarii pe baza chestionarului Edinburgh privind simptomele de hipoglicemie.

Tabelul 2. Pacienti care au intrunit criteriile de succes terapeutic si alte criterii legate de glicemie in studiul pivot

 Diabet zaharat tip 1Diabet zaharat tip 1si tip 2
(n = 75)a(n = 80)a
glucagonglucagon i.m.glucagonglucagon i.m.
pulbere1 mgpulbere1 mg
nazala nazala 
3 mg 3 mg 
Succes terapeutic – n (%)74 (98,7 %)75 (100 %)79 (98,8 %)80 (100 %)
Diferenta intre tratamente (interval de incredere 95% cu 2margini) b,c1,3% (-3,8 %, 7,2 %)1,3% (-3,6 %, 6,8 %)
Criterii glicemice intrunite – n (%)d(i) ≥ 3,9 mmol/l (≥ 70 mg/dl)72 (97 %)74 (99 %)77 (97 %)79 (99 %)
(ii) Crestere cu ≥ 1,1 mmol/l (≥ 20 mg/dl) fata de nadir Atat (i), cat si (ii)74 (100 %)72 (97 %)75 (100 %)74 (99 %)79 (100 %)77 (97 %)80 (100 %)79 (99 %)

a Populatia de analiza a eficacitatii a fost reprezentata de toti pacientii care au primit ambele doze de medicament de studiu, cu rezultate primare evaluabile.

b Diferenta calculata ca (proportia pacientilor cu succes terapeutic din grupul cu glucagon i.m.) –

(proportia celor cu succes terapeutic din grupul cu glucagon pulbere nazala).

c Intervalul de incredere (Ii) 95% cu 2 margini folosind metoda profilului de risc neconditionat bazat pe zone de coada „exacte”; marja de non-inferioritate = 10 %.

d Proportie bazata pe numarul pacientilor cu succes terapeutic.

in cadrul unui studiu clinic de confirmare cu design similar au fost inrolati 70 de pacienti cu diabet zaharat tip 1, cu varsta medie de 41,7 ani (interval 20 - 64 ani) si o durata medie a diabetului de 19,8 ani. Douazeci si sapte dintre acestia (39%) erau de sex feminin. Pentru a reduce nivelurile glucozei sanguine la mai putin de 3,3 mmol/l (mai putin de 60 mg/dl) s-a administrat insulina.

Valoarea medie a nadirului glucozei sanguine a fost de 3,0 mmol/L (54,2 mg/dl) pentru glucagon pulbere nazala si de 3,1 mmol/L (55,7 mg/dl) pentru glucagonul i.m. Glucagon pulbere nazala a demonstrat ca este non-inferior glucagonului i.m. in neutralizarea efectului hipoglicemic indus de insulina, 100% dintre pacientii tratati cu glucagon pulbere nazala si 100% dintre cei tratati cu glucagon

i.m. obtinand raspuns la tratament (Tabelul 3). Intervalul mediu de timp pana la succesul terapeutic a fost de 11,4 minute si de 9,9 minute in grupul tratat cu glucagon pulbere nazala si, respectiv, cu glucagon i.m. in doza de 1 mg.

Tabelul 3. Pacienti care au intrunit criteriile de succes terapeutic si alte criterii legate de glicemie in studiul de confirmare

 Diabet zaharat tip 1 (n = 66)a
glucagon pulbere nazalaglucagon i.m.1 mg
3 mg 
Succes terapeutic – n (%)66 (100 %)66 (100 %)
Diferenta intre tratamente (interval de incredere 95% bidirectional)b,c0 % (-5,4 %, 5,4 %)
Criterii glicemice intrunite – n (%)  
(i) ≥ 3,9 mmol/l (≥70 mg/dl)66 (100 %)66 (100 %)
(ii) Creştere cu ≥ 1,1 mmol/l (≥ 20 mg/dl) fata de nadir66 (100 %)66 (100 %)
Atat (i), cat şi (ii)66 (100 %)66 (100 %)

a Populatia de analiza a eficacitatii a fost reprezentata de toti pacientii care au primit ambele doze de medicament de studiu, cu rezultate primare evaluabile.

b Diferenta calculata ca (proportia pacientilor cu succes terapeutic din grupul cu glucagon i.m.) – (proportia celor cu succes terapeutic din grupul cu glucagon pulbere nazala); marja de non- inferioritate = 10%.

c Intervalul de incredere (Ii) 95% cu 2 margini folosind metoda profilului de risc neconditionat bazat pe zone de coada „exacte”.

intr-un studiu de utilizare efectiva la adulti cu durata de aproximativ 6 luni, 129 de pacienti cu diabet zaharat tip 1 (varsta medie, 46,6 ani; interval de varsta: 18 pana la 71 de ani) si apartinatorii acestora au primit glucagon pulbere nazala pentru tratarea evenimentelor de hipoglicemie moderata sau severa la domiciliu sau la locul de munca. Analiza eficacitatii a inclus un numar total de 157 de evenimente de hipoglicemie moderata sau severa, raportate de catre 69 de pacienti. Episodul de glicemie severa a fost definit ca episod pe parcursul caruia persoana cu diabet zaharat se afla intr-un grad de incapacitate clinica (inconstienta, convulsii, dezorientare mintala severa) care impune asistenta unei terte persoane pentru tratarea hipoglicemiei. Episodul de hipoglicemie moderata a fost definit ca episod pe parcursul caruia persoana cu diabet manifesta semne de neuroglicopenie (caracterizata prin slabiciune, dificultate de a vorbi, vedere dubla, somnolenta, incapacitate de concentrare, vedere incetosata, anxietate, senzatie de foame, oboseala sau confuzie) si o valoare a glicemiei afisate de glucometru de 60 mg/dl (3,3 mmol/l) sau mai putin. in 151 (96,2%) dintre aceste cazuri, pacientii au revenit la starea de constienta sau la starea normala in interval de 30 de minute de la administrarea glucagon pulbere nazala. in toate cele 12 cazuri (100%) de hipoglicemie severa, pacientii au redevenit constienti, convulsiile acestora au incetat (7 evenimente de la 4 pacienti cu manifestari convulsive inainte de administrarea glucagonului pulbere nazala) sau pacientii au revenit la starea normala in interval de 5 pana la 15 minute dupa administrarea glucagon pulbere nazala.

Copii si adolescenti

Studiul pivot la copii si adolescenti a fost un studiu clinic randomizat, multicentric, care a evaluat glucagon pulbere nazala comparativ cu glucagonul intramuscular (i.m.), administrate la copii si adolescenti cu diabet zaharat tip 1. Glucagonul s-a administrat dupa ce nivelul glucozei sanguine a atins valori sub 4,4 mmol/l (mai putin de 80 mg/dl) in ziua administrarii tratamentului. Eficacitatea a fost evaluata pe baza proportiei pacientilor care au prezentat o crestere de cel putin 1,1 mmol/l (≥ 20 mg/dl) a glicemiei fata de nadir in interval de 30 de minute dupa administrarea glucagonului.

Au fost inrolati patruzeci si opt de pacienti, care au primit cel putin o doza de medicament de studiu. Varsta medie in cohorta copiilor mici (varste de 4 pana la 8 ani) a fost de 6,5 ani. in cohorta copiilor (8 pana la 12 ani), varsta medie a fost de 11,1 ani si in cohorta adolescentilor (12 pana la 17 ani), varsta medie a fost de 14,6 ani. in toate cohortele de varsta, populatia pacientilor a fost predominant masculina si de rasa caucaziana.

La nivelul tuturor grupurilor de varsta, tratamentul cu glucagon pulbere nazala in doza de 3 mg si cel cu glucagon i.m. in doza de 0,5 mg (copii cu greutate corporala sub 25 kg) sau de 1 mg (copii cu greutate corporala de 25 kg sau peste), au demonstrat raspunsuri glicemice similare. Toti (100 %) pacientii din ambele brate de tratament si din toate grupurile de varsta au obtinut o crestere a glicemiei de ≥ 1,1 mmol/l (≥ 20 mg/dl) fata de nadir in cel mult 20 de minute de la administrarea glucagonului.

Intervalul mediu de timp pana la cresterea glicemiei cu ≥ 1,1 mmol/l (≥ 20 mg/dl) a fost similar pentru glucagon pulbere nazala si glucagon i.m. la nivelul tuturor grupurilor de varsta.

Tabelul 4. Intervalul mediu de timp pana la cresterea cu ≥ 1,1 mmol/l (≥ 20 mg/dl) fata de Nadir in cadrul studiului pivot efectuat la copii si adolescenti

Crestere fata de nadirIntervalul mediu de timp dupa administrarea glucagonului (minute)
Copii mici(4 pana la sub 8 ani)Copii(8 pana la sub 12 ani)Adolescenti(12 pana la sub 17 ani)
glucagon i.m.an = 6Baqsimi 3 mgn = 12glucagon i.m.an = 6Baqsimi 3 mgn = 12glucagon i.m.an = 12Baqsimi 3 mgn = 12
≥ 1,1 mmol/l(≥ 20 mg/dl)10,010,812,511,312,514,2

a 0,5 mg sau 1 mg de glucagon i.m. (pe baza greutatii corporale)

intr-un studiu de utilizare efectiva la copii si adolescenti cu durata de aproximativ 6 luni, 26 de

pacienti cu varsta intre 4 si mai putin de 18 ani cu diabet zaharat tip 1 (varsta medie, 11,7 ani; interval de varsta: 5 pana la 17 de ani) si apartinatorii acestora au primit 3 mg de glucagon pulbere nazala pentru tratarea evenimentelor de hipoglicemie moderata, inclusiv a evenimentelor majore, la domiciliu sau la scoala.

Analiza eficacitatii a inclus un numar total de 33 de evenimente de hipoglicemie moderata, raportate de catre 14 pacienti. Episodul de hipoglicemie majora a fost definit ca episod cu simptome de neuroglicopenie si o valoare a glicemiei sub 50 mg/dl (2,8 mmol/l). Episodul de hipoglicemie moderata a fost definit ca episod pe parcursul caruia copilul/adolescentul prezinta semne si/sau simptome de neuroglicopenie si valori ale glicemiei ≤ 70 mg/dl (3,9 mmol/l. in toate cazurile de

hipoglicemie, inclusiv cele de hipoglicemie majora (8 evenimente de la 5 pacienti), pacientii au revenit la starea normala in interval de 5 pana la 30 de minute de la administrarea Baqsimi.

Agentia Europeana a Medicamentului a acordat o derogare de la obligatia de depunere a rezultatelor studiilor efectuate cu Baqsimi la una sau mai multe subgrupe de copii si adolescenti in tratamentul hipoglicemiei severe (vezi pct. 4.2 pentru informatii privind utilizarea la copii si adolescenti).
Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Glucagonul absorbit pe cale nazala a atins valori medii ale concentratiei plasmatice maxime de 6130 pg/ml la 15 minute dupa administrare.

Distributie

Volumul aparent de distributie a glucagonului administrat pe cale nazala a fost de 885 l.

Metabolizare

Glucagonul este metabolizat la nivelul ficatului, rinichilor si plasmei. Eliminare

Timpul mediu de injumatatire plasmatica prin eliminare a glucagonului a fost de aproximativ 38 de minute dupa administrarea pe cale nazala.

Insuficienta renala si hepatica

Nu s-au efectuat studii oficiale pentru evaluarea la pacienti cu insuficienta renala sau hepatica.

Copii si adolescenti

La copii si adolescenti (4 pana la mai putin de 17 ani), in urma absorbtiei pe cale nazala, glucagonul a atins valorile medii ale concentratiei plasmatice maxime in interval de 15 pana la 20 de minute.

Utilizarea decongestionantelor nazale in cazurile de raceala

Congestia nazala asociata racelii, cu sau fara utilizare concomitenta a unui decongestionant, nu a avut niciun impact asupra farmacocineticii glucagonului administrat pe cale nazala.

Date preclinice de sigurantaDatele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate si aparitia tolerantei locale asociate cu utilizarea glucagonului pulbere nazala.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 03.03.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice