Medicamente cu reteta

Desorelle Zilnic 150mcg/30mcg, 28 comprimate filmate, Gedeon Richter

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Desorelle Zilnic 150mcg/30mcg, 28 comprimate filmate, Gedeon Richter

17533709

Indicatii
Contraceptie orala

Decizia de a prescrie Desorelle Zilnic trebuie sa ia In considerare factorii de risc actuali ai fiecarei femei, In special factorii de risc de tromboembolism venos (TEV) si nivelul de risc de aparitie a TEV In cazul administrarii Desorelle Zilnic comparativ cu cel al altor CHC (vezi pct. 4.3 si 4.4).
Dozaj
Cum se administreaza Desorelle ZilnicComprimatele trebuie luate In ordinea indicata pe blister, zilnic, aproximativ la aceeasi ora. Utilizarea comprimatelor este continua. Se ia cate un comprimat pe zi, 28 de zile consecutiv. Fiecare cutie ulterioara se va Incepe In prima zi dupa administrarea ultimului comprimat din cutia anterioara. Sangerarea de Intrerupere Incepe, de regula, la 2-3 zile de la Inceperea administrarii comprimatelor placebo si este posibil sa nu se opreasca Inaintea Inceperii urmatoarei cutii.

Cum se Incepe administrarea Desorelle ZilnicDaca nu au fost utilizate anterior contraceptive hormonale (In ultima luna)

Utilizarea comprimatelor trebuie Inceputa In ziua 1 a ciclului menstrual natural al femeii (adica In prima zi a sangerarii menstruale). Este permisa Inceperea administrarii comprimatelor si In ziua 2 pana la 5, dar, In aceste cazuri, pe parcursul primului ciclu de administrare se recomanda utilizarea unei metode contraceptive de bariera In primele 7 zile de administrare a comprimatelor.

Trecerea de la alte contraceptive hormonale combinate (contraceptive orale combinate (COC), inel vaginal sau plasture transdermic)

Este de preferat ca femeia sa Inceapa administrarea Desorelle Zilnic In prima zi dupa administrarea ultimului comprimat activ (ultimul comprimat continand substanta activa) al CHC utilizat anterior, dar nu mai tarziu de prima zi dupa intervalul liber sau placebo al metodei contraceptive combinate utilizate anterior.

In cazul In care au fost utilizate inele vaginale sau plasturi transdermici, femeia trebuie sa Inceapa utilizarea Desorelle Zilnic de preferat In ziua Inlaturarii acestora sau cel mai tarziu cand ar fi trebuit efectuata urmatoarea aplicare.

Trecerea de la o metoda contraceptiva bazata numai pe progestogen (pilule, injectii, implanturi) sau de la dispozitiv intrauterin [DIU] cu eliberare de progestogen

Femeia poate trece In orice zi de la contraceptive care contin numai progesteron (de la un implant sau DIU In ziua In care acesta a fost Indepartat; de la o forma injectabila, atunci cand trebuie efectuata urmatoarea injectie) dar, In toate aceste cazuri, se recomanda sa se utilizeze suplimentar o metoda de tip bariera pentru primele 7 zile de la Inceperea administrarii comprimatelor.

Dupa avort In primul trimestru de sarcina

Femeia poate Incepe administrarea comprimatelor imediat. In acest caz, nu mai trebuie sa utilizeze metode contraceptive suplimentare.

Dupa nastere sau dupa un avort In trimestrul al doilea de sarcina

Pentru femeile care alapteaza - vezi pct. 4.6.

Femeia trebuie sfatuita sa Inceapa administrarea comprimatelor din ziua 21 pana In ziua 28 dupa nastere sau dupa un avort In al doilea trimestru. Atunci cand tratamentul este Inceput mai tarziu, femeia trebuie sfatuita sa utilizeze o metoda contraceptiva suplimentara tip bariera, In primele 7 zile de administrare a comprimatelor. Daca a avut loc deja un contact sexual, trebuie mai Intai exclusa posibilitatea unei sarcini Inaintea Inceperii utilizarii CHC sau femeia trebuie sa astepte primul ciclu menstrual.

Abordarea terapeutica In cazul omiterii contraceptivelor oraleComprimatele verzi sunt comprimate placebo; din aceasta cauza, omiterea lor poate fi ignorata. Cu toate acestea, ele trebuie eliminate, pentru a se evita prelungirea accidentala a intervalului de utilizare a comprimatelor placebo. Urmatoarele recomandari se refera numai la comprimatele active omise (comprimatele albe):

Daca Intarzierea administrarii comprimatelor este mai mica de 12 ore, protectia contraceptiva nu este redusa. Femeia trebuie sa ia comprimatul imediat ce Isi aduce aminte iar restul comprimatelor trebuie luate la ora obisnuita.

Daca Intarzierea administrarii comprimatelor este mai mare de 12 ore, este posibil ca protectia contraceptiva sa fie redusa. Urmatoarele doua reguli de baza trebuie luate In considerare In cazul comprimatelor omise:

Administrarea comprimatului filmat nu trebuie niciodata Intrerupta mai mult de 7 zile.
Este necesara o perioada de 7 zile de administrare neIntrerupta a comprimatelor pentru a obtine inhibarea corespunzatoare a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian.
Astfel, pot fi facute urmatoarele recomandari practice:

Saptamana 1Utilizatoarea trebuie sa ia ultimul comprimat omis imediat ce si-a amintit, chiar daca aceasta implica administrarea a doua comprimate In acelasi timp. Dupa aceea se va continua administrarea comprimatelor la ora obisnuita. Suplimentar, pentru urmatoarele 7 zile, trebuie sa utilizeze o metoda contraceptiva de bariera, cum ar fi prezervativul. In cazul In care a avut un contact sexual In ultimele 7 zile, trebuie luata In considerare posibilitatea unei sarcini. Riscul de sarcina este cu atat mai mare cu cat s-au omis mai multe comprimate si cu cat acest fapt este mai aproape de intervalul de administrare a comprimatelor placebo.

