Medicamente cu reteta

Cefuroxima MIP 1.5g Pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila, 10 flacoane, MIP Pharma GmbH

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Cefuroxima MIP 1.5g Pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila, 10 flacoane, MIP Pharma GmbH

7493768

Indicatii

  • Cefuroxima-MIP este indicat la adulti si copii, inclusiv nou-nascuti (de la nastere) pentru tratamentul infectiilor enumerate mai jos (vezi pct. 4.4 si 5.1).
  • Pneumonie comunitara dobandita.
  • Exacerbari acute ale bronsitei cronice.
  • Infectii ale tractului urinar complicate, incluzand pielonefrite.
  • Infectii ale tesuturilor moi: celulita, erizipel si plagi infectate
  • Infectii intra-abdominale (vezi pct 4.4)
  • Profilaxia infectiilor in chirurgia gastro-intestinala (inclusiv esofagiana), ortopedica, cardiovasculara, ginecologica (inclusiv operatii cezariene).

In tratamentul si prevenirea infectiilor in care este foarte probabil fie implicate microorganisme anaerobe, cefuroxima trebuie administrata in asociere cu substante antibacteriene adecvate.

Trebuie avute in vedere ghidurile terapeutice in vigoare cu privire la utilizarea adecvata a antibioticelor.
 
Dozaj
Doze

Tabelul 1. Adulti, adolescenti si copii cu greutatea mai mare de 40 kg

 

Indicatie  

Doză

Pneumonie comunitara dobandita si exacerbari acute ale bronsitei cronice. 

750 mg la interval de 8 ore

(intravenos sau intramuscular)

Infectii ale tesuturilor moi: celulita, erizipel si plagi infectate. 

Infectii intra-abdominale 

Infectii ale tractului urinar complicate, incluzand pielonefrite 

1,5 g la interval de 8 ore

(intravenos sau intramuscular)

Infectii severe  

750 mg la interval de 6 ore (intravenos) 1,5 g la interval de 8 ore (intravenos)

Profilaxia infectiilor in chirurgia gastrointestinala, ginecologica (inclusiv operatii cezariene) si ortopedica.  

1,5 g la inducerea anesteziei. Această doza se poate suplimenta cu doua doze a cate 750 mg

(intramuscular) dupa 8 ore si ulterior dupa 16 ore.

Profilaxia infectiilor in chirurgia cardiovasculara si esofagiana 

1,5 g la inducerea anesteziei, urmata de 750 mg

(intramuscular) la interval de 8 ore, in decursul urmatoarelor 24 de ore.

Tabelul 2. Copii si adolescenti cu greutatea mai mica de 40 kg  

  

Sugari si copii mici mai mari de 3 săptămâni şi copii şi adolescenţi mai mici de 40 kg

Sugari (de la nastere pana la varsta de 3 saptamani)  

Pneumonie comunitara dobandita 

30 mg pana la 100 mg/kg si zi (intravenos), administrate in 3 sau 4 prize fractionate; o doză

de 60 mg/kg si zi este adecvata

pentru tratamentul majoritatii

infectiilor

30 mg pana la 100 mg/kg si zi

(intravenos), administrate in 2 sau 3 prize fractionate (vezi

pct. 5.2)

Infectii ale tractului urinar complicate, incluzand pielonefrite 

Infectii ale tesuturilor moi: celulita, erizipel si plagi infectate. 

Infectii intra-abdominale 

Insuficienta renala 
Cefuroxima este excretata in principal pe cale renala. De aceea, ca in cazul tuturor antibioticelor, la pacientii cu insuficienta renala marcata se recomanda reducerea dozei de Cefuroxima-MIP, pentru a compensa excretia mai lenta. 

Tabelul 3. Dozele de Cefuroxima-MIP recomandate la pacientii cu insuficienta renala  

Clearance-ul creatininei  

T   (ore)  

1/2

Doza, mg  

mai mare de 20 ml/min/1,73 m2

1,7 – 2,6 

nu este necesara reducerea dozei standard (750 mg - 1,5 g de trei ori pe zi)  

 

10-20 ml/min/1,73 m2        

4,3 – 6,5 

750 mg de doua ori pe zi  

mai mic de 10 ml/min/1,73 m2                   

14,8 – 22,3 

750 mg o data pe zi  

Pacienti care efectuează sedinte de hemodializa 

3,75 

O doza suplimentara de 750 mg trebuie administrata intravenos sau intramuscular la finalul fiecarei sedinte de dializa; pe langa administrarea parenterala, cefuroxima sodica poate fi adaugata in lichidul pentru dializa peritoneala (de regula 250 mg la fiecare 2 litri de lichid utilizat pentru dializa)  

Pacienti cu insuficienta renala tratati prin hemodializa arteriovenoasa continua (HAVC) sau prin hemofiltrare (HF) cu membrane cu flux inalt in unitati de terapie intensiva 

7,9-12,6 (HAVC)

1,6 (HF) 

750 mg de doua ori pe zi; pentru hemofiltrarea cu membrane cu flux redus se vor lua in considerare dozele recomandate la

punctul referitor la pacientii cu insuficienta renala.

Insuficienta hepatica

Cefuroxima este eliminata in principal pe cale renala. La pacientii cu disfunctie hepatica nu se anticipeaza ca aceasta sa influenteze farmacocinetica cefuroximei.

Mod de administrare

Cefuroxima-MIP trebuie administrat prin injectie intravenoasa cu durata a 3 - 5 minute direct in vena, prin perfuzie intravenoasa cu durata de 30 - 60 de minute sau prin injectie intramusculara profunda. Pentru instructiuni referitoare la reconstituirea medicamentului inainte de administrare, vezi pct. 6.6.
 
Contraindicatii
Hipersensibilitate la cefuroxima sau la oricare dintre excipientii enumerati la punctul 6.1. Pacienti cu hipersensibilitate cunoscuta la alte antibiotice din clasa cefalosporinelor.

Antecedente de hipersensibilitate severa (de exemplu, reactii anafilactice) la orice alt tip de medicament antibacterian betalactamic (peniciline, monobactami si carbapeneme).
 
Atentionari
Reactii de hipersensibilitate

Ca si in cazul tuturor antibioticelor beta-lactamice, au fost raportate reactii de hipersensibilitate grave si ocazional letale. In cazul aparitiei reactiilor de hipersensibilitate severe, tratamentul cu cefuroxima trebuie intrerupt imediat si trebuie initiate masuri de urgenta adecvate.

Inainte de inceperea tratamentului, trebuie sa se stabileasca daca pacientul are antecedente de reactii de hipersensibilitate severe la cefuroxima, la alte cefalosporine sau la oricare alt tip de antibiotic beta- lactamic. Cefuroxima trebuie administrata cu precautie la pacientii cu antecedente de reactii de hipersensibilitate non-severe la alte antibiotice betalactamice.

Administrarea concomitenta cu diuretice potente sau cu aminoglicozide

La pacientii tratati concomitent cu diuretice potente, cum este furosemidul sau cu aminoglicozide, administrarea antibioticelor din clasa cefalosporinelor in doze mari trebuie efectuata cu precautie. Insuficienta renala a fost raportata in timpul utilizarii concomitente a acestor substante. Functia renala trebuie monitorizata la varstnici si la pacientii cu insuficienta renala pre-existenta diagnosticata (vezi pct 4.2).

Dezvoltarea microorganismelor non-susceptibile la tratament

Terapia cu cefuroxima poate determina dezvoltarea excesiva a microorganismelor de tip Candida. Utilizarea prelungita poate determina si dezvoltarea excesiva a altor microorganisme non-susceptibile la tratament (de exemplu, enterococi si Clostridium difficile), fapt care poate impune intreruperea tratamentului (vezi pct 4.8).

Cazuri de colita pseudomembranoasa asociata antibioterapiei au fost raportate in cazul tratamentului cu cefuroxima si aceasta poate avea grade diferite de severitate, de la usoara pana la forme care pot pune viata in pericol. Acest diagnostic trebuie avut in vedere la pacientii cu diaree aparuta in timpul sau dupa administrarea de cefuroxima (vezi punctul 4.8). Trebuie luata in considerare intreruperea terapiei cu cefuroxima si administrarea tratamentului specific pentru Clostridium difficile. Nu trebuie administrate medicamente care inhiba peristaltismul intestinal.

Infectii intra-abdominale

Avand in vedere spectrul de activitate al cefuroximei, aceasta nu este adecvata pentru tratamentul infectiilor cauzate de bacterii Gram-negativ, care nu fermenteaza (vezi pct. 5.1)

Utilizarea intracamerala si afectarile oculare

Cefuroxima-MIP nu este formulat pentru utilizare intracamerala. Au fost raportate cazuri izolate si concomitente de reactii adverse grave la nivel ocular dupa utilizarea intracamerala neautorizata a cefuroximului sodic reconstituit din flacoane aprobate pentru utilizare intravenoasa/intramusculara. Aceste reactii au inclus edem macular, edem retinian, dezlipire de retina, toxicitate retiniana, tulburari de vedere, reducerea acuitatii vizuale, vedere incetosata, opacitate corneana sau edem la nivelul corneei.

Interferenta cu investigatiile diagnostice

Pozitivarea rezultatelor testului Coombs asociata utilizarii cefuroximei poate interfera cu testele de compatibilitate sanguina (vezi pct 4.8).

Se pot observa interferente usoare cu metodele de reducere a cuprului (Benedict, Fehling, Clinitest). In orice caz, acest lucru nu duce la rezultate fals-pozitive, cum se intampla in cazul altor cefalosporine.

Deoarece in cazul testului cu fericianura pot aparea rezultate fals negative, se recomanda sa se utilizeze fie metoda glucozo-oxidazei fie cea cu hexochinaza pentru determinarea valorilor glucozei din sange/plasma la pacientii tratati cu cefuroxima sodica.

Acest medicament contine sodiu

Acest medicament contine 42 mg sodiu per doza de 750 mg si respectiv 83 mg sodiu per doza de 1,5 g echivalent cu 2,1% si 4,2% din doza maxima zilnica recomandata de OMS de 2 g sodiu pentru un adult.
 
Interactiuni
Cefuroxima se excreta prin filtrare glomerulara si secretie tubulara. Administrarea concomitenta cu probenecid nu este recomandata. Administrarea concomitenta cu probenecid determina prelungirea perioadei de excretie a antibioticului si cresterea concentratiilor plasmatice ale acestuia.

Medicamente cu potential nefrotoxic si diuretice de ansa

La pacientii care utilizeaza diuretice cu actiune puternica (cum este furosemid) sau medicamente cu potential nefrotoxic (cum sunt antibioticele aminoglicozide), administrarea concomitenta de doze mari de cefalosporine trebuie efectuata cu precautie, deoarece nu poate fi exclusa insuficienta functiei renale in cazul utilizarii concomitente a unor astfel de substante.

Alte interactiuni

Determinarea concentratiei de glucoza din sange/plasma: va rugam sa cititi pct 4.4. Utilizarea concomitenta cu anticoagulantele orale poate determina cresterea valorilor INR.
 
Sarcina
Sarcina

Datele provenite din utilizarea cefuroximei la femeile gravide sunt limitate. Studiile la animale nu au evidentiat toxicitate asupra functiei de reproducere (vezi pct 5.3). Cefuroxima-MIP trebuie prescris la femeile gravide doar daca beneficiile depasesc eventualele riscuri.

S-a demonstrat ca cefuroxima traverseaza placenta si, dupa administrarea intramusculara sau intravenoasa a dozei la mama, atinge concentratii terapeutice in lichidul amniotic si la nivelul cordonului ombilical.

Alaptarea

Cefuroxima se excreta in cantitati mici in laptele uman. Nu se anticipeaza aparitia reactiilor adverse in cazul administrarii dozelor terapeutice, desi nu se poate exclude riscul de aparitie a diareei si a infectiilor fungice la nivelul mucoaselor. Este posibil sa fie necesara luarea unei decizii cu privire la intreruperea alaptarii sau la intreruperea tratamentului cu cefuroxima, luand in considerare beneficiul alaptarii pentru copil si beneficiul tratamentului pentru mama.

Fertilitatea

Nu sunt disponibile date referitoare la efectele cefuroximei sodice asupra fertilitatii la om. Studiile privind toxicitatea asupra functiei de reproducere efectuate la animale nu au evidentiat efecte asupra fertilitatii.
 
Condus auto
Nu s-au efectuat studii referitoare la efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Cu toate acestea, pe baza reactiilor adverse cunoscute, este putin probabil ca cefuroxima sa afecteze capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
 
Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse sunt neutropenia, eozinofilia, cresterea tranzitorie a valorilor serice ale enzimelor hepatice sau a bilirubinemiei, mai ales la pacientii cu hepatopatie pre-existenta, insa nu exista dovezi privind afectarea hepatica si reactiile la nivelul locului de injectare.

Categoriile de frecventa alocate reactiilor adverse prezentate in continuare reprezinta estimari, deoarece pentru majoritatea reactiilor nu sunt disponibile date adecvate pentru calcularea incidentei. In plus, incidenta reactiilor adverse asociate cefuroximei sodice poate varia in functie de indicatia clinica.

Datele provenite din studiile clinice au fost utilizate pentru a determina frecventa reactiilor adverse de la foarte frecvente la rare. Frecventele alocate celorlalte reactii adverse ramase (de exemplu cele care au avut o frecventa mai mica de 1/10000) au fost in principal determinate folosind date aparute dupa punerea pe piata si se refera mai mult la rata de raportare decat la frecventa reala.

Reactiile adverse asociate tratamentului, indiferent de grad, sunt enumerate in continuare conform bazei de date MedDRA pe aparate, sisteme si organe, in functie de frecventa si de gradul de severitate. Urmatoarea conventie a fost utilizata pentru clasificarea frecventei: foarte frecvente (mai mare sau egal 1/10); frecvente (mai mare sau egal 1/100 si mai mic 1/10); mai putin frecvente (mai mare sau egal 1/1000 si mai mic 1/100); rare (mai mare sau egal 1/10000 si mai mic 1/1000); foarte rare (mai mic 1/10000) si cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Clasificare pe aparate, sisteme şi organe  

Frecvente  

Mai putin frecvente

Cu frecventa necunoscuta  

Infectii si infestari 

 

 

dezvoltare excesiva a microorganismelor de tip

Candida, dezvoltare excesiva a

Clostridium difficile

Tulburari hematologice si limfatice 

neutropenie, eozinofilie, reducere a valorii hemoglobinei 

leucopenie, pozitivare

  a testului Coombs

trombocitopenie, anemie hemolitică 

Tulburari ale sistemului imunitar  

 

 

febra indusa de administrarea medicamentului, nefrita interstitiala, anafilaxie, vasculita cutanata

Tulburari gastrointestinale 

 

tulburari gastrointestinale  

colita pseudomembranoasa  

Tulburari hepatobiliare 

crestere tranzitorie a valorilor serice

crestere tranzitorie a bilirubinemiei 

 

 

ale enzimelor hepatice 

 

 

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat 

 

eruptie cutanata tranzitorie, urticarie si prurit 

eritem polimorf, necroliza epidermica toxica si sindrom Stevens-Johnson, angioedem  

Tulburari renale si ale cailor urinare 

 

 

cresterea creatininemiei, crestere a concentratiilor plasmatice ale azotului ureic si reducerea clearance-ului creatininei (vezi punctul 4.4) 

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare 

reactii la locul administrarii injectiei, care pot include durere si tromboflebita 

 

 

Descriere a reactiilor adverse selectate

Cefalosporinele sunt o clasa de medicamente care prezinta tendinta de a fi absorbite la nivelul suprafetei membranei celulare a eritrocitelor si de a interactiona cu anticorpii anti-medicament, determinand pozitivarea testului Coombs (care poate interfera cu testele de compatibilitate sanguina) si, in cazuri foarte rare, anemie hemolitica.

 

Au fost observate cresteri tranzitorii ale valorilor serice ale enzimelor hepatice sau ale bilirubinemiei, de regula reversibile.

 

Durerea la locul injectarii intramusculare este mai probabil sa apara in cazul administrarii unor doze mai mari. Cu toate acestea, este putin probabil ca acest lucru sa determine intreruperea tratamentului.

Copii si adolescenti

Profilul de siguranta al cefuroximei sodice la copii si adolescenti este concordant cu profilul de siguranta observat la adulti.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Maior Stefan Sanatescu nr.48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.
 
Supradozaj
Supradozajul poate determina sechele neurologice, incluzand encefalopatie, convulsii si coma. Simptomele supradozajului pot aparea in cazul in care doza nu se reduce adecvat la pacientii cu insuficienta renala (vezi pct. 4.2 si 4.4).

Concentratiile plasmatice ale cefuroximei pot fi reduse prin hemodializa si dializa peritoneala.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: antibiotice pentru administrare sistemica, cefalosporine de generatia a doua, codul ATC: J01DC02

Mecanism de actiune

Cefuroxima inhiba sinteza peretelui bacterian, dupa legarea de proteinele de legare a penicilinei (PLP). Astfel se intrerupe biosinteza peretelui celular (peptidoglican), fapt care determina liza si apoptoza celulelor bacteriene.

Mecanism de rezistenta

Rezistenta bacteriana la cefuroxima poate fi determinata de unul sau mai multe dintre urmatoarele mecanisme:

  • hidroliza de catre beta-lactamaze incluzand (dar nu limitandu-se la) beta-lactamazele cu spectru extins (BLSE) si enzimele Amp-C, a caror expresie ar putea fi indusa sau inhibata stabil la anumite
  • specii bacteriene aerobe Gram-negativ;
  • afinitatea redusa a proteinelor de legare a penicilinei pentru cefuroxima;
  • lipsa de permeabilitate a membranei externe, care restrictioneaza accesul cefuroximei la nivelul proteinelor de legare a penicilinei in cazul bacteriilor Gram-negativ;
  • pompele bacteriene de eflux.

Este de asteptat ca microorganismele care au dobandit rezistenta la alte cefalosporine administrate injectabil sa fie rezistente la cefuroxima. In functie de mecanismul de rezistenta, microorganismele cu rezistenta dobandita la penicilina pot prezenta sensibilitate scazuta sau rezistenta la cefuroxima.

Valori critice pentru cefuroxima sodica

Valorile critice ale CMI (concentratia minima inhibitorie) stabilite de EUCAST (European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing) sunt prezentate in continuare:

MicroorganismValori critice (mg/l)
 SR
Enterobacteriaceae 1mai mic sau egal cu 82mai mare de 8
Staphylococcus sppReferinta3Referinta 3
Streptococcus A,B,C şi GReferinta 4Referinta 4
Streptococcus pneumoniaemai mic sau egal cu 0,5mai mare de 1
Streptococcus (altele)mai mic sau egal cu 0,5mai mare de 0,5
Haemophilus influenzaemai mic sau egal cu 1mai mare de 2
Moraxella catarrhalismai mic sau egal cu 4mai mare de 8
Valori critice nespecifice 1mai mic sau egal cu 45mai mare de 85

1. Valorile critice caracteristice cefalosporinelor pentru Enterobacteriaceae detecteaza toatemecanismele de rezistenta importante din punct de vedere clinic (inclusiv BLSE si AmpC mediata de plasmide). Unele tulpini care produc beta-lactamaze prezinta sensibilitate sau sensibilitate intermediara la cefalosporinele de generatia a treia sau a patra, in conditiile acestor valori critice si trebuie raportate conform rezultatelor testelor, cu alte cuvinte prezenta sau absenta unei BLSE nu este in sine un factor care sa influenteze stabilirea categoriei de sensibilitate. In numeroase zone, depistarea si caracterizarea BLSE este recomandata sau obligatorie pentru a facilita controlul infectiilor.

2. Valorile critice se coreleaza cu administrarea unei doze de 1,5 g × 3 si doar pentru E. coli, P. mirabilis si Klebsiella spp.

3. Sensibilitatea stafilococilor la cefalosporine este dedusa pe baza sensibilitatii la meticilina, cu exceptia ceftazidimei, a cefiximei si ceftibutenului, pentru care nu exista valori critice si care nu trebuie utilizate in cazul infectiilor stafilococice.

4. Sensibilitatea la antibioticele beta-lactamice a streptococilor beta-hemolitici din gruprile A, B, C si G este dedusa pe baza sensibilitatii la penicilina.

5. Valorile critice se aplica dozei administrate zilnic intravenos de 750 mg × 3 precum si unei doze mari de minimum 1,5 g × 3.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Dupa injectarea intramusculara (IM) a cefuroximei la voluntari sanatosi, valoarea medie a concentratiilor plasmatice maxime a variat intre 27 si 35 µg/ml pentru o doza de 750 mg si intre 33 si 40 µg/ml pentru o doza de 1000 mg, valorile fiind obtinute in decurs de 30 - 60 de minute dupa administrare. Dupa 15 minute de la administrarea intravenoasa (i.v.) a dozelor de 750 si 1500 mg, concentratiile plasmatice au fost de aproximativ 50 µg/ml si, respectiv de 100 µg/ml.

Dupa administrarea i.m. si i.v., se pare ca ASC si Cmax cresc liniar odata cu cresterea dozei, in intervalul de doze unice terapeutice cuprinse intre 250 si 1000 mg. Nu s-a evidentiat acumularea cefuroximei in probele de ser prelevate de la voluntari sanatosi dupa administrarea intravenoasa repetata a unor doze de 1500 mg la interval de 8 ore.

Distributie

S-a constatat ca legarea de proteinele plasmatice se face in proportie de 33 - 50%, in functie de metoda folosita. Volumul mediu de distributie variaza intre 9,3 15,8 l/1,73 m2 dupa administrarea i.m. sau i.v., in intervalul de doze terapeutice cuprinse intre 250 si 1000 mg. Concentratii ale cefuroximei mai mari decat valorile inhibitorii minime pentru microorganismele patogene frecvent intalnite pot fi obtinute in tesuturile de la nivelul amigdalelor, sinusurilor, in mucoasa bronsica, in os, lichid pleural, lichid articular, lichid sinovial, lichid interstitial, bila, sputa si umoarea apoasa. Cefuroxima traverseaza bariera hematoencefalica in cazul inflamatiei meningelui.

Biotransformare

Cefuroxima nu este metabolizata

Eliminare

Cefuroxima este excretata prin filtrare glomerulara si secretie tubulara. Timpul de injumatatire plasmatica dupa administrarea injectabila intramusculara sau intravenoasa este de aproximativ 70 de minute. Cefuroxima se recupereaza aproape complet (85 - 90%) sub forma de cefuroxima nemodificata in urina, in interval de 24 ore dupa administrare. Cea mai mare parte din doza de cefuroxima administrata se excreta in primele 6 ore. Valorile medii ale clearance-ului renal variaza intre 114 si 170 ml/min/1,73 m2 dupa administrarea i.m. sau i.v., in intervalul de doze terapeutice cuprinse intre 250 - 1000 mg.

Grupe speciale de pacienti

Sex

Nu s-au observat diferente in ceea ce priveste farmacocinetica cefuroximei intre barbati si femei, dupa administrarea unica in bolus i.v. a 1000 mg cefuroxima sub forma de sare sodica.

Varstnici

Dupa administrarea i.m. sau i.v., absorbtia, distributia si excretia cefuroximei la pacientii varstnici sunt similare cu cele observate la pacientii mai tineri cu functie renala echivalenta. Deoarece pacientii varstnici au o probabilitate mai mare de a prezenta reducere a functiei renale, se recomanda precautie atunci cand se stabileste doza de cefuroxima, iar monitorizarea functiei renale poate fi utila (vezi punctul 4.2).

Copii si adolescenti

S-a demonstrat ca timpul de injumatatire plasmatica a cefuroximei este semnificativ prelungit la nou- nascuti, in functie de varsta gestationala. Cu toate acestea, la sugarii mai mari (cu varsta >3 saptamani), la copii si adolescenti, timpul de injumatatire plasmatica cuprins intre 60 si 90 de minute este similar celui observat la adulti.

Insuficienta renala

Cefuroxima se excreta in principal pe cale renala. Ca in cazul celorlalte antibiotice similare, la pacientii cu insuficienta renala marcata (Clcr < 20 ml/minut) se recomanda reducerea dozei de cefuroxima, pentru a compensa excretia mai lenta a acesteia (vezi punctul 4.2). Cefuroxima este eliminata eficient prin hemodializa si dializa peritoneala.

Insuficienta hepatica

Deoarece cefuroxima este eliminata in principal pe cale renala, nu se asteapta ca disfunctia hepatica sa influenteze farmacocinetica cefuroximei.

Relatia farmacocinetica/farmacodinamie

Pentru cefalosporine, s-a demonstrat ca cel mai important parametru de farmacocinetica- farmacodinamie corelat cu eficacitatea in vivo este proportia din intervalul de administrare (%T) in care concentratia nelegata se mentine peste concentratia minima inhibitorie (CMI) a cefuroximei pentru speciile tinta selectate (%T>CMI).

Date preclinice de siguranta

Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea si toxicitatea asupra functiei de reproducere si dezvoltarii. Nu s-au efectuat studii privind carcinogenitatea; cu toate acestea, dovezile existente nu indica potential carcinogen.

Activitatea gama glutamil transpeptidazei in urina de sobolan este inhibata de o serie de cefalosporine, insa nivelul de inhibare este mai mic in cazul cefuroximei. Acest aspect ar putea fi relevant pentru interferenta cu testele paraclinice la om.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 17.02.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice