Indicatii
Desloratadina Actavis este indicat adultilor si adolescentilor cu varsta de 12 ani si peste, pentru ameliorarea simptomelor asociate cu:
rinita alergica (vezi pct. 5.1)
urticarie (vezi pct. 5.1).
Dozaj
Doze
Adulti si adolescenti (cu varsta de 12 ani si peste)
Doza de Desloratadina Actavis recomandata este de un comprimat o data pe zi.
Rinita alergica intermitenta (prezenta simptomelor timp de mai putin de 4 zile pe saptamana sau mai putin de 4 saptamani) trebuie abordata terapeutic in conformitate cu evaluarea antecedentelor bolii pacientului si tratamentul poate fi intrerupt dupa ce simptomele s-au remis si reinitiat odata cu reaparitia lor. In rinita alergica persistenta (prezenta simptomelor timp de 4 zile sau mai mult pe saptamana si mai mult de 4 saptamani), se poate propune pacientilor tratamentul continuu pe durata perioadelor de expunere la alergen.
Copii si adolescenti
Exista o experienta limitata in studiile clinice referitoare la eficacitatea utilizarii desloratadinei la adolescentii cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani (vezi pct. 4.8 si 5.1).
Siguranta si eficacitatea Desloratadina Actavis 5 mg comprimate filmate la copii cu varsta sub 12 ani nu au fost stabilite.
Mod de administrare
Administrare orala.
Doza poate fi administrata cu sau fara alimente.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa, la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1, sau la
loratadina.
Atentionari
In caz de insuficienta renala severa, Desloratadina Actavis trebuie sa fie utilizat cu prudenta (vezi
pct. 5.2).
Desloratadina trebuie administrata cu precautie la pacientii cu antecedente medicale sau familiale de crize convulsive, in special la copiii mici (vezi pct. 4.8), acestia fiind mai susceptibili de a dezvolta noi crize convulsive in timpul tratamentului cu desloratadina. Personalul medical poate lua in considerare intreruperea tratamentului cu desloratadina la pacientii care prezinta o criza convulsiva in timpul tratamentului.
Interactiuni
In studiile clinice in care eritromicina sau ketoconazolul au fost administrate concomitent cu desloratadina comprimate, nu s-au observat interactiuni relevante clinic (vezi pct. 5.1).
Copii si adolescenti
Au fost efectuate studii privind interactiunile numai la adulti.
Intr-un studiu clinic de farmacologie, in care comprimate de desloratadina au fost administrate concomitent cu alcool, aceasta nu a potentat efectele alcoolului etilic de diminuare a performantelor (vezi pct. 5.1). Cu toate acestea, dupa punerea pe piata au fost raportate cazuri de intoleranta la alcool si intoxicatie. Prin urmare, se recomanda precautie la utilizarea impreuna cu alcool.
Sarcina
Sarcina
Numeroasele date disponibile cu privire la femeile gravide (mai mult de 1000 de sarcini) nu indica efecte malformative sau toxicitate fetala/neonatala ale desloratadinei. Studiile la animale nu au evidentiat efecte daunatoare directe sau indirecte cu privire la toxicitatea asupra functiei
de reproducere (vezi pct. 5.3). Ca masura de precautie este de preferat sa se evite utilizarea
desloratadinei in timpul sarcinii.
Alaptarea
Desloratadina a fost identificata la nou-nascutii/sugarii alaptati de catre femeile tratate. Nu se cunoaste efectul desloratadinei asupra nou-nascutilor/sugarilor. Trebuie luata decizia fie de a intrerupe alaptarea, fie de a intrerupe/de a se abtine de la tratamentul cu desloratadina avand in vedere beneficiul alaptarii pentru copil si beneficiul tratamentului pentru femeie.
Fertilitatea
Nu exista date disponibile asupra fertilitatii masculine si feminine.
Condus auto
Pe baza studiilor clinice, desloratadina nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Pacientii trebuie sa fie informati ca majoritatea oamenilor nu manifesta somnolenta. Cu toate acestea, deoarece exista variatii individuale ca raspuns la toate medicamentele, se recomanda ca pacientii sa fie sfatuiti sa nu desfasoare activitati care necesita vigilenta mentala, cum ar fi conducerea unui vehicul sau folosirea utilajelor, pana cand nu au stabilit propriul raspuns la medicament.
Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta
In studiile clinice efectuate pentru diferite indicatii inclusiv rinita alergica si urticaria idiopatica cronica, reactiile adverse determinate de desloratadina, administrat in doza recomandata de 5 mg pe zi, au fost raportate la un numar de pacienti cu 3 % mai mare decat in cazul celor carora li s-a administrat placebo. Cele mai frecvente reactii adverse, aparute in plus fata de cele observate la pacientii carora li s-a administrat placebo au fost oboseala (1,2%), xerostomie (0,8%) si cefalee (0,6%).
Copii si adolescenti
Intr-un studiu clinic la 578 pacienti adolescenti, cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani, cel mai frecvent eveniment advers a fost cefaleea; aceasta a aparut la 5,9% dintre pacientii tratati cu desloratadina si 6,9% dintre pacientii carora li s-a administrat placebo.
Lista reactiilor adverse sub forma de tabel
Frecventa reactiilor adverse raportate in cadrul studiilor clinice in plus fata de placebo si alte reactii adverse raportate in perioada de dupa punerea pe piata sunt prezentate in urmatorul tabel. Frecventele sunt definite ca foarte frecvente (≥ 1/10), frecvente (≥ 1/100 si sub 1/10), mai putin frecvente (≥ 1/1000 si sub 1/100), rare (≥ 1/10000 si sub 1/1000), foarte rare (sub 1/10000) si cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
Aparate, sisteme si organe | Frecventa | Reactii adverse asociate utilizarii desloratadinei |
Tulburari metabolice si de nutritie | Necunoscută | Apetit alimentar crescut |
Tulburari psihice | Foarte rare Cu frecventa necunoscuta | Halucinatii Comportament anormal, agresivitate, stare depresiva |
Tulburari ale sistemului nervos | Frecvente Foarte rare | CefaleeAmeteli, somnolenta, insomnie, hiperactivitate psihomotorie, convulsii |
Tulburari oculare | Cu frecventa necunoscuta | Xeroftalmie |
Tulburari cardiace | Foarte rare Cu frecventa necunoscuta | Tahicardie, palpitatii Prelungire a intervalului QT |
Tulburari gastro- intestinale | Frecvente Foarte rare | Xerostomie Durere abdominala, greata, varsaturi, dispepsie,diaree |
Tulburari hepatobiliare | Foarte rare Cu frecventa necunoscuta | Cresteri ale concentratiilor plasmatice ale enzimelor hepatice, cresterea bilirubinemiei, hepatita Icter |
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat | Cu frecvență necunoscută | Fotosensibilitate |
Tulburari musculo- scheletice si ale tesutului conjunctiv | Foarte rare | Mialgii |
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare | Frecvente Foarte rareCu frecventa necunoscuta | Oboseala Reactii de hipersensibilitate (cum ar fi anafilaxie, angioedem, dispnee, prurit, eruptii cutanate si urticarie)Astenie |
Investigatii diagnostice | Necunoscuta | Crestere ponderala |
Copii si adolescenti
Alte reactii adverse cu frecventa necunoscuta raportate dupa punerea pe piata la copii si adolescenti
includ prelungire a intervalului QT, aritmie, bradicardie, comportament anormal si agresivitate.
Un studiu observational retrospectiv privind siguranta a indicat o incidenta crescuta de nou debut al convulsiilor la pacientii cu varsta cuprinsa intre 0 si 19 ani atunci cand li s-a administrat desloratadina comparativ cu perioadele in care nu li s-a administrat desloratadina. La copiii cu varsta cuprinsa intre 0 si 4 ani, cresterea absoluta ajustata a fost de 37,5 (Interval de Incredere (II) 95% 10,5-64,5)
per 100000 persoane-ani (PA) cu o rata de fond de nou debut al convulsiilor de 80,3 per 100000 PA.
La pacientii cu varsta cuprinsa intre 5 si 19 ani, cresterea absoluta ajustata a fost de 11,3 (II 95% 2,3-20,2) per 100000 PA cu o rata de fond de 36,4 per 100000 PA. (Vezi pct. 4.4.)
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, astfel cum este mentionat in Anexa V.
Supradozaj
Profilul reactiilor adverse asociate supradozajului, observat dupa punere pe piata, este similar celui observat la utilizarea dozelor terapeutice, insa magnitudinea reactiilor poate fi mai mare.
Tratament
In caz de supradozaj, trebuie avute in vedere masurile standard pentru eliminarea substantei active neabsorbite. Se recomanda tratament simptomatic si de sustinere.
Desloratadina nu este eliminata prin hemodializa; nu se stie daca este eliminata prin dializa peritoneala.
Simptome
Pe baza studiilor clinice efectuate cu doze multiple, in care s-au administrat doze de pana la 45 mg desloratadina (de 9 ori mai mari decit doza clinica), un au fost observate efecte relevante.
Copii si adolescenti
Profilul reactiilor adverse asociate supradozajului, observat dupa punere pe piata, este similar celui
observat la utilizarea dozelor terapeutice, insa magnitudinea reactiilor poate fi mai mare.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: antihistaminice - antagonisti H1, codul ATC: R06A X27
Mecanism de actiune
Desloratadina este un antagonist histaminic non-sedativ, cu actiune de lunga durata, cu activitate antagonista selectiva asupra receptorilor H1 periferici. Dupa administrare orala, desloratadina blocheaza selectiv receptorii histaminergici H1 periferici, deoarece substanta nu patrunde in sistemul nervos central.
Proprietatile antialergice ale desloratadinei au fost demonstrate in studii in vitro. Acestea includ inhibarea eliberarii de citokine proinflamatorii, cum ar fi IL-4, IL-6, IL-8 si IL-13 din mastocitele/bazofilele umane, precum si inhibarea expresiei moleculei de adeziune selectina-P la suprafata celulelor endoteliale. Relevanta clinica a acestor observatii urmeaza sa fie confirmata.
Eficacitate si siguranta clinica
Intr-un studiu clinic cu doze multiple in care au fost administrate zilnic, timp de 14 zile, doze de pana la 20 mg desloratadina, nu s-a observat niciun efect cardiovascular relevant din punct de vedere statistic sau clinic. Intr-un studiu clinic de farmacologie, in care desloratadina a fost administrata zilnic in doza de 45 mg (de 9 ori doza terapeutica), timp de 10 zile, nu s-a observat prelungirea intervalului QTc.
In studiile de interactiune cu doze multiple de ketoconazol si eritromicina, nu s-au observat modificari
relevante clinic ale concentratiilor plasmatice de desloratadina.
Desloratadina nu patrunde cu usurinta in sistemul nervos central. In studiile clinice controlate, pentru doza recomandata de 5 mg pe zi, nu s-a semnalat cresterea incidentei somnolentei, comparativ cu placebo. In studiile clinice, administrata in doza zilnica unica de 7,5 mg, desloratadina nu a afectat performantele psihomotorii. Intr-un studiu cu doza unica efectuat la adulti, doza de 5 mg desloratadina nu a afectat determinarile standard ale capacitatii de pilotaj, inclusiv exacerbarea starii subiective de somnolenta, sau activitatile legate de pilotaj.
In studiile clinice de farmacologie, administrarea concomitenta cu alcoolul etilic nu a determinat cresterea gradului de afectare a performantelor sau accentuarea starii de somnolenta, induse de alcoolul etilic. Nu au fost semnalate diferente semnificative ale rezultatelor testelor psihomotorii intre grupul caruia i s-a administrat desloratadina si cel caruia i s-a administrat placebo, chiar daca au fost administrate cu sau fara alcool etilic.
La pacientii cu rinita alergica, desloratadina a fost eficace in ameliorarea simptomelor, cum ar fi stranutul, secretia si pruritul nazal, pruritul ocular, lacrimarea si inrosirea ochilor, precum si pruritul de la nivelul palatului. Desloratadina a controlat eficace simptomele timp de 24 ore.
Copii si adolescenti
Eficacitatea desloratadinei comprimate nu a fost clar demonstrata in studiile efectuate la pacienti adolescenti cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani.
In plus fata de clasificarile stabilite ca sezoniere si perene, rinita alergica poate fi clasificata alternativ in rinita alergica intermitenta si rinita alergica persistenta, in functie de durata simptomelor. Rinita alergica intermitenta se defineste ca prezenta simptomelor pentru mai putin de 4 zile pe saptamana sau mai putin de 4 saptamani. Rinita alergica persistenta se defineste ca prezenta simptomelor pentru 4 zile sau mai mult pe saptamana si mai mult de 4 saptamani.
Desloratadina a fost eficace in atenuarea simptomatologiei asociate rinitei alergice sezoniere, dupa cum arata scorul total din chestionarul referitor la calitatea vietii pacientilor care sufera de rino- conjunctivita. Cea mai importanta ameliorare s-a observat in domeniile problemelor de ordin practic si ale activitatilor cotidiene, care sunt limitate de aceste simptome.
Urticaria idiopatica cronica a fost studiata ca model clinic pentru conditiile urticariene, luand in considerare faptul ca fiziopatologia lor este similara, indiferent de etiologie, si deoarece pacientii cronici pot fi recrutati prospectiv mai usor. Deoarece eliberarea de histamina este un factor cauzal pentru toate afectiunile urticariene, este de asteptat ca desloratadina sa fie eficace in asigurarea ameliorarii simptomatice a altor conditii urticariene, in plus fata de urticaria cronica idiopatica, asa cum se mentioneaza si in ghidurile clinice.
In doua studii clinice controlate cu placebo, cu o durata de sase saptamani, efectuate la pacienti cu urticarie idiopatica cronica, desloratadina a fost eficace in ameliorarea pruritului si micsorarea dimensiunii si a numarului de papule urticariene pana la sfarsitul primului interval de administrare a medicamentului. In fiecare dintre studii, efectele de ameliorare au acoperit intervalul de 24 de ore dintre administrari. La fel ca in cazul altor studii cu antihistaminice administrate in tratamentul urticariei idiopatice cronice, putinii pacienti care nu au raspuns la antihistaminice au fost exclusi. O
ameliorare a pruritului de peste 50% s-a observat la 55% dintre pacientii tratati cu desloratadina, comparativ cu 19% dintre pacientii carora li s-a administrat placebo. Tratamentul cu desloratadina a redus semnificativ si gradul de afectare a somnului si a activitatilor cotidiene, masurate pe o scala de la 1 la 4, utilizata pentru evaluarea acestor paramentri variabili.
Proprietati farmacocinetice
Absorbtie
Concentratiile plasmatice de desloratadina pot fi decelate in decurs de 30 de minute dupa administrare. Desloratadina se absoarbe bine, concentratia plasmatica maxima obtinandu-se dupa aproximativ 3 ore; timpul de injumatatire plasmatica terminal este de aproximativ 27 ore. Gradul de acumulare a desloratadinei a depins de timpul de injumatatire plasmatica (aproximativ 27 ore) si de frecventa administrarii ca doza unica zilnica. Biodisponibilitatea desloratadinei a fost proportionala cu doza, pentru intervalul de doze cuprins intre 5 mg si 20 mg.
Intr-un studiu de farmacocinetica in care datele demografice ale pacientilor au fost comparabile cu cele ale populatiei generale cu rinita alergica sezoniera, 4% dintre subiecti au prezentat o concentratie mai mare de desloratadina. Acest procent poate varia in functie de originea etnica. Concentratia plasmatica maxima a desloratadinei a fost de aproximativ 3 ori mai mare dupa aproximativ 7 ore, cu un timp de injumatatire plasmatica terminal de aproximativ 89 ore. Profilul de siguranta al acestor subiecti nu a fost diferit de cel observat in cazul populatiei generale.
Distributie
Desloratadina se leaga de proteinele plasmatice in proportie moderata (83%-87%). Nu exista date care sa indice o acumulare relevanta clinic a medicamentului, dupa administrarea zilnica a desloratadinei in doza unica (5 mg pana la 20 mg) timp de 14 zile.
Metabolizare
Pana in prezent nu a fost identificata enzima responsabila de metabolizarea desloratadinei, si, de aceea, nu pot fi total excluse unele interactiuni cu alte medicamente. Studiile in vivo au aratat ca desloratadina nu inhiba CYP3A4, iar studiile in vitro au aratat ca medicamentul nu inhiba CYP2D6 si nu este nici substrat, nici inhibitor al glicoproteinei P.
Eliminare
Intr-un studiu clinic cu doza unica in care s-a administrat doza de 7,5 mg desloratadina, nu s-a semnalat nici un efect al alimentelor (mic dejun hiperlipidic si hipercaloric) asupra biodisponibilitatii desloratadinei. In alt studiu, sucul de grapefruit nu a avut efect asupra biodisponibilitatii desloratadinei.
Pacienti cu insuficienta renala
Farmacocinetica desloratadinei la pacientii cu insuficienta renala cronica (IRC) a fost comparata cu cea a subiectilor sanatosi intr-un studiu cu doza unica si intr-un studiu cu doze multiple. In studiul cu doza unica, expunerea la desloratadina a fost de aproximativ 2 si 2,5 ori mai mare la subiectii cu IRC usoara pana la moderata, respectiv severa, decat la subiectii sanatosi. In studiul cu doze multiple, starea de echilibru a fost atinsa dupa Ziua 11, iar expunerea la desloratadina a fost de ~1,5 ori mai mare la subiectii cu IRC usoara pana la moderata si de ~2,5 ori mai mare la subiectii cu IRC severa comparativ cu cea a subiectilor sanatosi. In ambele studii, modificarile expunerii (ASC si Cmax) desloratadinei si 3-hidroxidesloratadinei nu au fost relevante clinic.
Date preclinice de siguranta
Desloratadina este principalul metabolit activ al loratadinei. Studiile non-clinice realizate cu desloratadina si loratadina au demonstrat ca nu exista diferente calitative sau cantitative ale profilului de toxicitate intre desloratadina si loratadina la nivele comparabile de expunere la desloratadina.
Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special al desloratadinei pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, carcinogenitatea, toxicitatea asupra functiei de reproducere si dezvoltarii. Lipsa potentialului carcinogen a fost demonstrata in studii efectuate cu desloratadina si loratadina.