Studii recente au aratat ca in compozitia busuiocului intra mai multe substante cetonice care au o actiune directa asupra celulelor hepatice. Prin consumul de ceaiuri de busuioc si chiar de busuioc verde sau uscat - ca si condiment in preparatele culinare, celulele hepatice sunt stimulate sa produca o cantitate mai mare de enzime, ajutand astfel la o mai buna functionare a ficatului.
Principii active: uleiul volatil din busuioc contine linalol, eucaliptol, eugenol, estragol, camfor, anetol, taninuri si saponozide triterpenice.
Actiune: antiseptica, carminativa, galactogoga, antiemetica, diuretica, antiinflamatoare, antifungica, febrifuga.
Mod de administrare:
Intern: infuzie-peste o lingurita cu planta se toarna 250 ml apa clocotita. Vasul se acopera si se lasa in repaos 10-15 minute, dupa care se strecoara. Se bea caldut si neindulcit, cate 3 cani cu ceai pe zi, intre mesele principale.
Recomandari:
Intern: stimularea digestiei, meteorism abdominal, colici abdominale (balonari, senzatie de voma), aerofagie, anorexie, ulcer gastric sau duodenal, colite de fermentatie, diaree, gripa, raceli, bronsite, cefalee, infectii urinare.
Contraindicatii: la persoanele cu sensibilitate alergica deosebita poate produce reactii alergice de intensitate variata. Nu se va administra copiilor sub 3 ani si femeilor gravide (poate provoca varsaturi). A se evita supradozarea.
Mod de prezentare: o cutie de 50g.