Indicatii
Vildagliptin este indicat ca terapie adjuvanta la regimul alimentar si la exercitiile fizice pentru a imbunatati controlul glicemic la adulti cu diabet zaharat de tip 2:
- in monoterapie la pacienti la care metformina este inadecvata din cauza contraindicatiilor sau intolerantei.
- in combinatie cu alte medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat, inclusiv insulina, atunci cand acestea nu ofera un control glicemic adecvat (a se vedea pct. 4.4, 4.5 si 5.1 pentru datele disponibile privind diferite asocieri).
Dozaj
Doze
Adulti
Cand se utilizeaza in monoterapie, in asociere cu metformina, in asociere cu tiazolidindiona, in asociere cu metformina si o sulfoniluree sau in combinatie cu insulina (cu sau fara metformina), doza zilnica recomandata de vildagliptin este de 100 mg, administrata ca o doza de 50 mg dimineata si o doza de 50 mg seara.
Cand se utilizeaza in dubla asociere cu o sulfoniluree, doza recomandata de vildagliptin este de 50 mg administrata o data pe zi dimineata. La aceasta populatie de pacienti, doza zilnica de vildagliptin de 100 mg nu s-a dovedit mai eficace decat doza de vildagliptin de 50 mg administrata o data pe zi.
Atunci cand se utilizeaza in asociere cu o sulfoniluree, poate fi avuta in vedere o doza mai mica de sulfoniluree pentru a reduce riscul aparitiei hipoglicemiei.
Nu se recomanda doze mai mari de 100 mg.
In cazul in care se omite o doza de vildagliptin, aceasta trebuie administrata imediat ce pacientul isi aminteste. Nu trebuie administrata o doza dubla in aceeasi zi.
Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea vildagliptinei ca tratament oral triplu in asociere cu metformina si o tiazolidindiona.
Informatii suplimentare privind populatiile speciale
Varstnici (mai mare sau egal 65 ani)
Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii varstnici (vezi si pct. 5.1 si 5.2).
Insuficienta renala
Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta renala usoara (clearance-ul creatininei mai mare sau egal cu 50 ml/minut). La pacientii cu insuficienta renala moderata sau severa sau cu boala renala in stadiu terminal (BRST), doza recomandata de vildagliptin este de 50 mg administrata o data pe zi (vezi si pct. 4.4, 5.1. si 5.2).
Insuficienta hepatica
Dalmevin nu trebuie administrat la pacientii cu insuficienta hepatica, inclusiv la pacientii cu valori pretratament ale alanin aminotransferazei (ALT) sau aspartat aminotransferazei (AST) mai mare de 3x limita superioara a valorii normale (LSVN) (vezi si pct. 4.4 si 5.2).
Copii si adolescenti
Dalmevin nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani). Siguranta si eficacitatea la copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani) nu au fost stabilite. Nu sunt disponibile date (vezi si pct. 5.1).
Mod de administrare
Administrare orala.
Dalmevin poate fi administrat cu sau fara alimente (vezi si pct. 5.2).
Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.
Atentionari
Generalitati
Vildagliptin nu este un substitut al insulinei la pacientii dependenti de insulina. Dalmevin nu trebuie utilizat la pacienti cu diabet zaharat de tip 1 sau pentru tratamentul cetoacidozei diabetice.
Insuficienta renala
Exista experienta limitata in randul pacientilor cu BRST care efectueaza hemodializa. Prin urmare, dalmevin trebuie utilizat cu precautie la acesti pacienti (vezi si pct. 4.2, 5.1 si 5.2).
Insuficienta hepatica
Dalmevin nu trebuie utilizat la pacientii cu insuficienta hepatica, inclusiv la pacientii cu valori pretratament ale ALT sau AST > 3x LSVN (vezi si pct. 4.2 si 5.2).
Monitorizarea enzimelor hepatice
Au fost raportate rare cazuri de disfunctie hepatica (inclusiv hepatita). In aceste cazuri, pacientii au fost, in general, asimptomatici, fara sechele clinice si valorile testelor functiei hepatice au revenit la normal dupa intreruperea tratamentului. Testele functiei hepatice trebuie efectuate inainte de initierea tratamentului cu vildagliptin pentru a cunoaste valorile initiale ale pacientilor. In timpul tratamentului cu vildagliptin functia hepatica trebuie monitorizata la intervale de trei luni in primul an si periodic dupa aceea. Pacientii care dezvolta valori crescute ale transaminazelor trebuie monitorizati printr-o a doua evaluare a functiei hepatice pentru a confirma rezultatul si trebuie urmariti ulterior prin teste frecvente ale functiei hepatice pana la revenirea la normal a valorii(lor) crescute. In cazul in care persista o crestere a valorilor AST sau ALT de 3x LSVN sau mai mare, se recomanda intreruperea tratamentului cu vildagliptin.
Pacientii care dezvolta icter sau alte semne sugestive de disfunctie hepatica trebuie sa intrerupa administrarea vildagliptin.
Dupa renuntarea la tratamentul cu vildagliptin si normalizarea valorilor testelor functiei hepatice, tratamentul cu vildagliptin nu trebuie reinitiat.
Insuficienta cardiaca
Un studiu clinic cu vildagliptin la pacienti din cadrul New York Heart Association (NYHA), cu clasa functionala I-III, a evidentiat faptul ca tratamentul cu vildagliptin nu a fost asociat cu modificarea functiei ventriculului stang sau cu agravarea insuficientei cardiace congestive preexistente (ICC) comparativ cu placebo. Experienta clinica la pacientii cu clasa functionala NYHA III tratati cu vildagliptin este inca limitata, iar rezultatele sunt neconcludente (vezi pct. 5.1).
Nu exista experienta privind utilizarea vildagliptin in cadrul studiilor clinice la pacienti cu clasa functionala NYHA IV si, prin urmare, nu se recomanda utilizarea la acesti pacienti.
Afectiuni cutanate
In cadrul studiilor non-clinice toxicologice, la nivelul extremitatilor maimutelor, s-a raportat aparitia de leziuni cutanate, incluzand pustule si ulceratii (vezi pct. 5.3). Desi nu a fost observata o incidenta crescuta a leziunilor cutanate in studiile clinice, exista experienta limitata la pacientii cu complicatii cutanate diabetice. Cu toate acestea, au existat raportari dupa punerea pe piata privind aparitia leziunilor cutanate buloase si exfoliative. Astfel, in conduita de ingrijire a pacientului cu diabet zaharat, se recomanda mentinerea monitorizarii bolilor cutanate, cum sunt pustulele sau ulceratia.
Pancreatita acuta
Administrarea vildagliptin a fost asociata cu riscul aparitiei pancreatitei acute. Pacientii trebuie informati cu privire la simptomul caracteristic al pancreatitei acute.
Daca se suspecteaza pancreatita, tratamentul cu tratamentul cu vildagliptin trebuie intrerupt; daca se confirma diagnosticul de pancreatita acuta, tratamentul cu vildagliptin nu trebuie reluat. Trebuie acordata atentie pacientilor cu antecedente de pancreatita acuta.
Hipoglicemie
Se cunoaste ca administrarea de sulfoniluree cauzeaza hipoglicemie. La pacientii carora li se administreaza vildagliptina in asociere cu o sulfoniluree poate exista riscul aparitiei hipoglicemiei. Prin urmare, poate fi avuta in vedere o doza mai mica de sulfoniluree pentru a reduce riscul aparitiei hipoglicemiei.
Excipienti
Comprimatele contin lactoza.
Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit total de lactaza sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
Acest medicament contine mai putin de 1 mmol (23 mg) de sodiu per comprimat, adica este practic lipsit de sodiu.
Interactiuni
Vildagliptin are un potential mic de interactiuni cu medicamentele administrate concomitent. Deoarece vildagliptin nu este un substrat enzimatic al citocromului P (CYP) 450 si nu inhiba sau induce enzimele CYP 450, nu este probabila interactiunea acestuia cu substante active care sunt substraturi, inhibitori sau inductori ai acestor enzime.
Asocierea cu pioglitazona, metformina si gliburida
Rezultatele studiilor efectuate asupra acestor antidiabetice cu administrare orala nu au indicat interactiuni farmacocinetice relevante din punct de vedere clinic.
Digoxina (substrat Pgp), warfarina (substrat CYP2C9)
Studiile clinice efectuate la subiecti sanatosi nu au indicat interactiuni farmacocinetice relevante din punct de vedere clinic. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost stabilit in randul populatiei tinta.
Asocierea cu amlodipina, ramipril, valsartan sau simvastatina
La subiecti sanatosi, au fost efectuate studii privind interactiunile cu alte medicamente, cu amlodipina, ramipril, valsartan si simvastatina. In aceste studii, nu s-au observat interactiuni farmacocinetice relevante din punct de vedere clinic in urma administrarii concomitente cu vildagliptin.
Administrarea concomitenta cu inhibitori ai ECA
Poate aparea un risc crescut de aparitie a angioedemului la pacientii care utilizeaza concomitent inhibitori ai ECA (vezi pct. 4.8).
Similar altor medicamente antidiabetice cu administrare orala, efectul hipoglicemic al vildagliptin poate fi redus de anumite substante active, incluzand tiazide, corticosteroizi, produsi tiroidieni si simpaticomimetice.
Sarcina
Sarcina
Nu exista date adecvate privind utilizarea vildagliptin la femeile gravide. Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere la doze mari (vezi pct. 5.3). Riscul potential pentru om nu este cunoscut. Datorita lipsei de date la om, Dalmevin nu trebuie administrat in timpul sarcinii.
Alaptarea
Nse cunoaste daca vildagliptin se excreta in laptele uman. Studiile la animale au indicat excretia vildagliptin in lapte. Dalmevin nu trebuie administrat in timpul alaptarii.
Fertilitatea
Nu au fost efectuate studii pentru Dalmevin privind efectul asupra fertilitatii la om (vezi pct. 5.3).
Condus auto
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Pacientii care prezinta ameteala, ca reactie adversa, trebuie sa evite conducerea de vehicule sau folosirea de utilaje.
Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta
Datele privind siguranta au fost obtinute de la un total de 3784 pacienti expusi la vildagliptin in doza zilnica de 50 mg (o data pe zi) sau de 100 mg (50 mg de doua ori pe zi sau 100 mg o data pe zi), in studii controlate cu o durata de minim 12 saptamani. Din acesti pacienti, la 2264 pacienti s-a administrat vildagliptin ca monoterapie si la 1520 pacienti s-a administrat vildagliptin in asociere cu un alt medicament. 2682 pacienti au fost tratati cu vildagliptin 100 mg zilnic (fie 50 mg de doua ori pe zi, fie 100 mg o data pe zi) si 1102 pacienti au fost tratati cu vildagliptin 50 mg o data pe zi.
Majoritatea reactiilor adverse in cadrul acestor studii au fost usoare si trecatoare si nu au necesitat intreruperea tratamentului. Nu s-a constatat nicio asociere intre reactiile adverse si varsta, etnie, durata de expunere sau doza zilnica.
S-au raportat rare cazuri de disfuctie hepatica (inclusiv hepatita). In aceste cazuri, pacientii au fost, in general, asimptomatici, fara sechele clinice si functia hepatica a revenit la normal dupa intreruperea tratamentului. In datele din studiile de monoterapie controlata si terapie adaugata cu durata de pana la 24 saptamani, incidenta cresterii valorii ALT sau AST mai mare sau egal 3x LSVN (clasificata ca prezenta la cel putin 2 masuratori succesive sau la vizita finala din timpul tratamentului) a fost 0,2%, 0,3% si 0,2% pentru vidagliptin 50 mg o data pe zi, vildagliptin 50 mg de doua ori pe zi, respectiv toti comparatorii. Aceste cresteri ale valorilor transaminazelor au fost, in general, asimptomatice, non-progresive ca natura si neasociate cu colestaza sau icter.