Saptamana 2Utilizatoarea trebuie sa ia ultimul comprimat omis imediat ce Isi aduce aminte, chiar daca aceasta implica administrarea a doua comprimate In acelasi timp. Dupa aceea se va continua administrarea comprimatelor la ora obisnuita. Daca comprimatele au fost administrate corect In ultimele 7 zile dinaintea comprimatului omis, nu este necesara utilizarea unei metode contraceptive suplimentare. Totusi, daca nu s-a Intamplat astfel sau In cazul In care s-a omis administrarea a mai mult de 1 comprimat se recomanda utilizarea unei alte metode contraceptive In urmatoarele 7 zile.

Saptamana 3Riscul reducerii protectiei contraceptive este iminent datorita apropierii perioadei de 7 zile de administrare a comprimatelor placebo. Cu toate acestea, reducerea protectiei contraceptive poate fi prevenita prin ajustarea schemei de administrare a comprimatelor. Ca urmare, In cazul In care utilizatoarea urmeaza una din cele doua variante prezentate mai jos, nu se impun masuri contraceptive suplimentare cu conditia ca In cele 7 zile care au precedat comprimatul omis, sa fi luat corect toate comprimatele. Daca nu a fost cazul, femeia trebuie sfatuita sa foloseasca prima dintre cele doua optiuni si, de asemenea, sa utilizeze masuri contraceptive suplimentare In urmatoarele 7 zile.

Utilizatoarea trebuie sa ia ultimul comprimat omis imediat ce Isi aduce aminte, chiar daca aceasta implica administrarea a doua comprimate In acelasi timp. Dupa aceea se va continua administrarea comprimatelor la ora obisnuita. Cele 7 comprimate verzi (comprimatele placebo) trebuie eliminate. Urmatorul blister trebuie Inceput imediat. Este putin probabil ca sangerarea de Intrerupere sa apara Inainte de utilizarea completa a comprimatelor din al doilea blister, Insa pot sa apara patare sau sangerari intermenstruale In zilele In care sunt administrate comprimatele.
Utilizatoarea poate fi, de asemenea, sfatuita sa Intrerupa administrarea comprimatelor din blisterul utilizat. In acest caz ea trebuie sa utilizeze comprimatele verzi (comprimatele placebo) timp de pana la 7 zile, incluzand zilele In care a omis sa ia comprimatele, si apoi sa continue cu blisterul urmator.
In cazul In care femeia omite administrarea mai multor comprimate, iar ulterior nu apare sangerarea de Intrerupere In timpul primei faze normale de administrare a comprimatelor placebo, se poate lua In considerare posibilitatea unei sarcini.

Recomandari In caz de varsaturi/diaree severaDaca varsaturile sau diareea severa apar In decurs de 3-4 ore de la administrarea comprimatului, este posibil ca absorbtia sa fie incompleta. Daca varsaturile apar In decurs de 3-4 ore de la administrarea comprimatului activ, trebuie administrat un nou comprimat (de Inlocuire) imediat ce este posibil. Daca este posibil, noul comprimat trebuie administrat In mai putin de 12 ore fata de ora obisnuita de administrare a comprimatului. In acest caz trebuie urmate recomandarile de la punctul 4.2 privind comprimatele omise. Daca femeia nu doreste sa modifice schema obisnuita de utilizare a comprimatelor, atunci trebuie sa utilizeze comprimate suplimentare dintr-un alt blister.

Cum se amana aparitia unei sangerari menstrualePentru a amana aparitia sangerarii menstruale, femeia trebuie sa continue administrarea Desorelle Zilnic cu un blister nou, fara a mai respecta o perioada placebo. Prelungirea perioadei poate fi continuata oricat se doreste, pana la terminarea comprimatelor din al doilea blister. Pe parcursul administrarii celui de al doilea blister pot sa apara sangerare de Intrerupere sau patare. Administrarea normala a Desorelle Zilnic revine la normal dupa perioada obisnuita de 7 zile de administrare a comprimatelor placebo.

Pentru a se schimba aparitia menstruatiei In alta zi a saptamanii decat cea obisnuita conform schemei de administrare a comprimatelor, pacienta poate fi sfatuita sa scurteze perioada de administrare a comprimatelor placebo cu cate zile doreste. Cu cat intervalul este mai scurt cu atat este mai mare riscul sa nu apara sangerari de Intrerupere si sa prezinte sangerari intermenstruale sau patare pe parcursul administrarii blisterului urmator (la fel ca In cazul amanarii menstruatiei).
Contraindicatii
Contraceptivele hormonale combinate (CHC) nu trebuie utilizate In urmatoarele conditii. Daca vreuna dintre afectiunile de mai jos apare pentru prima data In timpul administrarii contraceptivelor hormonale combinate, administrarea trebuie Intrerupta imediat.

Prezenta sau riscul de tromboembolism venos (TEV)

Tromboembolism venos – TEV prezent (tratat cu anticoagulante) sau In antecedente (de exemplu, tromboza venoasa profunda [TVP] sau embolie pulmonara [EP])
Predispozitie cunoscuta, ereditara sau dobandita, pentru tromboembolism venos, cum sunt rezistenta la PCA [proteina C activata], (inclusiv factorul V Leiden), deficitul de antitrombina III, deficitul de proteina C, deficitul de proteina S
Interventie chirurgicala majora cu imobilizare prelungita (vezi pct. 4.4)
Risc crescut de tromboembolism venos din cauza prezentei de factori de risc multipli (vezi pct. 4.4).
Prezenta sau riscul de tromboembolism arterial (TEA)

Tromboembolismul arterial – tromboembolism arterial prezent, antecedente de tromboembolism arterial (de exemplu, infarct miocardic) sau o afectiune prodromala (de exemplu, angina pectorala)
Boala cerebrovasculara – accident vascular cerebral prezent, antecedente de accident vascular cerebral sau o afectiune prodromala (de exemplu, atac ischemic tranzitor (AIT))
Predispozitie cunoscuta, ereditara sau dobandita, pentru tromboembolism arterial, cum sunt hiperhomocisteinemia sau anticorpii antifosfolipidici (anticorpi anticardiolipinici, anticoagulant lupic);
Antecedente de migrena cu simptome neurologice focale;
Risc crescut de tromboembolism arterial din cauza prezentei de factori de risc multipli (vezi pct. 4.4) sau a prezentei unui factor de risc grav, cum ar fi:

diabetul zaharat cu simptome vasculare
hipertensiunea arteriala severa
dislipoproteinemie severa.
Prezenta sau antecedente de pancreatita, In cazul In care este asociata cu hipertrigliceridemie severa;
Prezenta sau antecedente de afectiuni hepatice severe atat timp cat functia hepatica nu a revenit la normal;
Prezenta sau antecedente de tumori hepatice (benigne sau maligne);
Existenta sau suspectarea malignitatii dependente de hormonii sexuali (de ex. la nivelul organelor genitale sau sanilor);
Sangerari vaginale de etiologie necunoscuta;
Prezenta hiperplaziei endometriale;
In caz de sarcina cunoscuta sau suspectata;
Hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.
Este contraindicata administrarea Desorelle Zilnic concomitent cu medicamente care contin ombitasvir/paritaprevir/ritonavir și dasabuvir (vezi pct. 4.4 și 4.5).
Atentionari
AtentionariIn cazul prezentei oricareia dintre afectiunile sau a oricaruia dintre factorii de risc mentionati mai jos,

trebuie discutat cu femeia respectiva daca este adecvata administrarea Desorelle Zilnic.

In eventualitatea agravarii sau a aparitiei pentru prima data a oricareia dintre aceste afectiuni sau a oricaruia dintre factorii de risc, femeia trebuie sfatuita sa contacteze medicul pentru a se stabili daca trebuie oprita utilizarea Desorelle Zilnic.

Tulburari circulatorii

Riscul de tromboembolism venos (TEV)Utilizarea oricarui contraceptiv hormonal combinat determina cresterea riscului de tromboembolism venos (TEV) comparativ cu situatiile In care nu se administreaza niciun astfel de contraceptiv.

Medicamentele care contin levonorgestrel, norgestimat sau noretisteron sunt asociate cu cel mai scazut risc de TEV. Alte medicamente cum este Desorelle Zilnic, pot prezenta un nivel de risc de pana la doua ori mai mare decat acesta. Decizia de a utiliza orice alt medicament decat unul dintre cele cu cel mai scazut risc de TEV trebuie luata numai dupa o discutie purtata cu femeia respectiva, pentru a se asigura ca aceasta Intelege riscul de TEV asociat cu Desorelle Zilnic, modul In care factorii sai de risc curenti influenteaza acest risc si ca riscul sau de TEV este cel mai crescut In primul an de utilizare pentru prima data. De asemenea, exista dovezi ca riscul este crescut atunci cand administrarea CHC este reinitiata dupa o pauza de utilizare de 4 saptamani sau mai mult.Dintre femeile care nu utilizeaza un CHC si nu sunt gravide, la aproximativ 2 din 10000 va aparea TEV In decurs de un an. Cu toate acestea, la orice femeie riscul poate fi mult mai crescut, In functie de factorii sai de risc coexistenti (vezi mai jos).

Se estimeaza1 ca din 10000 femei care utilizeaza un CHC care contine desogestrel, la un numar cuprins Intre 9 si 12 femei va aparea TEV In decurs de un an; aceasta comparativ cu aproximativ 62 femei dintre cele care utilizeaza un CHC care contine levonorgestrel.

In ambele cazuri, numarul de aparitii a TEV In decursul unui an este mai mic decat numarul preconizat la femei In timpul sarcinii sau In perioada post-partum.

In 1-2% din cazuri, TEV poate fi letal.

Numar de evenimente de TEV la 10000 femei In decurs de un an1 Aceste incidente au fost estimate din totalitatea datelor de studii epidemiologice, utilizand nivelurile de risc relativ pentru diferite produse, comparate cu CHC care contine levonorgestrel.

2 Punctul de mijloc al intervalului de 5-7 din 10000 FA, pe baza riscului relativ pentru CHC care contin levonorgestrel comparativ cu riscul In cazul neutilizarii, de 2,3-3,6

Numar de evenimente de TEVPersoane care nu utilizeaza CHC (2 evenimente)

CHC care contin levonorgestrel (5-7 evenimente)

CHC care contine desogestrel (9-12 evenimente)

Toate aceste informatii trebuie luate In considerare atunci cand este prescris acest contraceptiv hormonal combinat. Pe parcursul consilierii privind alegerea metodei contraceptive trebuie luate In considerare toate informatiile de mai sus.

Extrem de rar s-a raportat aparitia trombozei la nivelul altor vase de sange, de exemplu venele si arterele hepatice, mezenterice, renale sau retiniene, la utilizatoarele de CHC.

Factori de risc de TEV

Riscul de complicatii aferente tromboembolismului venos la utilizatoarele de CHC poate creste substantial la o femeie cu factori de risc suplimentari, In special daca exista factori de risc multipli (vezi tabelul).

Desorelle Zilnic este contraindicat daca o femeie prezinta factori de risc multipli care determina prezenta unui risc crescut de tromboembolism venos pentru aceasta (vezi pct. 4.3). Daca o femeie prezinta mai mult de un factor de risc, este posibil ca suma factorilor individuali sa fie mai mica decat cresterea riscului - In acest caz, trebuie luat In considerare riscul total de TEV pentru aceasta. Daca se considera ca riscurile depasesc beneficiile, nu trebuie prescris un CHC (vezi pct. 4.3).

Tabel: Factori de risc de TEV

Factor de riscObservatie
Obezitate (indice de masa corporala peste 30 kg/m2)Riscul creste substantial odata cu cresterea IMC.Este deosebit de important de luat în considerare daca sunt prezenti si alti factori de risc.
Imobilizare prelungita, interventie chirurgicala majora, orice fel de interventie chirurgicala la nivelul picioarelor sau al pelvisului sau traumatism majorNota: imobilizarea temporara din cauza unei deplasari pe calea aerului peste 4 oreIn aceste situatii se recomanda întreruperea utilizarii plasturelui/pilulei/inelului (în cazul interventiei chirurgicale de electie cu cel putin patru saptamani înainte) si nereluarea acesteia pana la doua saptamani dupa remobilizarea completa. Trebuie utilizata o alta metoda contraceptiva pentru a evita aparitia unei sarcini nedorite.Trebuie luat în considerare tratamentul antitrombotic daca nu a fost întrerupta în prealabil utilizarea
poate reprezenta, de asemenea, un factor de risc de TEV, în special la femeile cu alti factori de riscDesorelle Zilnic.
Prezenta antecedentelor heredocolaterale (de exemplu, tromboembolism venos prezent vreodata la un frate/o sora sau la vreunul dintre parinti, în special la o varsta relativ tanara, înainte de varsta de 50 ani).Daca se suspecteaza o predispozitie ereditara, femeia trebuie trimisa la un specialist pentru recomandari înainte de a se decide în legatura cu utilizarea oricarui CHC.
Alte afectiuni medicale asociate cu TEVCancer, lupus eritematos sistemic, sindrom hemolitic uremic, boala intestinala inflamatorie cronica (boala Crohn sau colita ulcerativa) si anemie falciforma
Inaintarea în varstaIn special varsta peste 35 ani

Nu exista un consens legat de rolul posibil al venelor varicoase si al tromboflebitei superficiale In ceea ce priveste debutul sau progresia trombozei venoase.

Trebuie luat In considerare riscul crescut de tromboembolism In timpul sarcinii si In special In perioada puerperala de 6 saptamani (pentru informatii privind „Fertilitatea, Sarcina si alaptarea” vezi pct. 4.6).

Simptomele TEV (tromboza venoasa profunda si embolie pulmonara)

In eventualitatea aparitiei simptomelor, femeile trebuie sfatuite sa solicite asistenta medicala imediata si sa informeze profesionistul din domeniul sanatatii ca iau un CHC.

Simptomele trombozei venoase profunde (TVP) pot include:

umflare unilaterala a membrului inferior si/sau a piciorului sau de-a lungul unei vene a membrului inferior;
durere sau sensibilitate la nivelul membrului inferior, care este posibil sa fie resimtita numai In ortostatism sau In timpul mersului;
senzatie crescuta de caldura la nivelul membrului inferior afectat; Inrosirea sau decolorarea tegumentului de la nivelul membrului inferior.

Simptomele de embolie pulmonara (EP) pot include:
debut brusc al senzatiei de lipsa de aer sau al unei respiratii rapide;
tuse brusca, care poate fi Insotita de hemoptizie;
durere toracica ascutita;
vertij sau ameteala severe;
ritm cardiac rapid sau neregulat.
Unele dintre aceste simptome (de exemplu, „senzatia de lipsa de aer”, „tusea”) sunt nespecifice si pot fi interpretate gresit ca apartinand unor evenimente mai frecvente sau mai putin severe (de exemplu, infectii de tract respirator).

Alte semne de ocluzie vasculara pot include: durere brusca, umflare si decolorare usoara spre albastru a unei extremitati.

Daca ocluzia apare la nivelul ochiului, simptomele pot varia, de la Incetosarea nedureroasa a vederii, care poate progresa spre pierderea vederii. Uneori, pierderea vederii poate aparea aproape imediat.

Riscul de tromboembolism arterial (TEA)Studiile epidemiologice au evidentiat, de asemenea, asocierea utilizarii CHC cu un risc crescut de tromboembolism arterial (infarct miocardic) sau accident cerebrovascular (de exemplu, atac ischemic tranzitor, accident vascular cerebral). Evenimentele tromboembolice arteriale pot fi letale.

Factori de risc de TEA

Riscul de complicatii tromboembolice arteriale sau de accident cerebrovascular la utilizatoarele de CHC creste la femeile cu factori de risc (vezi tabelul). Desorelle Zilnic este contraindicat daca o

femeie prezinta un factor de risc grav sau factori de risc multipli pentru TEA, care determina prezenta unui risc crescut de tromboza arteriala pentru aceasta (vezi pct. 4.3). Daca o femeie prezinta mai mult de un factor de risc, este posibil ca suma factorilor individuali sa fie mai mica decat cresterea riscului - In acest caz, trebuie luat In considerare riscul total pentru aceasta. Daca se considera ca riscurile depasesc beneficiile, nu trebuie prescris un CHC (vezi pct. 4.3).

Tabel: Factori de risc de TEA

Factor de riscObservatie
Inaintarea In varstaIn special varsta peste 35 ani
FumatulFemeile trebuie sfatuite sa nu fumeze daca doresc sa utilizeze un CHC. Femeile cu varsta peste 35 ani care continua sa fumeze trebuie sfatuite cu insistenta sa utilizeze o metoda contraceptiva diferita.
Hipertensiunea arteriala 
Obezitate (indice de masa corporala peste 30 kg/m2)Riscul creste substantial odata cu cresterea IMC. Deosebit de important la femeile cu factori de risc suplimentari
Prezenta antecedentelor heredocolaterale (de exemplu, tromboembolism arterial prezent vreodata la un frate/o sora sau la vreunul dintre parinti, In special la o varsta relativ tanara, Inainte de varsta de 50 ani).Daca se suspecteaza o predispozitie ereditara, femeia trebuie trimisa la un specialist pentru recomandari Inainte de a se decide In legatura cu utilizarea oricarui CHC
MigrenaO crestere a frecventei sau severitatii migrenei In timpul utilizarii CHC (care poate reprezenta un prodrom al unui eveniment cerebrovascular) poate reprezenta un motiv pentru Intreruperea imediata a utilizarii acestuia
Alte afectiuni medicale asociate cu evenimente adverse de natura vascularaDiabetul zaharat, hiperhomocisteinemia, cardiopatia valvulara si fibrilatia atriala, dislipoproteinemia si lupusul eritematos sistemic.

Simptome de TEA

In eventualitatea aparitiei de simptome, femeile trebuie sfatuite sa solicite asistenta medicala imediata si sa informeze profesionistul din domeniul sanatatii ca iau un CHC.

Simptomele de accident cerebrovascular pot include:

amortire sau slabiciune brusca la nivelul fetei, bratului sau piciorului, In special pe o parte a corpului;
aparitia brusca de probleme la mers, ameteala, pierderea echilibrului sau coordonarii;
aparitia brusca a confuziei, problemelor de vorbire sau de Intelegere;
aparitia brusca a problemelor de vedere la unul sau ambii ochi;
cefalee brusca, severa sau prelungita, fara cauza cunoscuta;
pierderea cunostintei sau lesin, cu sau fara convulsii.

Simptomele temporare sugereaza ca evenimentul este un atac ischemic tranzitor (AIT).

Simptomele infarctului miocardic (IM) pot include:
durere, disconfort, presiune, greutate, senzatie de constrictie sau de plenitudine la nivelul toracelui, bratului sau sub stern;
senzatie de disconfort care radiaza spre spate, maxilar, gat, brat, stomac;
senzatie de suprasatietate, indigestie sau sufocare;
transpiratie, greata, varsaturi sau ameteala;
slabiciune extrema, anxietate sau lipsa de aer;
ritm cardiac rapid sau neregulat.
Prezenta unui factor de risc grav sau a unor factori de risc multipli de aparitie a afectiunilor venoase, respectiv, arteriale poate, de asemenea, constitui o contraindicatie. Trebuie luata In considerare si posibilitatea unui tratament anticoagulant.

Utilizatoarele de CHC trebuie In mod special atentionate sa ia legatura cu medicul lor In cazul aparitiei unor posibile simptome de tromboza. In cazul unei tromboze diagnosticate sau suspectate, utilizarea CHC trebuie Intrerupta. Trebuie Inceputa utilizarea unei metode contraceptive corespunzatoare, datorita teratogenitatii tratamentului anticoagulant (cumarinice).

Tumori

In unele studii epidemiologice s-a raportat un risc crescut de cancer de col uterin la femeile care utilizeaza o perioada lunga de timp CHC, dar nu a fost suficient clarificat In ce masura acest risc poate fi influentat de catre comportamentul sexual si de alti factori cum ar fi virusul papiloma uman (HPV).

O meta-analiza a 54 studii epidemiologice a aratat ca exista o crestere usoara a riscului relativ (RR = 1,24) de a se diagnostica un cancer mamar la femeile care utilizeaza contraceptive hormonale combinate. Riscul suplimentar scade progresiv In decurs de 10 ani dupa Intreruperea utilizarii CHC. Deoarece cancerul mamar la femeile sub 40 de ani apare rar, numarul de cazuri diagnosticate suplimentar printre utilizatoarele curente sau recente de CHC este mic In comparatie cu riscul general de aparitie a cancerului de san. Aceste studii nu au demonstrat dovezi privind cauzalitatea. Modelul observat de crestere a riscului poate fi datorat diagnosticarii mai precoce a cancerului mamar la utilizatoarele de CHC, efectelor biologice ale CHC sau unei combinatii a celor doua. Cancerele de san diagnosticate la utilizatoarele de CHC au tendinta de a fi mai putin avansate clinic decat cele diagnosticate la femeile care nu utilizeaza CHC.

Au fost raportate cazuri rare de tumori hepatice benigne si cazuri si mai rare de tumori maligne la utilizatoarele de CHC. In cazuri izolate aceste tumori au condus la hemoragii intra-abdominale care au pus In pericol viata femeii. O tumora hepatica trebuie luata In considerare In cadrul unui diagnostic diferentiat atunci cand la femeile care utilizeaza CHC apar dureri severe In etajul abdominal superior, hepatomegalie sau semne de hemoragie intra-abdominala.

Dimensiunile fibromioamelor uterine se poate modifica dupa administrarea de CHC. Riscul de cancer endometrial si ovarian este redus cand se utilizeaza contraceptive hormonale combinate cu doze mai mari (etinilestradiol 50 μg). Ramane de confirmat daca aceasta situatie este valabila, de asemenea, In cazul contraceptivelor hormonale combinate cu doze mai mici.

Alte afectiuni

Femeile cu hipertrigliceridemie sau predispozitie ereditara pentru hipertrigliceridemie pot prezenta un risc crescut de aparitie a pancreatitei In cazul utilizarii CHC.

Desi au fost raportate usoare cresteri ale tensiunii arteriale la multe femei care utilizeaza CHC, cresterile de tensiune arteriala relevante clinic sunt rare. Numai In aceste cazuri rare se justifica Intreruperea imediata a utilizarii contraceptivelor orale combinate. Nu a fost stabilita o asociere sistematica Intre utilizarea CHC si hipertensiunea arteriala relevanta clinic. Daca, In timpul utilizarii contraceptivelor orale combinate, In conditiile hipertensiunii arteriale preexistente, valorile tensiunii arteriale crescute constant sau cresterea semnificativa a tensiunii arteriale nu raspund In mod adecvat la tratamentul antihipertensiv, administrarea contraceptivelor hormonale combinate trebuie Intrerupta. Cand se considera necesar, utilizarea contraceptivelor hormonale combinate poate fi reluata, daca prin tratament antihipertensiv se poate obtine normalizarea tensiunii arteriale.

A fost raportata aparitia sau agravarea urmatoarelor afectiuni atat In timpul sarcinii cat si a utilizarii CHC, dar dovezile asocierii cu utilizarea CHC nu sunt concludente: icter si/sau prurit colestatic, litiaza biliara, porfirie, lupus eritematos sistemic, sindrom hemolitic uremic, coree Sydenham, herpes gestational, pierdere a auzului legata de otoscleroza. La femeile cu edem angioneurotic ereditar, estrogenii exogeni pot induce sau agrava simptomele de edem angioeurotic.

Tulburarile acute sau cronice ale functiei hepatice pot necesita Intreruperea utilizarii CHC pana cand parametrii functiei hepatice revin la normal. Reaparitia icterului colestatic si/sau a pruritului

determinat de colestaza, aparute anterior In timpul sarcinii sau al utilizarii anterioare de steroizi sexuali

necesita Intreruperea contraceptivelor orale combinate.

Desi CHC pot avea efect asupra rezistentei periferice la insulina si asupra tolerantei la glucoza, nu exista nicio dovada asupra necesitatii de a modifica schema terapeutica la femeile cu diabet zaharat In timpul utilizarii CHC. Totusi, femeile cu diabet zaharat trebuie monitorizate cu atentie In timpul utilizarii contraceptivelor hormonale combinate.

Agravarea depresiei endogene, epilepsiei, bolii Crohn si colitei ulceroase au fost raportate In cursul utilizarii de CHC.

Ocazional, poate aparea cloasma, In special la femeile cu antecedente de cloasma gravidica. Femeile predispuse la cloasma trebuie sa evite expunerea la soare sau la radiatii ultraviolete In timpul utilizarii CHC.

Consult medical/examene medicaleInainte de initierea sau reinstituirea utilizarii Desorelle Zilnic, trebuie efectuata o anamneza completa (incluzand antecedentele heredocolaterale) si trebuie exclusa prezenta unei sarcini. Trebuie masurata tensiunea arteriala si trebuie efectuat un examen fizic, ghidat de contraindicatii (vezi pct. 4.3) si atentionari (vezi pct. 4.4). Este important sa se atraga atentia femeii asupra informatiilor despre tromboza venoasa sau arteriala, inclusiv riscul Desorelle Zilnic comparativ cu al altor CHC, simptomele de TEV si TEA, factorii de risc cunoscuti si ce trebuie sa faca In eventualitatea suspectarii unei tromboze.

De asemenea, femeia trebuie instruita sa citeasca cu atentie prospectul si sa respecte recomandarile furnizate. Frecventa si natura examinarilor trebuie sa se bazeze pe recomandarile din ghidurile terapeutice In vigoare si sa fie adaptate pentru fiecare femeie In parte.

Femeile trebuie informate ca medicamentele contraceptive hormonale nu ofera protectie Impotriva infectiei cu HIV (SIDA) si a altor boli cu transmitere sexuala.

Eficacitate redusaEficacitatea CHC poate fi redusa In cazul omiterii comprimatelor (vezi pct. 4.2), varsaturilor sau diareii severe (vezi pct. 4.2) sau tratamentului medicamentos concomitent (vezi pct. 4.5).

Control redus al ciclului menstrualSimilar tuturor CHC, pot sa apara sangerari neregulate (pete sau sangerari intermenstruale), In special In cursul primelor luni de utilizare. In consecinta, evaluarea medicala a oricaror sangerari menstruale neregulate este semnificativa doar dupa un interval de adaptare, de aproximativ trei cicluri.

Daca sangerarile neregulate persista sau apar dupa cicluri menstruale anterior regulate, trebuie luate In considerare cauze nehormonale si trebuie luate masuri adecvate de diagnostic, care sa excluda prezenta tumorilor maligne sau a sarcinii. Acestea pot include chiuretajul biopsic.

La unele femei, sangerarea de Intrerupere poate sa nu apara In timpul perioadei In care se administreaza comprimate placebo. Daca CHC au fost utilizate conform recomandarilor descrise la pct. 4.2, este putin probabil ca femeia sa fie gravida. Cu toate acestea, daca CHC nu au fost administrate In conformitate cu aceste recomandari, Inainte ca prima sangerare de Intrerupere sa fie absenta sau daca sunt absente doua sangerari de Intrerupere, trebuie exclusa existenta unei sarcini, Inainte de a continua utilizarea CHC.

Creșteri ale ALATIn cadrul studiilor clinice efectuate la pacienti tratati pentru infectii cu virusul hepatitei C (VHC) cu medicamente care contin ombitasvir/paritaprevir/ritonavir și dasabuvir, Impreuna cu sau fara ribavirin, creșteri ale valorilor transaminazelor (ALAT) de peste 5 ori limita superioara a normalului (LSN) au aparut semnificativ mai frecvent la femeile care utilizau medicamente care contin etinilestradiol, cum sunt contraceptive hormonale combinate (CHC) (vezi pct. 4.3 și 4.5).

Acest medicament contine lactoza. Pacientele cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit total de lactaza sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Excipientul galben amurg poate provoca reactii alergice.
 
Interactiuni
Interactiuni farmacodinamice

Utilizarea concomitent cu medicamente care contin ombitasvir/paritaprevir/ritonavir și dasabuvir, Impreuna cu sau fara ribavirin poate cauza creșterea riscului de creșteri ale valorilor ALAT (vezi pct.

și 4.4). Ca urmare, utilizatoarele Desorelle Zilnic trebuie sa treaca la o metoda alternativa de contraceptie (de exemplu, contraceptie numai cu progestogen sau metode non-hormonale) Inainte de a Incepe tratamentul cu acest regim terapeutic combinat. Administrarea Desorelle Zilnic poate fi reluata dupa 2 saptamani de la terminarea tratamentului cu acest regim terapeutic combinat.

Interactiuni farmacocinetice

Interactiunile Intre medicamente care duc la cresterea clearance-ului hormonilor sexuali pot cauza sangerari neregulate si reducerea eficacitatii contraceptive. Acestea au fost stabilite pentru: hidantoine, barbiturice, primidona, carbamazepina, rifampicina si bosentan; si sunt suspectate pentru oxcarbazepina, topiramat, felbamat, griseofulvina si nevirapina. Se pare ca mecanismul de interactiune se bazeaza pe proprietatile acestor medicamente de inductie a enzimelor hepatice. In general, inductia enzimatica maxima nu este observata Inainte de 2-3 saptamani de tratament, dar ulterior se poate mentine cel putin 4 saptamani dupa Intreruperea administrarii.

Femeile care urmeaza un tratament pe termen scurt (maxim o saptamana) cu unele dintre grupele de medicamente sau medicamente individuale mentionate mai sus, trebuie sa utilizeze temporar metode contraceptive suplimentare de bariera simultan cu CHC; adica pe perioada administrarii concomitente a medicamentului respectiv si Inca 7 zile dupa Intreruperea utilizarii acestuia. Femeile tratate cu rifampicina trebuie sa utilizeze suplimentar o metoda contraceptiva de bariera simultan cu CHC, pe timpul administrarii rifampicinei si Inca 28 de zile dupa Intreruperea tratamentului. Daca administrarea concomitenta a medicamentului depaseste perioada de administrare a comprimatelor din blisterul curent de CHC, administrarea urmatorului blister de contraceptive hormonale combinate trebuie Inceputa imediat, fara a mai pastra intervalul obisnuit cu comprimate placebo.

Pentru femeile carora li se administreaza un tratament pe termen lung cu substante active cu efect inductor enzimatic se recomanda utilizarea unei alte metode contraceptive, non-hormonale, sigure.

Preparatele din plante pe baza de sunatoare (Hypericum perforatum) nu trebuie utilizate In acelasi timp cu acest medicament deoarece aceasta poate duce la pierderea efectului contraceptiv. Au fost raportate sangerari spontane si sarcini nedorite. Aceasta se datoreaza inductiei de catre sunatoare a enzimelor care metabolizeaza medicamentul. Efectul inductor poate persista cel putin doua saptamani dupa Incetarea tratamentului cu sunatoare.

Asocierea de ritonavir cu un CHC In doza fixa duce la o reducere a ASC medii a etinilestradiolului cu 41%. Trebuie luata In considerare cresterea dozelor de CHC continand etinilestradiol sau utilizarea unor metode contraceptive alternative.

Influenta Desorelle Zilnic asupra altor medicamenteContraceptivele hormonale pot influenta metabolizarea anumitor substante active. Astfel, concentratia plasmatica si tisulara a lamotriginei poate creste sau scadea.

Investigatii diagnosticeUtilizarea steroizilor contraceptivi poate influenta rezultatele anumitor teste de laborator incluzand parametrii biochimici ai functiei hepatice, tiroidiene, corticosuprarenale si renale; concentratiile plasmatice ale proteinelor (de transport), de exemplu ale globulinei care leaga corticosteroizii si ale fractiunilor lipidice/lipoproteinice, parametrii metabolismului glucidic si parametrii coagularii si fibrinolizei. In general, modificarile valorilor parametrilor se Incadreaza In limitele normale.

 
 
Sarcina
Administrarea Desorelle Zilnic nu este indicata In timpul sarcinii.

Daca apare sarcina, tratamentul cu Desorelle Zilnic trebuie Intrerupt imediat.

Cu toate acestea, studii epidemiologice extinse nu au evidentiat nici un risc crescut de defecte la nastere la copii nascuti din mame care au utilizat CHC Inaintea sarcinii si nici un efect teratogen In cazul In care CHC au fost utilizate, In mod inadecvat, In timpul sarcinii.

Riscul crescut de TEV trebuie luat In considerare la reInceperea utilizarii Desorelle Zilnic In perioada post partum (vezi pct. 4.2 si 4.4).

Utilizarea CHC nu este, In general, recomandata pana cand mama care alapteaza nu si-a Intarcat complet copilul. Cantitati mici de steroizi contraceptivi si/sau de metaboliti ai lor pot fi excretate In laptele matern In timpul utilizarii CHC. Aceste cantitati pot afecta copilul.
 
Condus auto
Desorelle Zilnic nu are niciun efect asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
 
Reactii adverse
Pentru reactii adverse grave la utilizatoarele de CHC, vezi pct. 4.4.

La toate femeile care utilizeaza CHC exista un risc crescut de tromboembolism venos. Pentru informatii privind diferentele gradului de risc In functie de tipul de CHC, vezi pct. 4.4.

Clasificarea peFoarteFrecventeMai putinRare
aparate, sisteme sifrecvente(≥1/100 si sub 1/10)frecvente(≥1/10.000 si
organe(≥1/10)(≥1/1000 sisub 1/1.000)
sub 1/100)
Infectii si infestari   Candidoza vaginala
Tulburari ale sistemului imunitar   Hipersensibilitate
Tulburari metabolice si de nutritie  Retinere de lichide 
Tulburari psihice Stari depresive Modificari de dispozitieScadere a libidouluiCrestere a libidoului
Tulburari ale sistemului nervos Cefalee Ameteli NervozitateMigrena 
Tulburari oculare   Intoleranta la lentile de contact
Tulburari acustice si vestibulare  Otoscleroza 
Tulburari vasculare MigrenaHipertensiune arterialaTromboembolism venos Tromboembolism arterial
Tulburari gastro- intestinale Greata Dureri abdominaleDiaree Varsaturi 
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat AcneeEruptii cutanate tranzitorii UrticarieEritem nodos Eritem polimorf PruritAlopecie
Tulburari ale aparatului genital si sânuluiSângerari neregulateAmenoree Sensibilitate a sânilor Mastodinie MetroragieHipertrofie mamaraScurgeri de la nivelul vaginului Scurgeri de la nivelul sânului
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareCrestere în greutate   

Descrierea reactiilor adverse selectate

S-a observat un risc crescut de evenimente trombotice si tromboembolice arteriale si venoase, inclusiv infarct miocardic, accident vascular cerebral, atacuri ischemice tranzitorii, tromboza venoasa si embolie pulmonara la femeile care utilizeaza CHC, prezentate mai detaliat la pct. 4.4.

La utilizatoarele de CHC au fost raportate urmatoarele evenimente adverse, care sunt discutate la pct. 4.4:

Afectiuni trombembolice venoase
Afectiuni trombembolice arteriale
Hipertensiune arteriala
Tumori hepatice
Aparitia sau agravarea unor afectiuni pentru care nu este concludenta legatura cu administrarea de CHC: boala Crohn, colita ulceroasa, epilepsia, migrena, endometrioza, miomul uterin, porfiria, lupusul eritematos sistemic, herpesul gestational, coreea Sydenham, sindromul hemolitic uremic, icterul colestatic;
Cloasma.
Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

 
 
Supradozaj
Nu au fost raportate efecte daunatoare grave In urma supradozajului. Simptomele care pot aparea In urma supradozajului sunt: greata, varsaturi si, la fetele tinere, sangerari vaginale usoare. Nu exista un antidot specific iar tratamentul ulterior al supradozajului este simptomatic.
Proprietati farmacologice
 
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: progestogeni si estrogeni, combinatii fixe, codul ATC: G03AA09.

Actiunea contraceptiva a CHC se bazeaza pe interactiunea mai multor factori, dintre care cei mai importanti sunt inhibarea ovulatiei si modificari ale secretiei mucoasei cervicale. Suplimentar efectului de prevenire a sarcinii, comprimatele contraceptive mai au si alte cateva caracteristici pozitive care, Impreuna cu efectele negative (vezi punctele „Atentionari” si „Reactii adverse”) pot fi utile In alegerea unei metode contraceptive. Ciclurile menstruale sunt mai regulate, iar menstruatia este adesea mai putin dureroasa si sangerarile mai usoare. Acest ultim efect poate duce la scaderea aparitiei deficientei de fier. Pe baza celui mai mare studiu clinic multicentric (n=23.258 cicluri), indicele Pearl necorectat a fost estimat la 0,1 (II 95%, 0,0-0,3). Suplimentar, 4,5% dintre femei au raportat absenta sangerarilor de Intrerupere si 9,2% au raportat aparitia sangerarilor neregulate dupa 6 cicluri de tratament.

Desorelle Zilnic este un CHC care contine etinilestradiol si progestogenul desogestrel. Etinilestradiolul este un estrogen sintetic bine cunoscut.

Desogestrelul este un progestogen sintetic. Dupa administrarea pe cale orala, acesta are o puternica actiune de inhibare a ovulatiei.
 
Proprietati farmacocinetice
Desogestrel

Absorbtie

Dupa administrarea orala de Desorelle Zilnic, desogestrelul este absorbit rapid si transformat In 3- ceto-desogestrel. Concentratiile plasmatice maxime sunt atinse dupa 1,5 ore. Biodisponibilitatea absoluta a 3-ceto-desogestrelului este de 62-81%.

Distributie

3-ceto-desogestrelul se leaga In proportie de 95,5-99% de proteinele plasmatice, In special de albumine si SHBG (globulina de legare a hormonilor sexuali). Cresterea SHBG, indusa de etinilestradiol, influenteaza atat legarea 3-ceto-desogestrelului de proteinele plasmatice, cat si distributia. Ca urmare, concentratiile de 3-ceto-desogestrel cresc usor pe durata tratamentului, pana la atingerea starii de echilibru In 3-13 zile.

Metabolizare

Metabolizarea de prima faza a desogestrelului include hidroxilarea mediata de citocromul P450 si dehidrogenarea ulterioara In C3. Metabolitul activ al 3-ceto-desogestrelului este redus suplimentar, produsii de descompunere fiind conjugate In sulfati si glucuronide. Studiile la animale au indicat ca circulatia enterohepatica nu are relevanta pentru actiunea gestagenica a desogestrelului.

Eliminare

3-ceto-desodestrelul este eliminat cu un timp de Injumatatire mediu de aproximativ 31 de ore (24-38 ore), clearance-ul plasmatic variaza Intre 5,0 si 9,5 l/ora. Desogestrelul si metabolitii sai sunt eliminati prin urina si fecale, fie sub forma de steroizi liberi, fie de conjugati. Raportul de eliminare urina:fecale este de 1,5:1.

Conditii la starea de echilibru

La starea de echilibru, concentratiile plasmatice de 3-ceto-desogestrel sunt crescute de 2-3 ori. Etinilestradiol

Absorbtie

Etinilestradiolul este absorbit rapid si concentratiile plasmatice maxime sunt atinse dupa 1,5 ore. Ca urmare a conjugarii presistemice si a metabolizarii la nivelul primului pasaj hepatic, biodisponibilitatea absoluta este de 60%. Este de asteptat ca ASC si Cmax sa creasca usor In timp.

Distributie

Etinilestradiolul este legat In proportie de 98,8% de proteinele plasmatice, aproape exclusiv de albumina.

Metabolizare

Etinilestradiolul este supus conjugarii presistemice, atat la nivelul mucoasei intestinului subtire cat si In ficat. Hidrolizarea conjugatilor directi ai etinilestradiolului prin intermediul florei intestinale produce etinilestradiol, acesta putand fi reabsorbit, si astfel se creeaza un circuit enterohepatic.

Principala cale de metabolizare a etinilestradiolului este hidroxilarea mediata de citocromul P450, iar principalii metaboliti rezultati sunt 2-OH-EE si 2-metoxi-EE. 2-OH-EE este metabolizat ulterior In metaboliti reactivi chimic.

Eliminare

Etinilestradiolul este eliminat din plasma cu un timp de Injumatatire de aproximativ 29 de ore (26-33 ore), clearance-ul plasmatic variaza Intre 10 si 30 l/h. Conjugatii etinilestradiolului si metabolitii acestuia sunt excretate In urina si fecale (raport 1:1).

Conditii la starea de echilibru

Conditiile starii de echilibru sunt atinse dupa 3-4 zile, timp In care concentratiile plasmatice ale substantei sunt cu aproximativ 30-40% mai mari decat cele obtinute dupa administrarea unei singure doze.

Date preclinice de sigurantaStudiile de toxicitate nu au demonstrat alte efecte decat cele explicabile pe baza profilului hormonal al Desorelle Zilnic.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 07.03.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice