Medicamente cu reteta

Coaxil 12,5mg, 30 drajeuri, Servier

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Coaxil 12,5mg, 30 drajeuri, Servier

2154404

Indicatii
COAXIL este indicat pentru tratamentul episoadelor depresive majore (de exemplu, tipice).

Dozaj
Administrare orala.
Doza recomandata este de 12,5 mg tianeptina sodica (un drajeu), administrata de trei ori pe zi (dimineata, la pranz si seara), inaintea meselor.

Grupe speciale de pacienti

Varstnici
Eficacitatea si siguranta tianeptinei au fost stabilite la pacientii varstnici (≥ 65 ani) cu depresie (vezi pct. 5.1). Nu este necesara ajustarea dozelor in corelatie cu varsta.
La pacientii varstnici si fragili (casectici) (cu greutate corporala mai mic de 55 ± 9 kg), doza recomandata este 2 drajeuri/zi (vezi pct. 5.2).

Insuficienta renala
La pacientii cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei < 19 ml/min), doza recomandata este 2 drajeuri/zi (vezi pct. 5.2).

Insuficienta hepatica
La pacientii cu ciroza hepatica severa (Clasa C, Scala de evaluare Child-Pugh), doza recomandata este 2 drajeuri/zi (vezi pct. 5.2).
La pacientii cu alcoolism cronic, cu ciroza hepatica usoara sau moderata sau fara ciroza hepatica, nu este necesara ajustarea dozelor (vezi pct. 5.2).

Copii si adolescenti
Siguranta si eficacitatea tianeptinei la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani nu au fost stabilite. Nu sunt disponibile date (vezi pct. 4.4).

Intreruperea tratamentului

Intreruperea brusca a tratamentului trebuie evitata. Dozele trebuie scazute gradat, intr-un interval de timp de 7-14 zile, pentru a reduce riscul de aparitie a reactiilor de sevraj (vezi punctul 4.4).

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Atentionari
- Suicid/ideatie suicidara sau agravare a starii clinice

Depresia este asociata cu un risc crescut de idei suicidare, autovatamare si suicid (comportament suicidar). Riscul persista pana la obtinerea ameliorarii semnificative a simptomelor. Este posibil ca ameliorarea clinica sa nu fie obtinuta dupa cateva saptamani de tratament, de aceea pacientii trebuie monitorizati atent pana cand aceasta ameliorare a fost obtinuta. Experienta clinica demonstreaza ca riscul de suicid se poate accentua in timpul primelor stadii ale insanatosirii.

Pacientii cu antecedente de comportament suicidar sau cei care exprima idei suicidare semnificative inaintea inceperii tratamentului prezinta un risc mai mare de aparitie a ideilor suicidare sau a comportamentului suicidar, si trebuie monitorizati atent in timpul tratamentului. O meta-analiza a studiilor clinice controlate cu placebo, privind utilizarea antidepresivelor la adulti care prezentau tulburari psihice, a aratat o crestere a riscului de comportament suicidar la pacientii cu varsta sub 25 ani tratati cu antidepresive, comparativ cu cei care primeau placebo.

Monitorizarea atenta a pacientilor, si in special a pacientilor cu risc crescut, trebuie sa insoteasca utilizarea acestui tratament, mai ales la inceputul acestuia si dupa fiecare modificare a dozelor. Pacientii (precum si familia si prietenii) trebuie atentionati cu privire la necesitatea monitorizarii aparitiei unei agravari a starii clinice, a comportamentului suicidar sau ideatiei suicidare si a oricarei modificari de comportament, si sfatuiti sa solicite imediat ajutor medical daca apar astfel de simptome.

  • Similar altor medicamente psihotrope, trebuie evitat consumul de alcool in timpul tratamentului cu tianeptina.
  • In cazul in care este necesara anestezia generala, medicul anestezist trebuie informat despre tratamentul cu tianeptina sodica, iar tratamentul trebuie intrerupt cu 24 - 48 ore inaintea interventiei chirurgicale.
  • In cazul unei urgente chirurgicale, interventia chirurgicala poate fi efectuata fara o perioada prealabila de pauza; trebuie efectuata monitorizarea preoperatorie.
  • Doza zilnica recomandata nu trebuie depasita.
  • Abuz/dependenta si sindrom de sevraj

Pacientii cu antecedente de dependenta de medicamente sau alcool trebuie monitorizati atent pentru a preveni cresterea dozei zilnice.

Dupa intreruperea tratamentului cu tianeptina, la unii pacienti s-au observat simptome de sevraj. Au fost observate urmatoarele reactii adverse: anxietate, dureri musculare, dureri abdominale, insomnie, dureri articulare. La inceputul tratamentului, pacientul trebuie informat cu privire la riscul de aparitie a sindromului de sevraj la intreruperea tratamentului.

