Medicamente cu reteta

Bexsero 0.5ml, 1 seringa preumpluta, GSK

Brand: GSK

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Bexsero 0.5ml, 1 seringa preumpluta, GSK

17537568

Indicatii
Bexsero este indicat pentru imunizarea activa a persoanelor cu varsta peste 2 luni impotriva afectiunilor meningococice invazive cauzate de Neisseria meningitidis grup B. in momentul vaccinarii trebuie luate in considerare impactul afectiunii invazive la diverse grupe de varsta, precum si variabilitatea epidemiologiei antigenului pentru tulpinile de grup B in diverse zone geografice. Vezi pct. 5.1 pentru informatii despre protectia impotriva unor tulpini specifice de grup B. Utilizarea acestui vaccin trebuie sa se faca in conformitate cu recomandarile oficiale.
Dozaj
Doze

Tabelul 1. Rezumat cu privire la doze

Varsta la administrarea primei dozeImunizare primaraInterval de administrare intre dozele din cadrul imunizarii primareDoza de rapel
Sugari cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 luniaTrei doze a cate 0,5 mlCel putin 1 lunaDa, o doza la o varsta cuprinsa intre 12 si 15 luni, cu un interval de cel putin 6 luni intre seria de doze din cadrul imunizarii primare si doza de rapel b, c
Doua doze a cate 0,5 mlCel putin 2 luni
Sugari cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 luniDoua doze a cate 0,5 mlCel putin 2 luniDa, o doza in al doilea an de viata, cu un interval de cel putin 2 luni intre seria de doze din cadrul imunizarii primare si doza de rapel c
Copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 23 luniDoua doze a cate 0,5 mlCel putin 2 luniDa, o doza, la un interval cuprins intre 12 luni si 23 luni intre seria de doze din cadrul imunizarii primare si doza de rapel c
Copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 10 aniDoua doze a cate 0,5 mlCel putin 1 lunaO doza de rapel ar trebui luata in considerare in cazul persoanelor cu un risc continuu de expunere la infectia meningococica, conform recomandarilor oficialed
Adolescenti (cu varsta peste 11 ani) si adulti*

a Prima doza trebuie administrata la varsta de cel putin 2 luni. Siguranta si eficacitatea Bexsero la sugari cu varsta sub 8 saptamani nu au fost inca stabilite. Nu sunt disponibile date.
b in cazul unei intarzieri, doza de rapel nu trebuie administrata mai tarziu de varsta de 24 de luni.
c Vezi pct. 5.1. Necesitatea si momentul administrarii altor doze de rapel nu au fost inca stabilite.
d Vezi pct. 5.1.
* Nu exista date pentru adulti cu varsta peste 50 de ani.

Mod de administrare

Vaccinul se administreaza prin injectie intramusculara profunda, preferabil in regiunea antero-laterala a coapsei la sugari sau in regiunea muschiului deltoid al bratului la persoanele mai in varsta.

Trebuie utilizate zone de injectare diferite in cazul in care sunt administrate mai multe vaccinuri in acelasi timp.

Este interzisa injectarea intravenoasa, subcutanata sau intradermica, precum si combinarea cu alte vaccinuri in aceeasi seringa.

Pentru instructiuni despre manipularea vaccinului inainte de administrare, vezi pct. 6.6.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.
Atentionari
La fel ca in cazul altor vaccinuri, administrarea Bexsero trebuie amanata la subiectii cu boala febrila acuta severa. Cu toate acestea, prezenta unei infectii minore, cum ar fi raceala, nu necesita amanarea vaccinarii.

A nu se administra intravascular.

La fel ca in cazul tuturor vaccinurilor cu administrare injectabila, trebuie sa fie disponibile tratament si supraveghere medicala adecvata in cazul unui eveniment anafilactic aparut ca urmare a administrarii vaccinului.

in asociere cu vaccinarea pot sa apara reactii legate de anxietate, inclusiv reactii vasovagale (sincopa), hiperventilatie sau reactii legate de stres, ca raspuns psihogen la injectia cu ac (vezi pct. 4.8). Este importanta respectarea unor proceduri care sa evite vatamarile cauzate de un eventual lesin. Acest vaccin nu se va administra persoanelor cu trombocitopenie sau orice alta tulburare de coagulare la care sunt contraindicate injectiile intramusculare, in afara de cazul in care beneficiul potential al vaccinului depaseste riscul asociat administrarii.

La fel ca in cazul oricarui vaccin, este posibil ca vaccinarea cu Bexsero sa nu protejeze toate persoanele vaccinate.

Bexsero nu este prevazut sa asigure protectie impotriva tuturor tulpinilor meningococice de grup B (vezi pct. 5.1).

Similar multor vaccinuri, profesionistii din domeniul sanatatii trebuie sa ia in considerare posibilitatea unei cresteri a temperaturii dupa vaccinare la sugari si copii (cu varsta sub 2 ani). Administrarea profilactica a antipireticelor in momentul vaccinarii si in perioada imediat urmatoare, poate reduce incidenta si intensitatea reactiilor febrile post-vaccinare. Medicamentele antipiretice trebuie administrate in conformitate cu prevederile locale referitoare la sugari si copii (cu varsta sub 2 ani).

Subiectii cu deficiente imunitare, fie determinate de utilizarea unui tratament imunosupresor, de o tulburare genetica sau de alte cauze, pot avea un raspuns imun scazut la imunizarea activa.

Datele de imunogenitate sunt disponibile la subiectii cu deficit de complement, asplenie sau disfunctii splenice (vezi pct 5.1).

Persoanele cu deficit cunoscut al complementului (de exemplu, deficit de C3 sau C5) și persoanele care primesc tratamente care inhiba activarea complementului terminal (de exemplu, eculizumab), prezinta un risc crescut de boala invaziva determinata de Neisseria meningitidis grup B, chiar daca dezvolta anticorpi dupa vaccinare cu Bexsero.

Nu exista date cu privire la utilizarea Bexsero la subiectii cu varsta peste 50 ani si datele sunt limitate la pacientii cu afectiuni cronice.

in cazul administrarii seriei de doze din cadrul imunizarii primare la sugarii foarte prematuri (nascuti ≤ 28 saptamani de sarcina), mai ales la cei cu antecedente de imaturitate respiratorie, trebuie luate in considerare riscul potential de aparitie a apneei si necesitatea monitorizarii respiratorii timp de 48-72 ore. Datorita beneficiilor sporite ale vaccinarii sugarilor din acest grup, vaccinarea nu trebuie suspendata sau amanata.

