Indicatii
Carnil este indicat in caz de:
- deficit primar si secundar de carnitina;
- tulburari metabolice miocardice datorate bolilor coronare: angina pectorala, sindrom postinfarct miocardic, insuficienta cardiaca;
- boli musculare.
Dozaj
Deficit congenital primar si secundar de carnitina datorat erorilor congenitale de metabolism
Nou-nascuti si copii cu varsta sub 12 ani:
Doza uzuala recomandata este de 75 – 100 mg L-carnitina/kg pe zi.
Copii cu varsta peste 12 ani:
Doza uzuala recomandata este de 2 - 4 g L-carnitina pe zi in functie de severitatea afectiunii.
Adulti:
Doza uzuala recomandata este de 2 - 4 g L-carnitina pe zi in functie de severitatea afectiunii. Initierea tratamentului se va face cu o doza de 1 g L-carnitina pe zi care se va creste treptat in functie de toleranta individuala si raspunsul terapeutic.
Monitorizarea trebuie sa includa determinarea periodica a parametrilor biochimici, a concentratiilor plasmatice de carnitina si evaluarea starii clinice generale.
Deficit secundar de carnitina in timpul hemodializei: doza uzuala recomandata este de 2 - 4 g L-carnitina pe zi.
Angina pectorala si sindrom postinfarct miocardic: doza uzuala recomandata este de 2 - 6 g L-carnitina pe zi.
Contraindicatii
Carnil este contraindicat in caz de hipersensibilitate la L-carnitina sau la oricare dintre excipientii produsului.
Atentionari
Nu sunt necesare precautii speciale.
Inainte de administrare, solutia orala trebuie diluata intr-un pahar cu apa.
Interactiuni
Nu se cunosc.
Sarcina
Nu sunt disponibile studii adecvate si bine controlate la femeia gravida.
Condus auto
Carnil nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse
In cazul in care Carnil se utilizeaza conform recomandarilor, nu determina reactii adverse. In timpul administrarii orale pe termen lung a L-carnitinei s-au raportat unele simptome gastro-intestinale cum sunt greata cu caracter tranzitor, varsaturi, crampe abdominale si diaree.
Simptome usoare de miastenie au fost descrise numai la pacientii uremici care utilizeaza L- carnitina.
Supradozaj
Medicamentul nu este toxic nici in cazul administrarii prelungite de doze mari. La soarece, DL50 dupa administrarea orala este de 19,2 g levocarnitina/kg.
Carnitina poate produce diaree.
In caz de supradozaj se va institui tratament suportiv si de sustinere a functiilor vitale.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: alte produse pentru tractul digestiv si metabolism, aminoacizi si derivati.
Cod ATC: A16A A01
Levocarnitina (L-carnitina) este un constituent natural al celulei care joaca un rol fundamental in producerea si transportul energiei celulare.
Carnitina, mai exact levocarnitina, este un aminoacid continut in carne si lactate si care se sintetizeaza, de asemenea, in organismul uman.
Functia metabolica principala consta in favorizarea oxidarii acizilor grasi.
Aminoacidul este transportat activ in celule unde formeaza esteri cu acizii grasi acil- carnitine; acestea sunt translocate in mitocondrii, unde acizii grasi sunt metabolizati.
De asemenea, carnitina favorizeaza metabolizarea aeroba a glucidelor si creste viteza procesului de fosforilare oxidativa.
Proprietati farmacocinetice
Dupa administrarea a 1980 mg L-carnitina de doua ori pe zi, concentratia plasmatica maxima (Cmax) a fost de 80 nmol/ml si timpul in care s-a atins concentratia plasmatica maxima a fost de 3,3 ore.
Clearance-ul total a fost de aproximativ 4 l/ora.
Aproximativ 76% din L-carnitina libera este eliminata in urina.
Utilizand concentratiile plasmatice necorectate pentru L-carnitina endogena, timpul mediu de injumatatire plasmatica prin dispersie a fost de 0,585 ore si timpul mediu aparent de injumatatire plasmatica prin eliminare a fost de 17,4 ore dupa administrarea intravenoasa a unei doze unice.
Administrarea la voluntarii adulti de sex masculin a unei doze de L-carnitina, dupa 15 zile de dieta bogata in carnitina si in plus supliment de carnitina s-a excretat 58 – 65% din doza administrata in 5 – 11 zile in urina si materiile fecale. Concentratia plasmatica maxima s-a atins dupa 2 – 4,5 ore de la administrare.
S-au identificat doi metaboliti principali: unul care se elimina in principal prin urina (8% - 49% din doza administrata) si altul care se elimina in principal prin materiile fecale (0,44%
- 45% din doza administrata).
Excretia urinara a carnitinei a fost de 4% si 8% din doza administrata. Excretia fecala a carnitinei totale a fost < 1% din totalul de carnitina excretata.
Dupa atingerea starii de echilibru, in urmatoarele zile in care se administreaza L-carnitina solutie orala (2000 mg la interval de 12 ore), excretia urinara a fost in medie de 2339 μmoli, echivalent cu 9,4% din doza administrata oral (necorectata pentru excretia urinara endogena).
Date preclinice de siguranta
Nu sunt disponibile.