S-au raportat cazuri rare de edem angioneurotic pentru vildagliptin, intr-un procent similar cu medicamentele de control. S-a raportat un procent mai mare de cazuri atunci cand vildagliptinul s-a administrat in asociere cu un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitor ECA).
Majoritatea evenimentelor au fost usoare in severitate si au disparut prin continuarea tratamentului cu vildagliptin.
Lista reactiilor adverse prezentate sub forma de tabel
Reactiile adverse raportate la pacienti carora li s-a administrat vildagliptin in cadrul studiilor dublu-orb in monoterapie si tratament adjuvant sunt enumerate mai jos, pentru fiecare indicatie, pe clase de aparate, sisteme si organe si dupa frecventa absoluta. Frecventele sunt definite astfel: foarte frecvente (mai mare sau egal 1/10), frecvente (mai mare sau egal 1/100 si mai mic 1/10), mai putin frecvente (mai mare sau egal 1/1000 si mai mic 1/100), rare (mai mare sau egal 1/10000 si mai mic 1/1000), foarte rare (mai mic 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile). In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.
Asocierea cu metformina
Tabel nr. 1 Reactii adverse raportate la pacientii carora li s-a administrat vildagliptin 100 mg zilnic in asociere cu metformin, in cadrul studiilor dublu-orb (N = 208)
Clasa de organe | Frecventa | Reactii adverse |
Tulburari metabolice şi denutriţie | Frecventa | Hipoglicemie |
Tulburari ale sistemului nervos | Frecventa | Tremor |
Frecventa | Cefalee | |
Frecventa | Ameteala | |
Mai putin frecvente | Oboseala | |
Tulburari gastro-intestinale | Frecvente | Greata |
Descrierea reactiilor adverse selectate
In studiile clinice controlate efectuate cu terapia asociata vildagliptin 100 mg zilnic + metformina, nu s-a raportat intreruperea tratamentului din cauza reactiilor adverse nici in grupul de tratament cu vildagliptin 100 mg zilnic + metformina, nici in grupul de tratament placebo + metformina.
In studiile clinice, incidenta hipoglicemiei a fost frecventa la pacientii tratati cu vildagliptin 100 mg zilnic administrat in asociere cu metformina (1%) si mai putin frecventa la pacientii carora li s-a administrat placebo + metformina (0,4%). Nu s-au raportat evenimente hipoglicemice severe in grupurile tratate cu vildagliptin.
In studiile clinice, nu s-a modificat greutatea fata de valoarea initiala atunci cand s-a adaugat vildagliptin 100 mg zilnic la metformina (+0,2 kg si -1,0 kg pentru vildagliptin, respectiv placebo). Studiile clinice cu durata de peste 2 ani nu au evidentiat semnale suplimentare privind siguranta sau riscuri neprevazute cand administrarea de vildagliptin s-a adaugat administrarii de metformina.
Asocierea cu o sulfonilureea
Tabel nr. 2 - Reactii adverse raportate la pacientii carora li s-a administrat vildagliptin 50 mg zilnic in asociere cu sulfoniluree, in cadrul studiilor dublu-orb (N = 170)
Clasa de organe | Frecventa | Reactii adverse |
Infectii si infestari | Foarte rare | Rinofaringita |
Tulburari metabolice si denutritie | Frecvent | Hipoglicemie |
Tulburari ale sistemului nervos | Frecvent | Tremor |
Frecvent | Cefalee | |
Frecvent | Ameteala | |
Frecvent | Astenie | |
Tulburari gastro-intestinale | Mai putin frecvent | Constipatie |
Descrierea reactiilor adverse selectate
In studiile clinice controlate efectuate cu terapie asociata vildagliptin 50 mg + o sulfoniluree, incidenta totala a iesirilor din studii datorate reactiilor adverse a fost 0,6% in grupul de tratament cu vildagliptin 50 mg + sulfoniluree, comparativ cu 0% in grupul de tratament cu placebo + sulfoniluree.
In studiile clinice, atunci cand s-a adaugat vildagliptin 50 mg o data pe zi la glimepirida, incidenta hipoglicemiei a fost 1,2%, comparativ cu 0,6% pentru placebo + glimepirid. Nu s-au raportat evenimente hipoglicemice severe in grupurile tratate cu vildagliptin.
In studiile clinice, nu s-a modificat greutatea fata de valoarea initiala atunci cand s-a adaugat vildagliptin 50 mg zilnic la glimepirida (-0,1 kg si -0,4 kg pentru vildagliptin, respectiv placebo).
Asocierea cu o tiazolidindiona
Tabel nr. 3 - Reactii adverse raportate la pacientii care au utilizat vildagliptin 100 mg zilnic in asociere cu tiazolidindiona, in cadrul studiilor dublu-orb (N = 158)
Clasa de organe | Frecventa | Reactii adverse |
Tulburari metabolice si de nutritie | Frecvent | Crestere in greutate |
Mai putin frecvente | Hipoglicemie | |
Tulburari ale sistemului nervos | Mai putin frecvente | Cefalee |
Mai putin frecvente | Astenie | |
Tulburari vasculare | Frecvente | Edem periferic |
Descrierea reactiilor adverse selectate
In studiile clinice controlate efectuate cu terapia asociata vildagliptin 100 mg zilnic +o tiazolidindiona, nu s-au raportat iesiri din studii datorate reactiilor adverse nici in grupul de tratament vildagliptin 100 mg zilnic + tiazolidindiona, nici in grupul de tratament placebo + tiazolidindiona.
In studiile clinice, incidenta hipoglicemiei a fost mai putin frecventa la pacientii tratati cu vildagliptin + pioglitazona (0,6%), dar frecventa la pacientii tratati cu placebo + pioglitazona (1,9%). Nu s-au raportat evenimente hipoglicemice severe in grupurile tratate cu vildagliptin.
In studiul adjuvant efectuat cu pioglitazona, cresterile absolute ale greutatii pentru placebo si vildagliptin 100 mg zilnic au fost de 1,4, respectiv de 2,7 kg.
Incidenta edemului periferic atunci cand s-a adaugat vildagliptin 100 mg zilnic la doza maxima de fond de pioglitazona (45 mg o data pe zi) a fost 7,0%, comparativ cu 2,5% pentru tratamentul de fond cu pioglitazona in monoterapie.
Monoterapie
Tabel nr. 4 - Reactii adverse raportate la pacientii carora li s-a administrat vildagliptin 100 mg zilnic ca monoterapie in cadrul studiilor dublu-orb (N = 1855)
Clasa de organe | Frecventa | Reactii adverse |
Infectii si infestari | Foarte rare | Infectie a cailor respiratorii superioare |
Foarte rare | Rinofaringita | |
Tulburari metabolice si de nutritie | Mai putin frecvente | Hipoglicemie |
Tulburari ale sistemului nervos | Frecvente | Ameteala |
Mai putin frecvente | Cefalee | |
Tulburari vasculare | Mai putin frecvente | Edem periferic |
Tulburari gastro-intestinale | Mai putin frecvente | Constipatie |
Tulburari muscolo-scheletice si ale tesutului conjunctiv | Mai putin frecvente | Artralgie |
Descrierea reactiilor adverse selectate
Suplimentar, in studiile controlate efectuate cu vildagliptin in monoterapie, incidenta totala a iesirilor datorita reactiilor adverse nu a fost mai mare la pacientii tratati cu vildagliptin in doze de 100 mg zilnic (0,3%), comparativ cu cei carora li s-a administrat placebo (0,6%) sau comparatori (0,5%).
In cadrul studiilor controlate comparative efectuate cu tratament in monoterapie, hipoglicemia a fost mai putin frecventa, raportata la 0,4% (7 din 1855) din pacientii tratati cu vildagliptin 100 mg zilnic, fata de 0,2% (2 din 1082) din pacientii aflati in grupurile tratate cu un comparator activ sau placebo, fara a se semnala evenimente grave sau severe.
In studiile clinice, nu s-a modificat greutatea fata de valoarea initiala atunci cand s-a administrat vildagliptin 100 mg zilnic in monoterapie (-0,3 kg si -1,3 kg pentru vildagliptin, respectiv placebo).
Studiile clinice cu durata de pana la 2 ani nu au evidentiat semnale suplimentare privind siguranta sau riscuri neprevazute la administrarea de vildagliptin in monoterapie.
Asocierea cu metformina si o sulfoniluree
Tabel nr. 5 - Reactii adverse raportate la pacientii carora li s-a administrat vildagliptin 500 mg de doua ori pe zi in asociere cu metformina si o sulfoniluree (N = 157)
Clasa de organe | Frecventa | Reactii adverse |
Tulburari metabolice si de nutritie | Frecvente | Hipoglicemie |
Tulburari ale sistemului nervos | Frecvente | Ameteala |
Frecvente | Tremur | |
Tulburari cutanate si ale tesutului subcutanat | Frecvente | Hiperhidroza |
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare | Frecvente | Astenie |
Descrierea reactiilor adverse selectate
Nu au existat pacienti care sa se fi retras din cadrul studiului din cauza reactiilor adverse raportate in cadrul grupului in care s-a administrat tratament cu vildagliptin + metformina + glimepirida comparativ cu 0,6% in cadrul grupului in care s-a utilizat tratament cu placebo + metformina + glimepirida.
Incidenta hipoglicemiei a fost frecventa in ambele grupuri de tratament (5,1% pentru grupul in care sa administrat vildagliptin + metformina + glimepirida comparativ cu 1,9% pentru grupul in care s-a utilizat placebo + metformina + glimepirida). A fost raportat un eveniment hipoglicemic sever in grupul in cadrul caruia s-a administrat vildagliptin.
La finalul studiului, efectul asupra greutatii corporale medii a fost neutru (+0,6 kg in cadrul grupului in care s-a administrat vildagliptin si -0,1 kg in grupul in care s-a utilizat placebo).
Asocierea cu insulina
Tabel nr. 6 - Reactii adverse raportate la pacientii carora li s-a administrat vildagliptin 100 mg zilnic in asociere cu insulina, in cadrul studiilor dublu-orb (N = 371)
Clasa de organe | Frecventa | Reactii adverse |
Tulburari metabolice si de nutritie | Frecvente | Valori scazute ale glicemiei |
Tulburari ale sistemului nervos | Frecvente | Cefalee |
Frecvente | Frisoane | |
Tulburari gastrointestinale | Frecvente | Greata |
Frecvente | Boala de reflux gastro-esofagian | |
Mai putin frecvente | Diaree | |
Mai putin frecvente | Flatulenta |
Descrierea reactiilor adverse selectate
In cadrul studiilor clinice controlate in care s-a utilizat vildagliptin 50 mg de doua ori pe zi in asociere cu insulina, cu sau fara administrarea concomitenta de metformina, incidenta totala a retragerilor din cauza reactiilor adverse a fost de 0,3% in cadrul grupului in care s-a administrat tratament cu vildagliptin si nu au existat retrageri in cadrul grupului in care s-a utilizat placebo.
Incidenta hipoglicemiei a fost similara in ambele grupuri de tratament (14,0% pentru grupul in care sa administrat vildagliptin comparativ cu 16,4% pentru grupul in care s-a utilizat placebo). Doi pacienti au raportat evenimente hipoglicemice severe in grupul in cadrul caruia s-a administrat vildagliptin si sase pacienti in grupul in care s-a utilizat placebo.
La finalul studiului, efectul asupra greutatii corporale medii a fost neutru (+0,6 kg modificare fata de valoarea initiala in cadrul grupului in care s-a administrat vildagliptin si fara modificare a greutatii corporale in cadrul grupului in care s-a utilizat placebo).
Experienta dupa punerea pe piata
Tabel nr. 7 reactii adverse dupa punerea pe piata
Clasa de organe | Frecventa | Reactii adverse |
Tulburari gastro-intestinale | Mai putin frecvente | Pancreatita |
Tulburari hepato-biliare | Necunoscuta | Hepatita (reversibila după oprirea administrarii medicamentului) |
Necunoscuta | Valori anormale ale valorilor functiei hepatice (reversibila dupa oprirea administrarii medicamentului) | |
Tulburari muscolo-scheletice si ale tesutului conjunctiv | Necunoscuta | Mialgie |
Tulburari cutanate si ale tesutului subcutanat | Necunoscuta | Urticarie |
Necunoscuta | Leziuni cutanate exoliative si buloase, inclusiv pemfigoid bulos |
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului din Romania:
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro.
Website: www.anm.ro
Supradozaj
Informatii privind supradozajul cu vildagliptin sunt limitate.
Simptome
Informatiile privind simptomele probabile ale supradozajului au fost preluate dintr-un studiu de tolerabilitate la doze crescute realizat la subiecti sanatosi carora li s-a administrat vildagliptin timp de 10 zile. La doze de 400 mg, au existat trei cazuri de dureri musculare si cazuri individuale de parestezie usoara si trecatoare, febra, edem si o crestere temporara a valorilor lipazei. La doze de 600 mg, un subiect a prezentat edem la picioare si maini si cresteri ale valorilor creatin-fosfokinazei (CPK), aspartat-aminotransferazei (AST), proteinei C-reactive (PCR) si ale valorilor mioglobinei. Alti trei subiecti au prezentat edem la nivelul picioarelor, cu parestezie in doua cazuri. Toate simptomele si valorile anormale ale analizelor de laborator au disparut fara tratament dupa intreruperea medicamentului din cadrul studiului.
Tratament
In cazul unui supradozaj se recomanda tratament de sustinere. Vildagliptin nu poate fi eliminat prin hemodializa. Cu toate acestea, principalul metabolit rezultat prin hidroliza (LAY 151) poate fi eliminat prin hemodializa.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: Medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului, inhibitori ai dipeptidil-peptidazei 4 (DPP-4), codul ATC: A10BH02.
Vildagliptin, membru al clasei de potentatori ai celulelor insulare, este un inhibitor puternic si selectiv al DPP-4.
Mecanism de actiune
Administrarea de vildagliptin conduce la o inhibare rapida si completa a activitatii DPP-4, determinand valori endogene crescute à jeun si postprandiale ale hormonilor de tip incretin GLP-1 (glucagon-like peptide 1, peptida de tipul glucagonului 1) si GIP (glucose-dependent insulinotropic polypeptide, polipeptida insulinotropa dependenta de glucoza).
Efecte farmacodinamice
Prin cresterea valorilor endogene ale acestor hormoni de tip incretin, vildagliptin creste sensibilitatea celulelor beta la glucoza, conducand la o secretie imbunatatita de insulina dependenta de glucoza.
Tratamentul cu vildagliptin 50-100 mg zilnic la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 a imbunatatit semnificativ marker-ii functiei celulelor beta, incluzand HOMA-ß (Homeostasis Model Assessment ß, Modelul ß de evaluare a homeostaziei), raportul dintre proinsulina si insulina si determinarile responsivitatii celulelor beta in urma efectuarii testului de toleranta orala cu determinari frecvente. La persoanele non-diabetice (cu valori glicemice normale), vildagliptin nu stimuleaza secretia de insulina si nu reduce valorile glucozei.
Prin cresterea valorilor endogene de GLP-1, vildagliptin creste sensibilitatea celulelor alfa la glucoza, determinand o mai mare secretie de glucagon adecvata glucozei.
Cresterea imbunatatita a raportului insulina/glucagon in timpul hiperglicemiei datorita valorilor crescute ale hormonilor de tip incretin determina o scadere a producerii de glucoza hepatica à jeun si postprandiale, conducand la o valoare redusa a glicemiei.
In timpul tratamentului cu vildagliptin nu se observa efectul cunoscut de intarziere a golirii continutului gastric determinat de valorile crescute de GLP-1.
Siguranta si eficacitate clinica
Peste 15000 de pacienti cu diabet zaharat de tip 2 au participat la studii clinice dublu-orb, controlate cu placebo sau tratament activ, cu o durata de tratament de peste 2 ani. In cadrul acestor studii, vildagliptin a fost administrat unui numar de peste 9000 de pacienti in doze zilnice de 50 mg o data pe zi, 50 mg de doua ori pe zi sau 100 mg o data pe zi. Peste 5000 de pacienti barbati si peste 4000 de pacienti femei li s-a administrat vildagliptin 50 mg o data pe zi sau 100 mg zilnic. Peste 1900 de pacienti carora li s-a administrat vildagliptin 50 mg o data pe zi sau 100 mg zilnic au avut varsta mai mare sau egala cu 65 de ani. In cadrul acestor studii, vildagliptin a fost administrat ca monoterapie la pacienti cu diabet zaharat de tip 2 care nu mai utilizasera medicamente sau in asociere la pacienti cu diabet necontrolat in mod adecvat de alte medicamente antidiabetice.
In general, vildagliptin a ameliorat controlul glicemic cand a fost administrat ca monoterapie sau cand a fost utilizat in asociere cu metformina, o sulfoniluree si o tiazolidindiona, fapt demonstrat de reducerile relevante din punct de vedere clinic ale HbA1c la sfarsitul studiului fata de valoarea initiala (vezi tabelul 8).
In studiile clinice, gradul de reducere al HbA1c datorat vildagliptinului a fost mai mare la pacientii cu valoarea initiala a HbA1c mai mare.
Intr-un studiu controlat dublu-orb cu durata de 52 saptamani, vildagliptin (50 mg de doua ori pe zi) a redus valoarea initiala a HbA1c cu -1% fata de -1,6% in cazul metforminei (stabilita treptat la 2 g pe zi) neobtinandu-se non-inferioritatea statistica. Pacientii tratati cu vildagliptin au raportat incidente semnificativ mai mici ale reactiilor adverse gastro-intestinale, comparativ cu cei tratati cu metformina.
Intr-un studiu controlat dublu-orb cu durata de 24 saptamani, vildagliptin (50 mg de doua ori pe zi) a fost comparat cu rosiglitazona (8 mg o data pe zi). Reducerile medii au fost de -1,20% pentru vildagliptin si de -1,48% pentru rosiglitazona la pacientii cu o valoarea medie initiala a HbA1c de 8,7%. Pacientii tratati cu rosiglitazona au prezentat o crestere medie in greutate (+1,6 kg), in timp ce pacientii tratati cu vildagliptin nu au prezentat cresteri in greutate (-0,3 kg). Incidenta edemului periferic a fost mai mica in grupul tratat cu vildagliptin, comparativ cu grupul tratat cu rosiglitazona (2,1% comparativ cu, respectiv 4,1%).
Intr-un studiu clinic cu durata de 2 ani, administrarea de vildagliptin (50 mg de doua ori pe zi) a fost comparata cu administrarea de gliclazida (pana la 320 mg/zi). Dupa doi ani, reducerea medie a valorii HbA1c a fost de -0,5% pentru vildagliptin si 0,6% pentru gliclazida fata de valoarea medie initiala HbA1c de 8,6%. Nu s-a atins non-inferioritate statistica. Vildagliptin a fost asociat cu mai putine evenimente hioglicemice (0,7%) decat gliclazida (1,7%).
Intr-un studiu de 24 saptamani, vildagliptin (50 mg de doua ori pe zi) a fost comparat cu pioglitazona (30 mg o data pe zi) la pacienti insuficient controlati cu tratamentul cu metformina (doza zilnica medie: 2020 mg). La pacientii cu valoarea initiala a HbA1c de 8,4%, reducerile medii ale HbA1c au fost de -0,9% cu vildagliptin adaugat la metformina si de -1,0% cu pioglitazona adaugata la metformina. S-a observat o crestere medie a greutatii de +1,9 kg la pacientii care au primit
pioglitazona adaugata la metformina comparativ cu +0,3 kg la pacientii care au primit vildagliptin adaugat la metformina.
Intr-un studiu clinic cu durata de 2 ani, vildagliptin (50 mg de doua ori pe zi) a fost comparat cu glimepirida (pana la 6 mg/zi - doza medie la 2 ani: 4,6 mg) la pacienti tratati cu metformina (doza zilnica medie: 1894 mg). Dupa 1 an, reducerile medii ale HbA1c au fost de -0,4% cu vildagliptin administrat suplimentar metforminei si de -0,5% cu glimepirida administrata suplimentar metforminei, fata de o valoare initiala de HbA1c 7,3%. Modificarile de greutate au fost de -0,2 kg la administrarea de vildagliptin comparativ cu +1,6 kg la administrarea de glimepirida. Incidenta hipoglicemiei a fost semnificativ mai mica in grupul tratat cu vildagliptin (1,7%) comparativ cu grupul tratat cu glimepirida (16,2%). La sfarsitul studiului (2 ani), valoarea HbA1c a fost similara valorilor initiale in ambele grupuri de tratament, dar modificarile privind greutatea si hipoglicemia au fost mentinute.
In cadrul unui studiu clinic cu durata de 52 de saptamani, vildagliptin (50 mg de doua ori pe zi) a fost comparat cu gliclazida (doza medie zilnica: 229,5 mg) la pacienti controlati neadecvat cu metformina (doza initiala de metformina 1928 mg/zi). Dupa un an, reducerile medii ale HbA1c au fost de -0,81% in cazul vildagliptin adaugat tratamentului cu metformina (valoarea HbA1c la inceputul tratamentului 8,4%) si de -0,85% in cazul gliclazidei adaugata tratamentului cu metformina (valoarea HbA1c la inceputul tratamentului 8,5%); s-a obtinut non-inferioritate statistica (95% II -0,11 0,20).
Modificarile de greutate au fost de +0,1 kg in cazul administrarii de vildagliptin, comparativ cu modificarile de greutate de +1,4 kg in cazul administrarii de gliclazida.
In cadrul unui studiu clinic cu durata de 24 de saptamani, a fost evaluata eficacitatea administrarii in combinatie de doze fixe de vildagliptin si metformina (doze crescute treptat la 50 mg/500 mg de doua ori pe zi sau 50 mg/1000 mg de doua ori pe zi) ca tratament initial la pacientii neexpusi la medicament. Combinatia vildagliptin/metformina 50 mg/1000 mg de doua ori pe zi a scazut valoarea HbA1c cu -1,82%, combinatia vildagliptin/metformina 50 mg/500 mg de doua ori pe zi a scazut cu - 1,61%, metformina 1000 mg de doua ori pe zi cu -1,36% si vildagliptin 50 mg de doua ori pe zi a scazut cu -1,09% fata de valoarea medie a HbA1c de la inceputul studiului de 8,6%. Scaderea HbA1c observata la pacienti cu o valoare initiala 10,0% a fost mai mare.
A fost efectuat un studiu clinic, multicentric, randomizat, dublu-orb, placebo-controlat, cu durata de 24 de saptamani pentru a evalua efectul tratamentului cu vildagliptin 50 mg administrat o data pe zi comparativ cu placebo, la 515 pacienti cu diabet zaharat de tip II si insuficienta renala moderata (N= 294) sau insuficienta renala severa (N= 221). 68,8%, respectiv 80,5% dintre pacientii cu insuficienta renala moderata si severa au fost tratati cu insulina (doza medie zilnica de 56 unitati, respectiv 51,6 unitati) la momentul initial. La pacientii cu insuficienta renala moderata, vildagliptin a redus semnificativ HbA1c comparativ cu placebo (diferenta de -0,53%) fata de valoarea initiala de 7,9%. La pacientii cu insuficienta renala severa, vildagliptin a redus semnificativ HbA1c comparativ cu placebo (diferenta -0,56%) fata de valoarea initiala de 7,7%.
A fost efectuat un studiu cu durata de 24 de saptamani, randomizat, dublu-orb, placebo-controlat, la 318 pacienti pentru a evalua eficacitatea si siguranta utilizarii vildagliptin (50 mg de doua ori pe zi) in asociere cu metformina (1500 mg zilnic) si glimepirida (4 mg zilnic). Vildagliptin administrat in asociere cu metformina si glimepirida a redus semnificativ HbA1c comparativ cu placebo. Scaderea medie ajustata de placebo de la valoarea initiala medie a HbA1c de 8,8% a fost de -0,76%.
A fost efectuat un studiu cu durata de 24 de saptamani, randomizat, dublu-orb, placebo-controlat, la 449 pacienti pentru a evalua eficacitatea si siguranta utilizarii vildagliptin (50 mg de doua ori pe zi) in asociere cu o doza dubla de insulina bazala sau premixata (doza zilnica medie 41 unitati), cu administrarea concomitenta de metformina (N= 276) sau fara administrarea concomitenta de metformina (N= 173). Vildagliptin administrat in asociere cu insulina a redus semnificativ HbA1c comparativ cu placebo. In cadrul populatiei generale, scaderea medie ajustata de placebo de la valoarea initiala medie a HbA1c de 8,8% a fost de -0,72%. In cadrul subgrupelor tratate cu insulina, cu sau fara administrarea concomitenta de metformina, scaderea medie ajustata de placebo de la valoarea initiala medie a HbA1c a fost de -0,63%, respectiv -0,84%. Incidenta hipoglicemiei la populatia
generala a fost de 8,4% si 7,2% in grupele in care s-a administrat vildagliptin, respectiv placebo. Pacientii carora li s-a administrat vildagliptin nu au prezentat luare in greutate (+0,2 kg) in timp ce pacientii la care s-a utilizat placebo au prezentat scadere in greutate (-0,7 kg).
In cadrul unui alt studiu cu durata de 24 de saptamani, la pacienti cu diabet zaharat de tip 2 mai avansat, necontrolat in mod corespunzator cu insulina (cu actiune de scurta si lunga durata, doza medie zilnica de insulina 80 UI/zi), scaderea medie a HbA1c cand s-a adaugat vildagliptin (50 mg de doua ori pe zi) la insulina a fost statistic semnificativ mai mare la administrarea de placebo plus insulina (0,5% comparativ cu 0,2%). Incidenta hipoglicemiei a fost mai redusa in grupul in care s-a administrat vildagliptin decat in cea in care s-a utilizat placebo (22,9% comparativ cu 29,6%).
Un studiu multicentric, randomizat, dublu-orb, cu durata de 52 saptamani, a fost efectuat la pacienti cu diabet zaharat tip 2 si insuficienta cardiaca congestiva (clasa functionala NYHA I-III) pentru a se evalua efectul vildagliptin 50 mg administrat de doua ori pe zi (N= 128) comparativ cu placebo (N= 126) asupra fractiei de ejectie de la nivelul ventriculului stang (LVEF). Vildagliptin nu a fost asociat cu modificarea functiei ventriculului stang sau cu agravarea ICC preexistente. Per total, evenimentele cardiace stabilite au fost echilibrate. Au existat mai multe evenimente cardiace la pacientii tratati cu vildagliptin cu insuficienta cardiaca NYHA III comparativ cu placebo. Cu toate acestea, au existat dezechilibre ale riscului initial cardiovascular care au favorizat placebo, iar numarul de evenimente a fost redus, ceea ce a impiedicat ajungerea la concluzii ferme. Vildagliptin a scazut in mod semnificativ HbA1c comparativ cu placebo (diferenta de 0,6%) fata de valoarea initiala medie de 7,8% in saptamana 16. In cadrul subgrupei de pacienti cu NYHA clasa III, scaderea HbA1c comparativ cu placebo a fost mai mica (diferenta 0,3%), dar aceasta concluzie este limitata de numarul mic de pacienti (n= 44). Incidenta hipoglicemiei la populatia totala a fost de 4,7% si 5,6% in grupurile carora li s-au administrat vildagliptin, respectiv placebo.
La pacientii cu diabet zaharat de tip 2 s-a efectuat un studiu multicentric, randomizat, dublu-orb (VERIFY), cu durata de cinci ani, pentru a evalua efectul unei terapii combinate precoce cu vildagliptin si metformina (N = 998) in raport cu terapia initiala standard cu metformina, urmata de o combinatie cu vildagliptin (grup de tratament secvential) (N = 1003) la pacientii recent diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2.
Regimul combinat cu vildagliptina 50 mg de doua ori pe zi, plus metformina, a dus la o reducere relativa semnificativa statistic si clinic a pericolului pentru "timpul pana la confirmarea esecului tratamentului initial" (valoarea HbA1c mai mare sau egal cu 7%) fata de metformina in monoterapie la pacientii cu diabet zaharat de tip 2, care nu au administrat tratament, pe durata studiului de 5 ani (RR [II 95%]: 0,51 [0,45, 0,58]; p mai mic de 0,001). Incidenta esecului initial al tratamentului (valoare HbA1c mai mare sau egal 7% a fost de 429 (43,6%) paceinti din grupul de tratament la care s-a administrat terapie asociata si de 614 (62,1) pacienti din grupul de tratament secvential.
Risc cardiovascular
A fost efectuata o meta-analiza a evenimentelor cardiovasculare stabilite independent si prospectiv, care a cuprins 37 studii clinice de faza III si IV in care medicamentul s-a administrat in monoterapie si in terapie combinata, cu durata de pana la 2 ani (expunere medie 50 saptamani pentru vildagliptin si 49 saptamani pentru comparatori). Meta-analiza a evidentiat faptul ca tratamentul cu vildagliptin nu a fost asociat cu o crestere a riscului cardiovascular comparativ cu comparatorii. Criteriul final compozit al evenimentelor cardiovasculare adverse majore (ECAM) stabilite, inclusiv infarct miocardic acut, accident vascular cerebral sau deces din cauze cardiovasculare, a fost similar pentru vildagliptin comparativ cu comparatorii combinati activi si placebo [raport de risc MantelHaenszel (M-H RR) 0,82 (interval de incredere 95%, 0,61-1,11)]. Un ECAM a aparut la 83 din 9599 (0,86%) pacienti tratati cu vildagliptin si la 85 din 7102 (1,20%) pacientii tratati cu comparator. Evaluarea fiecarui component individual ECAM nu a evidentiat niciun risc crescut (M-H RR similar). Evenimente confirmate de insuficienta cardiaca (IC), definite ca IC care necesita spitalizare sau nou debut al IC au fost raportate la 41 (0,43%) pacienti tratati cu vildagliptin si la 32 (0,45%) pacienti tratati cu comparator, cu M-H RR 1,08 (II 95%, 0,68-1,70).
Tabel nr. 8 - Rezultate principale privind eficacitatea vildagliptin in cadrul studiilor cu monoterapie, controlate cu placebo si in cadrul studiilor cu tratament adjuvant sau de asociere (eficacitatea principala in randul populatiei in analiza in intentia de tratament - ITT)
Studii cu monoterapie, placebo controlate | Valoarea initiala medie a HbA1c (%) | Modificare medie fata de valoarea initiala aHbA1c (%) în saptamana 24 | Modificare medie, corectata in functie de placebo a HbA1c (%) in saptamana 24 (95% CI) |
Studiul 2301: Vildagliptin50 mg de două ori pe zi (N= 90) | 8,6 | -0,8 | -0,5* (-0,8, -0,1) |
Studiul 2384: Vildagliptin50 mg de două ori pe zi (N= 79) | 8,4 | -0,7 | -0,7* (-1,1, -0,4) |
* p mai mic de 0,05 pentru compararea cu placebo |
Studii cu tratament adjuvant/ de asociere | Valoarea iniţială medie a HbA1c (%) | Modificare medie fata de valoarea initiala a HbA1c (%) in saptamana 24 | Modificare medie, corectată in functie de placebo a HbA1c (%) in saptamana 24 (95% CI) |
Vildagliptin 50 mg de doua ori pe zi + metformina (N= 143) | 8,4 | -0,9 | -1,1* (-1,4, -0,8) |
Vildagliptin 50 mg zilnic + glimepirida (N= 132) | 8,5 | -0,6 | -0,6* (-0,9, -0,4) |
Vildagliptin 50 mg de doua ori pe zi + pioglitazona (N= 136) | 8,7 | -1,0 | -0,7* (-0,9, -0,4) |
Vildagliptin 50 mg de doua ori pe zi + metformina + glimepirida (N= 152) | 8,8 | -1,0 | -0,8* (-1,0, -0,5) |
* p mai mic de 0,05 pentru compararea cu placebo + comparator |
Copii si adolescenti
Agentia Europeana pentru Medicamente a acordat o derogare de la obligatia de depunere a rezultatelor studiilor efectuate cu vildagliptina la toate subgrupele de copii si adolescenti cu diabet zaharat de tip 2 (vezi pct. 4.2 pentru informatii privind utilizarea la copii si adolescenti).
Proprietati farmacocinetice
Absorbtie
In urma administrarii orale in conditii de repaus alimentar, vildagliptin se absoarbe rapid, cu concentratii plasmatice maxime observate dupa 1,7 ore. Alimentele intarzie putin timpul pana la atingerea concentratiei plasmatice maxime, pana la 2,5 ore, dar nu modifica expunerea totala (ASC). Administrarea vildagliptin impreuna cu alimente a condus la o scadere a Cmax (19%). Cu toate acestea, amploarea modificarii nu este semnificativa din punct de vedere clinic, astfel incat vildagliptin se poate administra cu sau fara alimente. Biodisponibilitatea absoluta este de 85%.
Distributie
Proportia de legare de proteinele plasmatice a vildagliptin este mica (9,3%) si vildagliptin se distribuie in mod egal intre plasma si eritrocite. In urma administrarii intravenoase, la starea de echilibru, volumul mediu de distributie al vildagliptin (Vss) este de 71 litri, ceea ce sugereaza o distributie extravasculara.
Metabolizare
La om, metabolizarea este principala cale de eliminare pentru vildagliptin, reprezentand 69% din doza. Principalul metabolit (LAY 151) este farmacologic inactiv si este produsul de hidroliza al portiunii ciano, reprezentand 57% din doza, urmat de metabolitul glucuronoconjugat (BQS867) si produsele de hidroliza al amidei (4% din doza). Datele in vitro asupra microzomilor renali umani sugereaza faptul ca rinichiul poate fi unul dintre principalele organe care contribuie la hidroliza vildagliptinului la metabolitul sau principal inactiv, LAY151. DPP-4 contribuie partial la hidroliza vildagliptin dupa cum rezulta dintr-un studiu in vivo in care s-au utilizat sobolani cu deficit de DPP-4. Vildagliptin nu este metabolizat de enzimele CYP 450 intr-o masura cuantificabila. In consecinta, clearance-ul metabolic al vildagliptin nu se anticipeaza a fi afectat de medicamente administrate concomitent care sunt inhibitori si/sau inductori ai CYP 450. Studiile in vitro au demonstrat ca vildagliptin nu inhiba/induce enzimele CYP 450. Prin urmare, este putin probabil ca vildagliptin sa afecteze clearance-ul metabolic al medicamentelor administrate conc<