Capacul fara filet al seringii poate contine latex natural. Desi riscul de a dezvolta reactii alergice este foarte scazut, profesionistul din domeniul sanatatii trebuie sa ia in considerare raportul beneficiu/risc inainte de a administra vaccinul la persoanele cu antecedente cunoscute de hipersensibilitate la latex.

in stadiul incipient al procesului de fabricatie, se utilizeaza kanamicina, care este indepartata in stadiile ulterioare de fabricatie. in cazul in care exista urme de kanamicina, concentratia acesteia in formula finala a vaccinului este mai mica de 0,01 micrograme per doza.

Utilizarea in siguranta a Bexsero la persoanele sensibile la kanamicina nu a fost stabilita.

Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per doza, adica practic „nu contine sodiu”.

Trasabilitate

Pentru a avea sub control trasabilitatea medicamentelor biologice, numele și numarul lotului medicamentului administrat trebuie inregistrate cu atentie.
Interactiuni
Utilizarea cu alte vaccinuri

Bexsero poate fi administrat concomitent cu oricare dintre urmatoarele vaccinuri, fie ca sunt vaccinuri monovalente sau sub forma de vaccinuri combinate: antidifteric, antitetanic, anti-pertussis acelular, anti-Haemophilus infuenzae tip b, antipoliomielitic inactivat, antihepatitic B, pneumococic conjugat heptavalent, antirujeolic, antiurlian, antirubeolic si antivaricelic si antimeningococic conjugat grupuri A, C, W, Y.

Studiile clinice au demonstrat ca raspunsurile imune, comparativ cu vaccinurile uzuale administrate in acelasi timp, nu au fost influentate de administrarea concomitenta a Bexsero, pe baza ratelor de raspuns, exprimate ca titru de anticorpi, non-inferioare fata de vaccinurile uzuale administrate singure. Au fost inregistrate rezultate neconsecvente in studiile care au investigat raspunsurile la poliovirusul inactivat de tip 2 si antigenul pneumococic conjugat serotipul 6B, fiind observate si titruri de anticorpi mai scazute la antigenul pertactina pertussis, insa aceste date nu sugereaza o interferenta clinica semnificativa.

Din cauza unui risc crescut de aparitie a febrei, sensibilitatii la locul de administrare, modificarii obiceiurilor alimentare si iritabilitatii ca urmare a administrarii Bexsero concomitent cu vaccinurile mentionate mai sus, se pot avea in vedere vaccinari separate, cand acest lucru este posibil. Utilizarea profilactica a paracetamolului reduce incidenta si severitatea febrei, fara a afecta imunogenitatea, nici a Bexsero, nici a celorlalte vaccinuri uzuale. Efectul medicamentelor antipiretice, altele decat paracetamolul, asupra raspunsului imun nu a fost studiat.

Administrarea concomitenta a Bexsero cu alte vaccinuri decat cele mentionate mai sus nu a fost studiata.

Cand este administrat concomitent cu alte vaccinuri, Bexsero trebuie administrat in zone de injectare diferite (vezi pct. 4.2).
Sarcina
Sarcina

Nu sunt disponibile date clinice suficiente cu privire la expunerea in timpul sarcinii.

Riscul potential la gravide nu este cunoscut. Cu toate acestea, vaccinarea nu trebuie suspendata cand exista un risc real de expunere la infectia meningococica.

intr-un studiu efectuat la femele de iepure, carora li s-a administrat Bexsero in doze de aproximativ 10 ori mai mari decat doza echivalenta recomandata la om, stabilita in functie de greutatea corporala, nu s-au inregistrat dovezi care sa indice toxicitate materna sau fetala, respectiv efecte asupra sarcinii, comportamentului matern, fertilitatii femelelor sau dezvoltarii postnatale.

Alaptarea

Nu exista informatii cu privire la siguranta vaccinarii femeilor si copiilor acestora in perioada de alaptare. Raportul beneficiu/risc trebuie luat in considerare inainte de a lua o decizie cu privire la imunizarea in perioada de alaptare.

Nu au fost observate reactii adverse la femelele de iepure sau la puii acestora pana in ziua 29 de alaptare. Bexsero a fost imunogen la femelele vaccinate anterior alaptarii, puii acestora prezentand anticorpi, dar nu s-au stabilit titrurile de anticorpi din lapte.

Fertilitatea

Nu exista date cu privire la fertilitatea la om.

in studiile efectuate la animale nu s-au inregistrat efecte asupra fertilitatii femelelor.
Condus auto
Bexsero nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Cu toate acestea, unele dintre reactiile adverse mentionate la pct. 4.8 „Reactii adverse” pot afecta temporar capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Reactii adverse
Rezumat al profilului de siguranta

Siguranta Bexsero a fost evaluata in 17 studii, dintre care 10 studii clinice randomizate controlate, care au inclus 10 565 subiecti (cu varsta de cel putin 2 luni) carora li s-a administrat cel putin o doza de Bexsero. Dintre subiectii vaccinati cu Bexsero, 6 837 au fost sugari si copii (cu varsta mai mica de 2 ani), 1 051 au fost copii (cu varsta cuprinsa intre 2 si 10 ani) iar 2 677 au fost adolescenti si adulti. Dintre subiectii carora li s-a administrat seria de doze de Bexsero din cadrul imunizarii primare, la 3 285 s-a administrat o doza de rapel in al doilea an de viata.

La sugari si copii (cu varsta sub 2 ani) cele mai frecvent observate reactii adverse locale si sistemice constatate in studiile clinice au fost sensibilitatea si eritemul la nivelul locului de administrare, febra si iritabilitatea.

in studiile clinice efectuate la sugari vaccinati la 2, 4 si 6 luni, febra ( ≥ 38°C) a fost raportata

de 69% pana la 79% dintre subiecti in situatiile in care Bexsero a fost administrat concomitent cu alte vaccinuri uzuale (care contineau urmatoarele antigene: pneumococic 7-valent conjugat, difteric, tetanic, pertussis acelular, hepatita B, poliomielitic inactivat si Haemophilus influenzae tip b), comparativ cu 44% pana la 59% dintre subiectii la care s-a administrat doar vaccinul uzual. De asemenea, au fost raportate incidente mai mari cu privire la administrarea de antipiretice la sugarii vaccinati cu Bexsero concomitent cu vaccinuri uzuale. Cand Bexsero a fost administrat singur,

frecventa febrei a fost similara cu cea constatata in cazul vaccinurilor uzuale administrate pe perioada studiilor clinice. Cand febra a fost prezenta, a avut in general un parcurs previzibil, majoritatea cazurilor rezolvandu-se in ziua ulterioara vaccinarii.

La adolescenti si adulti, cele mai frecvent observate reactii adverse locale si sistemice au fost durerea la nivelul locului de injectare, starea generala de rau si cefaleea.

Nu a fost observata cresterea incidentei sau a severitatii reactiilor adverse in cazul administrarii dozelor ulterioare din schema de vaccinare.

Lista tabelara a reactiilor adverse

Reactiile adverse (ca urmare a imunizarii primare sau administrarii a dozei de rapel) considerate a fi cel putin posibil cauzate de vaccinare au fost grupate in functie de frecventa.

Frecventa este definita dupa cum urmeaza: Foarte frecvente: (≥1/10)

Frecvente: (≥1/100 si mai mic de 1/10)

Mai putin frecvente: (≥1/1 000 si mai mic de 1/100) Rare: (≥1/10 000 si mai mic de 1/1 000)

Foarte rare: ( mai mic de 1/10 000)

Cu frecventa necunoscuta: care nu poate fi estimata din datele disponibile in cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

Pe langa raportarile din studiile clinice, mai jos sunt enumerate raportari voluntare la nivel mondial ale reactiilor adverse, primite dupa introducerea pe piata a Bexsero. Deoarece aceste reactii sunt raportate in mod voluntar de o populatie de marime incerta, nu este intotdeauna posibil sa se estimeze corect frecventa acestora, prin urmare acestea sunt mentionate ca avand frecventa necunoscuta.

Sugari si copii (cu varsta sub 10 ani)Tulburari hematologice si limfatice

Cu frecventa necunoscuta: limfadenopatie

Tulburari ale sistemului imunitar

Cu frecventa necunoscuta: reactii alergice (inclusiv reactii anafilactice)

Tulburari metabolice si de nutritie

Foarte frecvente: tulburari de comportament alimentar

Tulburari ale sistemului nervos

Foarte frecvente: somnolenta, plans neobisnuit, cefalee Mai putin frecvente: convulsii (inclusiv convulsii febrile)

Cu frecventa necunoscuta: episoade hipotonice-hiporesponsive, iritatie meningeala (semne de iritatie meningeala, cum ar fi redoare a cefei sau fotofobie, au fost raportate sporadic la scurt timp dupa vaccinare. Aceste simptome au fost de intensitate ușoara și tranzitorii)

Tulburari vasculare

Mai putin frecvente: paloare (rare, dupa administrarea dozei de rapel) Rare: sindromul Kawasaki

Tulburari gastro-intestinale

Foarte frecvente: diaree, varsaturi (mai putin frecvente, dupa administrarea dozei de rapel)

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Foarte frecvente: iritatie (copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 23 luni) (mai putin frecvente, dupa administrarea dozei de rapel)

Frecvente: iritatie (sugari si copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 10 ani) Mai putin frecvente: eczema

Rare: urticarie

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv Foarte frecvente: artralgie

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Foarte frecvente: febra ( ≥ 38 °C), sensibilitate la nivelul locului de injectare (inclusiv sensibilitate severa la nivelul locului de injectare, definita ca plans la miscarea membrului injectat), eritem

la nivelul locului de injectare, edem la nivelul locului de injectare, induratie la nivelul locului de injectare, iritabilitate

Mai putin frecvente: febra ( ≥ 40 °C)

Cu frecventa necunoscuta: reactii adverse la nivelul locului de injectare (inclusiv edem generalizat la nivelul membrului injectat, vezicule la nivelul sau in jurul locului de injectare si nodul la nivelul locului de injectare care poate persista mai mult de o luna)

Adolescenti (cu varsta peste 11 ani) si adultiTulburari hematologice si limfatice

Cu frecventa necunoscuta: limfadenopatie

Tulburari ale sistemului imunitar

Cu frecventa necunoscuta: reactii alergice (inclusiv reactii anafilactice)

Tulburari ale sistemului nervos Foarte frecvente: cefalee

Cu frecventa necunoscuta: sincopa sau raspunsuri vasovagale la injectie, iritatie meningeala (semne de iritatie meningeala, cum ar fi redoare a cefei sau fotofobie, au fost raportate sporadic la scurt timp dupa vaccinare. Aceste simptome au fost de intensitate ușoara și tranzitorii)

Tulburari gastro-intestinale Foarte frecvente: greata

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Cu frecventa necunoscuta: eruptie cutanata tranzitorie

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv Foarte frecvente: mialgie, artralgie

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Foarte frecvente: durere la nivelul locului de injectare (inclusiv durere severa la nivelul locului de injectare, definita ca incapacitatea de a efectua activitati zilnice), edem la nivelul locului de injectare, induratie la nivelul locului de injectare, eritem la nivelul locului de injectare, stare generala de rau Cu frecventa necunoscuta: febra, reactii adverse la nivelul locului de injectare (inclusiv edem generalizat la nivelul membrului injectat, vezicule la nivelul sau in jurul locului de injectare si nodul la nivelul locului de injectare care poate persista mai mult de o luna)

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Este importanta raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, astfel cum este mentionat in Anexa V.
Supradozaj
Experienta in cazurile de supradozaj este limitata. in cazul unui supradozaj se recomanda monitorizarea functiilor vitale si, eventual, tratament simptomatic.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: vaccinuri meningococice, codul ATC: J07AH09 Mecanism de actiune

Scopul imunizarii cu Bexsero consta in stimularea producerii de anticorpi bactericizi, capabili sa recunoasca antigenele NHBA, NadA, fHbp si PorA P1.4 (antigenul imunodominant prezent in componenta de vezicule cu membrana exterioara) si sa protejeze impotriva bolii meningococice invazive (BMI). Deoarece aceste antigene sunt exprimate in mod diferit de diverse tulpini, meningococii care le exprima in proportii suficiente sunt susceptibili de a fi distrusi de catre anticorpii aparuti ca reactie la vaccin. Sistemul de tipizare a antigenelor meningococice (MATS) a fost dezvoltat pentru a relationa profilele de antigene ale diferitelor tulpini de bacterii meningococice de grup B cu distrugerea tulpinilor in testul bactericid seric cu complement uman (hSBA). Un studiu asupra aproximativ 1 000 de tulpini izolate meningococice invazive de grup B, colectate in anii 2007-2008 din 5 tari europene a indicat faptul ca, in functie de tara de origine, intre 73% si 87% dintre tulpinile izolate meningococice de grup B au avut un profil antigenic MATS adecvat, care a putut fi acoperit de vaccin. in total, 78% (Ii 95%: 63-90) dintre cele aproximativ 1 000 de tulpini au fost potential susceptibile la anticorpii indusi de vaccin.

Eficacitate clinica

Eficacitatea Bexsero nu a fost evaluata in studii clinice. Eficacitatea vaccinului a fost stabilita prin demonstrarea inducerii raspunsurilor exprimate ca titruri de anticorpi bactericizi la fiecare dintre antigenele vaccinului (vezi pct. Imunogenitate). Eficacitatea și impactul vaccinului au fost demonstrate in context real.

Impactul vaccinarii asupra incidentei bolii

in Marea Britanie, Bexsero a fost introdus in programul national de imunizare (PNI) in septembrie 2015, utilizand o schema de administrare cu doua doze la sugari (la varsta de 2 și, respectiv 4 luni), urmate de o doza de rapel (la varsta de 12 luni). in acest context, Directia de Sanatate Publica din Anglia a realizat un studiu observational cu durata de 3 ani, la nivel national, care a acoperit intreaga cohorta de la naștere.

Dupa trei ani de derulare a programului, o reducere semnificativa statistic, de 75% [Rata Incidentei (RI) 0,25 (Ii 95%: 0,19;0,36)] a cazurilor de BMI MenB a fost observata la sugarii eligibili pentru vaccinare, indiferent de statusul de vaccinare al sugarilor sau de acoperirea estimata a tulpinii meningococice din grupul B.

in Australia de Sud, la peste 30 000 elevi cu varsta cuprinsa intre 16 și 19 ani (91% provenind din licee) s-au administrat doua doze de Bexsero la un interval de una pana la trei luni. intr-o analiza a seriei temporale intrerupte, a fost observata o reducere semnificativa statistic de 71% (Ii 95%: 15-90) a cazurilor de BMI MenB in cei doi ani de urmarire (iulie 2017-iunie 2019).

Imunogenitate

Raspunsurile exprimate ca titruri de anticorpi bactericizi la fiecare dintre antigenele vaccinului NadA, fHbp, NHBA si PorA P1.4 au fost evaluate cu ajutorul unui set de patru tulpini meningococice de grup B de referinta. Titrurile de anticorpi bactericizi impotriva acestor tulpini au fost masurate prin testul bactericid seric utilizand ser uman ca sursa de complement (hSBA). Nu exista date disponibile de la toate schemele de vaccinare care utilizeaza tulpina de referinta pentru NHBA.

Majoritatea studiilor referitoare la imunogenitatea primara au fost organizate ca studii randomizate, controlate, multicentrice. Imunogenitatea a fost evaluata la sugari, copii, adolescenti si adulti.

Imunogenitatea la sugari si copii

in studiile efectuate la sugari, subiectilor li s-au administrat trei doze de Bexsero, fie la varsta de 2, 4 si 6 luni sau la varsta de 2, 3 si 4 luni, precum si o doza de rapel in al doilea an de viata, nu mai devreme de varsta de 12 luni. Serurile au fost obtinute atat inainte de vaccinare, cat si la o luna dupa a treia vaccinare (vezi Tabelul 2) si la o luna dupa administrarea dozei de rapel (vezi Tabelul 3). intr-un studiu de extensie, persistenta raspunsului imun a fost evaluata la un an dupa administrarea dozei de rapel (vezi Tabelul 3). Imunogenitatea dupa administrarea a doua sau trei doze urmate de o doza de rapel a fost evaluata la sugarii cu varsta cuprinsa intre 2 și 5 luni in cadrul unui alt studiu clinic. Imunogenitatea dupa doua doze a mai fost documentata si cu ocazia unui alt studiu efectuat la sugari cu varsta cuprinsa intre 6 si 8 luni in momentul includerii in studiu (vezi Tabelul 4).

De asemenea, la copiii nevaccinati anterior s-au administrat doua doze in al doilea an de viata, iar persistenta anticorpilor a fost masurata la un an dupa administrarea celei de a doua doze (vezi Tabelul 4).

Imunogenitatea la sugarii cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 luni

Serie de trei doze in cadrul imunizarii primare urmate de o doza de rapel

Rezultatele de imunogenitate la o luna dupa trei doze de Bexsero administrate la varsta de 2, 3, 4 luni, respectiv 2, 4, 6 luni sunt rezumate in Tabelul 2. La o luna dupa a treia vaccinare, raspunsurile exprimate ca titruri de anticorpi bactericizi impotriva tulpinilor meningococice de referinta au inregistrat valori ridicate impotriva antigenelor fHbp, NadA si PorA P1.4 in ambele scheme de vaccinare cu Bexsero. De asemenea, raspunsurile bactericide impotriva antigenului NHBA au fost mari la sugarii vaccinati conform schemei de vaccinare la 2, 4 si 6 luni, insa acest antigen a parut a fi mai putin imunogen in cazul schemei de vaccinare la 2, 3 si 4 luni. Consecintele clinice ale imunogenicitatii reduse fata de antigenul NHBA in cazul acestei scheme nu sunt cunoscute.

Tabelul 2. Raspunsurile exprimate ca titruri de anticorpi bactericizi la 1 luna dupa a treia doza de Bexsero, in cazul administrarii la 2, 3, 4 luni sau la 2, 4 si 6 luni

Antigen Studiu V72P13 Schema de vaccinarela 2, 4, 6 luniStudiu V72P12 Schema de vaccinarela 2, 3, 4 luniStudiu V72P16 Schema de vaccinarela 2, 3, 4 luni
fHbp%seropozitivi* (Ii 95%)N=1 149100% (99-100)N=273 99% (97-100)N=170 100% (98-100)
TMG hSBA** (Ii 95%)91(87-95)82(75-91)101(90-113)
NadA% seropozitivi (Ii 95%)N=1 152100% (99-100)N=275 100% (99-100)N=165 99% (97-100)
TMG hSBA (Ii 95%)635(606-665)325(292-362)396(348-450)
PorA P1.4% seropozitivi (Ii 95%)N=1 15284% (82-86)N=274 81% (76-86)N=171 78% (71-84)
TMG hSBA (Ii 95%)14(13-15)11(9,14-12)10(8,59-12)
NHBA% seropozitivi (Ii 95%)N=100 84% (75-91)N=112 37% (28-46)N=35 43% (26-61)
TMG hSBA (Ii 95%)16(13-21)3,24(2,49-4,21)3,29(1,85-5,83)

* % seropozitivi = procentul de subiecti care au atins o concentratie a hSBA ≥ 1:5.

** TMG = titru mediu geometric.

Datele cu privire la persistenta anticorpilor bactericizi la 8 luni dupa vaccinarea cu Bexsero

la 2, 3 si 4 luni, respectiv la 6 luni dupa vaccinarea cu Bexsero la 2, 4 si 6 luni (moment anterior dozei de rapel) si datele referitoare la doza de rapel dupa o a patra doza de Bexsero administrata la varsta

de 12 luni sunt rezumate in Tabelul 3. Persistenta raspunsului imun la un an dupa doza de rapel este prezentata, de asemenea, in Tabelul 3.

Tabelul 3. Raspunsurile exprimate ca titruri de anticorpi bactericizi dupa o doza de rapel administrata la varsta de 12 luni dupa administrarea seriei de doze din cadrul imunizarii primare la 2, 3 si 4 luni sau la 2, 4 si 6 luni si persistenta anticorpilor bactericizi la un an dupa doza de rapel

Antigen Schema de vaccinare la 2, 3, 4, 12 luniSchema de vaccinare la 2, 4, 6, 12 luni
 pre-doza de rapel*N=81N=426
 % seropozitivi** (Ii 95%)58% (47-69)82% (78-85)
 TMG hSBA*** (Ii 95%)5,79 (4,54-7,39)10 (9,55-12)
 1 luna dupa doza de rapelN=83N=422
fHbp% seropozitivi (Ii 95%)100% (96-100)100% (99-100)
 TMG hSBA (Ii 95%)135 (108-170)128 (118-139)
 12 luni dupa doza de rapel N=299
 % seropozitivi (Ii 95%)-62% (56-67)
 TMG hSBA (Ii 95%) 6,5 (5,63-7,5)
 pre-doza de rapelN=79N=423
 % seropozitivi (Ii 95%)97% (91-100)99% (97-100)
 TMG hSBA (Ii 95%)63 (49-83)81 (74-89)
 1 luna dupa doza de rapelN=84N=421
NadA% seropozitivi (Ii 95%)100% (96-100)100% (99-100)
 TMG hSBA (Ii 95%)1 558 (1262-1923)1 465 (1350-1590)
 12 luni dupa doza de rapel N=298
 % seropozitivi (Ii 95%)-97% (95-99)
 TMG hSBA (Ii 95%) 81 (71-94)
 pre-doza de rapelN=83N=426
 % seropozitivi (Ii 95%)19% (11-29)22% (18-26)
 TMG hSBA (Ii 95%)1,61 (1,32-1,96)2,14 (1,94-2,36)
 1 luna dupa doza de rapelN=86N=424
PorA P1.4% seropozitivi (Ii 95%)97% (90-99)95% (93-97)
 TMG hSBA (Ii 95%)47 (36-62)35 (31-39)
 12 luni dupa doza de rapel N=300
 % seropozitivi (Ii 95%)-17% (13-22)
 TMG hSBA (Ii 95%) 1,91 (1,7-2,15)
 pre-doza de rapelN=69N=100
 % seropozitivi (Ii 95%)25% (15-36)61% (51-71)
 TMG hSBA (Ii 95%)2,36 (1,75-3,18)8,4 (6,4-11)
NHBA1 luna dupa doza de rapel % seropozitivi (Ii 95%)TMG hSBA (Ii 95%)N=67 76% (64-86)12 (8,52-17)N=100 98% (93-100)42 (36-50)
 12 luni dupa doza de rapel N=291
 % seropozitivi (Ii 95%)-36% (31-42)
 TMG hSBA (Ii 95%) 3,35 (2,88-3,9)

* momentul anterior dozei de rapel reprezinta persistenta anticorpilor bactericizi la 8 luni dupa vaccinarea cu Bexsero la 2, 3 si 4 luni, respectiv la 6 luni dupa vaccinarea cu Bexsero la 2, 4 si 6 luni.

** % seropozitivi = procentul de subiecti care au atins o concentratie a hSBA ≥ 1:5.

*** TMG – titru mediu geometric

intr-un studiu suplimentar efectuat la copii cu varsta de 4 ani carora li s-a administrat o schema completa de vaccinare initiala si de rapel ca nou-nascuti, s-a observat o scadere a titrului de anticorpi la antigenele PorA P1.4 si fHbp (care au atins 9%-10% si, respectiv, 12%-20% la subiectii cu hSBA ≥ 1:5).

in acelasi studiu, raspunsul la o doza ulterioara a indicat o memorie imunologica, deoarece 81%-95% dintre subiecti au atins hSBA ≥ 1:5 la antigenele PorA P1.4 si 97%-100% la fHbp dupa o vaccinare ulterioara. Semnificatia clinica a acestei observatii si necesitatea administrarii unor doze de rapel suplimentare pentru a mentine imunitatea protectoare pe termen lung nu a fost stabilita.

Serie de doua doze in cadrul imunizarii primare urmate de o doza de rapel

Imunogenitatea dupa administrarea a doua doze (la varsta de 3 luni si jumatate si la 5 luni) sau trei doze (la varsta de 2 luni si jumatate, 3 luni si jumatate si la 5 luni) de Bexsero in cadrul schemei de imunizare primara, urmate de o doza de rapel, la sugari pentru care s-a initiat vaccinarea la varsta de 2- 5 luni a fost evaluata in cadrul unui studiu clinic de faza 3 suplimentar. Proportiile de subiecti seropozitivi (care au atins o concentratie hSBA de cel putin 1:4) au variat intre 44% si 100% la o luna dupa administrarea celei de-a doua doze si intre 55% si 100% la o luna dupa cea de-a treia doza. La o luna dupa administrarea unei doze de rapel la interval de 6 luni de la administrarea ultimei doze, proportiile de subiecti seropozitivi au variat intre 87% si 100% pentru schema de vaccinare cu doua doze si intre 83% si 100% pentru schema de vaccinare cu trei doze.

Persistenta anticorpilor a fost evaluata in cadrul unui studiu de extensie efectuat la copii cu varste intre 3 si 4 ani. Au fost inregistrate proportii comparabile de subiecti seropozitivi la 2-3 ani dupa ce li s-a administrat fie schema de vaccinare cu doua doze urmate de o doza de rapel de Bexsero (variind intre 35% si 91%), fie schema de vaccinare cu trei doze urmate de o doza de rapel (variind intre 36% si 84%). in acelasi studiu, raspunsul la o doza suplimentara administrata la interval de 2-3 ani dupa doza de rapel a indicat prezenta unei memorii imunologice, dupa cum o evidentiaza raspunsul puternic exprimat ca titru de anticorpi impotriva tuturor antigenelor din compozitia Bexsero, variind intre 81% si 100% si, respectiv, intre 79% si 99%. Aceste observatii sunt in conformitate cu rezultatele imunizarii primare adecvate la sugari atat cu seria de doua doze, cat si cu cea de trei doze, urmate de o doza de rapel de Bexsero.

Imunogenitatea la sugari cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 luni si la copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 23 luni

Imunogenitatea dupa doua doze administrate la un interval de doua luni la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 23 luni a fost documentata cu ajutorul a doua studii ale caror rezultate sunt rezumate in Tabelul 4. Titrurile de anticorpi si TMG al hSBA impotriva fiecarui antigen au fost mari si similare dupa seria de doua doze administrate la sugarii cu varsta cuprinsa intre 6 si 8 luni si la copiii cu varsta cuprinsa intre 13 si 15 luni. Datele referitoare la persistenta anticorpilor la un an dupa cele doua doze administrate la 13 si 15 luni sunt rezumate, de asemenea, in Tabelul 4.

Tabelul 4. Raspunsurile exprimate ca titruri de anticorpi bactericizi ca urmare a vaccinarii cu Bexsero la varstele de 6 si 8 luni sau la varstele de 13 si 15 luni si persistenta anticorpilor bactericizi la un an dupa cele doua doze administrate la 13 si 15 luni

 

Antigen Interval de varsta
intre 6 si 11 luniintre 12 si 23 luni
Varsta la momentul vaccinarii
6, 8 luni13, 15 luni
fHbp1 luna dupa a doua dozaN=23N=163
% seropozitivi* (Ii 95%)100% (85-100)100% (98-100)
TMG hSBA** (Ii 95%)250 (173-361)271 (237-310)
12 luni dupa a doua doza-N=68
% seropozitivi (Ii 95%)74% (61-83)
TMG hSBA (Ii 95%)14 (9,4-20)
NadA1 luna dupa a doua dozaN=23N=164
% seropozitivi (Ii 95%)100% (85-100)100% (98-100)
TMG hSBA (Ii 95%)534 (395-721)599 (520-690)
12 luni dupa a doua doza-N=68
% seropozitivi (Ii 95%)97% (90-100)
TMG hSBA (Ii 95%)70 (47-104)
PorA P1.41 luna dupa a doua dozaN=22N=164
% seropozitivi (Ii 95%)95% (77-100)100% (98-100)
TMG hSBA (Ii 95%)27 (21-36)43 (38-49)
12 luni dupa a doua doza-N=68
% seropozitivi (Ii 95%)18% (9-29)
TMG hSBA (Ii 95%)1,65 (1,2-2,28)
NHBA1 luna dupa a doua doza-N=46
% seropozitivi (Ii 95%)63% (48-77)
TMG hSBA (Ii 95%)11 (7,07-16)
12 luni dupa a doua doza-N=65
% seropozitivi (Ii 95%)38% (27-51)
TMG hSBA (Ii 95%)3,7 (2,15-6,35)

* % seropozitivi = procentul de subiecti care au atins o concentratie a hSBA ≥ 1:4 (cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 luni) si o concentratie a hSBA ≥ 1:5 (cu varsta cuprinsa intre 12 si 23 luni).

** TMG = titru mediu geometric.

Imunogenitatea la copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 10 ani

Imunogenitatea dupa doua doze de Bexsero administrate la interval de o luna sau de doua luni distanta la copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 10 ani a fost evaluata initial intr-un studiu clinic de faza 3 si in extensia studiului. in cadrul studiului initial, ale carui rezultate sunt prezentate sumarizat in Tabelul 5, participantii au primit doua doze de Bexsero la interval de doua luni. Titrurile de anticorpi si TMG al hSBA impotriva fiecarui antigen din compozitia vaccinului au fost mari dupa seria de doua doze administrate la copii (vezi Tabelul 5).

Tabelul 5. Raspunsurile exprimate ca titruri de anticorpi bactericizi la 1 luna de la administrarea celei de-a doua doze de Bexsero la copii cu varste cuprinse intre 2 si 10 ani, conform schemei de vaccinare la 0 si 2 luni

Antigen Varsta de 2 pana la 5 aniVarsta de 6 pana la 10 ani
fHbp% seropozitivi* (Ii 95%)N=99 100% (96-100)N=287 99% (96-100)
TMG hSBA** (Ii 95%)140(112-175)112(96-130)
NadA% seropozitivi (Ii 95%)N=99 99% (95-100)N=291 100% (98-100)
TMG hSBA (Ii 95%)584(466-733)457(392-531)
PorA P1.4% seropozitivi (Ii 95%)N=100 98% (93-100)N=289 99% (98-100)
TMG hSBA (Ii 95%)42(33-55)40(34-48)
NHBA% seropozitivi (Ii 95%)N=95 91% (83-96)N=275 95% (92-97)
TMG hSBA (Ii 95%)23(18-30)35(29-41)

* % seropozitivi = procentul de subiecti care au atins o concentratie a hSBA ≥ 1:4 (impotriva tulpinilor de referinta pentru antigenele fHbp, NadA, PorA P1.4) si o concentratie a hSBA ≥ 1:5 (impotriva tulpinii de referinta pentru antigenul NHBA).

** TMG = titru mediu geometric.

in extensia studiului, in care au fost administrate doua doze de Bexsero la distanta de o luna la copii nevaccinati, proportii mari de subiecti au fost seropozitivi la o luna dupa cea de a doua doza. A fost evaluata si prezenta raspunsului imun precoce dupa administrarea primei doze. Proportiile de subiecti seropozitivi (mai exact, care au obtinut o concentratie a hSBA de cel putin 1:4) pentru toate tulpinile au variat intre 46% si 95% la o luna dupa administrarea primei doze si intre 69% si 100% la o luna dupa a doua doza (Tabelul 6).

Tabelul 6. Raspunsurile exprimate ca titruri de anticorpi bactericizi la 1 luna de la administrarea celei de-a doua doze de Bexsero la copii cu varste cuprinse intre 2 si 10 ani, conform schemei de vaccinare la 0 si 1 luna

Antigen Varsta de 35 pana la 47 luniVarsta de 4 pana la 7 aniVarsta de 8 pana la 10 ani
fHbp% seropozitivi* (Ii 95%)N=98 100% (96,3-100)N=5498% (90,1-99,95)N=34 100% (89,7-100)
TMG hSBA** (Ii 95%)107(84-135)76,62(54-108)52,32(34-81)
NadA% seropozitivi (Ii 95%)N=98 100% (96,3-100)N=54 100% (93,4-100)N=34 100% (89,7-100)
TMG hSBA (Ii 95%)631(503-792)370,41(264-519)350,49(228-540)
PorA P1.4% seropozitivi (Ii 95%)N=98 100% (96,3-100)N=54 100% (93,4-100)N=33 100% (89,4-100)
TMG hSBA (Ii 95%)34(27-42)30,99(28-49)30,75(20-47)
NHBA% seropozitivi (Ii 95%)N=9175% (64,5-83,3)N=5269% (54,9-81,3)N=3476% (58,8-89,3)
TMG hSBA (Ii 95%)12(7,57-18)9,33(5,71-15)12,35(6,61-23)

* % seropozitivi = procentul de subiecti care au atins o concentratie a hSBA ≥ 1:4 (impotriva tulpinilor de referinta pentru antigenele fHbp, NadA, PorA P1.4) si o concentratie a hSBA ≥ 1:5 (impotriva tulpinii de referinta pentru antigenul NHBA).

** TMG = titru mediu geometric.

Aceeasi extensie a studiului a evaluat si persistenta anticorpilor si raspunsul la doza de rapel la copiii care au primele serii de doua doze primare la 2-5 sau 6-10 ani. Dupa 24-36 luni, procentul de subiecti seropozitivi (de exemplu un hSBA de cel putin 1:4) a scazut, variind intre tulpini de la 21% la 74% la copiii cu varsta de 4-7 ani si de la 47% la 86% la copiii cu varsta de 8-12 ani. Raspunsul la o doza de rapel administrata la 24-36 luni dupa seriile primare a fost un indicativ al memoriei imunologice, deoarece procentele de subiecti seropozitivi au variat intre tulpini de la 93% la 100% in cazul copiilor cu varsta de 4-7 ani și de la 96% la 100% la copiii cu varsta de 8-12 ani.

Imunogenitatea la adolescenti (cu varsta peste 11 ani) si la adulti

Adolescentilor li s-au administrat doua doze de Bexsero, la interval de una, doua sau sase luni intre doze; aceste date sunt rezumate in Tabelele 7 si 8.

in studiile efectuate la adulti, datele au fost obtinute dupa doua doze de Bexsero, administrate la interval de una sau doua luni (vezi Tabelul 9).

Schemele de vaccinare cu cele doua doze administrate la un interval de una sau doua luni au indicat raspunsuri imune similare atat la adulti, cat si la adolescenti. Au fost observate raspunsuri similare si la adolescentii carora li s-au administrat doua doze de Bexsero la un interval de sase luni intre doze.

Tabelul 7. Raspunsurile exprimate ca titruri de anticorpi bactericizi la adolescenti, la o luna dupa utilizarea a doua doze de Bexsero administrate conform unor scheme diferite de vaccinare cu doua doze si persistenta anticorpilor bactericizi intre 18 si 23 luni dupa a doua doza

 

Antigen 0, 1 luni0, 2 luni0, 6 luni
fHbp1 luna dupa a doua dozaN=638N=319N=86
% seropozitivi(Ii 95%)100%(99-100)100%(99-100)100%(99-100)
TMG hSBA(Ii 95%)210(193-229)234(209-263)218(157-302)
18-23 luni dupa a douadozaN=102N=106N=49
% seropozitivi(Ii 95%)82%(74-89)81%(72-88)84%(70-93)
TMG hSBA(Ii 95%)29(20-42)34(24-49)27(16-45)
NadA1 luna dupa a doua dozaN=639N=320N=86
% seropozitivi(Ii 95%)100%(99-100)99%(98-100)99%(94-100)
TMG hSBA(Ii 95%)490(455-528)734(653-825)880(675-1 147)
18-23 luni dupa a douadozaN=102N=106N=49
% seropozitivi(Ii 95%)93%(86-97)95%(89-98)94%(83-99)
TMG hSBA(Ii 95%)40(30-54)43(33-58)65(43-98)
PorA P1.41 luna dupa a doua dozaN=639N=319N=86
% seropozitivi(Ii 95%)100%(99-100)100%(99-100)100%(96-100)
TMG hSBA(Ii 95%)92(84-102)123(107-142)140(101-195)
18-23 luni dupa a douadozaN=102N=106N=49
% seropozitivi(Ii 95%)75%(65-83)75%(66-83)86%(73-94)
TMG hSBA(Ii 95%)17(12-24)19(14-27)27(17-43)
NHBA1 luna dupa a doua dozaN=46N=46-
% seropozitivi(Ii 95%)100%(92-100)100%(92-100)-
TMG hSBA(Ii 95%)99(76-129)107(82-140)-

* % seropozitivi = procentul de subiecti care au atins o concentratie a hSBA ≥ 1:4.

** TMG = titru mediu geometric.

in studiul efectuat la adolescenti, raspunsurile bactericide dupa doua doze de Bexsero au fost stratificate in functie de concentratia de referinta a hSBA mai mica de 1:4 sau egala cu sau mai mare decat 1:4. Titrurile de anticorpi si procentele subiectilor cu o crestere a concentratiilor hSBA de cel putin 4 ori fata de concentratia de referinta la o luna dupa administrarea celei de a doua doze de Bexsero sunt rezumate in Tabelul 8. Ca urmare a vaccinarii cu Bexsero, un procent mare de subiecti au fost seropozitivi si au inregistrat concentratii ale hSBA de patru ori mai mari, indiferent de starea lor inainte de vaccinare.

Tabelul 8. Procentul adolescentilor cu raspuns exprimat prin titruri de anticorpi bactericizi de cel putin 4 ori mai mari la o luna dupa utilizarea a doua doze de Bexsero administrate conform unor scheme diferite de vaccinare cu doua doze - stratificati in functie de titrurile pre-vaccinare

Antigen  0, 1 luni0, 2 luni0, 6 luni
fHbp% seropozitivi dupa a doua doza(Ii 95%)titru pre vaccinare mai mic de 1:4N=369 100% (98-100)N=179 100% (98-100)N=55 100% (94-100)
titru pre vaccinare ≥ 1:4N=269 100% (99-100)N=140 100% (97-100)N=31 100% (89-100)
% crestere de 4 ori dupa a doua doza (Ii 95%)titru pre vaccinare mai mic de 1:4N=369 100% (98-100)N=179 100% (98-100)N=55 100% (94-100)
titru pre vaccinare ≥ 1:4N=268 90% (86-93)N=140 86% (80-92)N=31 90% (74-98)
NadA% seropozitivi dupa a doua doza (Ii 95%)titru pre vaccinare mai mic de 1:4N=427 100% (99-100)N=211 99% (97-100)N=64 98% (92-100)
titru pre vaccinare ≥ 1:4N=212 100% (98-100)N=109 100% (97-100)N=22 100% (85-100)
% crestere de 4 ori dupa a doua doza (Ii 95%)titru pre vaccinare mai mic de 1:4N=426 99% (98-100)N=211 99% (97-100)N=64 98% (92-100)
titru pre vaccinare ≥ 1:4N=212 96% (93-98)N=109 95% (90-98)N=22 95% (77-100)
PorA P1.4% seropozitivi dupa a doua doza (Ii 95%)titru pre vaccinare mai mic de 1:4N=427 100% (98-100)N=208 100% (98-100)N=64 100% (94-100)
titru

* % seropozitivi = procentul de subiecti care au atins o concentratie a hSBA ≥ 1:4.

Date referitoare la persistenta anticorpilor pentru studiul la adolescenti au fost obtinute intr-o extensie a studiului de faza 3. La aproximativ 7,5 ani dupa seriile primare cu doua doze, procentul subiectilor cu hSBA ≥ 1:4 a scazut, variind intre tulpini de la 29% la 84%. Raspunsul la doza de rapel administrata la 7,5 ani de la seriile primare a fost un indicativ al memoriei imunologice, deoarece procentele care au atins un hSBA ≥ 1:4 pe tulpini au variat de la 93% la 100%.

Acelasi studiu a evaluat si datele referitoare la persistenta anticorpilor din extensia studiului initial de faza 3 la adolescenti. La aproximativ 4 ani dupa seriile de 2 doze primare, procentele de subiecti cu hSBA ≥ 1:5 au scazut, in general, de la un interval intre tulpini de 68% pana la 100% dupa a doua doza, pana la un interval intre tulpini de 9% pana la 84%. Raspunsul la doza de rapel administrata la 4 ani dupa seriile primare a fost un indicativ al memoriei imunologice, deoarece procentele de subiecti cu hSBA ≥ 1:5 variaza intre tulpini de la 92% la 100%.

Tabelul 9. Raspunsul exprimat prin titruri de anticorpi bactericizi la adulti dupa doua doze de Bexsero administrate conform a doua scheme de administrare diferite

 

Antigen 0, 1 luni0, 2 luni
fHbp1 luna dupa a doua dozaN=28N=46
% seropozitivi*(Ii 95%)100%(88-100)100%(92-100)
TMG hSBA**(Ii 95%)100(75-133)93(71-121)
NadA1 luna dupa a doua dozaN=28N=46
% seropozitivi(Ii 95%)100%(88-100)100%(92-100)
TMG hSBA(Ii 95%)566(338-948)144(108-193)
PorA P1.41 luna dupa a doua dozaN=28N=46
% seropozitivi(Ii 95%)96%(82-100)91%(79-98)
TMG hSBA(Ii 95%)47(30-75)32(21-48)

* % seropozitivi = procentul de subiecti care au atins o concentratie a hSBA ≥ 1:4.

** TMG = titru mediu geometric.

Raspunsul bactericid seric la antigenul NHBA nu a fost evaluat. Imunogenitatea la grupe speciale de pacienti

Copii si adolescenti cu deficit de complement, asplenie sau disfunctii splenice

Intr-un studiu clinic de faza 3 care a inclus copii si adolescenti cu varste de 2 pana la 17 ani cu deficit de complement (in numar de 40), cu asplenie sau disfunctii splenice (in numar de 107) si subiecti sanatosi cu varste similare ca si grup de control (in numar de 85), au fost administrate doua doze de Bexsero la interval de 2 luni. La o luna de la administrarea celei de-a doua doze, procentele de subiecti cu hSBA ≥ 1:5 la cei cu deficit de complement si asplenie sau disfunctii splenice au fost de 87% si 97% pentru antigenul fHbp, 95% si 100% pentru antigenul NadA, 68% si 86% pentru antigenul PorA P1.4 si respectiv 73% si 94% pentru antigenul NHBA, indicand un raspuns imun la acesti subiecti imunocompromisi. Procentele de subiecti sanatosi cu hSBA ≥ 1:5 au fost de 98% pentru antigenul fHbp, 99% pentru antigenul NadA, 83% pentru antigenul PorA P 1.4 si 99% pentru antigenul NHBA.
 
Proprietați farmacocinetice
 
Nu este cazul.

Date preclinice de siguranta

Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza toxicitatii dupa doze repetate si pe baza studiilor cu privire la toxicitatea asupra functiei de reproducere si toxicitatea asupra dezvoltarii.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 13.03.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice