In mod traditional, in bronsita, faringita, tuse, constipatie, gastrite hiperacide, ulcer gastric si duodenal, litiaza renala si biliara, reumatism, artrita, tulburari de menopauza, tulburari menstruale; indulcitor si aromatizant natural.
Principii active: contine saponozide triterpenice, flavone, chalcone, cumarine, steroli, poliholozide, zaharuri, amidon, rezine, proteine, substante minerale.
Actiune: antiinflamatoare, diuretica, expectorant si emolient, fluidifiant al secretiilor bronsice, antiulceros, cicatrizant, antispastic, estrogenic, analgezic, bacteriostatic, imunostimulent, laxativ sau purgativ (in functie de doza).
Compozitie: radacini de lemn dulce - Glycyrrhiza glabra L., fam. Leguminosae.
Mod de administrare:
Intern: infuzie-peste o lingurita cu planta se toarna 250ml apa clocotita. Vasul se acopera si se lasa in repaos 10-15 minute, dupa care se strecoara. Se beau 2-3 cani cu ceai pe zi.
Contraindicatii: sarcina, alaptare si hipertensiune arteriala, edem cardio-renal, afectiuni hepatice (ciroza), biliare (colestaza) si renale grave (colica renala cronica), obezitate, hipokaliemie. Lemnul dulce nu trebuie utilizat in hipertensiune arteriala fara avizul medicului si nu se asociaza cu corticosteroizi.
Mod de prezentare: o cutie cu 50g de ceai.