Medicamente cu reteta

Caduet 5mg/10mg, 30 comprimate filmate, Pfizer

Brand: PFIZER

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Caduet 5mg/10mg, 30 comprimate filmate, Pfizer

5351852

Indicatii

  • CADUET este indicat pentru prevenirea evenimentelor cardiovasculare la pacientii hipertensivi, care prezinta 3 factori de risc cardiovascular asociati (vezi pct. 5.1).
  • CADUET trebuie utilizat ca adjuvant al masurilor non-farmacologice utilizate in controlarea factorilor de risc cardiovascular, cum sunt: dieta cu restrictie pentru lipide saturate si colesterol, exercitii fizice si oprirea fumatului, atunci cand aceste masuri nu s-au dovedit eficace.

Dozaj

CADUET se administreaza pe cale orala.

Doza recomandata pentru initierea tratamentului este de un comprimat filmat CADUET 5 mg/10 mg, o data pe zi.

Daca se constata ca pacientul necesita un control mai bun al tensiunii arteriale, se poate administra un comprimat filmat CADUET 10 mg/10 mg, o data pe zi.

Dozele pot fi administrate in orice moment al zilei, independent de orarul meselor.

CADUET poate fi utilizat in monoterapie sau in asociere cu alte medicamente antihipertensive, dar nu trebuie utilizat in asociere cu un alt blocant al canalelor de calciu sau o alta statina.

Pacienti cu insuficienta renala: La pacientii cu insuficientǎ renala nu este necesara ajustarea dozelor (vezi pct. 4.4 si pct. 5.2). Pacienti cu insuficienta hepatica: CADUET este contraindicat pacientilor cu boala hepatica activa (vezi pct. 4.3). Copii/adolescenti: La copii si adolescenti siguranta si eficacitatea tratamentului cu CADUET nu au fost stabilite. De aceea, nu se recomanda administrarea CADUET la aceste grupe de varsta. Pacienti varstnici: Nu este necesara ajustarea dozelor (vezi pct. 5.2). Utilizarea in asociere cu alte medicamente
Daca se asociaza cu ciclosporina, doza de atorvastatina nu trebuie sa depaseasca 10 mg (vezi pct. 4.5). La pacientii carora li se administreaza agentii antivirali elbasvir/grazoprevir impotriva hepatitei cu virus C sau letermovir pentru profilaxia infectiei cu citomegalovirus concomitent cu atorvastatina, doza de atorvastatina nu trebuie sa depaseasca 20 mg/zi (vezi pct. 4.4 si 4.5).

Utilizarea atorvastatinei nu se recomanda la pacientii carora li se administreaza letermovir in asociere cu ciclosporina (vezi pct. 4.4 si 4.5).

Contraindicatii
CADUET este contraindicat pacientilor:

  • cu hipersensibilitate la dihidropiridine*, la substantele active amlodipina si atorvastatina, sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1;
  • cu boala hepatica activa sau cresterea persistenta si inexplicabila a concentratiilor serice de transaminaze de peste 3 ori fata de limita superioara a valorilor normalului;
  • in timpul sarcinii si alaptarii si la femei aflate la varsta fertila care nu utilizeaza mijloace contraceptive adecvate (vezi pct. 4.6);
  • tratati concomitent cu itraconazol, ketoconazol, telitromicina (vezi pct. 4.5).
  • cu hipotensiune arteriala severa;
  • cu soc (incluzand soc cardiogenic);
  • cu obstructia fluxului sanguin de la nivelul ventriculului stang (de exemplu stenoza aortica de grad inalt);
  • cu insuficienta cardiaca cu instabilitate hemodinamica dupa infarct miocardic acut;
  • tratati cu antiviralele glecaprevir/pibrentasvir impotriva hepatitei cu virus C.

amlodipina este o dihidropiridina blocant al canalului de calciu

Atentionari
Insuficienta cardiaca: Pacientii cu insuficienta cardiaca trebuie tratati cu precautie. Intr-un studiu controlat placebo, pe termen lung, incidenta edemului pulmonar la pacientii cu insuficienta cardiaca
severa (clasa III si IV NYHA) a fost mai mare la grupul tratat cu amlodipina fata de grupul placebo (vezi pct. 5.1). Blocantele canalelor de calciu, inclusiv amlodipina, trebuie utilizate cu precautie la pacientii cu insuficinta cardiaca congestiva, deoarece acestea pot creste riscul ulterior de evenimente cardiovasculare si mortalitate.

Functia hepatica: Investigarea functiei hepatice trebuie efectuata inaintea initierii tratamentului si apoi periodic, precum si la pacientii la care apar semne si simptome sugestive pentru afectarea ficatului. In cazul cresterii valorilor concentratiei serice de transaminaze, monitorizarea trebuie continuata pana ce valorile revin la normal.
Daca valorile concentratiei serice de AST si ALT se mentin mai mari de peste 3 ori fata de limita superioara a valorilor normalului (LSN), tratamentul trebuie intrerupt.

La pacientii cu afectare a functiei hepatice, timpul de injumatatire al amlodipinei este prelungit si valorile ASC sunt crescute; nu s-au stabilit recomadari privind dozele.

Datorita atorvastatinei din compozitie, CADUET trebuie utilizat cu prudenta de pacientii care consuma mari cantitati de alcool etilic, pacientii cu insuficienta hepatica si/sau care au antecedente de boli hepatice.

Afectarea musculaturii scheletice: Ca si in cazul altor inhibitori de HMG-CoA reductaza, atorvastatina poate afecta musculatura scheletica provocand mialgie, miozita si miopatie care rar poate evolua catre rabdomioliza, caracterizata prin cresterea semnificativa a valorilor concentratiei plasmatice de CPK (mai mare de 10 ori LSN), mioglobinemie si mioglobinurie. Acestea pot duce la insuficienta renala, rareori cu evolutie letala.
La pacientii asimptomatici tratati cu statine nu se recomanda controlul regulat al concentratiei de CPK si al altor enzime musculare. Monitorizarea CPK este recomandata inaintea inceperii tratamentului cu orice statina la pacientii cu factori predispozanti pentru rabdomioliza si la cei cu simptome musculare pe durata tratamentului cu o statina (vezi mai jos).

Au existat raportari foarte rare de miopatie necrotizanta mediata imun (MNMI) in cursul sau dupa tratamentul cu anumite statine. MNMI este caracterizata clinic printr-o slabiciune persistenta a musculaturii proximale si printr-o concentratie plasmatica crescuta a creatinkinazei, care persista in ciuda intreruperii tratamentului cu statine.

Inainte de initierea tratamentului

CADUET trebuie recomandat cu prudenta pacientilor cu factori predispozanti la rabdomioliza. Concentratia de creatinfosfokinaza (CPK) trebuie masurata inainte de initierea tratamentului cu statine in urmatoarele situatii:

  • Insuficienta renala;
  • Hipotiroidism;
  • Antecedente personale sau familiale de afectiuni musculare ereditare;
  • Antecedente de toxicitate musculara la o statina sau un fibrat;
  • Antecedente de boli hepatice si/sau in cazul consumului cantitatilor mari de alcool;
  • La varstnici (mai mare de 70 ani), trebuie luata in considerare necesitatea unei astfel de masuratori, in functie de prezenta factorilor predispozanti pentru rabdomioliza;
  • Situatii in care poate aparea o crestere a nivelurilor plasmatice, cum ar fi interactiuni (vezi pct. 4.5) si populatiile speciale, inclusiv subpopulatiile genetice (vezi pct. 5.2).

In aceste situatii, trebuie evaluate riscurile tratamentului fata de posibilele beneficii, fiind recomandata monitorizarea clinica regulata. Daca concentratia bazala a CPK este semnificativ crescuta (mai mare de 5 ori LSN), tratamentul nu trebuie initiat.

Determinarea valorilor creatinfosfokinazei

Valorile concentratiei plasmatice de creatinfosfokinaza (CPK) nu trebuie masurate dupa un efort fizic intens sau in prezenta oricarei alte cauze care poate determina cresterea acestora, deoarece interpretarea valorilor devine dificila. Daca valoarea bazala a concentratiei de CPK este semnificativ crescuta (mai mare de 5 ori LSN), aceasta trebuie sistematic reevaluata dupa 5-7 zile, pentru confirmarea rezultatelor. Daca valoarea bazala a concentratiei CPK mai mare de 5 ori LSN este confirmata, tratamentul nu trebuie initiat.

In timpul tratamentului

Pacientilor trebuie sa li se ceara sa raporteze prompt orice durere musculara inexplicabila, crampe musculare sau stare de slabiciune musculara, mai ales daca se acompaniaza de stare generala de rau sau febra.

Daca aceste simptome apar in cursul tratamentului, trebuie masurata concentratia de CPK. Daca valoarea concentratiei este semnificativ crescuta (mai mare de 5 ori LSN), tratamentul trebuie intrerupt.

Daca simptomele musculare sunt severe si cauzeaza disconfort zilnic, chiar daca valorile concentratiei CPK sunt crescute dar sunt mai mici de 5 x LSN, trebuie avuta in vedere posibila intrerupere a tratamentului.

Daca simptomele se remit si valorile CPK revin la normal, reintroducerea CADUET poate fi avuta in vedere, la doza cea mai scazuta si cu monitorizare atenta.

Tratamentul cu CADUET trebuie intrerupt daca apar cresteri semnificative din punct de vedere clinic ale nivelurilor de CPK (mai mare de 10 x ULN) sau daca este diagnosticata sau suspectata rabdomioliza.

Amlodipina nu prezinta nici un efect asupra rezultatelor paramentrilor de laborator.

Medicatia concomitenta

Nu se recomanda asocierea CADUET cu dantrolen (perfuzie), gemfibrozil si fibrati.

Asemanator altor medicamente din clasa statinelor, riscul de rabdomioliza este crescut atunci cand se administreaza CADUET concomitent cu anumite medicamente care pot creste concentratia plasmatica de atorvastatina, cum sunt: inhibitori potenti ai CYP3A4 sau proteine de transport (de ex., ciclosporina, telitromicina, claritromicina, delavirdina, stiripentol, ketoconazol, voriconazol, itraconazol, posaconazol, letermovir si inhibitori ai proteazei HIV, inclusiv ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, tipranavir/ritonavir, etc.). De asemenea, riscul de miopatie poate fi crescut de administrarea concomitenta de gemfibrozil si a altor derivati ai acidului fibric, antivirale pentru tratamentul hepatitei cu virus C (VHC) (de exemplu boceprevir, telaprevir,elbasvir/grazoprevir, ledipasvir/sofosbuvir), eritromicina, niacina, ezetimiba, sau colchicina. Daca este posibil, trebuie luate in considerare terapiile alternative (care nu interactioneaza) in locul acestor medicamente.

In cazurile in care administrarea concomitenta a acestor medicamente cu CADUET este necesara, trebuie luate in considerare beneficiile si riscurile tratamentului concomitent, recomandandu-se monitorizarea clinica adecvata a acestor pacienti (vezi pct. 4.5).

Caduet nu trebuie administrat concomitent cu preparate ce contin acid fusidic sau timp de 7 zile de la intreruperea tratamentului cu acid fusidic. La pacientii la care este considerata esentiala administrarea sistemica de acid fusidic, tratamentul cu statine trebuie intrerupt pe toata durata tratamentului cu acid fusidic. Au existat raportari de cazuri de rabdomioliza (inclusiv unele decese) la pacienti care primeau concomitent acid fusidic si statine (vezi pct. 4.5). Pacientii trebuie sfatuiti sa solicite imediat ajutor medical daca prezinta orice simptom de atonie, durere sau sensibilitate musculara.

Tratamentul cu statine poate fi reluat la sapte zile dupa intreruperea tratamentului cu acid fusidic.

In cazuri exceptionale, in care este necesara administrarea sistemica indelungata de acid fusidic, ca de exemplu pentru tratamentul infectiilor severe, necesitatea administrarii concomitente de Caduet si acid fusidic trebuie sa fie evaluata pentru fiecare caz in parte sub supraveghere medicala atenta.

Preventia Accidentului Vascular Cerebral prin Reducerea Agresiva a Valorilor Colesterolului (SPARCL – Stroke Prevention by Aggressive Reduction in Cholesterol Levels)
Intr-o analiza post-hoc a subtipurilor de accident vascular cerebral la pacientii fara boala coronariana, care au suferit recent un accident vascular cerebral sau un accident ischemic tranzitor, s-a observat o incidenta mai mare a accidentelor vasculare cerebrale hemoragice la pacientii la care s-a initiat tratamentul cu atorvastatina 80 mg, comparativ cu placebo. Acest risc crescut s-a observat, in special la pacientii care la data inrolarii in studiu suferisera un accident vascular cerebral hemoragic sau infarct cerebral lacunar. Pentru pacientii cu accident vascular cerebral hemoragic sau infarct cerebral lacunar in antecedente, raportul intre riscurile si beneficiile administrarii de atorvastatina 80 mg nu este stabilit, si riscul potential al unui accident vascular cerebral hemoragic trebuie luat in considerare inainte de initierea tratamentului (vezi pct. 5.1).

Boala pulmonara interstitiala: Pentru unele statine s-au raportat cazuri exceptionale de boala pulmonara interstitiala, in special in tratamentul de lunga durata (vezi pct. 4.8). Simptomele de prezentare pot include dispnee, tuse neproductiva si alterarea starii generale (fatigabilitate, scadere ponderala si febra). Daca se suspecteaza aparitia bolii pulmonare interstitiale, tratamentul cu statine trebuie intrerupt. Diabetul zaharat
Exista dovezi care sugereaza ca statinele cresc glicemia si, la unii pacienti cu risc crescut de aparitie a diabetului zaharat, pot produce hiperglicemie, cu valori care sa necesite masuri considerate de rutina la pacientii cu diabet zaharat diagnosticat. Totusi, riscul de aparitie a diabetului zaharat este depasit de beneficiul reducerii riscului cardiovascular si, prin urmare, nu exista un motiv pentru intreruperea tratamentului cu statine. Pacientii cu risc crescut (valori ale glicemiei in conditii de repus alimentar intre 5,6 si 6,9 mmol/l, IMC mai mare de 30 kg/m2, valori crescute ale trigliceridemiei, hipertensiune arteriala) trebuie monitorizati clinic si paraclinic, in acord cu ghidurile nationale.

Excipienti

Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per doza, adica practic „nu contine sodiu”.

Interactiuni
Interactiuni legate de asocierea medicamentoasa
Datele provenite dintr-un studiu de interactiune medicamentoasa cu 10 mg amlodipina si 80 mg atorvastatina la subiecti sanatosi, arata ca farmacocinetica amlodipinei nu este afectata cand cele doua medicamente sunt administrate concomitent. Nu a fost inregistrat nici un efect asupra Cmax a atorvastatinei, dar ASC a atorvastatinei a crescut cu 18% (II90%[109-127%]) in prezenta amlodipinei.

Nu au fost realizate studii de interactiune privind CADUET si alte medicamente. Rezultatele din alte studii privind interactiunile, realizate cu amlodipina si atorvastatina ca atare sunt prezentate mai jos:

Interactiuni legate de amlodipina

Asocieri nerecomandate

Dantrolen (perfuzie):
La animale, au fost observate cazuri de fibrilatie ventriculara letala si colaps cardiovascular in asociere cu hiperkalemia, atunci cand au fost administrate verapamil si dantrolen i.v. . Din cauza riscului de hiperkalemie, este recomandat sa fie evitata administrarea concomitenta de blocante ale canalelor de calciu precum amlodipina la pacientii susceptibili la hipertermie maligna si in gestionarea hipertermiei maligne.

Prin extrapolare, asocierea amlodipinei cu dantrolen trebuie evitata (vezi pct. 4.4).

Asocieri care necesita prudenta

Baclofen:
Cresterea efectului antihipertensiv. Daca este necesar, se monitorizeaza tensiunea arteriala si se ajusteaza dozele.

Inhibitori ai CYP3A4:
Utilizarea concomitenta a amlodipinei cu inhibitori potenti sau moderati ai CYP3A4 (inhibitori de proteaza, antifungice azolice, macrolide precum eritromicina sau claritromicina, verapamil sau diltiazem) poate creste semnificativ expunerea la amlodipina rezultand un risc crescut de hipotensiune arteriala. Interpretarea clinica a acestor variatii PK poate fi mai pronuntata la pacientii varstnici.

Astfel, pot fi necesare monitorizarea clinica si ajustarea dozei.

Inductori ai CYP3A4:
Concentratia plasmatica a amlodipinei poate varia in eventualitatea administrarii concomitente a inductorilor cunoscuti ai CYP3A4. Drept urmare, este necesara monitorizarea tensiunii arteriale si avuta in vedere reglarea dozei, atat in timpul, cat si dupa administrarea concomitenta de medicamente, in special in cazul inductorilor puternici ai CYP3A4 (de exemplu, rifampicina, hypericum perforatum).

Administrarea de amlodipina cu grapefruit sau suc de grapefruit nu este recomandata deoarece biodisponibilitatea poate fi crescuta la unii pacienti, rezultand o cestere a efectelor de scadere a tensiunii arteriale.

Efecte ale amlodipinei asupra altor medicamente

Efectul amlodipinei de scadere a tensiunii arteriale se adauga efectului de reducere a tensiunii arteriale al altor medicamente cu proprietati antihipertensive.

Tacrolimus:
Exista un risc de crestere a concentratiilor serice de tacrolimus la administrarea concomitenta cu amlodipina, insa mecanismul farmacocinetic al acestei interactiuni nu este pe deplin inteles. Pentru a evita toxicitatea tacrolimusului, administrarea amlodipinei la un pacient tratat cu tacrolimus necesita monitorizarea concentratiilor serice de tacrolimus si ajustarea dozei de tacrolimus, atunci cand este cazul.

Mecanismul inhibitorilor tinta ai rapamicinei (mTOR):
Inhibitorii mTOR cum sunt sirolimus, temsirolimus si everolimus sunt substraturi CYP3A. Amlodipina este un inhibitor CYP3A slab. La utilizarea concomitenta cu inhibitori mTOR, amlodipina poate creste expunerea inhibitorilor mTOR.

In studiile clinice de interactiune, amlodipina nu a afectat farmacocinetica atorvastatinei, digoxinei sau warfarinei.

Asocieri care trebuie avute in vedere

Alfa-1 blocante utilizate in urologie (prazosin, alfuzosin, doxazosin, tamsulosin, terazosin):
Accentuarea efectului hipotensiv. Risc de hipotensiune arteriala ortostatica severa.

Amifostin:
Accentuarea efectului hipotensiv prin sumarea reactiilor adverse.

Antidepresive imipraminice, neuroleptice:
Efect antihipertensiv si risc crescut de hipotensiune arteriala ortostatica (efect aditiv).

Beta-blocante utilizate in insuficienta cardiaca (bisoprolol, carvedilol, metoprolol):
Risc de hipotensiune si insuficienta cardiaca la pacientii cu insuficienta cardiaca latenta sau necontrolata (efect inotrop negativ in vitro al dihidropiridinelor, variabil in functie de medicament care se poate adauga efectului inotrop negativ al beta-blocantelor). Prezenta tratamentului cu beta-blocante poate de asemenea reduce reactia simpatica compensatorie, in cazul unei deprimari hemodinamice excesive.

Corticosteroizi, tetracosactid:
Diminuarea efectului antihipertensiv (efectul de retentie hidrosalina al corticosteroizilor).

Alte medicamente antihipertensive:
Administrarea amlodipinei concomitent cu alte medicamente antihipertensive (beta-blocante, blocant al angiotensinei II, diuretice, inhibitor al ECA) poate accentua efectul hipotensiv al amlodipinei.

Tratamentul cu trinitrati, nitrati sau alte vasodilatatoare trebuie facut cu prudenta.

Sildenafil:
La subiectii cu hipertensiune esentiala, o doza unica de 100 mg sildenafil nu a avut nici un efect asupra parametrilor farmacocinetici ai amlodipinei. Cand amlodipina si sildenafilul au fost administrate concomitent, fiecare component si-a exercitat in mod independent actiunea sa de reducere a tensiunii arteriale.

Ciclosporina:
Nu au fost efectuate studii privind interactiunea medicamentoasa dintre ciclosporina si amlodipina la voluntari sanatosi sau la alte populatii, cu exceptia pacientilor cu transplant renal, la care au fost observate cresteri variabile (medie 0% - 40%) ale concentratiilor minime de ciclosporina. Trebuie luata in considerare monitorizarea concentratiei ciclosporinei la pacientii cu transplant renal, in tratament cu amlodipina iar doza de ciclosporina trebuie redusa dupa necesitati.

In studii de interactiune s-a demonstrat ca cimetidina, atorvastatina, sarurile de aluminiu/magneziu si digoxina nu au afectat farmacocinetica amlodipinei.

Efectul medicamentelor administrate concomitent asupra atorvastatinei
Atorvastatina este metabolizata prin intermediul citocromului P450 3A4 (CYP3A4) si este substrat al proteinelor hepatice de transport, polipeptidului de transport al anionilor organici 1B1 (OATP1B1) si transportorului 1B3 (OATP1B3). Metabolitii atorvastatinei sunt substraturi ale OATP1B1.

Atorvastatina este de asemenea identificata ca substrat al proteinei 1 asociata rezistentei plurimedicamentoase (MDR1) si al proteinei de rezistenta la cancerul mamar (BCRP), care pot limita absorbtia intestinala si clearance-ul biliar al atorvastatinei (vezi pct. 5.2). Administrarea concomitenta a medicamentelor care inhiba CYP3A4 sau proteinele de transport poate duce la concentratii plasmatice ridicate de atorvastatina si la un risc sporit de miopatie. De asemenea, riscul poate fi crescut de administrarea concomitenta a atorvastatinei cu alte medicamente cu potential de a induce miopatie, precum derivatele acidului fibric si ezetimib (vezi pct. 4.3 si 4.4).

Inhibitori ai CYP3A4
S-a demonstrat ca inhibitorii potenti ai CYP3A4 duc la cresterea marcata a concentratiilor de atorvastatina (vezi Tabelul 1 si informatiile specifice de mai jos). Administrarea concomitenta cu inhibitori potenti ai CYP3A4 (de exemplu, ciclosporina, telitromicina, claritromicina, delavirdina, stiripentol, ketoconazol, voriconazol, itraconazol, posaconazol, unele antivirale utilizate pentru tratamentul VHC (de exemplu elbasvir/grazoprevir) si inhibitori ai proteazei HIV, inclusiv ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir etc.) trebuie evitata daca este posibil. In cazurile in care administrarea concomitenta cu atorvastatina a acestor medicamente nu poate fi evitata, trebuie luate in considerare doze de initiere si maxime mai mici, fiind recomandata monitorizarea clinica adecvata a pacientului (vezi Tabelul 1).

Inhibitori moderati ai CYP3A4:(de exemplu, eritromicina, diltiazem, verapamil si fluconazol) pot creste concentratiile plasmatice de atorvastatina (vezi Tabelul 1). S-a observat un risc crescut de miopatie in cazul administrarii eritromicinei in asociere cu statinele. Nu au fost efectuate studii de interactiune care sa evalueze efectele amiodaronei sau verapamilului asupra atorvastatinei. Se cunoaste ca atat amiodarona, cat si verapamilul inhiba activitatea CYP3A4, iar administrarea concomitenta cu atorvastatina poate duce la o expunere crescuta la atorvastatina. Prin urmare, trebuie luata in considerare reducerea dozei maxime de atorvastatina, fiind recomandata monitorizarea clinica adecvata a pacientului in cazul administrarii concomitente cu inhibitori moderati ai CYP3A4. Se recomanda o monitorizare adecvata dupa initierea tratamentului sau in urma ajustarilor dozelor inhibitorilor. Inductori CYP3A4:
Administrarea concomitenta a atorvastatinei cu inductorii citocromului P450 3A (de ex., efavirenz, rifamipicina, sunatoare) poate duce la reduceri variabile ale concentratiilor plasmatice de atorvastatina. Datorita mecanismului de interactiune dubla a rifampicinei (inductia citocromului P450 3A si inhibitia transportorului de captare hepatica OATP1B1), administrarea concomitenta a atorvastatinei cu rifampicina este recomandata, avand in vedere ca administrarea intarziata a atorvastatinei dupa administrarea rifampicinei s-a asociat cu o reducere semnificativa a concentratiilor plasmatice de atorvastatina. Efectul rifampicinei asupra concentratiilor de atorvastatina in hepatocite este, totusi, necunoscuta, iar in cazul in care administrarea concomitenta nu poate fi evitata, pacientii trebuie monitorizati cu atentie pentru evaluarea eficacitatii.

Inhibitori de transport:
Inhibitorii proteinelor de transport pot creste expunerea sistemica la atorvastatina. Ciclosporina si letermovir sunt ambii inhibitori de transport implicati in metabolizarea atorvastatinei, adica OATP1B1/1B3, P-gp si BCRP ducand la cresterea expunerii sistemice la atorvastatina (vezi Tabelul 1). Efectul de inhibare a transportorilor de captare hepatica asupra expunerii la atorvastatina in hepatocite este necunoscut. In cazul in care administrarea concomitenta nu poate fi evitata, se recomanda o reducere a dozei si monitorizarea clinica in vederea evaluarii eficacitatii (vezi Tabelul 1).

Utilizarea atorvastatinei nu se recomanda la pacientii carora li se administreaza letermovir in asociere cu ciclosporina (vezi pct. 4.4).

Gemfibrozil si alti fibrati:
Utilizarea fibratilor in monoterapie se asociaza ocazional cu evenimente musculare, inclusiv rabdomioliza. Riscul aparitiei acestor evenimente poate fi intensificat de administrarea concomitenta a atorvastatinei cu derivati ai acidului fibric. Daca administrarea concomitenta nu poate fi evitata, trebuie utilizata cea mai mica doza de atorvastatina necesara pentru a atinge obiectivul terapeutic, iar pacientii trebuie atent monitorizati (vezi pct. 4.4).

Ezetimiba:
Utilizarea ezetimibei in monoterapie se asociaza cu evenimente musculare, inclusiv rabdomioliza. Prin urmare, riscul aparitiei acestor evenimente poate fi intensificat de administrarea concomitenta a atorvastatinei cu ezetimiba. Se recomanda monitorizarea clinica adecvata a acestor pacienti.

Colestipol:
Concentratiile plasmatice ale atorvastatinei si metabolitilor sai activi au fost mai scazute (cu aproximativ 25%) atunci cand colestipol a fost administrat concomitent cu atorvastatina. Cu toate acestea, efectele lipidice au fost mai mari atunci cand atorvastatina si colestipolul au fost administrate concomitent decat atunci cand aceste medicamente au fost administrate in monoterapie.

Acid fusidic:
Riscul de miopatie, inclusiv rabdomioliza, poate fi crescut de catre administrarea concomitenta sistemica de acid fusidic si statine. Mecanismul acestei interactiuni (daca este de natura farmacodinamica sau farmacocinetica sau amandoua) nu este cunoscut. Au existat raportari de cazuri de rabdomioliza (inclusiv unele decese) la pacienti care primeau aceasta asociere.

La pacientii in cazul carora administrarea acidului fusidic este considerata esentiala, tratamentul cu statine trebuie intrerupt pe toata durata tratamentului cu acid fusidic (vezi pct. 4.4) .

Colchicina:
Cu toate ca nu au fost efectuate studii privind interactiunea medicamentoasa dintre atorvastatina si colchicina, au fost raportate cazuri de miopatie in cazul administrarii concomitente de atorvastatina cu colchicina si se recomanda prudenta atunci cand se prescrie atorvastatina cu colchicina.

Efectul atorvastatinei asupra medicamentelor administrate concomitent

Digoxina:
Atunci cand mai multe doze de digoxina si atorvastatina 10 mg au fost administrate concomitent, concentratiile de digoxina la starea de echilibru a crescut usor. Pacientii care utilizeaza digoxina trebuie monitorizati corespunzator.

Contraceptive orale:
Administrarea concomitenta de atorvastatina cu un contraceptiv oral a produs cresteri ale concentratiilor plasmatice de noretindrona si etinilestradiol.

Warfarina:
Intr-un studiu clinic la pacientii care primesc tratament cronic cu warfarina, administrarea concomitenta de atorvastatina 80 mg pe zi cu warfarina a determinat o scadere mica de aproximativ 1,7 secunde a timpului de protrombina in primele 4 zile de administrare, care a revenit la normal in termen de 15 zile de tratament cu atorvastatina. Desi au fost raportate doar cazuri foarte rare de interactiuni semnificative clinic cu anticoagulante, timpul de protrombina trebuie determinat inainte de inceperea tratamentului cu atorvastatina la pacientii care iau anticoagulante cumarinice si suficient de frecvent in timpul tratamentului de inceput, pentru a se asigura ca nu apare nici o modificare semnificativa a timpului de protrombina. Odata ce un timp de protrombina stabil a fost documentat, timpul de protrombina poate fi monitorizat la intervalele recomandate, de obicei, pacientilor cu anticoagulante cumarinice. Daca doza de atorvastatina este modificata sau intrerupta, trebuie repetata aceeasi procedura. Terapia cu atorvastatina nu a fost asociata cu sangerari sau cu modificari ale timpului de protrombina la pacientii care nu iau anticoagulante.

Tabelul 1: Efectul medicamentelor administrate concomitent asupra farmacocineticii atorvastatinei

