Favorizeaza fluidizarea si eliminarea secretiilor de pe caile respiratorii. Contribuie la calmarea tusei, a inflamatiilor si a iritatiilor de pe caile respiratorii. Actiune emolienta, antispastica, secretolitica, expectoranta si antiseptica.
Podbalul este o planta medicinala cunoscuta si utilizata inca din antichitate, fiind inca foarte apreciata in medicina noastra traditionala cat si in cea chineza. Aceasta este recomandata pentru proprietatile sale emoliente si antitusive. Datorita mucilagiilor si a inulinei continute, frunzele acestei plante au actiune secretolitica, calmanta si antispastica. Astfel, infuziile din aceasta planta contribuie la calmarea tusei, a inflamatiilor si a iritatiilor de la nivelul cailor respiratorii. In plus, preparatele pe baza de Podbal au si o actiune antiseptica, fiind recomandate pentru spalaturi locale.
Compozitie: Mucilagii, taninuri (17%), substante amare (tusilagina), inulina, carotenoizi, fitosterine, saruri minerale (nitratul de potasiu, zinc, siliciu), arabinoza, xiloza, acizi galic, stearic si palmitic. Florile si radacinile contin alcaloizi pirolizidinici cu efecte genotoxice, hepatotoxice si carcinogene, fapt pentru care fitoterapia moderna interzice utilizarea lor.
Mod de folosire:
- Intern: infuzie din 1 lingura frunze la 200 ml apa, se beau 2-3 cani de ceai pe zi, timp de 2-3 luni.
- Extern: infuzie pentru spalaturi locale.
Recomandari:
- Preparatele pe baza de Podbal sunt complementare pe cale interna in: afectiuni pulmonare cronice, emfizem pulmonar, silicoza pulmonara, astm bronsic, tuse, bronhopneumopatii, hemoptizie.
- Extern: eczeme.
- In medicina populara se folosesc pe cale interna in: afectiuni pulmonare, raguseala, dispepsii, dischinezii biliare, cancer pulmonar.
- Pe cale externa in: plagi si rani greu vindecabile, reumatism.
Contraindicatii: Nu se folosesc florile si radacinile, nici pe cale externa.
Forma de prezentare: Cutie cu 80g de ceai