Camu-camu este un arbust mic si tufos, numit stiintific Myrciaria dubia, care creste in special in Amazonia Peruviana, in zonele inundabile ale acesteia. Este rezistent si in climatele subtropicale, chiar la cateva grade peste inghet, producand fructe mici si rotunde, asemanatoare cu ciresele, din decembrie pana in aprilie.
Fructele de camu-camu sunt foarte apreciate datorita continutului mare de vitamina C, fapt ce a generat in ultimii ani o cerere mare pe pietele internationale de produse naturale. Daca portocalele asigura 500-4000 ppm vitamina C iar acerola 16000-172000 ppm, camu camu contin pana la 500000 ppm, mai exact pana la 3g vitamina C la 100g de fructe.
Desi multa vreme a fost considerat fructul cu cea mai mare cantitate de vitamina C din lume, a fost surclasat de kakadu (Terminalia ferdinandiana), originar din Australia. Coaja fructului prezinta o pigmentatie purpurie, pe care studii recente o atribuie continutului de antocianina, un pigment care poate fi utilizat la fabricarea de coloranti naturali. Din cauza gustului sau foarte acru, este comsumat foarte rar in forma lui cruda, fiind comercializat sub forma de pulbere uscata.
Pudra de camu-camu poate fi folosita ca ingredient alimentar, completand minunat o gama variata de deserturi si bauturi. Gustul acru-amarui poate fi atenuat cu succes de nectarul de agave, miere sau oricare alt indulcitor natural.
Ingrediente:
- Vitaminele C, B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina); calciu, cupru, fier, mangan, potasiu;
- Aminoacizi (valina, leucina, serina);
- Antioxidanti (carotenoide – luteina, beta-caroten, zeaxantina, licopen; flavonide, fenoli – taninuri hidrolizate; antociani, acid elagic).
Forma de prezentare: 60g