Medicamente cu reteta

Clobetazol Atb 0,5 mg/g crema, 25g, Antibiotice

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Clobetazol Atb 0,5 mg/g crema, 25g, Antibiotice

7524297

Indicatii
Clobetazol Atb este indicat in caz de:

psoriazis (cu exceptia psoriazisului in placi intinse);

eczeme care nu raspund la alte tratamente;

lichen plan;

lupus eritematos discoid

alte afectiuni cutanate care nu raspund corespunzator la tratamentul cu corticosteroizi cu potenta mai mica.

Dozaj
Clobetazol propionat face parte din clasa celor mai potenti corticosteroizi topici (Grup IV), iar utilizarea pe o perioada indelungata poate conduce la reactii adverse grave (vezi pct. 4.4). Daca tratamentul cu un corticosteroid local este justificat din punct de vedere clinic pentru o perioada mai mare de 4 saptamani, trebuie luata in considerare utilizarea unui corticosteroid cu potenta mai scazuta. Pentru controlarea exacerbarilor se pot administra cure repetate, dar pe intervale scurte, de clobetazol propionat (vezi detaliile de mai jos).
Doze:

Adulti, varstnici si copii cu varsta peste 1 an

Se aplica o cantitate mica de crema pe zona afectata o data sau de doua ori pe zi.

Mod de administrare:

Calea de administrare: cutanata.

Tratamentul trebuie intrerupt atunci cand s-a realizat ameliorarea bolii. In conditiile unui tratament eficace, durata acestuia poate fi doar de cateva zile.

Daca nu se observa ameliorarea simptomatologiei adultului in decurs de 2-4 saptamani, poate fi necesara reevaluarea diagnosticului.

Pot fi utilizate cure scurte repetate cu Clobetazol Atb pentru a controla exacerbarile. Daca este necesar un tratament continuu cu corticosteroizi, va fi utilizata o substanta activa cu potenta mai mica.

Doza maxima saptamanala nu trebuie sa depaseasca 50 g crema Clobetazol Atb.

Tratamentul cu clobetazol nu trebuie continuat mai mult de 4 saptamani la adulti si adolescenti si 5 zile la copii.

Administrarea de clobetazol se va intrerupe treptat.

In cazul eczemelor recidivante, dupa ce a fost tratat eficient un episod acut, se pot administra topic corticosteroizi, luand in considerare dozajul intermitent (o data pe zi, de doua ori pe saptamana, fara pansament ocluziv). Astfel se reduce frecventa recaderilor.

La nivelul fetei, tratamentul cu clobetazol va fi limitat la 5 zile.

Copii

Clobetazol Atb nu se utilizeaza la copii cu varsta sub 1 an. Tratamentul copiilor cu varsta cuprinsa intre 1 an si 12 ani trebuie sa se faca sub stricta supraveghere medicala, fiind reevaluat saptamanal.

Varstnici

In urma studiilor clinice nu s-au observat diferente in ceea ce priveste raspunsul la terapie al pacientilor varstnici fata de pacientii adulti. In urma absorbtiei sistemice, scaderea functiei renale si hepatice la aceasta categorie de varsta poate intarzia eliminarea corticosteroidului. De aceea, se va utiliza cantitatea minima necesara obtinerii beneficiului clinic dorit.

Insuficienta renala/hepatica

In cazul absorbtiei sistemice de corticosteroizi (in urma aplicarii pe o suprafata cutanata mare pentru o perioada lunga de timp) pot fi intarziate metabolismul si eliminarea corticosteroidului, crescand astfel riscul de toxicitate. De aceea, se va utiliza cantitatea minima necesara obtineii beneficiului clinic dorit.

Contraindicatii
Clobetazol Atb este contraindicat in caz de:

hipersensibilitate la propionatul de clobetazol sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.;

acnee rozacee;

acnee vulgara;

dermatita periorala;

leziuni cutanate ulcerate;

prurit perianal si genital;

infectii netratate virale cutanate primare (de exemplu herpes simplex, varicela), leziuni cutanate infectate primar produse de fungi (de exemplu candidoza, tinea) sau bacterii (de exemplu impetigo);

dermatoze la copii sub 1 an, incluzand dermatita de scutece.

Atentionari
Au fost raportate cazuri de osteonecroza, infectii grave (inclusiv fasciita necrozanta) si cazuri de imunosupresie (determinand uneori aparitia de leziuni reversibile specifice sarcomului Kaposi) atunci cand clobetazol propionat a fost utilizat pe termen lung si in doze mai mari decat dozele recomandate (vezi pct. 4.2). In anumite cazuri, pacientii au utilizat concomitent alti corticosteroizi orali/topici puternici sau

medicamente imunosupresoare (de exemplu, metotrexat, micofenolat mofetil). Daca tratamentul cu corticosteroizi locali este justificat din punct de vedere clinic pentru o perioada mai mare de 4 saptamani, trebuie luata in considerare utilizarea unui corticosteroid cu potenta mai scazuta.

Clobetazol va fi utilizat cu precautie la pacientii cu istoric de hipersensibilitate la alti corticosteroizi sau la oricare dintre excipientii medicamentului. Reactiile de hipersensibilitate locala pot fi asemanatoare simptomatic cu cele ale afectiunii aflate sub tratament. (vezi pct. 4.8.)

Clobetazol nu se va folosi pe suprafete intinse, timp indelungat si nici sub pansament ocluziv. In caz contrar pot aparea efectele sistemice ale unei corticoterapii generale, in special la copii (suprimarea reversibila a axului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian, manifestari ale sindromului Cushing) (vezi pct. 4.8.).

Copii

Copiii pot fi mai expusi la toxicitate sistemica la doze echivalente din cauza suprafetei cutanate mai mari in raport cu greutatea corporala.

Risc de infectii

In cazul aparitiei unei infectii trebuie instituit tratament cu un medicament antimicrobian adecvat.

Psoriazis

Utilizarea glucocorticoizilor topici poate fi riscanta in psoriazis, avand in vedere ca produce recaderi ale bolii, dezvoltarea tolerantei, psoriazis pustulos generalizat, precum si efecte toxice locale sau sistemice. Este necesara supravegherea atenta a pacientilor in acest caz.

Aplicarea la nivelul fetei

Tegumentul facial, mai mult decat alte zone cutanate ale corpului, poate prezenta modificari atrofice dupa tratamentul prelungit cu corticosteroizi topici. De aceea, in cazul utilizarii de clobetazol la nivelul fetei, tratamentul se va limitat la 5 zile.

Aplicarea in zona ochilor

In cazul aplicarii la nivelul pleoapelor, trebuie evitat contactul medicamentului cu ochii, deoarece exista risc de cataracta si glaucom. Daca medicamentul a patruns la nivelul ochiului, acesta trebuie sa fie spalat cu apa din abundenta.

Clobetazol Atb contine propilenglicol care poate provoca iritatie cutanata.

Clobetazol Atb contine alcool benzilic care poate provoca iritatie locala de intensitate medie.

Interactiuni
Administrarea concomitenta de medicamente care inhiba CYP3A4 (de exemplu ritonavir, itraconazol) poate determina inhibarea metabolizarii corticosteroizilor, crescand astfel sansele de aparitie a reactiilor adverse in urma expunerii sistemice.

Aceasta depinde de doze si modul de administrare al corticosteroidului, precum si de gradul de inhibare al CYP3A4.

Sarcina

Nu exista date adecvate privind siguranta utilizarii la gravide.

Administrarea topica a corticosteroizilor la animale gestante poate afecta dezvoltarea fetala, incluzand palatoschizis sau intarziere a cresterii intrauterine. Nu a fost inca stabilita relevanta acestor observatii la om; ca urmare, corticosteroizii topici se vor utiliza in cantitate minima necesara si o durata minima de tratament in timpul sarcinii.

Alaptarea

Nu a fost stabilita siguranta utilizarii propionatului de clobetazol in timpul alaptarii. Fertilitate

Nu exista date clinice privind efectul propionatului de clobetazol asupra fertilitatii.

In urma studiilor nonclinice realizate pe sobolani, s-a observat ca propionatul de clobetazol nu influenteaza imperecherea, totusi, in doze mari, aceasta substanta influenteaza fertilitatea.

Condus auto
Clobetazol nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Reactiile adverse sunt prezentate mai jos clasificate pe aparate, sisteme si organe si in functie de frecventa. Frecventele sunt definite ca: foarte frecvente (1/10), frecvente (1/100 si mai mic de 1/10), mai putin frecvente (1/1000 si mai mic de 1/100), rare (1/10000 si mai mic de 1/1000), foarte rare (mai mic de 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Infectii si infestari

-foarte rare: infectii oportuniste.

Tulburari ale sistemului imunitar

-foarte rare: reactii de hipersensibilitate.

La locul aplicarii pot aparea reactii locale de hipersensibilitate cum sunt: eritem, eruptie cutanata tranzitorie, prurit, urticarie si dermatite alergice de contact, similare simptomelor existente inainte de inceperea tratamentului.

In cazul aparitiei reactiilor de hipersensibilitate, administrarea medicamentului trebuie intrerupta imediat.

Tulburari endocrine

-foarte rare: suprimarea axului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian, sindrom Cushing.

Similar altor corticosteroizi topici, utilizarea indelungata, in doze mari sau administrarea pe suprafete mari, pot duce la o absorbtie sistemica semnificativa, cu aparitia manifestarilor de hipercorticism. Aceasta reactie este mai frecventa la sugari si copii si in cazul utilizarii pansamentelor ocluzive.

La sugari, scutecele pot actiona ca pansamente ocluzive.

In conditiile in care doza saptamanala este mai mica de 50 g crema Clobetazol Atb la adulti, inhibarea axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian este tranzitorie, cu revenirea rapida la valorile normale, imediat dupa intreruperea tratamentului cu corticosteroid de scurta durata. Acest lucru este valabil si la copii, in conditiile unor doze proportional mai mici.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

-frecvente: prurit, senzatie de arsura cutanata.

-mai putin frecvente: atrofie cutanata, vergeturi, telangiectazii.

-foarte rare: ridarea si uscarea pielii, modificari de pigmentatie ale pielii, hipertricoza, exacerbarea simptomelor preexistente, psoriazis pustulos.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

-foarte rare: iritarea pielii la locul de aplicare.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro Website: www.anm.ro

Supradozaj
Folosirea indelungata si excesiva a corticosteroizilor topici poate determina suprimarea functiei hipofizo- suprarenaliene si insuficienta suprarenaliana, reversibile. In aceste situatii se va indica tratament simptomatic adecvat. Daca este necesar, se trateaza dezechilibrul electrolitic.

In caz de toxicitate cronica, oprirea administrarii corticosteroidului se va face treptat.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: corticosteroizi de uz dermatologic, corticosteroizi cu potenta foarte mare (grup IV), codul ATC: D07AD01.

Mecanism de actiune

Corticosteroizii topici actioneaza ca agenti antiinflamatori, avand rol in scaderea densitatii celulelor mastocitare, in scadere chemotaxiei, in activarea eozinofilelor, in scaderea productiei de citokine de catre limfocite, monocite, mastocite si eozinofile, precum si in inhibarea metabolizarii acidului arahidonic.

Efecte farmacodinamice

Corticosteroizi topici au efect antiinflamator, antipruriginos si vasoconstrictor.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Corticosteroizii aplicati topic se absorb sistemic la nivelul pielii intacte. Absorbtia percutanata a propionatului de clobetazol variaza de la caz la caz si poate fi crescuta de utilizarea de pansamente ocluzive, inflamatii sau leziuni la nivelul tegumentului.

Intr-un studiu, media concentratiilor plasmatice ale propionatului de clobetazol a fost de 0,63 ng/ml la 8 ore de la a doua aplicare (13 ore de la aplicarea initiala) a 30 g propionat de clobetazol crema 0,05% la persoane normale, fara afectiuni cutanate. Dupa aplicarea unei a doua doze de 30 g propionat de clobetazol crema 0,05%, media concentratiilor plasmatice maxime a fost putin mai mare comparativ cu administrarea de crema si s-a realizat la 10 ore de la aplicare.

Intr-un alt studiu efectuat la pacienti cu psoriazis si eczema, media concentratiilor plasmatice maxime la 3 ore de la aplicarea unei doze unice de 25 g propionat de clobetazol crema 0,05%, a fost de aproximativ 2,3 ng/ml, respectiv de 4,6 ng/ml.

Distributie

Corticosteroizii aplicati cutanat se acumuleaza in stratul cornos unde se mentin de la cateva zile pana la cateva saptamani.

Metabolizare

Dupa absorbtia percutanata a propionatului de clobetazol, medicamentul urmeaza calea metabolica a corticosteroizilor administrati sistemic, adica metabolizare hepatica.

Eliminare

Eliminarea se realizeaza la nivel renal.

Date preclinice de siguranta
Carcinogenitate

Nu au fost realizate studii pe temen lung pe animale pentru a evalua potentialul carcinogenic al propionatului de clobetazol.

Genotoxicitate

In urma unor teste in vitro pe bacterii nu s-a demonstrat caracterul mutagenic al propionatului de clobetazol.

Toxicitate asupra functiei de reproducere

In urma studiilor privind fertilitatea, administrarea subcutanata a propionatului de clobetazol la sobolani in doze de 6,25-50 micrograme/kg/zi nu au influentat imperecherea, iar fertilitatea a scazut la doze de 50 micrograme/kg/zi.

Administrarea subcutanata, in cursul gestatiei, de clobetazol propionat, la soareci (100 micrograme/kg/zi), la sobolani (400 micrograme/kg/zi) sau iepuri (1-10 micrograme/kg/zi) a dus la aparitia de anomalii fetale, inclusiv palatoschizis si intarziere a cresterii intrauterine.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 15.02.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice