Proprietatile purgative ale crusinului se cunosc inca din secolul al XVI, cand pentru prima oara este citat de catre italianul Pietro Crescenzi. Acesta era recomandat in starile de constipatie, pentru efectul de reglare a scaunului in cazurile cand intestinul gros devine ”lenes”.
Ceaiul din coaja de crusin are actiune laxativ – purgativa, stimuleaza secretia biliara, favorizeaza eliminarea bilei in intestin.
Compozitie: Scoarta de crusin – Rhamnus frangula L., fam. Rhamnaceae.
Mod de administrare:
- Decoct: se fierbe o lingurita de produs in 200 ml apa, timp de 15-20 minute, se strecoara si se bea la temperatura camerei. Se bea o cana seara, inainte de culcare; in constipatii rebele se repeta doza dimineata pe stomacul gol; in cure de lunga durata se incepe cu doze mai mici (50 ml), care cresc progresiv.
- Se recomanda folosirea alternativa a altor laxative – seminte in, prune uscate, dupa cel mult 7 zile de tratament cu crusin pentru o perioada egala de timp.
Contraindicatii: Nu se administreaza copiilor sub 7 ani, gravidelor si mamelor care alapteaza. Nu se administreaza in cancer colono-rectal.
Forma de prezentare: 80g