Daca tratamentul trebuie intrerupt, dozele se scad gradat, intr-un interval de timp de 7-14 zile.

  • Asocierea cu inhibitori de monoaminooxidaza (inhibitori MAO) nu este recomandata: este necesara o perioada de pauza de 2 saptamani intre tratamentul cu inhibitori MAO si tratamentul cu tianeptina sodica. In cazul in care se inlocuieste tianeptina sodica cu un inhibitor MAO, este necesara o perioada de pauza de numai 24 ore.
  • Hiponatriemie

Hiponatriemia, posibil datorata unui sindrom de secretie inadecvata a hormonului anti-diuretic (SIADH), a fost raportata la utilizarea tianeptinei. Majoritatea cazurilor au fost raportate la varstnici, in special la cei cu antecedente recente sau cu predispozitie la dezechilibre hidroelectrolitice. Se recomanda precautie la pacientii cu risc crescut de aparitie a hiponatriemiei, cum sunt pacientii varstnici, cu ciroza, pacientii deshidratati sau cei tratati cu diuretice.

  • Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie la glucoza- galactoza sau insuficienta de zaharoza-izomaltaza, nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
  • Natriemia

Acest medicament contine mai putin de 1 mmol sodiu (23 mg) pentru un drajeu, adica practic ”nu contine sodiu”.

  • Utilizarea la copii si adolescenti

Tianeptina nu este recomandata pentru tratamentul depresiei la pacienti cu varsta sub 18 ani deoarece siguranta si eficacitatea tianeptinei nu au fost stabilite la acest grup de varsta. In studiile clinice la copii si adolescenti tratati cu alte antidepresive, comportamentul de tip suicidar (tentative de suicid si idei suicidare) si ostilitatea (predominant agresivitatea, comportamentul contrastant si furia) au fost observate mai frecvent comparativ cu cei tratati cu placebo.

Interactiuni
ASOCIERI NERECOMANDATE

Cu inhibitorii ireversibili ai MAO, din cauza riscului de colaps cardiovascular sau de hipertensiune arteriala maligna, hipertermie, convulsii sau deces.

Sarcina
Sarcina

Intr-un studiu peri- si postnatal s-a observat cresterea numarului sarcinilor pierdute postimplantare si postnatal la sobolani, la doze maternotoxice (vezi pct. 5.3).

Datele provenite din utilizarea tianeptinei la femeile gravide sunt inexistente sau limitate (mai putin de 300 de rezultate obtinute din sarcini).

Prin urmare, este de preferat sa nu se utilizeze tianeptina in timpul sarcinii, indiferent de termen.

In timpul sarcinii, este de preferat sa se mentina un echilibru psihic matern bun. Daca pentru asigurarea acestui echilibru este necesar tratamentul cu tianeptina, acesta trebuie initiat sau continuat cu dozele necesare pe parcursul sarcinii si, daca este posibil, in monoterapie; in cadrul monitorizarii nou-nascutului trebuie sa se tina seama de profilul farmacologic al moleculei.

Alaptarea

Absenta lactatiei la femelele de sobolan a fost observata la o doza maternotoxica (vezi pct. 5.3). Antidepresivele triciclice se excreta in laptele matern si, prin urmare, nu este recomandata alaptarea in timpul tratamentului.

Fertilitatea

La sobolani, un studiu privind fertilitatea a evidentiat scaderea performantelor reproductive (cresterea numarului de sarcini pierdute preimplantare) la o doza maternotoxica (vezi pct. 5.3).

La om, nu sunt disponibile date clinice.

Condus auto
La unii pacienti poate sa apara o scadere a vigilentei. Prin urmare, persoanele care conduc vehicule sau care folosesc utilaje trebuie atentionate asupra riscului de somnolenta care poate sa apara in timpul administrarii acestui medicament.

Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta

Reactiile adverse raportate pentru tianeptina in studiile clinice au fost de intensitate moderata. Acestea au fost reprezentate in special de greata, constipatie, dureri abdominale, somnolenta, cefalee, xerostomie si ameteli.

Lista tabelara a reactiilor adverse

Urmatoarele reactii adverse au fost raportate pentru tianeptina in timpul studiilor clinice si/sau in urma utilizarii dupa punerea pe piata si clasificate dupa frecventa, astfel:

foarte frecvente (mai mare sau egal 1/10); frecvente (mai mare sau egal 1/100 si mai mic 1/10); mai putin frecvente (mai mare sau egal 1/1000 si mai mic 1/100); rare (mai mare sau egal 1/10000 si mai mic 1/1000); foarte rare (mai mare sau egal 1/100000 si mai mic 1/10000); cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Clasificare pe aparate, sisteme si organe

Frecvenţă

Termen utilizat

Tulburari metabolice si de nutritie

Frecvente

Anorexie

Cu frecventa necunoscuta*

Hiponatriemie

Tulburari psihice

Frecvente

Cosmaruri 

Rare

Abuz si dependenta, in special la pacientii cu varsta sub 50 ani cu antecedente de dependenta de medicamente sau alcool 

Cu frecventa necunoscuta*

 

In timpul tratamentului cu tianeptina sau imediat dupa intreruperea acestuia au fost raportate cazuri de idei suicidare sau comportament suicidar (vezi pct. 4.4)

Stare confuzionala, halucinatii

Tulburari ale sistemului nervos

Frecvente

Insomnie

Somnolenta

Ameteli

Cefalee 

Lipotimie

Tremor

Cu frecventa necunoscuta*

Tulburari extrapiramidale

Diskinezie

Tulburari cardiace

Frecvente

Tahicardie 

Extrasistole

Dureri precordiale

Tulburari vasculare

Frecvente

Bufeuri

Tulburari respiratorii

Frecvente

Dispnee

Tulburari gastrointestinale

Frecvente

Gastralgii 

Dureri abdominale

Xerostomie

 

 

Greata

Vărsaturi

Constipatie

Flatulenta

Afectiuni cutanate

Mai putin frecvente

Eruptii maculopapulare sau eritematoase

Prurit

Urticarie

Cu frecventa necunoscuta*

Acnee

Dermatita buloasă, in cazuri exceptionale

Tulburari musculoscheletice

Frecvente

Mialgie 

Dureri lombare

Tulburari generale

Frecvente

Astenie

Senzaţie de nod in gat

Tulburari hepatobiliare

Cu frecventa necunoscuta*

Valori crescute ale enzimelor hepatice

Hepatita care, in cazuri exceptionale, poate fi grava

*Experienta dupa punerea pe piata

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.
 
Supradozaj
Simptome

Experienta supradozajului cu tianeptina (cantitatea maxima a fost de 2250 mg intr-o singura priza) a indicat semne si simptome care au inclus: stare confuzionala, convulsii, somnolenta, xerostomie si insuficienta respiratorie, in special atunci cand tianeptina a fost asociata cu consumul de alcool etilic.

Abordare terapeutica

In toate cazurile de supradozaj, se intrerupe tratamentul si pacientii trebuie strict monitorizati. Tratamentul consta in:

  • lavaj gastric, care poate fi efectuat daca medicamentul a fost ingerat cu mai putin de 2 ore anterior spitalizarii; dupa acest interval se poate administra carbune activat
  • monitorizare cardio-respiratorie, metabolica si renala
  • tratament simptomatic al oricarei manifestari clinice, in special ventilatie artificiala si reechilibrare metabolica si renala.

Nu se cunoaste un antidot specific pentru tianeptina.

Proprietati farmacologice 
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: alte antidepresive. Codul ATC: N06AX14 Mecanism de actiune

Tianeptina este un antidepresiv.

La animale, tianeptina creste activitatea spontana a celulelor piramidale la nivelul hipocampului si accelereaza recuperarea acestora dupa inhibitia functionala, creste recaptarea serotoninei la nivelul neuronilor din cortex si hipocamp. Tianeptina nu are afinitate in vitro pentru receptorii monoaminergici si nu inhiba captarea serotoninei, noradrenalinei sau dopaminei. Tianeptina poate modula neurotransmiterea sinaptica glutamatergica. Nu se cunoaste contributia exacta a fiecarui efect in actiunea antidepresiva.

Eficacitate si siguranta clinca

Au fost efectuate patru studii dublu-orb, controlate cu placebo, pentru a investiga eficacitatea pe termen scurt a tianeptinei in tulburarea depresiva majora la adulti: un studiu cu doze fixe (37,5 mg, 75 mg), doua studii cu posibilitatea de ajustare a dozei (doza initiala 37,5 mg, apoi 25 mg, 37,5 mg sau 50 mg) si un studiu efectuat la pacienti varstnici (311 pacienti cu varsta mai mare sau egal 65 ani; aproximativ 100 pacienti inclusi in fiecare brat de tratament, incluzand aproximativ 20 pacienti cu varsta mai mare 75 ani in fiecare brat de tratament), cu posibilitatea de crestere a dozei dupa 2 saptamani de tratament (25 mg, apoi 25 mg sau 50 mg), in functie de raspunsul la tratament al pacientilor. In studiile efectuate la adulti, criteriul final de evaluare a fost reprezentat de modificarea scorului total MADRS comparativ cu valoarea initiala, pentru studiile cu doze fixe si flexibile.

La sfarsitul tratamentului (6 saptamani), eficacitatea semnificativa a tianeptinei a fost demonstrata in cele 2 studii cu doze flexibile, dar nu si in studiul cu doze fixe. In studiul in care a fost utilizata imipramina drept control activ s-a demonstrat sensibilitatea testului.

In studiul efectuat la varstnici (cu posibilitatea de crestere a dozei), eficacitatea semnificativa a tianeptinei a fost demonstrata dupa 8 saptamani de tratament, in ceea ce priveste criteriul final de evaluare (modificarea scorului HAMD total comparativ cu valoarea initiala). Escitalopramul utilizat drept control activ in acest studiu a demonstrat sensibilitatea testului.

Mentinerea eficacitatii antidepresive a fost demonstrata intr-un studiu privind prevenirea recidivei si recurentelor. Pacientii care au raspuns la tratamentul acut, deschis, efectuat timp de 6 saptamani cu tianeptina in doze zilnice flexibile de 2-4 drajeuri (25 – 50 mg/zi), conform deciziei investigatorului, au fost randomizati sa primeasca fie tianeptina, fie placebo, pentru o perioada suplimentara de 16,5 luni. Tianeptina a demonstrat superioritate semnificativa statistic comparativ cu placebo (p mai mic de 0,001) in ceea ce priveste criteriul final de evaluare, preventia recidivei sau recurentelor, masurat prin timpul pana la aparitia recidivei sau recurentelor. Incidenta aparitiei recidivelor in timpul perioadei de 6 luni a continuarii studiului dublu-orb a fost de 6% si 22% pentru tianeptina si, respectiv, placebo. Incidenta aparitiei recidivelor sau recurentelor in timpul celor 18 luni ale continuarii studiului dublu-orb a fost de 16% si, respectiv, 36%.
 
Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Absorbtia gastro-intestinala este rapida si completa.

Distributie

Distributia este rapida si este asociata cu o legare de proteinele plasmatice de aproximativ 94%, datorata in principal albuminei.

Metabolizare

Tianeptina este intens metabolizata hepatic prin beta-oxidare si nu prin intermediul citocromului CYP450. Metabolitul principal este acidul pentanoic activ (MC5), mai putin puternic decat tianeptina.

Eliminare

Eliminarea tianeptinei se caracterizeaza printr-un timp scurt de injumatatire plasmatica de 3 ore, cu majoritatea metabolitilor recuperati in urina.

Pacienti varstnici, foarte varstnici sau fragili

La pacientii varstnici, concentratiile tianeptinei au crescut cu 30% si cele ale MC5 au fost aproximativ duble dupa administrari unice sau repetate, in comparatie cu pacientii tineri (vezi pct. 4.2).

La pacientii foarte varstnici (87 ± 5 ani) si fragili (45 ± 9 kg), a fost observata aproximativ dublarea Cmax si ASC a tianeptinei si MC5 dupa administrare unica (vezi pct. 4.2).

Pacienti cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei mai mic de 19 ml/min)

Farmacocinetica tianeptinei este neschimbata, dar ASC pentru MC5 este aproximativ dubla in urma administrarii unice sau repetate (vezi pct. 4.2).

Pacienti cu insuficienta hepatica severa (Clasa C, scala de evaluare Child-Pugh)

ASC a tianeptinei si a MC5 in urma administrarii dozei de 12,5 mg este aproximativ dubla comparativ cu pacientii adulti cu depresie (vezi pct. 4.2).

In cazurile usoare de ciroza hepatica, cum este cazul alcoolismului cronic, efectele asupra parametrilor farmacocinetici sunt neglijabile (vezi pct. 4.2).

Date preclinice de siguranta

Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind genotoxicitatea si potentialul carcinogen.

Intr-un studiu conventional privind fertilitatea s-a observat o crestere a numarului sarcinilor pierdute preimplantare, la doza maternotoxica de 45 mg/kg/zi (de aproximativ 12 ori mai mare decat doza la om bazata pe SC). Tianeptina nu a avut efect teratogen la sobolani si iepuri.

Intr-un studiu peri- si postnatal, efectuat la sobolani, s-au observat absenta lactatiei la femele si cresterea numarului sarcinilor pierdute postimplantare si postnatal, la doze maternotoxice de 45 mg/kg/zi (de aproximativ 12 ori mai mare decat doza la om bazata pe SC).

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 06.01.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice