Apreciat pentru multiplele sale proprietati terapeutice, atat in medicina indiana, cat si in cea chineza, turmericul este inainte de toate un antioxidant si imunostimulator eficient.
Turmericul este o sursa bogata de micronutrienti, atat vitamine cat si minerale, din care amintim urmatoarele:
- vitamina E (in special), dar si vitamina C, vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6), vitamina K.
- minerale: fier, magneziu si potasiu (in cantitati mari), dar si fosfor, calciu, mangan.
De asemenea, turmericul contine proteine si fibre, intr-o proportie considerabila, precum si compusi polifenolici (curcuminoide), dintre care cel mai important este curcuminul. Regasim in compozitia sa si unele uleiuri esentiale, precum si monoterpene si alcaloizi.
Proprietati:
Atunci cand integrati turmericul in alimentatia sau il administrati ca supliment alimentar, va veti bucura de multiplele beneficii pe care acesta le confera organismului. Dintre aceste beneficii, enumeram urmatoarele:
- actiune antiinflamatoare nesteroidiana– se datoreaza in special curcuminului din compozitia turmericului, care inhiba activitatea unor enzime. Turmericul contribuie la reducerea inflamatilor care sunt prezente in cele mai multe afectiuni cronice, precum: cancerul, bolile cardiovasculare, sindromul metabolic, Alzheimer si alte boli degenerative. Este eficient si in caz de artrita reumatoida sau boli inflamatorii intestinale. Amelioreaza durerile.
- antioxidant eficient –curcuminoidele (in special curcuminul) neutralizeaza radicalii liberi si stimuleaza sistemul enzimatic antioxidant endogen, protejand tesuturile de procesele oxidative. Astfel, consumul de turmeric combate stresul oxidativ si peroxidarea lipidica a membranelor celulare, ce reprezinta cauzele principale ale imbatranirii si aparitiei diverselor afectiuni sau boli.
- imunostimulent puternic – mentine buna functionare a sistemului imunitar.
- mentine sau imbunatateste sanatatea creierului – prin intermediul curcuminului, turmericul creste nivelul Factorului Neurotrofic Derivat al Creierului (BDNF), un tip de hormon de crestere ce actioneaza asupra creierului. Aceasta are ca efect reducerea proceselor degenerative ale creierului (intalnite in dementa sau Alzheimer), care sunt asociate cu un nivel scazut al acestui factor. Imbunatateste functia memoriei si contribuie la dezvoltarea inteligentei. Este regenerator si tonic nervos.
- protejeaza inima – consumul sau administrarea de turmeric imbunatateste functia endoteliului vascular si actioneaza ca un agent antiinflamator si antioxidant, avand rolul de a proteja organismul si de a previne aparitia bolilor cardiovasculare. Contribuie in special la tratarea cardiomiopatiei si a aritmiei.
antitumoral –proprietatile anticanceroase ale turmericului, datorate curcuminului, aduc anumite modificari la nivel molecular, care pot ajuta la prevenirea sau tratarea cancerului. Unele studii au aratat faptul ca turmericul poate genera apoptoza (moartea celulelor canceroase) si poate suprima sau reduce angiogeneza tumorala (cresterea unor noi vase de sange in tumori) si aparitia metastazelor.
Mod de administrare:
Se poate folosi proaspat sau pulbere, macinat ori in anumite suplimente sub forma de capsule sau tinctura, in scop terapeutic.
Cel mai adesea, turmericul se combina cu piper negru sau piper lung (Pippali) pentru a putea fi asimilat mult mai bine curcuminul din compozitia turmericului. De asemenea, se dizolva foarte bine in uleiuri, fie ca vorbim de uleiuri vegetale, precum uleiul de cocos sau de grasimi animale, precum untul clarifiat (ghee). De asemenea, poate fi consumat cu lapte sau sucuri de fructe.
Poti folosi turmericul si extern, in ritualurile cosmetice, fiind un ingredient potrivit pentru mastile faciale care vizeaza mentinerea sanatatii si frumusetii pielii. De asemenea, turmericul intretine igiena orala. Exista unele retete ayurvedice de pasta de dinti, in care turmericul se combina cu ulei de cocos si alte ingrediente, pentru albirea dintilor si tratarea unor afectiuni gingivale.
Forma de prezentare: 70g