Medicamente cu reteta

Cavinton 10mg/2ml solutie injectabila, 10 fiole x 2ml, Gedeon Richter

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Cavinton 10mg/2ml solutie injectabila, 10 fiole x 2ml, Gedeon Richter

1061212

Indicatii
Neurologie: Pentru tratamentul diferitelor forme de tulburari circulatorii cerebrale: stari post-accident vascular cerebral, dementa vasculara, arterioscleroza cerebrala, encefalopatie post-traumatica sau hipertensiva, insuficienta vertebrobazilara. Ameliorarea simptomelor psihice si neurologice datorate tulburarilor circulatorii cerebrale.

Oftalmologie: In tratamentul tulburarilor vasculare cronice ale coroidei si retinei.

ORL: In tratamentul presbiacuziei de perceptie, bolii Menière si tinitusului.

Dozaj
Se administreaza in perfuzie intravenoasa lenta, dupa diluare in diferite solutii perfuzabile saline sau glucozate. Doza maxima este de 1 mg vinpocetina/kg si zi. La pacientii cu afectiuni renale nu este necesara reducerea dozei.

Nu se injecteaza intravenos direct (in bolus) sau intramuscular.

Contraindicatii
hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1

faza acuta a hemoragiei cerebrale

ischemie coronariana severa

aritmii severe

sarcina, alaptare si femei cu potential fertil care nu folosesc metode contraceptive fiabile.

Atentionari
Se recomanda controlul ECG in cazul sindromului de QT alungit sau in cazul tratamentului concomitent cu medicamente ce produc alungirea intervalului QT.

Se utilizeaza exclusiv in cabinete de consultatii sau in spitale.

Cavinton in solutie este incompatibil cu heparina; solutiile nu se amesteca. Excipient

Acest medicament contine metabisulfit de sodiu, care poate provoca rar reactii de hipersensibilitate grave si bronhospasm.

Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per doza, adica practic „nu contine sodiu”.

Acest medicament contine sorbitol 160 mg in fiecare fiola. Sorbitolul este o sursa de fructoza. Efectul aditiv al administrarii concomitente a medicamentelor continand fructoza (sau sorbitol) trebuie luate in considerare.

Pacientii cu intoleranta la fructoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament decat daca este imperios necesar. O anamneza detaliata privind simptomele de intoleranta

ereditara la fructoza trebuie efectuata fiecarui pacient inainte de administrarea acestui medicament.

Acest medicament contine alcool benzilic 20 mg in fiecare fiola. Alcoolul benzilic poate cauza reactii alergice. Volumele mari trebuie utilizate cu prudenta si doar daca este absolut necesar, in special la pacientii cu insuficienta hepatica si insuficienta renala, din cauza riscului de acumulare si toxicitate (acidoza metabolica).

Interactiuni
Selectati medicamentele si identificati interactiunile.
In timpul studiilor clinice, atunci cand vinpocetina a fost administrata in asociere cu beta-blocante precum cloranolol sau pindolol, cu clopamida, glibenclamida, digoxina, acenocumarol sau hidroclorotiazida, nu au fost observate interactiuni. In cazuri rare, a fost raportat un efect usor adjuvant la administrarea concomitenta de alfa-metildopa si vinpocetina; de aceea in cazul acestei asocieri medicamentoase se recomanda controlul periodic al tensiunii arteriale.

Desi in cadrul studiilor clinice nu s-au obtinut date relevante, se recomanda precautie in cazul administrarii asociate de vinpocetina si medicamente cu actiune asupra sistemului nervos central, precum si in cazul tratamentului simultan cu antiaritmice si anticoagulante.

Sarcina
Este contraindicata administrarea vinpocetinei in timpul sarcinii, alaptarii si la femei cu potential fertil care nu folosesc metode contraceptive fiabile.

Sarcina

Vinpocetina traverseaza bariera placentara, dar atinge concentratii placentare si fetale mai mici decat in sangele matern.

Studiile pe animale au evidentiat toxicitatea asupra functiei de reproducere, inclusiv dezvoltarea malformatiilor la sobolani (vezi pct. 5.3).

In studiile la animale in care s-au administrat doze mari de vinpocetina au aparut in cateva cazuri sangerare placentara si avort, probabil ca rezultat al fluxului sanguin placentar crescut.

Alaptarea

La om, vinpocetina este excretata in laptele matern. In studiile cu vinpocetina marcata, radioactivitatea a fost de zece ori mai crescuta in laptele decat in sangele mamei. Cantitatea excretata in lapte intr-o ora este 0,25% din doza. Deoarece vinpocetina este secretata in laptele matern si nu sunt disponibile date certe referitoare la efectul acesteia la sugari, trebuie evitata administrarea sa la mamele care alapteaza.

Condus auto
Nu sunt disponibile date referitoare la vreun efect asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Tulburari cardiace (0,1%): subdenivelare a ST, alungire a QT, tahicardie si extrasistole. Relatia intre acestea si tratamentul cu Cavinton este incerta datorita aparitiei lor spontane.

Tulburari vasculare (0,8%): modificare (in principal scadere) a tensiunii arteriale, inrosire a fetei. Tulburari ale sistemului nervos (0,9%): tulburari ale somnului (insomnie, somnolenta), ameteli, cefalee, astenie fizica, dar acestea pot fi simptome ale bolii de baza.

Tulburari gastro-intestinale (0,6%): greata, pirozis, uscaciune a gurii.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: au aparut in 0,2% din cazuri.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
Pe baza datelor din literatura, administrarea pe termen indelungat a unei doze zilnice de 60 mg vinpocetina este lipsita de riscuri. Chiar dupa administrarea orala unei doze unice de 360 mg vinpocetina nu au fost observate efecte clinice cardiovasculare sau alte reactii adverse importante.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: Psihoanaleptice, alte psihostimulante si nootrope, codul ATC: N06BX18

Vinpocetina este un compus cu actiune complexa care are efecte favorabile asupra metabolismului cerebral si a fluxului sanguin, precum si asupra proprietatilor reologice ale sangelui.

Vinpocetina are efecte neuroprotective: ea modereaza efectele nocive ale reactiilor citotoxice determinate de aminoacizii cu rol excitant. Are un efect inhibitor atat asupra canalelor de Na+ si de Ca2+ voltaj-dependente, cat si asupra receptorilor NMDA si AMPA. Potenteaza efectul neuroprotector al adenozinei.

Vinpocetina stimuleaza metabolismul cerebral: creste captarea si utilizarea glucozei si oxigenului la nivelul tesutului cerebral. Amelioreaza toleranta cerebrala la hipoxie; creste transportul glucozei – care este sursa exclusiva de energie pentru creier – la nivelul barierei hemato-encefalice; comuta metabolismul glucozei catre calea aeroba mai avantajoasa din punct de vedere energetic; inhiba selectiv fosfodiesteraza guanozinmonofosfatului ciclic (GMPc) Ca2+– calmodulin dependenta; creste concentratiile cerebrale de AMPc si GMPc. Creste concentratia ATP si raportul ATP/AMP; creste turnover-ul cerebral al noradrenalinei si serotoninei; stimuleaza sistemul noradrenergic ascendent; are actiune antioxidanta; datorita tuturor acestor efecte vinpocetina are efect cerebroprotector.

Vinpocetina amelioreaza microcirculatia cerebrala: inhiba agregarea plachetara, reduce vascozitatea sanguina crescuta patologic; creste capacitatea de deformare a eritrocitelor si inhiba captarea adenozinei la nivelul lor; favorizeaza transportul oxigenului in tesutul cerebral prin reducerea afinitatii eritrocitelor pentru oxigen.

Vinpocetina creste selectiv fluxul sanguin cerebral: creste fractia cerebrala a debitului cardiac; reduce rezistenta vasculara cerebrala fara sa afecteze parametrii circulatiei sistemice (tensiunea arteriala, debitul cardiac, frecventa cardiaca, rezistenta periferica totala); nu determina fenomen de furt.

Dimpotriva, in timpul administrarii sale, amelioreaza fluxul sanguin in ariile ischemice lezate (dar inca nenecrozate), care sunt slab perfuzate (fenomen de furt inversat).

Proprietati farmacocinetice
Distributia si eliminarea vinpocetinei si a celui mai important metabolit al sau, acidul apovincaminic, au fost studiate la sobolan, caine si om.

Dupa administrare i.v., radioactivitatea lichidului cefalorahidian este de 1/30 din valoarea radioactivitatii sangelui. La 6 ore dupa administrare, 10-30% din radioactivitate este legata de eritrocite, ultima valoare a acestei cresteri atingand 80% in a 72-a zi.

Dupa administrarea a 1 mg/kg vinpocetina, in perfuzie i.v., timp de 25 de minute, timpul de injumatatire a fost de 4,74±2,16 ore, volumul aparent de distributie a fost de 5,3±2,2 1/kg, iar clearence-ul a fost de 0,78±0,085 1/h si kg.

Studii cu substanta radioactiva au aratat ca vinpocetina este eliminata prin urina si prin fecale, in proportie de 40-60%. Acidul apovincaminic este excretat renal prin filtrare glomerulara; timpul de injumatatire al vinpocetinei depinde de doza si de calea de administrare.

Metabolizarea vinpocetinei a fost studiata la soarece, caine si om, utilizand substanta activa marcata cu 3H. La toate speciile studiate, cel mai important metabolit a fost acidul apovincaminic (AAV), 40% la sobolan, 25-30% la caine si la om. Alti metaboliti au fost: hidroxivinpocetina, hidroxi-AAV,

dihidroxi-AAV-glicinatul si compusii conjugati ai acestor metaboliti. Doar o mica parte a vinpocetinei se excreta sub forma neschimbata.

Principalii parametri ai vinpocetinei:

Parametrii farmacocineticiomsobolancaine
Absorbtie (%)738980
Tmax(h)111
Legare de proteine (%)66 99
Cl (l/h/kg)0,6-3,623,2
T½ (h)4,829

Date preclinice de siguranta

Toxicitate acuta

Au fost efectuate studii asupra toxicitatii acute a vinpocetinei, dupa administrare i.v., la soarece, sobolan si caine. Rezultatele obtinute sunt prezentate in tabelul de mai jos:

SpecieSexDL50 (mg/kg)Limite de referinta
SoareceM4540-51
 F6257-68
SobolanM3227-38
 F4034-47
CaineM+F50 

 

Toxicitate subacuta

Nu au fost observate simptome toxice la sobolan, in cazul administrarii i.v. a unor doze de pana la

8 mg/kg timp de 14 zile si la caine, in cazul administrarii i.v. a unor doze de pana la 5 mg/kg timp de 28 zile. Doze mai mari provoaca hipersalivatie, tahicardie si tahipnee.

Toxicitate cronica

La caine Cavinton administrat i.v. in doza de 5 mg/kg, timp de 90 de zile, a provocat diminuarea apetitului, crize epileptice, tahicardie si tahipnee. Investigatiile de laborator si histologice nu au aratat modificari toxice.

Studii asupra reproducerii

Nu s-au observat alterari ale fertilitatii, nici la masculi, nici la femele.

Administrarea orala a vinpocentinei la sobolani in cursul perioadei de gestatie a demonstrat toxicitate, inclusiv malformatii la expuneri relevante clinic, in functie de mg/m2 de suprafata corporala. La iepuri, o specie mai asemanatoare metabolic cu specia umana, letalitatea embrio-fetala a fost observata la o doza de 15 ori mai mare decat la sobolani (300 mg/kg/zi comparativ cu 20 mg/kg/zi).

Dozele mari au provocat uneori sangerari placentare sau avort, probabil ca rezultat al cresterii fluxului sanguin in placenta. Toxicitatea vinpocetinei administrata i.v. a fost mai mare in perioada de gestatie. Studii pre- si postnatale nu au evidentiat modificari toxice ale descendentilor.

Mutagenitate

Nu au fost evidentiate efecte mutagene.

Carcinogenitate

Studii efectuate pe o perioada de doi ani au dus la concluzia ca vinpocetina nu prezinta riscul carcinogen la om.

Toleranta locala

Administrarea i.v. repetata nu produce iritatie locala. Dupa administrare intramusculara, au fost observate fenomene iritative moderate si tranzitorii.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice