Lintea rosie ofera organismului un plus de antioxidanti, micsoreaza valorile colesterolului, este satioasa si hranitoare.
Beneficii:
- Beneficii pentru inima si sistemul circulator – consumul de linte previne riscul afectiunilor cardiovasculare, prin reducerea nivelului de colesterol rau, precum si al tensiunii arteriale.
- Beneficii pentru sistemul digestiv – prin continutul de fibre solubile si insolubile, lintea are efecte benefice asupra sistemului digestiv, previne constipatia si sindromul colonului iritabil.
- Scade colesterolul – continutul considerabil de fibre, dar si procentul mic de grasimi al lintei favorizeaza scaderea nivelului colesterolului „rau” (LDL).
- Regleaza glicemia – fibrele solubile si indicele glicemic mic favorizeaza reglarea nivelului de zahar din sange.
- Reprezinta o sursa de proteine – datorita continutului de 25% proteine, lintea poate substitui cu succes carnea, fiind o alternativa mult mai sanatoasa. Este recomandata mai ales in dieta vegetarienilor si veganilor.
- Combate anemia – fierul din compozitia lintei contribuie la eliminarea simptomelor anemiei. Totodata, este indicata si in cazul recuperarii convalescentilor.
- Contribuie la intarirea sistemului imunitar datorita continutului bogat in antioxidanti.
- Reprezinta o sursa de energie pentru copii si sportivi.
- Este indicata in dietele pentru slabit, consumul de linte favorizeaza aparitia senzatiei de satietate si reduce aportul caloric din restul zilei, favorizand scaderea sau mentinerea greutatii corporale.
- Beneficii pentru femeile insarcinate – acidul folic din semintele de linte contribuie la dezvoltarea armonioasa a fatului si la cresterea secretiei lactate a mamei.
- Beneficii asupra pielii si tenului.
Compozitie:
Lintea contine proteine, fibre solubile si insolubile, minerale: magneziu, potasiu, fier, cupru, mangan, complexul B: B1, B2, B3, B5, B6, B9.
Mod de utilizare:
- Clatiti lintea cu apa din abundenta.
- Pentru a fierbe, utilizati trei cesti de apa pentru fiecare ceasca de linte. Soiurile de linte maro isi pastreaza cel mai bine forma dupa preparare.
- Se foloseste in mancaruri cu multe condimente sub forma de tocanite cu legume si linte, pateuri, sau simplu fiarta condimentata cu ceapa cruda, in special verde.
- Se poate prepara o supa delicioasa de linte care fierbe repede odata cu legumele (ceapa multa, morcovi, patrunjel, telina).
Forma de prezentare: Punga 500g