Medicamente cu reteta

Cutivate 0,5% Crema, 15g, GSK

Brand: GSK

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Cutivate 0,5% Crema, 15g, GSK

1054770

Indicatii
Cutivate crema este un medicament glucocorticoid topic cu potenta ridicata indicat in tratamentul adultilor, copiilor si sugarilor cu varsta peste trei luni, pentru ameliorarea manifestarilor pruriginoase si inflamatorii ale dermatozelor sensibile la glucocorticoizi, cum sunt: dermatita atopica (inclusiv dermatita atopica la copii), dermatita numulara (eczema discoida), prurigo nodular, psoriazis (cu exceptia psoriazisului in placarde), lichen simplex cronic (neurodermatita) si lichen plan, dermatita seboreica, dermatita alergica sau iritanta de contact, lupus eritematos discoid, adjuvant in tratamentul eritrodermiei generalizate, in asociere cu un glucocorticoid sistemic, reactii la intepaturile de insecte, miliaria (miliaria eritematoasa).

Copii

Pentru copiii cu varsta mai mare de trei luni care nu raspund la tratamentul cu glucocorticoizi de potenta joasa, este indicat Cutivate crema pentru ameliorarea manifestarilor pruriginoase ale dermatitelor atopice, sub supravegherea unui specialist. In cazul altor dermatoze care raspund la tratamentul cu glucocorticoizi, trebuie cerut sfatul specialistului inainte de a se folosi Cutivate crema.

Reducerea riscului de recidiva

Cutivate crema este indicat in reducerea riscului recidivelor in dermatita atopica recurenta cronica o data ce un episod acut a fost tratat complet.

Dozaj
Adulti, varstnici, copii si sugari cu varsta de 3 luni si peste

Cutivate crema este adecvat in special pentru tratamentul leziunilor purulente sau exudative.

Dermatita inflamatorie

Se aplica masand usor un strat subtire de Cutivate crema pe zona cutanata afectata utilizand doar cantitatea necesara pentru a acoperi intreaga zona afectata, o data sau de doua ori pe zi, in tratament de pana la 4 saptamani pana la ameliorarea simptomelor, apoi se reduce frecventa aplicatiilor sau se trece la utilizarea unui medicament cu potenta mai mica. Daca simptomele se inrautatesc sau nu se amelioreaza in 2-3 saptamani, tratamentul trebuie reeveluat.

Dermatite atopice

Tratamentul cu corticosteroizi topici trebuie intrerupt treptat de indata ce se obtine controlul simptomelor, continuandu-se cu un preparat emolient, ca tratament de intretinere.

In cazul intreruperii bruste a tratamentului cu corticosteroizi topici, poate aparea recidiva dermatozelor preexistente, mai ales in cazul utilizarii corticosteroizilor cu potenta ridicata.

Reducerea riscului de recidiva

Odata ce un episod acut a fost efectiv tratat, frecventa aplicatiilor trebuie redusa la o aplicare pe zi, de doua ori pe saptamana, fara pansament ocluziv. Aplicarea de Cutivate crema trebuie continuata pentru toate zonele cutanate anterior afectate sau pe zonele cunoscute cu risc potential de recidiva. Acest regim de administrare trebuie combinat cu utilizarea zilnica a unui preparat emolient. Starea de sanatate trebuie reevaluata periodic.

Copii cu varsta de peste 3 luni

Copiii sunt mai predispusi la a dezvolta reactii adverse locale sau sistemice la glucocorticoizi de uz topic, necesitand in general tratamente de scurta durata si utilizarea unor corticosteroizi mai putin potenti decat cei utilizati in cazul adultilor.

Cutivate crema trebuie administrat cu atentie, astfel incat cantitatea aplicata sa contina doza minima eficace.

Varstnici

Studiile clinice nu au evidentiat diferente intre pacientii varstnici si cei tineri privind raspunsul clinic. Frecventa crescuta a deficientelor functiilor hepatice sau renale la varstnici poate intarzia eliminarea in cazul unei absorbtii sistemice. Ca urmare, trebuie utilizata doza minima eficace intr-un tratament de scurta durata pentru a obtine efectul clinic dorit.

Insuficienta renala si hepatica

In cazul absorbtiei sistemice (in cazul aplicarii pe suprafete mari pentru o perioada lunga de timp), metabolizarea si eliminarea pot fi intarziate, crescand astfel riscul toxicitatii sistemice. Ca urmare, trebuie utilizata doza minima eficace intr-un tratament de scurta durata pentru a obtine efectul clinic dorit.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Infectii cutanate netratate, acnee rozacee, acnee vulgara, dermatita periorala, prurit perianal si genital, prurit fara inflamatie, dermatoze la copii cu varsta sub 3 luni (incluzand dermatita si urticariile datorate scutecelor).

Atentionari
Propionatul de fluticazona trebuie utilizat cu atentie la pacienti cu istoric de hipersensibilitate locala la corticosteroizi sau la oricare dintre excipienti. Simptomele reactiilor alergice locale (vezi pct. 4.8) pot fi similare celor ale afectiunii tratate.

Manifestari de hipercorticism (sindrom Cushing) si supresia reversibila a axului hipotalamo-hipofizo- corticosuprarenalian, conducand la insuficienta glucocorticoida pot aparea la unii pacienti ca urmare a unei absorbtii sistemice crescute a glucocorticoizilor topici. Daca au fost observate oricare dintre manifestarile de mai sus, intrerupeti tratamentul gradat prin reducerea frecventei aplicatiilor sau prin trecerea la un glucocorticoid mai putin potent. Intreruperea brusca a tratamentului poate conduce la o insuficienta glucocorticoida (vezi pct. 4.8).

Factorii de risc in cresterea efectelor sistemice sunt:

  • potenta si formularea glucocorticoidului topic
  • durata tratamentului
  • aplicarea pe suprafete extinse
  • utilizarea pe zone cutanate acoperite, de exemplu zone intertriginoase sau sub pansament ocluziv (scutecul la sugari poate actiona ca un pansament ocluziv)
  • hidratarea crescuta a stratului cornos al pielii
  • utilizarea pe zone cu piele subtire, cum ar fi fata
  • utilizarea pe piele crapata sau in alte afectiuni in care bariera de protectie a pielii este deteriorata
  • in comparatie cu pacientii adulti, copii si sugarii absorb cantitati proportional mai mari de glucocorticoizi topici si de aceea sunt mai susceptibili la toxicitatea sistemica a acestora.

Acest lucru este din cauza ca bariera de protectie a pielii copiilor este insuficient dezvoltata si acestia au o suprafata mai mare in raport cu greutatea corpului, comparativ cu adultii.

Copii

La sugari si copii cu varsta sub 12 ani, tratamentul continuu pe termen lung cu glucocorticoizi topici trebuie evitat cand este posibil, deoarece la acestia este mult mai probabila aparitia supresiei suprarenalei.

Utilizarea in psoriazis

Utilizarea glucocorticoizilor topici trebuie facuta cu precautie in psoriazis, avand in vedere ca in unele cazuri au fost raportate recaderi ale bolii, dezvoltarea tolerantei, cresterea riscului de aparitie a psoriazisului pustular generalizat si efecte toxice locale sau sistemice determinate de alterarea functiei de bariera a tegumentului. In cazul utilizarii Cutivate crema in psoriazis este necesara supravegherea cu atentie a pacientilor si consultarea unui medic dermatolog.

Utilizarea la nivelul fetei

Nu este recomandata aplicarea pe termen lung la nivelul fetei deoarece aceasta zona este mai susceptibila a suferi modificari atrofice.

Utilizarea la nivelul pleoapelor

In cazul aplicarii pe pleoape, trebuie evitat contactul produsului cu ochii, datorita riscului de aparitie a cataractei sau glaucomului in urma utilizarii repetate.

Tulburari de vedere

Tulburarile de vedere pot aparea in cazul utilizarii sistemice si topice la corticosteroizi. Daca pacientul se prezinta cu simptome cum sunt vedere incetosata sau alte tulburari de vedere, trebuie luata in considerare trimiterea sa la un oftalmolog pentru evaluarea cauzelor posibile care pot include cataracta, glaucom sau boli rare, precum corioretinopatia centrala seroasa (CRSC), care au fost raportate dupa utilizarea sistemica si topica de corticosteroizi.

Utilizarea in infectii concomitente

Pentru tratamentul leziunilor inflamatorii infectate aparute in timpul administrarii Cutivate crema trebuie utilizata o terapie antimicrobiana corespunzatoare. In cazul extinderii infectiei este necesara intreruperea tratamentului cu corticosteroizi topici si administrarea de chimioterapice antimicrobiene adecvate.

Cresterea riscului de aparitie a infectiilor prin folosirea unor pansamente ocluzive

Infectiile bacteriene sunt favorizate de caldura si umiditatea existente in pliurile cutanate sau indusa de folosirea unor pansamente ocluzive. La utilizarea de pansamente ocluzive, tegumentul trebuie curatat inaintea aplicarii unui nou pansament.

Ulcere cronice ale piciorului

Glucocorticoizii topici sunt utilizati uneori pentru a trata dermatitele cronice asociate ulcerului cronic al piciorului. Totusi, aceasta utilizare poate fi asociata cu o crestere a frecventei aparitiei reactiilor alergice locale si risc crescut de aparitie a infectiilor locale.

La doze terapeutice de fluticazona propionat crema este putin probabil sa apara supresia evidenta a axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian (valoarea cortizolului seric dimineata mai mica de 5 mcg/dl) atata vreme cat nu se aplica pe o suprafata mai mare de 50% din suprafata totala a corpului si atata vreme cat nu se depaseste o doza de 20 g pe zi.

Cutivate crema contine parafina. Pacientii trebuie instruiti sa nu fumeze sau sa se situeze in aproprierea flacarilor datorita riscului de arsuri grave. Materialele (imbracaminte, asternuturi, pansamente etc) care au intrat in contact cu acest medicament ard cu mai multa usurinta si reprezinta un pericol grav de incendiu. Spalarea hainelor si a asternuturilor poate reduce acumularea de medicament, insa nu il elimina in totalitate.

Cutivate crema contine excipientul imiduree care elibereaza urme de formaldehida ca si compus de descompunere. Formaldehida poate provoca reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact).

Cutivate crema contine 100 mg propilenglicol per gram produs. Acesta poate provoca iritatie cutanata.

Cutivate crema contine alcool cetostearilic. Acesta poate provoca reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact).

Interactiuni
Tratamentul concomitent cu medicamente care pot inhiba izoenzima CYP3A4 a citocromului P450 (de exemplu, ritonavir, itraconazol), a demonstrat o inhibare a metabolizarii corticosteroizilor, conducand la o expunere sistemica crescuta. Riscul ca aceasta interactiune medicamentoasa sa devina relevanta clinic, depinde de doza si modul de administrare a corticosteroizilor si de potenta inhibitorului CYP3A4.

Sarcina
Fertilitatea

Nu exista date care sa evalueze efectul corticosteroizilor topici asupra fertilitatii umane.

Sarcina

Exista putine date privind utilizarea propionatului de fluticazona la femei gravide.

Administrarea corticoizilor topici la animalele gestante poate provoca anomalii ale dezvoltarii fetale, dar nu exista dovezi convingatoare ca administrarea corticoizilor sistemici poate cauza cresterea incidentei deformatiilor congenitale la om. Administrarea propionatului de fluticazona in timpul sarcinii trebuie luata in considerare numai daca beneficiul terapeutic pentru mama este mai mare decat orice risc potential pentru fat. Trebuie utilizata doza minima eficace intr-un tratament de scurta durata.

Alaptare

Nu a fost stabilita siguranta utilizarii corticosteroizilor topici in timpul alaptarii.

Nu se cunoaste daca utilizarea topica a corticosteroizilor poate conduce la o absorbtie sistemica suficienta care sa determine cantitati detectabile ale acestora in laptele matern.

Atunci cand s-au obtinut concentratii plasmatice masurabile la femele de sobolan aflate in perioada de lactatie, ca urmare a injectarii subcutanate, s-a observat prezenta propionatului de fluticazona in lapte.

Administrarea propionatului de fluticazona la mamele care alapteaza trebuie luata in considerare numai daca beneficiul terapeutic pentru mama este mai mare decat orice risc potential pentru sugar.

Daca este utilizat pe perioada alaptarii, Cutivate crema nu trebuie aplicat la nivelul sanilor pentru a se evita ingerarea accidentala de catre sugar.

Condus auto
Nu au fost efectuate studii pentru a investiga efectul propionatului de fluticazona asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Un efect negativ asupra acestor activitati nu poate fi anticipat din profilul de reactii adverse al propionatului de fluticazona.

Reactii adverse
Evenimentele adverse au fost enumerate mai jos in functie de sistem, organ, clasa si frecventa.

In functie de frecventa, este utilizata urmatoarea conventie: foarte frecvente (mai mare sau egal 1/10), frecvente (mai mare sau egal 1/100, mai mic 1/10), mai putin frecvente (mai mare sau egal 1/1000, mai mic 1/100), rare (mai mare sau egal 1/10000, mai mic 1/1000), foarte rare (mai mic 1/10000), inclusiv raportarile izolate, cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Reactii adverse raportate dupa punerea pe piata Infectii si infestari

Foarte rare: infectii oportuniste.

Tulburari ale sistemului imunitar

Foarte rare: hipersensibilitate.

Tulburari endocrine

Foarte rare: supresia axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian:

  • cresterea in greutate/obezitate
  • intarziere in cresterea in greutate/inaltime la copii
  • simptome de sindrom Cushing (de exemplu, fata in forma de luna, obezitate centrala)
  • scaderea nivelului cortizolului endogen
  • hiperglicemie/glucozurie
  • osteoporoza
  • cataracta
  • glaucom

Tulburari vasculare

Foarte rare: hipertensiune arteriala

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Frecvente: prurit.

Mai putin frecvente: senzatie locala de arsura.

Foarte rare: subtiere a pielii, atrofie, vergeturi, telangiectazie, modificari de culoare a pielii, hipertricoza, dermatite alergice de contact, exacerbarea simptomelor existente, psoriazis pustulos, eritem, eruptie cutanata, urticarie.

Tulburari oculare

Cu frecventa necunoscuta: vedere incetosata (vezi, de asemenea, pct 4.4).

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
Simptome

Propionatul de fluticazona aplicat topic poate fi absorbit intr-o cantitate suficienta pentru a produce efecte sistemice. Aparitia supradozajului acut este putin probabila, cu toate acestea pot sa apara manifestari de hipercorticism in cazul tratamentului prelungit cu doze mai mari decat cele recomandate sau in cazul utilizarii gresite (vezi pct. 4.8).

Tratament

In cazul aparitiei supradozajului, aplicarea propionatului de fluticazona trebuie intrerupta gradual prin reducerea frecventei aplicatiilor sau trecerea la utilizarea unui medicament cu potenta mai mica, din cauza riscului aparitiei manifestarilor de hipercorticism.

Gestionarea tratamentului trebuie facuta sub control medical.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: corticosteroizi de uz dermatologic, corticosteroizi cu potenta mare (grup III), codul ATC: D07AC17.

Propionatul de fluticazona este un glucocorticoid cu o activitate topica antiinflamatoare, antipruriginoasa si cu proprietati vasoconstrictive.

Actioneaza ca agent anti-inflamator prin multiple mecanisme: prin inhibarea fazei tarzii a reactiilor alergice incluzand scaderea densitatii mastocitelor, reducerea chemotaxiei si activarea eozinofilelor, scaderea productiei de citokine a limfocitelor, monocitelor, mastocitelor si eozinofilelor si prin inhibarea metabolizarii acidului arahidonic.

Propionatul de fluticazona este un glucocorticoid cu o puternica activitate topica antiinflamatoare, dar cu activitate slaba de supresie a axului hipotalamo-hipofizaro-corticosuprarenal, dupa administrare dermica. Din aceste motive, utilizarea terapeutica este mai intinsa decat a majoritatii steroizilor folositi in mod curent.

Dupa administrare subcutanata exista o activitate sistemica inalta, activitate care nu este la fel de mare in cazul administrarii orale. Studiile in vitro au aratat o afinitate mare si o actiune agonista pe receptorii glucocorticoizilor.

Propionatul de fluticazona nu are efecte hormonale neasteptate si nici efecte marcante sau ascunse asupra sistemului nervos central si periferic, a tractului gastrointestinal, a sistemului cardiovascular sau a sistemului respirator.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Biodisponibilitatea dupa administrarea topica sau dupa administrare orala este foarte mica, datorita absorbtiei cutanate mici si a absorbtiei intestinale reduse, precum si datorita metabolizarii intense la primul pasaj hepatic.

Biodisponibilitatea orala se apropie de zero datorita absorbtiei intestinale reduse, precum si datorita metabolizarii intense la primul pasaj hepatic. De aceea, expunerea sistemica la propionat de fluticazona dupa ingestia de propionat de fluticazona crema va fi mica.

Distributie

Studii ale distributiei medicamentului dupa administrare orala in organism au aratat ca in circulatia sistemica trec doar cantitati infime de substanta si ca toata cantitatea de fluticazona propionat sistemica este rapid eliminata prin bila si fecale.

Propionatul de fluticazona nu se acumuleaza in tesuturi si nu se leaga de melanina.

Metabolism

Datele farmacocinetice in cazul sobolanului si al cainelui indica o eliminare rapida si un clearance metabolic ridicat. Si la om metabolizarea este intensa, iar excretia este rapida. Astfel, dupa patrunderea in circulatia sistemica a medicamentului aplicat cutanat, acesta va fi inactivat rapid. Principala cale de metabolizare este hidroliza pana la un acid carboxilic, care are actiune glucocorticoida si antiinflamatorie foarte slaba.

Eliminare

In studiile facute pe animale, calea de excretie nu depinde de calea de administrare a propionatului de fluticazona. Medicamentul se excreta predominant prin materiile fecale, iar excretia este completa in 48 ore.

Date preclinice de siguranta
Carcinogeneza

Studii pe termen lung ce au investigat potentialul carcinogenic al propionatului de fluticazona administrat topic sau oral nu au pus in evidenta nici un efect carcinogenic.

Genotoxicitate

Propionatul de fluticazona nu a demonstrat efecte mutagenice intr-o serie de teste in vitro pe celule bacteriene sau recoltate de la mamifere.

Fertilitate

Intr-un studiu de fertilitate si performanta reproducatoare generala la sobolani, administrarea subcutanata de fluticazona propionat la femele in doza de pana la 50 micrograme/kg/zi si la masculi in doza de pana la 100 micrograme/kg/zi (apoi redusa pana la 50 micrograme/kg/zi) nu a avut nici un efect asupra performantelor de imperechere sau asupra fertilitatii.

Sarcina

Administrarea subcutanata de propionat de fluticazona la soareci (150 micrograme/kg/zi), sobolani (100 micrograme/kg/zi) sau iepuri (300 micrograme/kg/zi) in cursul sarcinii, a determinat anomalii fetale, inclusiv fisura boltei palatine. Administrarea orala nu a determinat anomalii fetale, in concordanta cu biodisponibilitatea scazuta a propionatului de fluticazona administrat oral.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 21.12.2022

Categorii de produse