Boabele de soia contin majoritatea proteinelor, aparand in compozitia multor produse hranitoare. Cea mai importanta proprietate a sa este cea legata de prevenirea cancerului.
Continutul sau antioxidant protejeaza organismul de actiunea daunatoare a radicalilor liberi, care poate conduce la boli cardiovasculare si circulatorii, dar si la cancer.
Studiile din Japonia au aratat ca o portie de supa miso pe zi determina scaderea cu o treime a posibilitatii aparitiei cancerului la stomac.
Boabele de soia mai ofera o protectie si impotriva cancerelor cauzate de hormoni – cancerul la san, cancerul la ovare si cel cervical – datoriat substantelor chimice cu fitoestrogen, denumite isaflavonoizi.
Cea mai recenta substanta descoperita este genisteina despre care se stie ca limiteaza cresterea celulelor cancerigene.
Mod de consum:
Boabele de soia se spala si se lasa la inmuiat 2-3 ore, apoi se fierb, folosindu-se in diferite combinatii cu legume, smantana, cascaval, etc.
Pate de soia:
Ingrediente: 200g boabe de soia, 200g unt, 1-3 galbenusuri ou, sare, condimente (chimen, piper, cimbru), patrunjel, 2-3 catei de usturoi, o ceapa. Boabele de soia se fierb, se zdrobesc pana devin o pasta omogena.
Se amesteca impreuna cu untul, galbenusurile, patrunjelul, usturoiul si ceapa, taiate marunt.
Soia verde prajita:
Dupa fierbere se pune la cuptor cu sare si condimente dupa gust.
Se coace timp de 30 minute la foc potrivit. Se consuma precum alunele, avand un gust savuros si fiind foarte hranitoare.
Forma de prezentare: punga cu 500g