Dieta si nutritie

Cardamom macinat, 30g, Solaris

Brand: SOLARIS
In stoc
11,74 Lei

Pret / BUC: 11,74 Lei

Pretul afisat este cu TVA si este valabil doar pentru comenzile online pe www.drmax.ro. In farmacii pretul poate varia.

Descriere si prospect: Cardamom macinat, 30g, Solaris

652393254

Cardamom macinat, o mirodenie cu aroma de eucalipt, citrice si camfor, cu un miros fin, misterios. Cardamomul are gust dulce si usor picant si se foloseste adesea in bucataria indiana si in cea scandinava. Invioreaza intregul organism si improspateaza respiratia. Totodata, cardamomul aduce beneficii importante pentru sistemul digestiv.

Stimuleaza digestia, regleaza tranzitul intestinal si elimina flatulenta. Poti include cardamomul in retetele preparatelor sarate sau dulci. Ofera savoare mancarurilor tip curry, orezului, lintei, piureului de cartofi, sosurilor ce contin iaurt sau smantana. Este delicios adaugat in budinci, prajituri, biscuiti, in produsele de panificatie sau bauturile calde (ceai, cafea, cacao cu lapte).

Beneficii:

  • Bogat in vitamine si minerale
  • Contine micronutrienti necesari organismului
  • Ce beneficii si proprietati are condimentul cardamom
  • Cardamomul contine fibre, proteine, carbohidrati si este o sursa bogata de fitochimicale si micronutrienti valorosi pentru sanatate, cum sunt:
  • vitaminele C, B (B1, B2, B3, B6);
  • minerale: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, mangan, fier, zinc;
  • uleiuri volatile;
  • antioxidanti: flavonoide etc.
  • Micilor seminte parfumate de cardamom le sunt asociate o multime de proprietati terapeutice. Cardamomul este un excelent:tonic digestiv, carminativ, aperitiv, antivomitiv, antiinflamator, antimicrobian, afrodisiac, antioxidant, detoxifiant, diuretic, expectorant, antitumoral, tonic general.
  • Cardamomul aduce beneficii importante in special pentru buna functionare a sistemului digestiv, dar are o multime de alte utilitati practice. Descopera in continuare mai multe despre acestea:
  • sustine buna functionare a sistemului digestiv – cardamomul este folosit de mii de ani pentru actiunea sa digestiva in medicina ayurvedica (indiana) si in cea chineza. Ajuta la mentinerea bunastarii aparatului digestiv prin intermediul substantelor bioactive cu actiune tonic-digestiva si carminativa, care regleaza tranzitul intestinal si amelioreaza sau elimina indigestia, balonarea ori disconfortul abdominal. Poate fi util in dispepsie si ulcer gastric. Un studiu efectuat pe sobolani a aratat ca administrarea extractului de cardamom poate ajuta la prevenirea sau reducerea dimensiunii ulcerului gastric cu cel putin 50%.
  • are proprietati antivomitive – este util pentru inlaturarea senzatiilor de greata si in prevenirea varsaturilor, dar si in cazurile de „rau de masina” sau „rau de miscare”.
    invioreaza intregul organism (tonic general) – cardamomul aduce vitalitate organismului si combate starile de oboseala. Totodata, este si un tonic al sistemului nervos. inlatura epuizarea psihica si imbunatateste concentrarea si memoria.
  • elimina respiratia urat mirositoare si previne aparitia cariilor – cardamomul contine cineol si alti compusi cu proprietati antibacteriene care promoveaza igiena orala, eliminand bacteriile responsabile de aparitia halitozei (a respiratiei urat mirositoare), cariilor sau infectiilor gingivale. Curata saliva si ajuta la mentinerea sanatatii dintilor si cavitatii bucale.
  • ajuta la scaderea tensiunii arteriale – in cadrul unui studiu (publicat in revista Indian Journal of Biochemistry & Biophysics), unui grup de 20 de pacienti cu hipertensiune arteriala i s-a administrat zilnic, timp de 12 saptamani, cate trei grame de cardamom, (impartit in doua doze). La finalul celor 3 luni, s-a putut constata o scadere a tensiunii sistolice, diastolice si a presiunii arteriale medii, simultan cu o crestere cu 90% a nivelului de antioxidanti. Cercetatorii au pus aceste rezultate inregistrate de participanti pe seama proprietatilor antioxidante si diuretice ale cardamomului, proprietati benefice pentru sanatatea inimii si a rinichilor.
  • contine compusi cu proprietati antitumorale – studiile efectuate in laborator au aratat ca pulberea de cardamom poate stimula activitatea unor enzime cu actiune anticancerigena si imbunatateste capacitatea celulelor „ucigase” naturale (celulele NK) de a stopa multiplicarea celulelor tumorale si de a le elimina. Totodata, anumite fitochimicale prezente in cardamom (cum sunt cineolul si limonenul) au un rol important in prevenirea cancerului. Mai multe studii efectuate asupra unor subiecti umani sunt insa necesare in aceasta directie.
  • ajuta la prevenirea afectiunilor cronice – compusii antioxidanti prezenti in cardamom protejeaza celulele de deteriorare si au proprietati antiinflamatoare, impiedicand aparitia inflamatiilor cronice ce pot declansa diverse boli.
  • benefic in diabet – cardamomul are un continut bogat in mangan, fiind indicat in alimentatia pentru diabet sau in cazul hiperglicemiei. in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet s-a putut observa o concentratie redusa de mangan in sange.
  • protejeaza sanatatea ficatului – cardamomul ajuta la reducerea nivelului crescut de enzime hepatice, al trigliceridelor si colesterolului. Prin aceasta, previne marirea ficatului si diminueaza riscul de aparitie a bolii ficatului gras. Totodata, cardamomul detoxifica ficatul.
  • proprietati afrodisiace – cardamomul mai este numit si „samanta dragostei” datorita proprietatilor afrodisiace, de crestere a libidoului. Este indicat in cazul impotentei si frigiditatii.

Mod de utilizare:  Cardamomul verde este o mirodenie aromata, parfumata, care nu poate lipsi din bucataria ta. Se potriveste atat preparatelor sarate, cat si deserturilor si bauturilor.

Pentru mai multa inspiratie, iata cateva modalitati simple in care poti utiliza cardamomul macinat:

  • Cardamomul este nelipsit din preparatele de inspiratie indiana. Poate fi adaugat in diferite tipuri de curry, in preparatele din linte (de ex: in dhal), in bauturile pe baza de iaurt sau lapte batut, numite „Lassi”.

  • Cardamomul ofera o aroma aparte si un strop de rafinament bauturilor, cum sunt cafeaua araba „Gahwa”, ceaiul indian condimentat „Masala Chai”, bine-cunoscuta cacao cu lapte sau limonada.
  • Din cardamom poti obtine si un ceai gustos si aromat, cu efect digestiv. Medicina ayurvedica (indiana) recomanda consumul ceaiului sau bauturilor ce contin cardamom la finalul meselor, pentru a imbunatati focul digestiv, dar si pentru proprietatile sale carminative.
  • Tot cu ajutorul cardamomului poti pregati si un remediu natural pentru greata sau rau de masina. Pentru aceasta, tot ceea ce este necesar sa faci este sa combini suc de ghimbir cu cardamom, miere si putina zeama de lamaie si sa ai remediul la indemana in momentele esentiale.

Contraindicatii: Integrat in cantitati uzuale in alimentatie, cardamomul este asociat cu o multime de beneficii pentru sanatate si nu este in masura sa provoace efecte adverse.

Cardamomul are contraindicatii pentru persoanele alergice la cardamom. Acestea se pot confrunta cu dermatita de contact sau alte simptome ce indica o reactie alergica.

in doze terapeutice, nu este recomandat persoanelor cu litiaza biliara (carora le poate declansa spasme si colici biliare) si nici femeilor aflate in perioada menstruatiei (are actiune emenagoga).

Recomandam precautie si consultarea medicului fitoterapeut inainte de a urma tratamente cu cardamom, in special femeilor insarcinate sau care alapteaza, persoanelor cu diverse afectiuni gastro-intestinale sau boli cronice, celor care urmeaza o medicamentatie alopata.

Forma de prezentare: 30g.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.