Indicatii
Acest medicament este utilizat numai in scop diagnostic.
Clariscan trebuie utilizat numai atunci cand informatiile cu rol diagnostic sunt esentiale si nu sunt disponibile prin imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) fara substanta de contrast.
Clariscan este o substanta de contrast indicata pentru marirea contrastului in procedura de imagistica prin rezonanta magnetica pentru o mai buna vizualizare/delimitare.
Adulti, varstnici, adolescenti si copii (0-18 ani):
leziuni la nivelul creierului, coloanei vertebrale si tesuturilor inconjuratoare
IRM la nivelul intregului corp (vezi pct. 4.2)
Utilizarea la nivelul intregului corp nu este recomandata la copii cu varsta sub 6 luni.
Numai la adulti:
leziuni sau stenoze la nivelul arterelor non-coronariene (angiografie RM).
Dozaj
Acest medicament trebuie administrat numai de cadre medicale instruite, cu experienta tehnica in realizarea si interpretarea de IRM evidentiat cu gadolinium.
Doze
In scop diagnostic, trebuie utilizata cea mai mica doza care asigura o imbunatatire suficienta a contrastului. Doza trebuie calculata pe baza greutatii corporale a pacientului si nu trebuie sa depaseasca doza recomandata per kilogram de greutate corporala detaliata in aceasta sectiune.
Adulti
IRM la nivelul creierului si coloanei vertebrale
Doza recomandata este de 0,1 mmoli/kg greutate corporala, adica 0,2 ml/kg greutate corporala. La pacientii cu tumori cerebrale, administrarea unei doze suplimentare de 0,2 mmoli/kg greutate corporala, adica 0,4 ml/kg greutate corporala, poate imbunatati caracterizarea tumorii si poate facilita luarea deciziilor terapeutice.
IRM la nivelul intregului corp (inclusiv leziuni la nivelul ficatului, rinichilor, pancreasului, pelvisului, plamanilor, inimii, sanului si sistemului musculo-scheletic)
Doza recomandata este de 0,1 mmoli/kg greutate corporala, adica 0,2 ml/kg greutate corporala pentru a furniza un contrast adecvat din punct de vedere al diagnosticului.
Pentru angiografie: doza recomandata pentru injectia intravenoasa este de 0,1 mmoli/kg greutate corporala, adica 0,2 ml/kg greutate corporala pentru a furniza un contrast adecvat din punct de vedere diagnostic.
In cazuri exceptionale (de exemplu, incapacitatea de a obtine imagini satisfacatoare ale unui teritoriu vascular extins), poate fi justificata administrarea unei a doua injectii consecutive cu doza de 0,1 mmoli/kg greutate corporala, adica 0,2 ml/kg greutate corporala. Cu toate acestea, daca anterior inceperii angiografiei, este anticipata utilizarea a doua doze consecutive de Clariscan, utilizarea dozei de 0,05 mmoli/kg greutate corporala (adica 0,1 ml/kg greutate corporala) pentru fiecare administrare, poate fi benefica in functie de echipamentul de imagistica disponibil.
Grupe speciale de pacienti
Insuficienta renala
Clariscan trebuie utilizat la pacientii cu insuficienta renala severa (RFG mai mic 30 ml/min/1,73m2) si la pacienti in perioada perioperatorie transplantului hepatic numai dupa o evaluare atenta a raportului risc/beneficiu si daca informatiile pentru diagnostic sunt esentiale si nu sunt disponibile prin IRM fara imbunatatire cu
substanta de contrast (vezi pct. 4.4.). Daca este necesar sa se utilizeze Clariscan, doza nu trebuie sa depaseasca 0,1 mmoli/kg greutate corporala.
Nu trebuie sa fie utilizata mai mult de o doza in timpul unei investigatii. Din cauza lipsei de informatii cu privire la administrarea de doze repetate, injectiile cu Clariscan nu trebuie repetate decat daca intervalul dintre injectii este de cel putin 7 zile.
Varstnici (cu varsta de 65 ani si peste)
Nu se considera necesara ajustarea dozei. La pacientii varstnici se impun precautii (vezi pct. 4.4).
Insuficienta hepatica
La acesti pacienti doza recomandata este similara cu cea utilizata pentru adulti. Se recomanda prudenta, mai ales in cazul perioadei perioperatorii de transplant hepatic (vezi mai sus, Insuficienta renala).
Copii si adolescenti (cu varsta intre 0-18 ani)
IRM la nivel encefalic si spinal, IRM la nivelul intregului corp:
Doza recomandata si maxima de Clariscan este de 0,1 mmoli/kg greutate corporala. Nu trebuie sa se utilizeze mai mult de o doza in timpul unei investigatii.
Din cauza imaturitatii functiei renale la nou-nascutii cu varsta de pana la 4 saptamani si la sugarii cu varsta de pana la 1 an, Clariscan trebuie utilizat la aceasta grupa de varsta numai dupa o evaluare atenta si cu o doza care sa nu depaseasca 0,1 mmoli/kg greutate corporala. Nu trebuie utilizata mai mult de o doza in timpul unei scanari. Din cauza lipsei de informatii cu privire la administrarea de doze repetate, injectiile cu Clariscan nu trebuie repetate decat daca intervalul dintre injectari este de cel putin 7 zile.
Utilizarea pentru IRM la nivelul intregului corp nu este recomandata la copii cu varsta sub 6 luni.
Angiografie: Clariscan nu este recomandat pentru angiografie la adolescenti si copii cu varsta sub 18 ani, din cauza datelor insuficiente privind eficacitatea si siguranta in aceasta indicatie (vezi pct. 4.4).
Mod de administrare
Medicamentul este indicat numai pentru administrare intravenoasa.
Viteza de administrare: 3-5 ml/min (pentru procedurile angiografice pot fi utilizate viteze de administrare mai mari, de pana la 120 ml/min, adica 2 ml/sec). Pentru instructiuni privind prepararea si eliminarea, vezi pct. 6.6.
Administrarea intravasculara a substantelor de contrast trebuie, pe cat posibil, realizata in timp ce pacientul sta in decubit dorsal. Dupa administrare, pacientul trebuie tinut sub observatie cel putin o jumatate de ora, deoarece experienta arata ca majoritatea reactiilor adverse apar in aceasta perioada.
Medicament pentru utilizare la un singur pacient; orice cantitate de solutie neutilizata trebuie eliminata. Copii si adolescenti (0-18 ani)
In functie de doza de Clariscan administrata copilului sau adolescentului, este de preferat sa fie utilizate
flacoanele de Clariscan impreuna cu o seringa de unica folosinta cu un volum adaptat pentru aceasta doza, pentru a avea o precizie mai buna a volumului injectat.
La nou-nascuti si sugari doza necesara trebuie administrata manual.
Obtinerea imaginilor
Procedura IRM cu substanta de contrast poate fi initiata imediat dupa administrarea substantei de contrast. Imagistica optima: pana la 45 minute dupa injectare. Secventa optima a imaginilor: T1-ponderate.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la acid gadoteric, meglumina sau orice medicamente care contin gadolinium.
Atentionari
Clariscan se administreaza numai prin injectare intravenoasa. In cazul extravazarii, pot fi observate reactii locale de intoleranta, care pot necesita tratament local de scurta durata.
Clariscan nu trebuie administrat prin injectare subarahnoidiana (sau epidurala).
Facilitatile adecvate trebuie sa fie imediat disponibile pentru rezolvarea oricaror complicatii ale procedurii, precum si pentru tratamentul de urgenta al reactiilor severe la substanta de contrast (de exemplu, hipersensibilitate, convulsii).
Trebuie respectate precautiile obisnuite pentru IRM, de exemplu IRM nu trebuie efectuata la pacientii cu pacemaker cardiac, clipsuri vasculare, pompe cu insulina, stimulator neural, implant cohlear sau corpuri straine metalice intracorporale, in special la nivelul ochiului.
Hipersensibilitate
Pot aparea reactii de hipersensibilitate, inclusiv reactii care pot pune viata in pericol (vezi pct. 4.8). Reactiile de hipersensibilitate pot fi alergice (descrise ca reactii anafilactice cand sunt grave) sau non- alergice. Acestea pot fi imediate (sub 60 de minute) sau tardive (pana la 7 zile). Reactiile anafilactice pot aparea imediat si pot fi letale. Reactiile de hipersensibilitate pot fi independente de doza, pot aparea chiar dupa administrarea primei doze de medicament si sunt deseori imprevizibile.
Exista intotdeauna risc de hipersensibilitate, indiferent de doza injectata.
Pacientii care au avut deja o reactie in timpul administrarii anterioare a unei substante de contrast pentru IRM care contine gadolinium, prezinta un risc crescut pentru o alta reactie la administrarea ulterioara a aceluiasi medicament sau a altor medicamente si, prin urmare, sunt considerati ca fiind expusi unui risc crescut.
Injectarea de acid gadoteric poate agrava simptomele de astm bronsic preexistent. La pacientii cu astm bronsic necontrolat prin tratament, decizia de a utiliza acid gadoteric trebuie luata dupa evaluarea atenta a raportului risc/beneficiu.
Asa cum se cunoaste din utilizarea substantelor de contrast iodate, reactiile de hipersensibilitate pot fi agravate la pacientii tratati cu beta-blocante, indeosebi in caz de astm bronsic preexistent. Acesti pacienti pot fi refractari la tratamentul standard al reactiilor de hipersensibilitate cu medicamente beta-agoniste.
Inainte de injectarea oricarei substante de contrast, pacientul trebuie intrebat cu privire la antecedentele de alergii (de exemplu alergie la peste si fructe de mare, rinita alergica, urticarie), sensibilitate la substante de contrast si astm bronsic, deoarece incidenta raportata a reactiilor adverse la substantele de contrast este mai mare la pacientii cu aceste afectiuni, si trebuie avuta in vedere administrarea preventiva de antihistaminice si/sau glucocorticoizi.
In timpul investigatiei, este necesara supravegherea de catre un medic. Daca apar reactii de hipersensibilitate, administrarea substantei de contrast trebuie intrerupta imediat si, daca este necesar, trebuie instituit tratamentul specific. Astfel, trebuie mentinut accesul venos in timpul intregii
investigatii. Pentru a permite masurile imediate de urgenta, trebuie sa fie disponibile medicamente adecvate (de exemplu adrenalina si antihistaminice), tub endotraheal si aparat de ventilatie asistata.
Insuficienta renala
Inaintea administrarii Clariscan, se recomanda ca toti pacientii sa fie investigati pentru depistarea disfunctiei renale, prin obtinerea analizelor de laborator.
Au existat raportari de fibroza sistemica nefrogena (FSN) asociata cu utilizarea unor substante de contrast care contin gadolinium la pacientii cu insuficienta renala severa acuta sau cronica (RFG mai mic 30 ml/min/1,73 m2). Pacientii la care s-a efectuat transplant hepatic sunt expusi unui risc deosebit de crescut, deoarece incidenta insuficientei renale acute este mare in cadrul acestui grup. Deoarece exista posibilitatea de aparitie a FSN la administrarea de Clariscan, acesta trebuie utilizat la pacientii cu insuficienta renala severa si la pacientii in perioada perioperatorie transplantului hepatic numai dupa evaluarea atenta a raportului risc/beneficiu si daca informatiile de diagnosticare sunt esentiale si indisponibile prin IRM fara substanta de contrast.
Efectuarea hemodializei la scurt timp dupa administrarea Clariscan poate fi utila pentru indepartarea Clariscan din organism. Nu exista dovezi care sa sustina necesitatea initierii hemodializei pentru prevenirea sau tratamentul FSN la pacientii care nu urmeaza deja tratament prin hemodializa.
Varstnici
Deoarece clearance-ul renal al acidului gadoteric poate fi modificat la varstnici, este deosebit de important sa se investigheze pacientii cu varsta de 65 ani si peste, pentru depistarea disfunctiei renale.
Copii si adolescenti
Nou-nascuti si sugari
Din cauza functiei renale imature la nou-nascutii cu varsta de pana la 4 saptamani si sugarii cu varsta de pana la 1 an, Clariscan trebuie utilizat la aceasta grupa de varsta numai dupa o evaluare atenta.
La nou-nascuti si sugari doza necesara trebuie administrata manual.
Tulburari ale sistemului nervos central
Similar altor substante de contrast care contin gadolinium, se impun precautii speciale la pacientii cu un prag convulsivant scazut.
Trebuie luate masuri de precautie, de exemplu monitorizare atenta. Toate echipamentele si medicamentele necesare pentru oprirea oricaror convulsii ce pot aparea trebuie sa fie disponibile inainte de initierea procedurii.
Boli cardiovasculare
La pacientii cu boala cardiovasculara severa, Clariscan trebuie administrat numai dupa o evaluarea atenta a beneficiului, deoarece pana in prezent sunt disponibile doar date limitate.
Pregatirea pacientului
Greata si varsaturile reprezinta reactii adverse posibile, cunoscute, la utilizarea substantelor de contrast pentru IRM. Ca urmare, pacientul trebuie sa evite consumul de alimente cu 2 ore inainte de efectuarea investigatiei.
Interactiuni
Nu s-au observat interactiuni cu alte medicamente. Nu s-au efectuat studii referitoare la interactiunile cu alte medicamente.
Beta-blocante, substante vasoactive, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, antagonisti ai receptorilor angiotensinei: aceste medicamente determina scaderea eficacitatii mecanismelor de compensare cardiovasculara a tensiunii arteriale. Administrarea de substante de contrast poate creste incidenta reactiilor de hipersensibilitate la pacientii tratati cu beta-blocante (vezi pct. 4.4).
Sarcina
Sarcina
Nu exista date privind utilizarea acidului gadoteric la gravide. Studiile la animale nu au aratat efecte nocive directe sau indirecte cu privire la toxicitatea asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3). Clariscan nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, cu exceptia cazului in care starea clinica a femeii necesita utilizarea acidului gadoteric.
Alaptarea
Substantele de contrast care contin gadolinium sunt excretate in laptele matern in cantitati foarte mici (vezi pct. 5.3.). La doze clinice, nu se anticipeaza efecte asupra sugarului determinate de cantitatile mici excretate in lapte si absorbite in proportie redusa din intestin.
Continuarea sau intreruperea alaptarii timp de 24 de ore dupa administrarea de Clariscan trebuie sa fie la latitudinea medicului si a mamei care alapteaza.
Fertilitatea
Nu exista date clinice disponibile cu privire la efectele asupra fertilitatii.
Condus auto
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Pacientii tratati in ambulatoriu trebuie sa aiba in vedere ca poate aparea greata atunci cand conduc vehicule sau folosesc utilaje.
Reactii adverse
Reactiile adverse asociate cu utilizarea acidului gadoteric sunt, in general, de intensitate usoara pana la moderata si tranzitorii. Cel mai frecvent observate reactii adverse sunt o senzatie de caldura, de rece si/sau durere la locul injectarii.
In timpul studiilor clinice, cefaleea si parestezia au fost observate foarte frecvent (mai mare 1/10), iar greata, varsaturile si reactiile cutanate, cum ar fi eritem si prurit, au fost observate frecvent (intre mai mare 1/100 si mai mic 1/10).
Dupa punerea pe piata, cel mai frecvent raportate reactii adverse dupa administrarea acidului gadoteric sunt greata, varsaturile, pruritul si reactiile de hipersensibilitate.
In cazul reactiilor de hipersensibilitate, cel mai frecvent observate au fost reactiile cutanate, care pot fi localizate, extinse sau generalizate.
Aceste reactii apar cel mai adesea imediat (in timpul injectarii sau in decurs de o ora de la inceperea injectarii) sau uneori tardiv (la o ora pana la cateva zile dupa injectare), in acest caz aparand ca reactii cutanate.
Reactiile adverse imediate includ una sau mai multe reactii, care apar simultan sau secvential, cel mai adesea cutanate, respiratorii si/sau cardiovasculare. Fiecare semn poate fi un semn de avertizare al unui inceput de soc si, rareori, poate duce la deces.
Au fost raportate cazuri izolate de fibroza sistemica nefrogena (FSN) la administrarea acidului gadoteric, cele mai multe la pacientii carora li s-au administrat concomitent alte substante de contrast cu continut de gadolinium (vezi pct. 4.4).
Reactiile adverse sunt enumerate in tabelul de mai jos pe baza clasificarii pe aparate, sisteme si organe si in functie de frecventa, dupa cum urmeaza: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 si mai mic 1/10), mai putin frecvente (≥1/1000 si mai mic 1/100), rare (≥1/10000 si mai mic 1/1000), foarte rare (mai mic 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile). Datele prezentate provin din studii clinice, cand acest lucru a fost posibil, sau dintr-un studiu observational efectuat la un numar de 82103 pacienti.
Clasificarea pe aparate, sisteme si organe | Frecventa: reactia adversa |
Tulburari ale sistemului imunitar | Mai putin frecvente: hipersensibilitate, reactii anafilactice, reactii anafilactoide |
Tulburari psihice | Foarte rare: agitatie, anxietate |
Tulburari ale sistemului nervos | Foarte frecvente: parestezie, cefalee Rare: disgeuzieFoarte rare: coma, convulsii, sincopa, presincopa, ameteli, parosmie, tremor |
Tulburari oculare | Foarte rare: conjunctivita, hiperemie oculara, vedere incetosata, lacrimare sporita, edem palpebral |
Tulburari cardiace | Foarte rare: stop cardiac, bradicardie, tahicardie, aritmie, palpitatii |
Tulburari vasculare | Foarte rare: hipotensiune arteriala, hipertensiune arteriala, vasodilatatie, paloare |
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale | Foarte rare: stop respirator, edem pulmonar, bronhospasm, laringospasm, edem faringian, dispnee, congestie nazala, stranut, tuse, senzatie de uscaciune in gat |
Tulburari gastro- intestinale | Frecvente: greata, varsaturiFoarte rare: diaree, dureri abdominale, hipersecretie salivara |
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat | Frecvente: prurit, eritem, eruptii Rare: urticarie, hiperhidroza Foarte rare: eczema, angioedemCu frecventa necunoscuta: fibroza sistemica nefrogena |
Tulburari musculo- scheletice si aletesutului conjunctiv | Foarte rare: contracturi musculare, slabiciune musculara, dureri de spate |
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare | Frecvente: senzatie de caldura, senzatie de rece, durere la locul injectarii Foarte rare: senzatie generala de rau, dureri toracice, disconfort la nivelul toracelui, febra, frisoane, edem facial, astenie, disconfort la locul injectarii, reactii la locul injectarii, edem la locul injectarii, extravazare la loculinjectarii, inflamatie la locul injectarii (in cazul extravazarii), necroza la locul injectarii (in cazul extravazarii), flebita superficiala |
Investigatii diagnostice | Foarte rare: saturatie scazuta a oxigenului |
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate la administrarea intravenoasa a altor substante de contrast pentru IRM. Asadar, este posibil ca aceste reactii sa apara si in timpul examinarii cu Clariscan.
Clasificarea pe aparate, sisteme si organe | Reactia adversa |
Tulburari hematologiceşi limfatice | Hemoliza |
Tulburari psihice | Confuzie |
Tulburari oculare | Orbire tranzitorie, dureri oculare |
Tulburari acustice sivestibulare | Tinitus, dureri auriculare |
Tulburari respiratorii,toracice si mediastinale | Astm |
Tulburari gastro-intestinale | Xerostomie |
Afectiuni cutanate si aletesutului subcutanat | Dermatita buloasa |
Tulburari renale si alecailor urinare | Incontinenta urinara, necroza tubulara renala, insuficienta renala acuta |
Investigatii diagnostice | Prelungire a intervalului PR pe electrocardiograma, crestere a valorilor fierului in sange, crestere a valorilor bilirubinemiei, crestere a valorii feritineiserice, valori anormale ale testelor functiei hepatice |
Reactii adverse la copii si adolescenti
Reactiile adverse legate de acidul gadoteric sunt mai putin frecvente la copii si adolescenti. Frecventa preconizata a acestor reactii este aceeasi cu cea a reactiilor adverse raportate la adulti.
Raportarea reactiilor adverse suspectate:
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro Website: www.anm.ro
Supradozaj
Clariscan poate fi eliminat prin hemodializa. Cu toate acestea, nu exista dovezi care sa arate ca hemodializa este indicata pentru prevenirea fibrozei sistemice nefrogene (FSN).
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: substante de contrast pentru rezonanta magnetica, substante de contrast paramagnetice, codul ATC: V08CA02.
Acest medicament nu are o activitate farmacodinamica specifica.
Acidul gadoteric este o substanta de contrast paramagnetica pentru Imagistica prin Rezonanta Magnetica (IRM). Efectul de imbunatatire a contrastului este mediat de acidul gadoteric, care este un complex ionic de gadolinium format din oxid de gadolinium si acid 1,4,7,10-tetraazaciclododecan-N,N’,N’’,N’’’ tetraacetic (DOTA), si se prezinta sub forma de sare de meglumina.
Proprietati farmacocinetice
Distributie
Dupa injectarea intravenoasa, Clariscan este distribuit in lichidele extracelulare ale corpului. Volumul de distributie a fost de aproximativ 18 l, care este aproximativ egal cu volumul lichidului extracelular. Acidul gadoteric nu se leaga de proteinele plasmatice, cum este albumina serica. Acidul gadoteric este excretat in lapte in proportie mica si traverseaza lent bariera placentara.
Metabolizare
Nu au fost detectati metaboliti.
Eliminare
Acidul gadoteric este eliminat rapid (89% dupa 6 ore, 95% dupa 24 ore) in forma nemodificata prin rinichi, prin filtrare glomerulara. Excretia prin materiile fecale este neglijabila. Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare este de circa 1,6 ore la pacientii cu functie renala normala.
Caracteristici speciale la pacientii cu insuficienta renala
La pacientii cu insuficienta renala, timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare a crescut la aproximativ 5 ore in cazul unui clearance al creatininei intre 30 si 60 ml/min si la aproximativ 14 ore in cazul unui clearance al creatininei intre 10 si 30 ml/min.
Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea sau toxicitatea asupra functiei de reproducere.
Studiile la animale au evidentiat o secretie neglijabila (sub 1% din doza) a acidului gadoteric in laptele matern.