Musetelul este o planta erbacee, din familia Asteraceae, raspandita in toate zonele de campie. Florile de musetel contin urmatoarele: matricarina si matricina, un mare numar de flavonoizi, glucozide, fitosteroli si acizi grasi. De asemenea consumul regulat de ceai de musetel furnizeaza organismului minerale (calciu, fosfor, zinc, siliciu, fier, mangan si cupru), vitamine esentiale (B1 si C), glucide, acizi organici si ulei eteric.
Recoltarea musetelului se face de regula o singura data pe an in lunile mai-iunie pe timp insorit numai dupa ce roua s-a ridicat. In Romania se intampla ca aceasta planta sa fie recoltata si a doua oara in luna septembrie.
Ceaiul de musetel are urmatoarele actiuni: antiseptica, antiinflamatorie, sedativa, antialergica si epitilizanta.
Mod de utilizare: se pun 1-2 pliculete de ceai de musetel in 150 ml de apa fierbinte. Ceaiul trebuie sa fie infuzat timp de 7-8 minute.
Forma de prezetare: 30g (20 plicuri)