Golirea intestinului inaintea oricaror proceduri clinice care necesita un intestin curat, de exemplu endoscopie intestinala sau examen radiologic.
Clensia este indicat la adulti.
Doze
Adulti
O cura de tratament pentru golirea intestinului la adulti consta in utilizarea a 4 plicuri A si 4 plicuri B dizolvate in 2 litri de apa si administrate apoi pe cale orala.
Copii si adolescenti
Nu se recomanda utilizarea Clensia la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani, deoarece medicamentul nu a fost studiat la aceste grupe de varsta.
Pacienti cu insuficienta renala
Clensia trebuie administrat cu precautie la pacientii cu insuficienta renala severa cu clearance-ul creatininei mai putin de 30 ml/minut (vezi pct 4.4).
Modalitati de administrare a dozei
Pentru o golire cat mai buna a colonului, este necesar sa se bea toata solutia preparata. Pentru o singura cura de tratament, solutia se prepara prin dizolvarea a 4 plicuri A si 4 plicuri B in 2 litri de apa.
Solutia trebuie sa fie pregatita si sa se bea inaintea procedurii, respectand una din urmatoarele doua recomandari:
Administrarea integrala a dozei cu o zi inainte de examinare:
in seara dinaintea zilei cand este programata procedura clinica, solutia Clensia trebuie preparata mai intai dizolvand doar 2 plicuri A si 2 plicuri B in 1 litru de apa, dupa care solutia preparata se bea intr-o perioada de aproximativ 1,5 ore (1-2 ore), cu o frecventa de 2 pahare (aproximativ 250 ml) la fiecare 15-20 de minute.
Dupa o ora de pauza, se prepara o noua solutie prin dizolvarea celor 2 plicuri A si a celor 2 plicuri B ramase intr-un alt 1 litru de apa, solutia astfel preparata fiind bauta in acelasi fel. in plus, in cursul serii respective, ar trebui sa se mai bea suplimentar 1 litru de lichid limpede (apa, suc de fructe, bauturi racoritoare, ceai/cafea fara lapte).
Administrarea fractionata a dozei:
in seara dinaintea zilei cand este programata procedura de diagnostic, solutia Clensia trebuie preparata dizolvand 2 plicuri A si 2 plicuri B in 1 litru de apa, dupa care solutia preparata se bea intr-o perioada de aproximativ 1,5 ore (1-2 ore), cu o frecventa de 2 pahare (aproximativ 250 ml) la fiecare 15-20 de minute. in plus, in cursul serii respective, ar trebui sa se mai bea suplimentar cel putin 0,5 litri de lichid limpede (apa, suc de fructe, bauturi racoritoare, ceai/cafea fara lapte).
in dimineata zilei in care se va efectua procedura de diagnostic, cele 2 plicuri A si cele 2 plicuri B ramase trebuie sa fie dizolvate intr-un alt 1 litru de apa si solutia astfel preparata trebuie sa fie bauta in acelasi mod, impreuna cu inca 0,5 l de lichid limpede (apa, suc de fructe, bauturi racoritoare, ceai/cafea fara lapte).
Din momentul inceperii tratamentului si pana dupa incheierea procedurii clinice nu trebuie consumat niciun fel de aliment solid.
Ar trebui sa existe un interval liber de cel putin doua ore intre momentul cand s-a finalizat administrarea de lichide (solutia Clensia sau lichidul limpede) si momentul inceperii procedurii clinice.
Pentru instructiuni privind reconstituirea medicamentului inainte de administrare, vezi pct. 6.6.
Dupa efectuarea procedurii clinice:
Pentru a inlocui pierderile de lichide din timpul pregatirii necesare efectuarii procedurii, pacientii trebuie sa fie incurajati sa bea multe lichide dupa finalizarea acesteia.
Mod de administrare
Administrare orala.
A nu se utiliza la pacientii diagnosticati sau la care se suspicioneaza urmatoarele afectiuni:
hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.
obstructie gastro-intestinala
afectiuni severe legate de evacuarea gastrica (de exemplu: gastropareza)
ileus
perforatie gastro-intestinala
colita toxica sau megacolon toxic.
A nu se utiliza la pacientii inconstienti.
in mod normal, atunci cand este utilizat in conformitate cu instructiunile, Clensia induce diaree.
in mod normal, eliminarea rectala de lichid clar, fara scaune reziduale, indica o golire adecvata a intestinului.
Daca pacientii dezvolta simptome precum balonare severa, distensie abdominala, durere abdominala sau oricare alte reactii care fac dificila continuarea pregatirii, administrarea orala a solutiei poate fi incetinita sau intrerupta temporar.
Daca pacientii dezvolta orice simptome care indica aritmii sau modificari ale fluidelor/electrolitilor (de exemplu: edeme, respiratie superficiala, fatigabilitate accentuata, insuficienta cardiaca), trebuie masurata concentratia plasmatica a electrolitilor, trebuie monitorizat EKG-ul si tratata corespunzator orice anomalie aparuta.
Boli gastro-intestinale importante
Daca se suspecteaza obstructie gastro-intestinala sau perforatie, trebuie sa fie efectuate procedurile de diagnosticare adecvate pentru a exclude astfel de conditii inainte de administrarea Clensia.
Clensia trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu colita ulcerativa severa sau boala Crohn.
Risc de aspiratie
Pacientii semiconstienti cu tulburari de deglutitie sau predispusi la regurgitare sau aspiratie trebuie supravegheati atent pe parcursul administrarii Clensia, in special daca administrarea Clensia se face pe sonda nazogastrica. Medicamentul trebuie utilizat cu precautie la acesti pacienti.
Pacientii varstnici/debilitati
Clensia trebuie administrata cu precautie la pacientii fragili cu stare generala de sanatate precara sau la cei care prezinta deshidratare severa.
Deshidratare
Prezenta deshidratarii trebuie corectata inainte de utilizarea Clensia.
Semnele de deshidratare usoara pana la moderata sunt reprezentate de reducerea greutatii corporale cu 1-5%, sete, ameteli, uscaciunea gurii, dureri de cap, urini concentrate si inchise la culoare. Deshidratarea severa presupune reducerea cu mai mult de 5% a greutatii corporale, sete, ochi infundati, uscaciunea marcata a gurii, a pielii si a mucoaselor, hipotensiune arteriala, tahicardie, nivel scazut de constienta.
Tulburari electrolitice
in caz de deshidratare sau de fiecare data cand sunt prezente simptome datorate unor anomalii suspectate ale fluidelor/electrolitilor, medicul, inainte de a recomanda utilizarea Clensia, trebuie ca la acesti pacienti sa ia in considerare efectuarea testelor ce se impun pentru explorarea nivelului electrolitilor si a functiei renale inainte si dupa tratamentul de corectare a anomaliilor identificate.
Insuficienta renala
Clensia trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu insuficienta renala severa cu clearance-ul creatininei mai putin de 30 ml/minut.
Afectiuni cardiace
Clensia trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu insuficienta cardiaca (clasa NYHA III sau IV), infarct miocardic acut si angina instabila.
Colita ischemica
Ulterior punerii pe piata au fost raportate cazuri de colita ischemica, inclusiv cazuri grave, la pacienti carora li se administreaza macrogol pentru pregatire intestinala. Macrogolul trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu factori de risc cunoscuti pentru colita ischemica sau in cazul utilizarii concomitente de laxative cu efect stimulant (cum sunt bisacodil sau picosulfat de sodiu). Pacientii care prezinta dureri abdominale bruste, sangerari rectale sau alte simptome de colita ischemica trebuie evaluati imediat.
Acest medicament contine 3.877,8 mg sodiu pe litru echivalent cu 194% din doza maxima zilnica recomandata de OMS de 2 g sodiu pentru un adult.
Acest medicament contine 11,2 mmol de potasiu pe litru. Acest lucru trebuie luat in considerare la pacientii cu functie renala diminuata sau la pacientii ce urmeaza o dieta cu restrictie de potasiu.
Niciun medicament administrat pe cale orala nu ar trebui sa fie luat cu 1 ora inainte sau in timpul administrarii Clensia, deoarece acesta poate fi eliminat fara a fi absorbit din tractul gastro-intestinal. Acest lucru ar putea avea semnificatie clinica in cazul medicamentelor antihipertensive, deoarece s-a observat o crestere tranzitorie a tensiunii arteriale datorate absorbtiei insuficiente a medicamentelor hipotensoare.
Pacientii care sunt sub tratament cu medicamente ce afecteaza functia renala (cum ar fi diureticele, inhibitorii enzimei de conversie, blocantii receptorilor de angiotensina sau AINS) prezinta un risc crescut de anomalii hidro-electrolitice atunci cand aceste medicamente sunt administrate concomitent cu laxative osmotice. Acesti pacienti trebuie sa fie monitorizati in vederea unei hidratari corespunzatoare si sa fie evaluati prin teste de laborator specifice (electroliti, creatinina, uree sanguina) inainte si dupa tratamentul de corectare a anomaliilor identificate.
Efectul medicamentelor cu un index terapeutic ingust cum sunt antiepilepticele, dogoxina si medicamentele imunosupresoare sau cele cu un timp scurt de injumatatire plasmatica ar putea fi influentat intr-un mod particular prin administrarea Clensia.
Sarcina
Datele provenite din utilizarea de macrogol 4000 la femeile gravide sunt inexistente sau limitate (mai putin de 300 de rezultate obtinute din sarcini).
Studiile la animale nu au evidentiat efecte toxice daunatoare directe sau indirecte asupra functiei de reproducere. Nu se anticipeaza aparitia de efecte in timpul sarcinii, deoarece expunerea sistemica la macrogol 4000 este neglijabila. Clensia poate fi utilizata in timpul sarcinii, daca este necesar.
Alaptarea
Nu exista experienta documentata cu privire la utilizarea de macrogol in timpul alaptarii.
Nu se anticipeaza aparitia de efecte asupra nou-nascutilor/sugariilor alaptati, deoarece expunerea sistemica la macrogol 4000 a femeilor care alapteaza este neglijabila. Din acest motiv, Clensia poate fi utilizata in timpul alaptarii, daca este necesar.
Fertilitatea
Nu exista date privind efectele Clensia asupra fertilitatii. Cu toate acestea, din moment ce macrogol 4000 este greu de resorbit, nu se anticipeaza niciun efect asupra fertilitatii.
Clensia nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Pacientii aflati in timpul procedurii de curatare a intestinului cu amestecuri de macrogol si electroliti au de obicei disconfort gastro-intestinal cum ar fi crampe abdominale, balonare, greata si iritatie anala. Aceste reactii adverse sunt in general usoare si dispar de obicei rapid, in cazul in care ritmul de administrare este incetinit sau in cazul in care se intrerupe temporar administrarea medicamentului.
Diareea este un efect asteptat al pregatirii intestinale.
Reactii de hipersensibilitate, precum prurit, eruptii cutanate, angioedem, urticarie, dispnee sau soc anafilactic, au fost raportate foarte rar.
in timpul studiilor clinice controlate, un lot de 442 de subiecti adulti tratati cu Clensia a fost comparat cu alte loturi de subiecti la care s-au administrat alte preparate PEG 4000/3350.
Toate reactiile adverse care au aparut la subiectii tratati cu Clensia in timpul acestor studii, precum si reactiile adverse raportate ca urmare a utlizarii si a altor medicamente PEG 4000/3350 (dupa punerea lor pe piata) sunt prezentate pe scurt in tabelul de mai jos, grupate pe organe si sisteme si utilizand urmatoarea conventie referitoare la frecventa de aparitie a reactiilor adverse: foarte frecvente (≥1/10); frecvente (≥1/100 si mai putin de 1/10); mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100); rare (≥1/10000 to mai putin de 1/1000); foarte rare (mai putin de 1/10000); cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
Clasificarea MedDRApe aparate, sisteme siorgane | Frecventa | |||
Foarte frecvente | Frecvente | Mai putin frecvente | Cu frecventa necunoscuta | |
Tulburari ale sistemului imunitar | soc anafilactic Reactii dehipersensibilitate | |||
Tulburari metabolice si de nutritie | Deshidratare | |||
Tulburari ale sistemului nervos | Durere de cap | Presincopa Ameteala | ||
Tulburari acustice si vestibulare | Vertij | |||
Tulburari cardiace | Aritmie | |||
Tulburari respiratorii, toracicesi mediastinale | Dispnee |
Tulburari gastro- intestinale | Greata Durere abdominala Distensieabdominala | Varsaturi Iritatie anala | Dureri la nivelul abdomenului superior DisgeuzieGura uscata | |
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat | Eczema Eritem Urticarie PruritAngioedem | |||
Tulburari generale si la nivelul locului deadministrare | Frisoane | Astenie Indispozitie | ||
Investigatii diagnostice | Scaderea nivelului de potasiu sanguin Cresterea tranzitorie atensiunii arteriale | Tulburari electrolitice |
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania:
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro. Website: www.anm.ro
Nu au fost raportate cazuri de supradozaj cu Clensia.
Ingestia intentionata sau accidentala a unei cantitati de Clensia mai mari decat doza recomandata poate duce la diaree severa si la dezechilibre electrolitice, inclusiv hiponatremie si hipopotasemie, precum si deshidratare si hipovolemie cu semnele si simptomele specifice acestor tulburari. in astfel de situatii, pacientul trebuie monitorizat si hidratat prin administrarea unor cantitati adecvate de lichide, in special sucuri de fructe.
in cazurile rare de supradozare asociate cu aparitia unor dezechilibre metabolice severe se recomanda rehidratarea pe cale endovenoasa.
Grupa farmacoterapeutica: laxative osmotice active, codul ATC: A06AD65. Mecanism de actiune
Mecanismul principal de actiune al Clensia este reprezentat de actiunea osmotica a macrogol 4000 (polietilen glicol), a sulfatului de sodiu si a citratilor care favorizeaza retinerea apei in colon. Acest lucru imbunatateste transportul materiilor fecale solide si induce un efect laxativ ceea ce duce la golirea colonului.
Datorita actiunilor sale antiflatulenta si de limitare a productiei de spuma la nivel intestinal, simeticona imbunatateste vizibilitatea mucoasei in timpul examinarii colonului. Cu toate acestea, in studiile clinice efectuate, nu a putut fi demonstrata o imbunatatire a vizibilitatii prin folosirea Clensia comparativ cu alte solutii de golire a intestinului care nu contin simeticona (vezi mai jos).
Clensia este un preparat de volum redus pentru golirea intestinului. Fiind un medicament cu actiune usor hiperosmotica, poate favoriza trecerea unor cantitati crescute de apa si electroliti din plasma in tractul gastro-intestinal. Prin urmare, pentru a se evita pierderile de apa si electroliti din organism, se recomanda administrarea orala suplimentara de lichide clare (de exemplu: apa, suc de fructe, bauturi racoritoare, ceai, cafea, dar nu si lapte) imediat dupa ce s-a terminat de administrat medicamentul de golire a intestinului.
Electrolitii (clorura de sodiu, clorura de potasiu) prezenti in formula farmaceutica a medicamentului pentru a ajusta diferentele determinate de cresterea osmolaritatii, precum si aportul suplimentar de lichide clare, previn variatiile clinic semnificative ale volemiei, concentratiilor plasmatice de sodiu si potasiu, minimalizand totodata si riscul de deshidratare.
Eficacitate si siguranta clinica
Eficacitatea si siguranta Clensia au fost evaluate in cadrul a doua studii clinice de faza III, randomizate, controlate activ, in regim orb pentru investigator, pe pacienti care urmau sa efectueze colonoscopie ca si explorare de electie.
in primul studiu, 422 pacienti au primit aleatoriu Clensia sau 4 litri de preparat “gold standard” de tip PEG-ES (macrogol plus electroliti).
Criteriul final principal de eficacitate a fost definit ca si procent al pacientilor la care s-a inregistrat o golire buna si foarte buna a colonului evaluata de medicul pus sa efectueaze procedura, insa fara ca acesta sa stie ce preparat s-a utilizat pentru golirea colonului.
Evaluarea a fost realizata conform scalei validate Ottawa de pregatire a intestinului in vederea efectuarii colonoscopiei.
Analiza datelor inregistrate de la cei inclusi in studiu spre a fi tratati a cuprins 421 de pacienti. La 68,1% si respectiv 69,2% din acesti pacienti s-a efectuat cu succes golirea intestinului cu Clensia, respectiv cu PEG-ES. (Tabelul 1). Diferenta medie in ceea ce priveste rata de succes a fost de 1,2% (95% Ii -10.0 pana la 7,7%).
Rezultate similare au fost obtinute si in urma analizei datelor inregistrate de la populatia “per protocol” (n = 392). Golirea cu succes a colonului s-a realizat la 73,6%, respectiv 72,3% din pacientii la care s-a administrat Clensia, respectiv PEG-ES, diferenta medie in ceea ce priveste rata de succes fiind de 1,3% (95% Ii -7.5 pana la 10,1%).
in timpul efectuarii studiului nu a aparut nicio reactie adversa grava.
in cel de-al doilea studiu, 389 pacienti au primit in mod aleatoriu Clensia sau 2 litri de PEG-ASC (macrogol ascorbat) plus un litru de lichid suplimentar.
Criteriul final principal de eficacitate a fost definit ca si procent al pacientilor la care s-a inregistrat o golire excelenta buna sau foarte buna a colonului ca urmare a evaluarii facute de catre medicul pus sa efectueaze procedura.
Analiza datelor inregistrate de la cei inclusi in studiu spre a fi tratati a cuprins 385 de pacienti. La 78,8% si respectiv 74,5% din acesti pacienti s-a efectuat cu succes golirea intestinului cu Clensia, respectiv cu PEG-ASC. (Tabelul 1). Diferenta medie in ceea ce priveste rata de succes a fost de 4,3% (95% Ii -13 pana la 4%). Rezultate similare au fost obtinute si in urma analizei datelor inregistrate de la populatia “per protocol” (n=367). Golirea cu succes a colonului s-a realizat la 78,3%, respectiv 74,3% din pacientii carora li s-a administrat Clensia, respectiv PEG-ASC, diferenta medie in ceea ce priveste rata de succes fiind de 4% (95% Ii : -13 pana la 5%).
in timpul efectuarii studiului nu a aparut nicio reactie adversa grava.
Tabelul 1. Proportia de pacienti la care s-a obtinut o golire buna si foarte buna a intestinului, in studiile clinice (analiza datelor provenite de la lotul pacientilor inclusi in studiu spre a fi tratati)
Studiul 1 | Studiul 2 | |||||
Clensia | PEG-ES | Total | Clensia | PEG-ASC | Total | |
Nr. pacienti: | 213 | 208 | 421 | 193 | 192 | 385 |
Buna-Foarte buna | 68,1% | 69,2% | 68,6% | 78,8% | 74,5% | 76,6% |
golire a colonului | ||||||
Diferenta medie | -1,2%(95% Ii -10,0 pana la 7,7%) | 4,3%(95% Ii -4,2 pana la 12,7%) |
Absorbtie
Macrogol 4000 traverseaza intestinul fara a suferi modificari. El nu este practic absorbit din tractul gastro-intestinal si nu are nicio activitate farmacologica cunoscuta.
Acidul citric este absorbit in principal in intestinul subtire printr-un mecanism de transport limitativ. Dupa administrarea orala de Clensia, absorbtia sa este neglijabila atata vreme cat excretia urinara a acidului citric nu este diferita de cea inregistrata la grupul de control.
Simeticona nu este absorbita din tractul gastro-intestinal.
Eliminare
Daca sunt absorbite, macrogolul 4000 si acidul citric ajung sa fie excretate in urina.
Date preclinice de sigurantaDatele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om. Aceste informatii sunt bazate pe studiile conventionale privind toxicitatea acuta, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea si toxicitatea asupra functiei de reproducere si dezvoltarii.
Datorita utilizarii pe termen scurt, nu a fost efectuat niciun studiu privind carcinogenitatea.