Indicatii
Tratamentul deshidratarilor izotone sau hipotone prin pierdere de lichid extracelular (diureza excesiva, gastroenterite, dieta cu restrictie salina).
Solvent sau diluant pentru electroliti sau medicamente compatibile.
Dozaj
Clorura de sodiu 0,9% se administreaza in perfuzie intravenoasa.
Concentratia si doza se stabilesc in functie de varsta, greutatea corporala, starea clinica a bolnavului si de necesarul de lichide si electroliti.
Viteza de perfuzie recomandata este de pana la 7,7 ml/kg si ora (180 pic./min. si 70 kg). Doza zilnica medie este de 1000 ml/zi si 70 kg greutate.
Doza maxima zilnica este de 40 ml/kg (respectiv 2800 ml pentru un pacient in greutate de 70 kg.
Contraindicatii
Stari de hiperhidratare, hipernatremie, hipokaliemie, acidoza.
Crestera aportului de sare si apa poate fi daunatoare in: insuficienta cardiaca si renala grava, edem pulmonar acut, hipertensiune arteriala, eclampsie.
Atentionari
Solutiile perfuzabile de clorura de sodiu nu trebuie utilizate daca solutia este tulbure, daca ambalajul este perforat, sau exista scurgeri de solutie.
Solutia nu trebuie folosita dupa data de expirare inscrisa ambalaj.
Se administreaza cu prudenta in toate situatiile in care supraincarcarea lichidiana poate fi daunatoare: insuficienta cardiaca, stari edematoase, hipertensiune arteriala, etc.
Solutia trebuie administrata cu prudenta la varstnici sau la copii mici. Se va evita administrarea excesiva.
Interactiuni
Nu s-au observat interactiuni cu alte medicamente. Solutiile de clorura de sodiu se folosesc deseori ca mediu de perfuzie precum si la prepararea sau diluarea altor medicamente.
Sarcina
In timpul sarcinii si alaptarii se administreaza dupa evaluarea raportului risc/beneficiu.
Condus auto
Clorura de sodiu 0,9% nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse
Pot sa apara hipernatremie si hipercloremie. In caz de perfuzie prea rapida poate produce diureza si diaree osmotica.
Supradozaj
In caz de supradozaj pot sa apara: stare de greata, voma, diaree, crampe abdominale, sete, reducerea salivatiei, lacrimare, transpiratie, febra, hipotensiune, tahicardie, insuficienta renala, edem periferic si pulmonar, stop respiratorie, cefalee, ameteli, insomnie, iritabilitate, slabiciune, spasme musculare si rigiditate, convulsii, coma si moarte.
Excesul de clor in organism poate sa produca scaderea bicarbonatului cu aparitia acidozei. Concentratia plasmatica normala a sodiului trebuie restabilita cu grija, administrand intravenos solutii saline hipotone in doza care sa nu depaseasca 10-15 mmol pe zi.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: solutii implicate in balanta hidroelectrolitica. Cod ATC: B05B B01
Solutia salina izotona este izoosmotica cu plasma. Contine clorura de sodiu 0,9%, respectiv 154 mmol sau mEq Na+ si Cl- la 1000 ml. Solutia salina izotona este folosita pentru completarea lichidului extracelular si corectarea deficitului de sodiu (in conditiile in care functia de concentrare a rinichiului este pastrata). Poate fi utila si pentru cresterea de urgenta a volumului plasmatic, de exemplu in socul hemoragic, dar se mentine intravascular timp scurt.
Limitele fiziologice in plasma sunt 135-147 mmol/litru pentru sodiu si 98-107 mmol/litru pentru clor. Ionii de sodiu regleaza mecanismul balantei hidrice. Clorul este esential pentru mentinerea balantei acido-bazice si joaca un rol important in controlul homeostaziei hidrice.
Proprietati farmacocinetice
Biodisponibilitatea clorurii de sodiu 0,9% este de 100%.
Sodiul este in principal un cation extracelular (135-147 mmol/litru). Concentratia intracelulara este de 10 mmol/litru. Gradientul de concentratie intre cele doua compartimente este mentinut cu ajutorul Na-K-ATP-azei si necesita consum energetic.
Sodiul si clorul sunt excretate in principal pe cale renala. Eliminarea depinde de aportul si procesele fiziologice sau patologice de reglare si adaptare.
Date preclinice de siguranta
Nu sunt disponibile date preclinice relevante.