Indicatii
Inducerea remisiei la pacienti cu boala Crohn activa cu localizare la nivelul ileonului si/sau colonului ascendent, de intensitate usoara pana la moderata.
Inducerea remisiei la pacienti cu colita microscopica activa la adulti cu varsta ≥ 18 ani.
Dozaj
Doze
Boala Crohn si colita microscopica
Adulti cu varsta peste 18 ani
Doza zilnica recomandata este un plic (cu granule gastrorezistente ce contin budesonida 9 mg) o data pe zi, dimineata, cu aproximativ o jumatate de ora inainte de micul dejun.
Copii si adolescenti
Budenofalk Uno 9 mg granule gastrorezistente nu trebuie administrat la copii si adolescenti, din cauza experientei insuficiente la aceasta grupa de varsta.
Pacienti cu insuficienta renala
Nu exista recomandari specifice pentru doze la pacientii cu insuficienta renala (vezi pct. 5.2).
Pacienti cu insuficienta hepatica
Deoarece informatiile sunt limitate la aceasta grupa de pacienti, recomandarea unei doze specifice nu poate fi efectuata (vezi pct. 4.3, 4.4 si 5.2).
Mod de administrare
Administrare orala
Continutul unui plic trebuie luat inainte de micul dejun. Granulele trebuie plasate pe limba si inghitite intregi, cu mult lichid (de exemplu un pahar cu apa). Granulele nu trebuie mestecate sau zdrobite, pentru a evita distrugerea filmului gastrorezistent al granulelor. Dezagregarea prematura va influenta eliberarea medicamentului intr-un mod imprevizibil.
Durata tratamentului
Durata tratamentului trebuie limitata la 8 saptamani. Incetarea tratamentului
Tratamentul cu Budenofalk Uno granule 9 mg gastrorezistente nu trebuie oprit brusc. La sfarsitul tratamentului, Budenofalk Uno granule 9 mg gastrorezistente trebuie administrat la intervale prelungite, adica o data la doua zile, timp de pana la doua saptamani. Dupa aceasta perioada, tratamentul poate fi oprit.
Contraindicatii
Budenofalk Uno granule 9 mg gastrorezistente nu trebuie utilizat la pacientii cu:
hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1,
ciroza hepatica.
Atentionari
Tratamentul cu Budenofalk Uno 9 mg granule gastrorezistente determina concentratii sistemice mai mici ale hormonilor steroizi decat terapia orala conventionala cu glucocorticosteroizi. Trecerea de la alt tratament cu glucocorticosteroizi poate determina simptome legate de modificarea concentratiilor sistemice de steroizi.
Este necesara precautie la pacientii cu tuberculoza, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, osteoporoza, ulcer peptic, glaucom, cataracta, cu antecedente familiale de diabet zaharat, cu antecedente familiale de glaucom sau orice alta afectiune in care administrarea de glucocorticosteroizi poate provoca reactii adverse.
Acest medicament nu este adecvat pentru pacienti cu boala Crohn localizata la nivelul tractului gastrointestinal superior.
Deoarece acest medicament are predominant actiune locala, este putin probabil sa fie eficace la pacientii care prezinta simptomele extraintestinale ale bolii (de exemplu cele care afecteaza pielea, ochii sau articulatiile).
Efectele sistemice ale glucocorticosteroizilor pot sa apara, in special daca sunt prescrisi in doze mari si pe perioade prelungite. Astfel de efecte pot include sindromul Cushing iatrogen, supresia glandelor suprarenale, intarzierea cresterii, densitate minerala osoasa scazuta, cataracta, glaucom si o varietate larga de manifestari psihice/comportamentale (vezi pct. 4.8).
Infectii
Suprimarea raspunsului inflamator si a functiei sistemului imunitar cresc susceptibilitatea la infectii si severitatea lor. Riscul agravarii infectiilor bacteriene, fungice, amoebiene si virale in timpul tratamentului cu glucocorticosteroizi trebuie luat in considerare cu atentie. Tabloul clinic poate fi
adesea atipic si infectiile grave, cum sunt septicemia si tuberculoza, pot fi mascate si, de aceea, pot atinge un stadiu avansat inainte de a fi diagnosticate.
Varicela
Varicela reprezinta un motiv de ingrijorare deosebita, deoarece aceasta boala minora in mod normal poate fi letala la pacientii imunodeprimati. Pacientii fara antecedente certe de varicela trebuie sfatuiti sa evite contactul personal apropiat cu pacientii cu varicela sau herpes zoster si, daca sunt expusi, trebuie sa se adreseze imediat medicului. Daca pacientul este un copil, parintii trebuie sa ia in considerare aceasta recomandare de mai sus. La pacientii neimunizati expusi, care sunt tratati cu glucocorticosteroizi sistemici sau care au fost tratati in ultimele 3 luni, este necesara imunizarea pasiva cu imunoglobulina varicelo-zosteriana (IGVZ); aceasta trebuie administrata in decurs de 10 zile de la expunerea la varicela. Daca diagnosticul de varicela este confirmat, boala necesita tratament urgent de specialitate. Administrarea de glucocorticosteroizi nu trebuie oprita si poate fi necesara cresterea dozei.
Rujeola
Pacientilor cu imunitatea compromisa, expusi la rujeola, atunci cand este posibil, trebuie sa li se administreze imunoglobulina normala, cat mai repede posibil dupa expunere.
Vaccinuri
Vaccinurile vii nu trebuie administrate persoanelor care utilizeaza glucocorticosteroizi o lunga perioada de timp. Raspunsul de formare a anticorpilor la alte vaccinuri poate fi diminuat.
Pacienti cu tulburari ale functiei hepatice
Pe baza experientei la pacientii aflati in ultimul stadiu al cirozei biliare primitive (CBP) si cu ciroza hepatica, este de asteptat o biodisponibilitate sistemica crescuta a budesonidei la toti pacientii cu afectare severa a functiei hepatice. Cu toate acestea, administrarea de budesonida in doze zilnice de 9 mg la pacientii cu afectiune hepatica non-cirotica a fost sigura si bine tolerata. Nu exista nicio dovada ca este necesara o doza recomandata specific pentru pacientii cu afectiuni hepatice non- cirotice sau pentru cei a caror functie hepatica este doar usor afectata.
Tulburari de vedere
Tulburarile de vedere pot aparea in cazul utilizarii sistemice si topice de corticosteroizi. Daca pacientul se prezinta cu simptome cum sunt vedere incetosata sau alte tulburari de vedere, trebuie luata in considerare trimiterea sa la un oftalmolog pentru evaluarea cauzelor posibile care pot include cataracta, glaucom sau boli rare, precum corioretinopatia centrala seroasa (CRSC), care au fost raportate dupa utilizarea sistemica si topica de corticosteroizi.
Altele
Glucocorticosteroizii pot produce supresia axei hipotalamo-hipofizo-suprarenaliene, reducand raspunsul la stres. Daca pacientii sunt supusi unei interventii chirurgicale sau altor situatii de stres, este recomandat tratamentul suplimentar cu un glucocorticosteroid cu efect sistemic.
Tratamentul concomitent cu ketoconazol sau alti inhibitori ai izoenzimei CYP3A4 trebuie evitat (vezi pct. 4.5).
Budenofalk Uno 9 mg granule gastrorezistente contine lactoza, zahar si sorbitol. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza sau fructoza, sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza, deficit de sucraza-izomaltaza, deficit total de lactaza sau deficit congenital de lactaza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
Interactiuni
Interactiuni farmacodinamice
Glicozide cardiace
Actiunea glicozidei poate fi potentata de catre deficitul de potasiu.
Diuretice
Excretia potasiului poate fi accentuata. Interactiuni farmacocinetice
Citocromul P450
Inhibitori ai izoenzimei CYP3A4
Este de asteptat ca tratamentul concomitent cu inhibitori ai CYP3A, inclusiv cu medicamente care contin cobicistat, sa mareasca riscul de reactii adverse sistemice. Administrarea concomitenta trebuie evitata, cu exceptia cazurilor in care beneficiul obtinut depaseste riscul crescut de reactii adverse sistemice induse de corticosteroizi, in acest caz fiind obligatorie monitorizarea pacientilor pentru depistarea reactiilor adverse sistemice induse de corticosteroizi.
Administrarea orala a unei doze de 200 mg ketoconazol o data pe zi a crescut concentratiile plasmatice ale budesonidei (o doza unica de 3 mg) de aproximativ 6 ori in timpul administrarii concomitente.
Cand ketoconazolul a fost administrat dupa 12 ore de la administrarea budesonidei, concentratiile plasmatice au crescut de aproximativ 3 ori. Deoarece nu exista date suficiente pentru a furniza recomandari privind dozele, administrarea concomitenta trebuie evitata.
Alti inhibitori puternici ai izoenzimei CYP3A4, cum sunt ritonavir, itraconazol, claritromicina si suc de grepfrut pot, de asemenea, sa determine o crestere marcata a concentratiilor plasmatice ale budesonidei. De aceea, administrarea concomitenta cu budesonida trebuie evitata.
Inductori ai izoenzimei CYP3A4
Substantele sau medicamentele cum sunt carbamazepina si rifampicina, care induc izoenzima CYP3A4, pot reduce expunerea sistemica, dar si expunerea locala la budesonida la nivelul mucoasei intestinale. Poate fi necesara o ajustare a dozei de budesonida (utilizand, de exemplu, budesonida 3 mg capsule).
Substraturi ale izoenzimei CYP3A4
Substantele sau medicamentele care sunt metabolizate de izoenzima CYP3A4 pot fi in competitie cu budesonida. Administrarea concomitenta poate determina cresterea concentratiei plasmatice a budesonidei daca substanta competitoare are o afinitate mai puternica pentru izoenzima CYP3A4 sau
– daca budesonida se leaga mai puternic la izoenzima CYP3A4 – concentratia plasmatica a substantei competitoare poate creste si poate fi necesara ajustarea dozei/reducerea dozei acestui medicament.
Au fost raportate concentratii plasmatice crescute si accentuarea efectelor glucocorticosteroizilor la femeile care utilizau, de asemenea, estrogeni sau contraceptive orale, dar acestea nu au fost observate in cazul utilizarii contraceptivelor orale combinate cu doze mici de hormoni.
Cimetidina, administrata la dozele recomandate in asociere cu budesonida, are un efect mic, dar nesemnificativ asupra farmacocineticii budesonidei. Omeprazolul nu are niciun efect asupra farmacocineticii budesonidei.
Substante care leaga steroizi
Teoretic, interactiunile potentiale cu rasinile sintetice care leaga steroizi, cum este colestiramina, si cu antiacidele nu pot fi excluse. Daca sunt administrate in acelasi timp cu Budenofalk Uno 9 mg granule gastrorezistente, astfel de interactiuni pot determina o reducere a efectului budesonidei. De aceea, aceste preparate nu trebuie administrate simultan, ci la cel putin doua ore distanta.
Deoarece tratamentul cu budesonida poate scadea functia glandelor suprarenale, este posibil ca o analiza de stimulare cu ACTH pentru diagnosticarea insuficientei hipofizare sa conduca la obtinerea unor rezultate false (valori scazute).
Sarcina
Sarcina
Administrarea in timpul sarcinii trebuie evitata daca nu exista motive convingatoare pentru tratamentul cu Budenofalk Uno 9 mg granule gastrorezistente. Exista date limitate privind efectele asupra sarcinii dupa administrarea orala a budesonidei la om. Desi datele privind utilizarea inhalatorie a budesonidei la un numar mare de sarcini expuse nu indica reactii adverse, concentratia plasmatica maxima de budesonida la om este de asteptat sa fie mai mare in cazul tratamentului cu Budenofalk Uno 9 mg granule gastrorezistente comparativ cu administrarea inhalatorie de budesonida. La animalele gestante, budesonida, similar altor glucocorticosteroizi, a demonstrat ca produce anomalii ale dezvoltarii fetale (vezi pct. 5.3). Relevanta acestor constatari la om nu a fost stabilita.
Alaptarea
Budesonida se excreta in laptele uman (sunt disponibile date privind eliminarea dupa utilizarea pe cale inhalatorie). Cu toate acestea, dupa administrarea Budenofalk Uno 9 mg granule gastrorezistente la dozele terapeutice, sunt anticipate doar efecte minore la copilul alaptat. Trebuie luata decizia fie de a intrerupe alaptarea, fie de a intrerupe/de a se abtine de la tratamentul cu budesonida, avand in vedere beneficiul alaptarii pentru copil si beneficiul tratamentului pentru femeie.
Fertilitatea
Nu exista date privind efectul budesonidei asupra fertilitatii la om. In studiile la animale, fertilitatea nu a fost afectata dupa tratamentul cu budesonida (vezi pct. 5.3).
Condus auto
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse
Evaluarea reactiilor adverse se face pe baza urmatoarei conventii privind frecventa: Foarte frecvente (≥1/10)
Frecvente (≥1/100 si sub 1/10)
Mai putin frecvente (≥1/1000 si sub 1/100) Rare (≥1/10000 si sub 1/1000)
Foarte rare (sub 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu pot fi estimata din datele disponibile).
Aparate, sisteme si organe | Frecventa conform conventiei MedDRA | Reactie adversa |
Tulburari metabolice si de nutritie | Frecvente | Sindrom Cushing: de exemplu cu fatain luna plina,obezitate tronculara, reducere a tolerantei la glucoza, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, retentie de sodiu cu formare de edeme, excretie crescuta a potasiului, inactivitate sau atrofie a corticosuprarenalei, stria rubra (vergeturi rosii), acnee steroidiana, tulburari ale secretiei hormonilor sexuali (de exemplu amenoree,hirsutism, impotenta). |
Foarte rare | Intarziere a cresterii la copil | |
Tulburari oculare | Rare | Glaucom, cataracta, vedere incetosata (vezi, de asemenea, pct. 4.4) |
Tulburari gastro-intestinale | Frecvente | Dispepsie, durere abdominala |
Mai puţin frecvente | Ulcer gastric sau duodenal |
Aparate, sisteme si organe | Frecventa conform conventiei MedDRA | Reactie adversa |
Rare | Pancreatita | |
Foarte rare | Constipatie | |
Tulburari ale sistemului imunitar | Frecvente | Cresterea riscului de aparitie a infectiilor |
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv | Frecvente | Durere musculara si articulara, slabiciune musculara, contracturamusculara, osteoporoza |
Rare | Osteonecroza | |
Tulburari ale sistemului nervos | Frecvente | Cefalee |
Foarte rare | Pseudotumori cerebrale, inclusiv edem papilar la adolescenti | |
Tulburări psihice | Frecvente | Depresie, iritabilitate, euforie |
Mai puţin frecvente | Hiperactivitate psihomotorie, anxietate | |
Rare | Agresivitate | |
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat | Frecvente | Exantem alergic, petesii, intarziere a cicatrizarii ranilor, dermatita de contact |
Rare | Echimoze | |
Tulburari vasculare | Foarte rare | Risc crescut de tromboza, vasculita (sindrom de intrerupere dupatratamentul de lunga durata) |
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare | Foarte rare | Oboseala, stare generala de rau |
Majoritatea reactiilor adverse mentionate in acest RCP sunt de asteptat, de asemenea, pentru tratamentul cu alti glucocorticosteroizi.
Ocazional, pot sa apara reactii adverse tipice glucocorticosteroizilor sistemici. Aceste reactii adverse sunt dependente de doza, durata tratamentului, administrarea concomitenta sau anterioara a altor glucocorticosteroizi si de sensibilitatea individuala.
Studiile clinice au aratat ca frecventa reactiilor adverse asociate glucocorticosteroizilor este mai mica in cazul administrarii Budenofalk pe cale orala, comparativ cu tratamentul pe cale orala cu doze echivalente de prednisolon.
O exacerbare sau reaparitia manifestarilor extraintestinale (in special afectarea pielii si articulatiilor) poate aparea la trecerea unui pacient de la tratamentul cu glucocorticosteroizi cu actiune sistemica la budesonida cu actiune locala.
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro.
Supradozaj
Pana in prezent, nu se cunosc cazuri de supradozaj cu budesonida.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: corticosteroizi cu actiune locala, codul ATC: A07EA06.
Mecanismul exact de actiune al budesonidei in tratamentul bolii inflamatorii intestinale nu este pe deplin inteles. Datele obtinute din studiile de farmacologie clinica si din studiile clinice controlate arata ca modul de actiune al Budenofalk Uno 9 mg granule gastrorezistente este bazat predominant pe actiunea locala la nivelul intestinului. Budesonida este un glucocorticosteroid cu efect antiinflamator local mare. La doze clinice echivalente glucocorticoizilor cu actiune sistemica budesonida determina o supresie semnificativ mai scazuta a axei hipotalamo-hipofizo-suprarenaliene si are un efect mai scazut asupra markerilor de inflamatie.
Budenofalk Uno 9 mg granule gastrorezistente prezinta o influenta dependenta de doza asupra concentratiilor plasmatice de cortizol care, la doza recomandata de 9 mg budesonida pe zi, sunt semnificativ mai mici decat cele obtinute in cazul administrarii dozelor eficace echivalente clinic de glucocorticosteroizi sistemici.
Eficacitate si siguranta clinica
Boala Crohn
Intr-un studiu de tip dublu-orb, cu dubla mascare a formei farmaceutice, randomizat, efectuat la pacienti cu boala Crohn usoara pana la moderata (200 sub scor CDAI sub 400), cu localizare la nivelul ileonului terminal si/sau colonului ascendent, a fost studiata eficacitatea unei doze de budesonida 9 mg administrata o data pe zi in comparatie cu budesonida 3 mg administrata de 3 ori pe zi.
Obiectivul primar de eficacitate urmarit a fost procentul de pacienti in remisiune clinica la saptamana 8 (CDAI sub 150). In acest studiu au fost inclusi in total 471 pacienti (set total de analize, FAS), iar 439 pacienti au efectuat setul de analize conform protocolului de studiu (per protocol, PP).
Nu au fost diferente relevante intre caracteristicile initiale ale celor doua grupuri de tratament studiate. La momentul evaluarii finale se aflau in remisiune clinica 71,3% din pacientii inclusi in grupul tratat cu budesonida 9 mg in doza unica zilnica si 75,1 % din pacientii inclusi in grupul tratat cu budesonida 3 mg administrata de 3 ori pe zi (p = 0,01975). Aceste rezultate demonstreaza non-inferioritate pentru budesonida 9 mg in doza unica zilnica in comparatie cu budesonida 3 mg administrata de 3 ori pe zi.
Nu au fost raportate reactii adverse grave asociate cu medicamentul.
Colita microscopica
Studii clinice privind inducerea remisiunii in colita colagenoasa
Eficacitatea si siguranta budesonidei pentru inducerea remisiunii in colita colagenoasa au fost evaluate in cadrul a doua studii prospective, in regim dublu-orb (DO), randomizate, controlate cu placebo, multicentrice, la pacienti cu colita colagenoasa activa.
In cadrul unuia dintre studii, 30 de pacienti au fost randomizati la tratamentul cu 9 mg de budesonida pe zi, 25 de pacienti la tratamentul cu 3 g de mesalazina pe zi si 37 la placebo. Variabila primara de eficacitate a fost reprezentata de rata pacientilor in remisiune clinica, definita ca ≤ 3 scaune pe zi.
Criteriul final de evaluare primar a fost atins pentru 80% dintre pacientii tratati cu budesonida, 44% dintre pacientii tratati cu mesalazina si 59,5% dintre pacientii din grupul cu placebo (budesonida in comparatie cu placebo = 0,072). Conform unei alte definitii a remisiunii clinice, care tine seama de consistenta scaunului, adica o medie sub 3 scaune pe zi si o medie sub 1 scaun apos pe zi in ultimele 7 zile inainte de ultima administrare a medicamentului de studiu, la 80% dintre pacientii din grupul cu
budesonida, 32,0% dintre pacientii din grupul cu mesalazina si 37,8% dintre pacientii din grupul cu placebo s-a obtinut remisiunea (budesonida in comparatie cu placebo: p sub 0,0006). Budesonida a fost sigura si bine tolerata. Niciunul dintre evenimentele adverse din grupul cu budesonida nu a fost considerat a fi asociat cu medicamentul.
In cadrul unui alt studiu, 14 pacienti au fost randomizati la tratamentul cu 9 mg de budesonida pe zi si 14 pacienti au fost randomizati la placebo. Variabila primara de eficacitate a fost reprezentata de raspunsul clinic definit ca o scadere la ≤ 50% a activitatii bolii de la momentul initial, activitatea bolii fiind definita ca numarul de scaune din ultimele 7 zile. La 57,1% dintre pacientii din grupul cu budesonida si 21,4% dintre pacientii din grupul cu placebo s-a obtinut raspunsul clinic (p = 0,05).
Budesonida a fost sigura si bine tolerata. Nu au aparut reactii adverse grave la medicament in grupul cu budesonida.
Studiu clinic privind inducerea remisiunii in colita limfocitara
Eficacitatea si siguranta clinica a budesonidei in inducerea remisiunii in colita limfocitara au fost evaluare in cadrul unui studiu prospectiv, in regim dublu-orb (DO), cu mascare dubla a formei farmaceutice, randomizat, controlat cu placebo, multicentric, la pacienti cu colita limfocitara activa. Criteriul final de evaluare primar a fost reprezentat de rata remisiunii clinice, definita ca un maxim de 21 de scaune, prin urmare cel mult 6 scaune apoase in ultimele 7 zile inainte de ultima vizita.
57 de pacienti au fost randomizati (cate 19 pacienti in grupul cu budesonida, grupul cu mesalazina si grupul cu placebo) si au luat cel putin o doza de medicatie de studiu (budesonida: 9 mg o data pe zi, mesalazina 3 g o data pe zi). Durata tratamentului a fost de 8 saptamani.
In cadrul analizei de confirmare, la un procentaj semnificativ mai mare de pacienti din grupul cu budesonida (78,9%) in comparatie cu pacientii din grupul cu placebo (42,1%) a fost atins criteriul final de evaluare primar, indicand superioritatea budesonidei fata de placebo (p = 0,010). Dintre pacientii din grupul cu mesalazina, la 63,2% s-a obtinut remisiunea clinica (p = 0,097 in comparatie cu placebo).
Proprietati farmacocinetice
Absorbtie
Datorita filmului specific al Budenofalk Uno 9 mg granule gastrorezistente, exista o perioada de latenta de 2-3 ore. La voluntari sanatosi, in conditii de repaus alimentar, concentratiile plasmatice maxime medii ale budesonidei au fost de 2,2 ng/ml la aproximativ 6 ore dupa administrarea orala a unei doze unice de 9 mg budesonida granule gastrorezistente.
Intr-un studiu cu o doza unica de 3 mg budesonida granule gastrorezistente s-a demonstrat ca ingestia concomitenta de alimente poate intarzia eliberarea granulelor din stomac cu aproximativ 2-3 ore, prelungind perioada de latenta la aproximativ 4-6 ore, fara modificarea vitezei de absorbtie.
Distributie
Budesonida are un volum de distributie mare (aproximativ 3 l/kg). Legarea de proteinele plasmatice este in medie de 85-90 %.
Metabolizare
Budesonida este metabolizata hepatic in proportie mare (aproximativ 90%), rezultand metaboliti cu activitate glucocorticosteroida mica. Activitatea glucocorticosteroida a principalilor metaboliti,
6β-hidroxibudesonida si 16α-hidroxiprednisolon, reprezinta mai putin de 1% din cea a budesonidei.
Eliminare
Valoarea medie a timpului de injumatatire plasmatica prin eliminare este de aproximativ 3-4 ore. Disponibilitatea sistemica la voluntarii sanatosi, precum si la pacientii aflati in repaus alimentar, cu boli inflamatorii intestinale, este de aproximativ 9-13%. Clearance-ul budesonidei este de aproximativ 10-15 l/min.
Budesonida este eliminata pe cale renala doar in cantitati neglijabile.
Grupe speciale de pacienti (cu boli hepatice)
O cantitate relevanta de budesonida este metabolizata in ficat. Expunerea sistemica la budesonida poate fi crescuta la pacientii cu insuficienta hepatica, din cauza unei scaderi a metabolizarii budesonidei prin intermediul izoenzimei CYP3A4. Aceasta este dependenta de tipul si severitatea bolii hepatice.
Date preclinice de siguranta
Datele preclinice din studiile de toxicitate acuta, subcronica si cronica efectuate cu budesonida au demonstrat atrofia timusului si a cortexului suprarenal si o reducere in special a numarului limfocitelor. Aceste efecte au fost mai putin pronuntate sau de aceeasi intensitate ca cele observate la alti glucocorticosteroizi. Similar altor glucocorticosteroizi si in functie de doza si durata si in functie de afectiuni, aceste efecte steroidiene pot avea, de asemenea, relevanta la om.
Budesonida nu a avut efecte mutagene intr-un numar de teste efectuate in vitro si in vivo.
In studiile de carcinogenitate lunga durata efectuate cu budesonida la sobolan a fost observat un numar usor crescut de focare celulare hepatice bazofile si a fost observata o incidenta crescuta a neoplasmelor hepatocelulare primare, astrocitoamelor (la masculii de sobolan) si tumorilor mamare (la femelele de sobolan). Aceste tumori sunt determinate probabil de actiunea specifica la nivelul receptorului steroidian,de cresterea incarcarii metabolice si de efectele anabolizante hepatice, efecte care sunt, de asemenea, demonstrate in studiile efectuate la sobolan si pentru alti glucocorticosteroizi si, prin urmare, ele reprezinta un efect de clasa la aceste specii.
Budesonida nu a avut niciun efect asupra fertilitatii la sobolan. La animalele gestante, budesonida, similar altor glucocorticosteroizi, a determinat deces al fetusilor si anomalii ale dezvoltarii fetusilor (pui nascuti mai mici, crestere intrauterina intarziata si anomalii scheletice ale fetusilor). La unii glucocorticosteroizi s-a raportat producerea de palatoschizis la animale. Relevanta acestor rezultate la om nu a fost stabilita (vezi, de asemenea, pct. 4.6).