Medicament administrat concomitent si regimul de dozareAtorvastatina
DozaRaport de ASC&Recomandare clinică#
Glecaprevir 400 mg o data pe zi/ Pibrentasvir 120 mg o data pe zi, 7 zile10 mg o data pe zi timp de 7 zile8,3Este contraindicata administrarea concomitenta cu produse care contin glecaprevir sau pibrentasvir (vezi pct. 4.3).
Tipranavir 500 mgBID/Ritonavir 200 mg b.i.d., 8 zile (intre zilele 14 si 21)40 mg in prima zi, 10 mg în ziua 209,4In cazurile in care administrarea concomitenta cu atorvastatina este necesara, nu depasiti 10 mg
Telaprevir 750 mg q8h, 10 zile20 mg, SD7,9
Ciclosporina 5,2 mg/kg/zi, doza stabila10 mg OD timp de 28 de zile8,7de atorvastatina pe zi. Serecomanda monitorizarea clinica a acestor pacienti.
Lopinavir 400 mgBID/Ritonavir 100 mg BID, 14 zile20 mg OD timp de 4 de zile5,9Nicio recomandare specifica CADUET contine 10 mg de atorvastatina.
Claritromicina 500 mg BID, 9zile80 mg OD timpde 8 de zile4,5
Saquinavir 400 mg BID/Ritonavir (300 mg BID, zilele 5-7, doza crescuta la 400 mg BID in ziua 8), zilele 5-18, 30 de minute dupa administrarea dozei deatorvastatina40 mg OD timp de 4 de zile3,9Nicio recomandare specifică CADUET conţine 10 mg de atorvastatină.
Darunavir 300 mg BID/ Ritonavir 100 mg BID, 9 zile10 mg OD timp de 4 de zile3,4
Itraconazol 200 mg OD, 4 zile40 mg SD3,3
Fosamprenavir 700 mg BID/Ritonavir 100 mg BID, 14 zile10 mg OD timp de 4 de zile2,5
Fosamprenavir 1400 mg BID, 14 zile10 mg OD timp de 4 de zile2,3
Elbasvir 50 mg o data pe zi/Grazoprevir 200 mg o dată pe zi, 13 zile10 mg doza unica1,95Doza de atorvastatina nu trebuie sa depaseasca o doza zilnica de 20 mg in timpul administrarii concomitente cu produse care continelbasvir sau grazoprevir.
Letermovir 480 mg o data pe zi,10 zile20 mg doza unica3,29Doza de atorvastatina nu trebuie sa depaseasca o doza zilnica de 20 mg in timpul administrarii concomitente cu produse care contin letermovir
Nelfinavir 1250 mg BID, 14 zile10 mg OD timp de 28 de zile1,74Nicio recomandare specifica
Suc de grapefruit, 240 ml OD *40 mg, SD1,37Nu se recomand consumul de cantitati mari de suc de grapefruit in timpul tratamentului cu atorvastatina.
Dilitazem 240 mg OD, 28 de zile40 mg, SD1,51Dupa initierea tratamentului sau dupa ajustarea dozei de diltiazem, se recomanda monitorizarea clinica adecvata a acestor pacienti.
Eritromicina 500 mg QID, 7zile10 mg, SD1,33Se recomanda monitorizarea clinica a acestor pacienti.
Cimetidina 300 mg QID, 2 saptamani10 mg OD timp de 2 saptamani1,00Nicio recomandare specifica.
Colestipol 10 g BID, 24 de saptamani40 mg OD timp de 8 saptamani0,74**Nicio recomandare specifica.
Suspensie antiacida de hidroxidde magneziu si aluminiu, 30 ml QID, 2 săptămâni10 mg OD timp de 4 saptamani0,66Nicio recomandare specifica.
Efavirenz 600 mg OD, 14 zile10 mg timp de 3 de zile0,59Nicio recomandare specifica.
Rifampicina 600 mg OD, 7 zile (administrata concomitent)40 mg SD1,12Daca administrarea concomitenta nu poate fi evitata, se recomanda administrarea concomitenta simultana a atorvastatinei cu rifampicina, subsupraveghere clinica.
Rifampicină 600 mg OD, 5 zile (doze separate)40 mg SD0,20
Gemfibrozil 600 mg BID, 7 zile40 mg SD1,35Se recomanda monitorizarea clinica a acestor pacienti.
Fenofibrat 160 mg OD, 7 zile40 mg SD1,03%Se recomanda monitorizarea clinica a acestor pacienti.
Boceprevir 800 mg TID, 7 zile40 mg SD2,3Se recomanda o doza initiala mai mica si monitorizarea clinica a acestor pacienti. Doza zilnica de atorvastatina nu trebuie sa depaseasca 20 mg in timpul administrarii concomitente cu boceprevir.

& Reprezinta raportul de tratamente (medicament administrat concomitent plus atorvastatina fata de atorvastatina in monoterapie).

# Vezi pct. 4.4 si 4.5 pentru semnificatia clinica.

Contine unul sau mai multe componente care inhiba CYP3A4 si care pot creste concentratiile plasmatice ale medicamentelor metabolizate de CYP3A4. De asemenea, consumul unui pahar cu 240 ml de suc de grepfrut a determinat o descrestere a ASC a metabolitului orto-hidroxilic activ cu 20,4%. Cantitati crescute de suc de grepfrut (peste 1,2 l zilnic, timp de 5 zile) au determinat cresterea de 2,5 ori a ASC a atorvastatinei si ASC a inhibitorilor activi (atorvastatina si metaboliti).

** Raport bazat pe o singura proba, prelevata la 8-16 ore dupa administrarea dozei.

OD = o data pe zi; SD = doza unica; BID = de doua ori pe zi; TID = de trei ori pe zi; QID = de patru ori pe zi

Tabelul 2: Efectul atorvastatinei asupra farmacocineticii medicamentelor administrate concomitent

Atorvastatina si regimul de dozareMedicament administrat concomitent
Medicament/doza (mg)Raport deASC&Recomandare clinica
80 mg OD timp de 10 de zileDigoxina 0,25 mg OD, 20 de zile1,15Pacietii tratati cu digoxina trebuie monitorizati in mod corespunzator.
40 mg OD timp de 22 de zileContraceptive orale OD, 2 luni-noretindrona 1 mg-etinilestradiol 35 µg1,281,19Nicio recomandare specifica.
80 mg OD timp de 15 de zile* Fenazona, 600 mg SD1,03Nicio recomandare specifica.
10 mg, SDTipranavir 500 mg BID/ritonavir200 mg BID, 7 zile1,08Nicio recomandare specifica.
10 mg, OD timp de 4 zileFosamprenavir 1400 mg BID,14 zile0,73Nicio recomandare specifica.
10 mg OD timp de 4 zileFosamprenavir 700 mg BID/ritonavir 100 mg BID, 14 zile0,99Nicio recomandare specifica.

& Reprezinta raportul de tratamente (medicament administrat concomitent plus atorvastatina fata de atorvastatina in monoterapie).

*Administrarea concomitenta de doze repetate de atorvastatina si fenazona nu a determinat efecte detectabile sau a determinat putine efecte detectabile asupra clearance-ului fenazonei.

OD = o data pe zi; SD = doza unica; BID = de doua ori pe zi.

Sarcina

Caduet este contraindicat in timpul sarcinii si al alaptarii.

Femeile aflate in perioada fertila:

Femeile aflate in perioada fertila trebuie sa utilizeze masuri contraceptive adecvate pe perioada tratamentului (vezi pct. 4.3).

Sarcina:

Siguranta la gravide nu a fost stabilita. Nu au fost efectuate studii clinice controlate la gravide. Au fost primite raportari rare de anomalii congenitale ca urmare a expunerii intrauterine la inhibitorii HMG- CoA reductazei. Studiile pe animale au indicat toxicitate asupra reproducerii (vezi pct. 5.3).

Colesterolul si derivatii sai sunt esentiali dezvoltarii fetale, de aceea riscul inhibarii HMG-CoA reductazei trebuie sa prevaleze asupra beneficiilor unui tratament cu statine in timpul sarcinii.

CADUET nu trebuie utilizat de femei gravide, de femei care doresc sa ramana gravide sau care suspecteaza ca sunt gravide. Tratamentul cu CADUET trebuie intrerupt pe durata sarcinii sau pana in momentul in care se confirma ca pacienta nu este gravida (vezi pct. 4.3).

Daca in timpul tratamentului se descopera prezenta sarcinii, tratamentul cu CADUET trebuie intrerupt imediat.

Alaptare:

Amlodipina este excretata in laptele uman. Proportia dozei materne primite de sugar a fost estimata intr-un interval intercuartilic de 3 – 7%, cu o valoare maxima de 15%. Nu se cunoaste efectul amlodipinei asupra sugarului. Decizia privind continuarea/intreruperea alaptarii sau tratamentului cu amlodipina trebuie luata tinand cont de beneficiile alaptarii sugarului si de beneficiile tratamentului cu amlodipina pentru mama. Nu se cunoaste daca atorvastatina (si metabolitii sai) sunt excretate in laptele matern. La sobolani, concentratiile plasmatice de atorvastatina si metabolitii sai activi sunt similare cu cele din lapte (vezi pct. 5.3). Din cauza potentialului de reactii adverse severe, femeile aflate sub tratament cu CADUET nu trebuie sa alapteze (vezi pct. 4.3). Atorvastatina este contraindicata pe perioada de alaptare (vezi pct. 4.3).

Fertilitate:

In studiile pe animale, atorvastatina nu a avut niciun efect asupra fertilitatii masculine sau feminine (vezi pct. 5.3).

La unii pacienti tratati cu blocanti ai canalelor de calciu au fost raportate modificari biochimice reversibile ale capului spermatozoizilor. Datele clinice referitoare la efectul potential al amlodipinei asupra fertilitatii sunt insuficiente. Intr-un studiu pe sobolani s-au observat efecte adverse asupra fertilitatii masculine (vezi pct. 5.3).

Condus auto
Nu s-au intreprins studii privind efectul CADUET asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Atorvastatina din componenta Caduet are efecte neglijabile asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Totusi, pe baza proprietatilor farmacodinamice ale amlodipinei din compozitia CADUET, la conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor trebuie avuta in vedere posibilitatea de aparitie a ametelilor (vezi pct. 4.8).

Reactii adverse
CADUET a fost evaluat in privinta sigurantei in cadrul unor studii de tip dublu-orb, controlate cu placebo, la 1092 pacienti tratati pentru hipertensiune arteriala si dislipidemie concomitente. In studiile clinice utilizand CADUET, nu a fost raportat nici un eveniment advers specific acestei asocieri.

Evenimentele adverse au fost limitate la cele raportate anterior pentru amlodipina si/sau atorvastatina (a se vedea tabelul de mai jos).

In studiile clinice controlate, intreruperea tratamentului ca urmare a evenimentelor adverse clinice sau a modificǎrilor datelor de laborator a fost necesara la doar 5,1% dintre pacientii tratati concomitent cu amlodipina si atorvastatina, fata de 4% in cazul pacientilor carora li s-a administrat placebo.

Urmatoarele evenimente adverse, prezentate conform clasificǎrii MedDRA pe aparate, sisteme si organe si in ordinea frecventei, corespund amlodipinei si atorvastatinei ca atare.

Foarte frecvente: mai mult de 1/10; frecvente mei mult de 1/100 si mai putin de 1/10; mai putin frecvente > 1/1000 si mai putin de 1/100; rare > 1/10000 si mai putin de 1000; foarte rare:mai putin de 1/10000, cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

 

Clasificare MedDRA pe aparate, sisteme si organeReactii adverseFrecventa
AmlodipinaAtorvastatina
Infectii si infestariNazofaringita-Frecvente
Tulburari hematologice si limfaticeLeucopenieFoarte rare-
TrombocitopenieFoarte rareRare
Tulburari ale sistemului imunitarReactii alergiceFoarte rareFrecvente
Anafilaxie-Foarte rare
Tulburari metabolice si de nutritieHipoglicemie-Mai putin frecvente
Hiperglicemie*Foarte rareFrecvente
Cresterea greutatiiMai putin frecventeMai putin frecvente
Scaderea greutatiiMai putin frecvente-
Anorexie-Mai putin frecvente
Tulburari psihiceInsomnieMai putin frecventeMai putin frecvente
Modificari ale dispoziziei (incluzand anxietate)Mai putin frecvente-
Cosmaruri-Mai putin frecvente
DepresieMai putin frecventeCu frecventa necunoscuta
ConfuzieRare-
Tulburari ale sistemului nervosSomnolentaFrecvente-
AmeteliFrecventeMai putin frecvente
Cefalee (in special la inceputul tratamentului)FrecventeFrecvente
TremorMai putin frecvente-
Hipoestezie, parestezieMai putin frecventeMai putin frecvente
HipertonieFoarte rare-
Neuropatie perifericaFoarte rareRare
Amnezie-Mai putin frecvente
DisgeuzieMai putin frecventeMai putinfrecvente
Sindrom extrapiramidalCu frecventa necunoscuta-
Tulburari oculareVedere incetosata-Mai putin frecvente
Tulburari de vedere (incluzand diplopie)FrecventeRare
Tulburari acustice si vestibulareTinitusMai putin frecventeMai putin frecvente
Pierderea auzului-Foarte rare
Tulburari cardiacePalpitatiiFrecvente-
SincopaMai putin frecvente-
Dureri anginoaseRare-
Infarct miocardicFoarte rare-
Aritmie (incluzand bradicardie, tahicardie ventriculara si fibrilatie atriala)Mai putin frecvente-
Tulburari vasculareHiperemie facialaFrecvente-
Hipotensiune arterialaMai putin frecvente-
VasculitaFoarte rare-
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinaleDurere faringolaringiana-Frecvente
Epistaxis-Frecvente
DispneeFrecvente-
RinitaMai putin frecvente-
TuseMai putin frecvente-
Boala pulmonara interstitiala,in special in cazul terapiei de lunga durata-Cu frecventa necunoscuta
Tulburari gastro- intestinaleHiperplazie gingivalaFoarte rare-
GreataFrecventeFrecvente
Dureri abdominale,superioare si inferioareFrecventeMai putin frecvente
VarsaturiMai putin frecventeMai putin frecvente
DispepsieFrecventeFrecvente
Alterarea motilitatii intestinale (incluzand diaree si constipatie)Frecvente-
Uscaciunea guriiMai putin frecvente-
 Tulburari gustativeMai putin frecvente-
Diaree, constipatie, flatulenta-Frecvente
GastritaFoarte rare-
PancreatitaFoarte rareMai putin frecvente
Eructatii Mai putin frecvente
Tulburari hepatobiliareHepatita, icter colestaticFoarte rareMai putin frecvente
Colestaza-Rare
Insuficienta hepatica-Foarte rare
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatEdem QuinckeFoarte rare-
Eritem polimorfFoarte rare-
AlopecieMai putin frecventeMai putin frecvente
PurpuraMai putin frecvente-
Modificari de culoare a pieliiMai putin frecvente-
PruritMai putin frecventeMai putin frecvente
Eruptii cutanateMai putin frecventeMai putin frecvente
HiperhidrozaMai putin frecvente-
ExantemMai putin frecvente-
Eruptii cutanate buloaseFoarte rareRare
UrticarieMai putin frecventeMai putin frecvente
AngioedemFoarte rareRare
Dermatita exfoliativaFoarte rare-
FotosensibilitateFoarte rare-
Sindrom Stevens-JohnsonFoarte rareRare
Sindrom Lyell-Rare
Necroliza epidermica toxicaCu frecventa necunoscutaRare
Tulburari musculo- scheletice si ale tesutului conjunctivTumefieri articulare (inclusiv la nivelul gleznei)FrecventeFrecvente
Artralgie, mialgie (vezi pct.4.4)Mai putin frecventeFrecvente
Crampe musculare, spasme musculareFrecventeFrecvente
DorsalgiiMai putin frecventeFrecvente
Durere la nivelul gatului-Mai putin frecvente
Durere la nivelul extremitatilor-Frecvente
Oboseala musculara-Mai putin frecvente
Miozita (vezi pct. 4.4)-Rare
Rabdomioliza, miopatie (vezi pct. 4.4)-Rare
Ruptura musculara-Rare
Tendinopatie, in cazuri rare ruptura de tendon (vezi pct.4.4)-Rare
Sindrom de tip lupus-Foarte rare
 Miopatie necrotizanta mediata imun (vezi pct. 4.4)-Frecventa necunoscuta
Tulburari renale si ale cailor urinareTulburari de mictiune, nicturie, cresterea frecventei urinariiMai putin frecvente-
Tulburari ale aparatului genital si sanuluiImpotentaMai putin frecventeMai putin frecvente
GinecomastieMai putin frecventeFoarte rare
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareEdemFoarte frecventeMai putin frecvente
Edem periferic-Mai putin frecvente
ObosealaFrecventeMai putin frecvente
Durere toracicaMai putin frecventeFrecvente
AstenieFrecventeMai putin frecvente
DureriMai putin frecvente-
Stare generala de rauMai putin frecventeMai putin frecvente
Pirexie-Mai putin frecvente
Investigatii diagnosticeCresterea concentratiei enzimelor hepatice ALT, AST (majoritatea concordand cu colestaza)Foarte rareFrecvente
Cresterea concentratiei CPK (vezi pct. 4.4)-Frecvente
Leucociturie-Mai putin frecvente
  • diabetul zaharat a fost raportat in tratamentul cu anumite statine: frecventa acestuia va depinde de prezenta sau absenta factorilor de risc (glicemia a jeun ≥ 5,6 mmol/l, IMC mai mult de 30 kg/m2, nivel crescut de trigliceride, antecedente de hipertensiune).

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj

Nu exista date privind supradozajul cu CADUET la om. Amlodipina

In cazul amlodipinei, experienta privind supradozajul intentionat este limitata. Supradozajul excesiv poate duce la vasodilatatie periferica accentuatǎ, cu hipotensiune arteriala sistemica consecutiva marcata si probabil prelungita. Orice hipotensiune arteriala datorata supradozajului cu amlodipina necesita monitorizare intr-o unitate de terapie intensiva cu profil cardiologic. Un vasoconstrictor poate fi util in refacerea tonusului vascular si a tensiunii arteriale.

Amlodipina nu este dializabila.

Atorvastatina

In cazul supradozajului cu atorvastatina, nu exista un tratament specific. In cazul supradozajului, tratamentul trebuie sa fie simptomatic, cu instituirea masurilor de sustinere, in functie de caz. Teste functionale hepatice si concentratia serica de CPK trebuie monitorizate. Deoarece medicamentul se leagǎ in exces de proteinele plasmatice, este de asteptat ca hemodializa sa nu creasca semnificativ clearance-ul atorvastatinei.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: Inhibitori ai HMG CoA reductazei. Alte combinatii (atorvastatina si amlodipina), codul ATC: C10BX03.

CADUET are un mecanism de actiune dual: antagonist de calciu de tip dihidropiridinic (antagonist al ionilor de calciu sau blocant lent al canalelor ionilor de calciu) prin amlodipina si inhibitor al reductazei HMG-CoA prin atorvastatinǎ. Amlodipina din compozitia CADUET inhiba influxul transmembranar al ionilor de calciu in musculatura neteda vasculara si miocard. Atorvastatina din compozitia CADUET este un inhibitor selectiv si competitiv al HMG-CoA-reductazei, enzima responsabilǎ de transformarea 3-hidroxi-3-metilglutaril-conezima A la mevalonat, un precursor al sterolilor, inclusiv al colesterolului.

Nu a fost observata nici o diferenta a efectului amlodipinei din compozitia CADUET asupra tensiunii arteriale sistolice fata de amlodipina ca atare.

In acelasi mod, nu a fost observata nici o diferenta a efectului atorvastatinei din compozitia CADUET asupra LDL-colesterolului, fata de atorvastatina ca atare.

Studiul clinic anglo-scandinav privitor la rezultatele asupra evenimentelor cardiace (The Anglo- Scandinavian Cardiac Outcomes Trial Lipid (ASCOT) este un studiu randomizat, cu model 2x2 factorial care a comparat doua regimuri de tratament antihipertensiv la un numar total de 19257 de pacienti (bratul care a primit tratament antihipertensiv – ASCOT-BPLA) si de asemenea a evaluat efectul aditiei a 10 mg atorvastatina in comparatie cu placebo asupra evenimentelor coronariene letale si non-letale la 10305 de pacienti (bratul care a primit tratament hipolipemiant – ASCOT-LLA).

Efectul atorvastatinei asupra evenimentelor coronariene letale si non-letale a fost evaluat intr-un studiu clinic randomizat, dublu orb, controlat cu placebo (ASCOT-LLA) la 10305 pacienti hipertensivi cu varsta cuprinsǎ intre 40 si 79 ani fara antecedente de infarct miocardic sau de tratament pentru angina pectorala, cu valori ale concentratiei colesterolului total mai putin de 6,5 mmol/l (251 mg/dl).

Toti pacientii au avut cel putin 3 dintre urmatorii de risc cardiovascular predefiniti: sex masculin, varsta (mai mult de 55), fumat, diabet zaharat, antecedente de boala coronariana prematura la rudele de gradul I, colesterol total/HDL ≥ 6, boala vasculara periferica, hipertrofie ventriculara stang

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 09.01.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice